Zatrucie jadem kiełbasianym (botulizm) – czym jest? Jak się leczy botulizm? Jak uchronić dziecko przed botulizmem dziecięcym?
Katarzyna Gmachowska

Zatrucie jadem kiełbasianym (botulizm) – czym jest? Jak się leczy botulizm? Jak uchronić dziecko przed botulizmem dziecięcym?

Zatrucie jadem kiełbasianym (botulizm) to groźne zatrucie toksyną botulinową, produkowaną przez laseczki jadu kiełbasianego. Wśród symptomów zakażenia jadem kiełbasianym pojawią się te typowe dla zatrucia pokarmowego, ale także objawy neurologiczne, np. porażenie nerwów. Na czym polega botulizm? Jak się przed nim ustrzec? Co robić w przypadku wystąpienia botulizmu dziecięcego?

Zatrucie toksyną jadu kiełbasianego jest rzadką, ale groźną chorobą powodowaną przez toksynę bakterii Clostridum botulinum. Wyróżnia się cztery typy botulizmu: pokarmowy, niemowlęcy, przyranny i inhalacyjny. Najczęstszą drogą zatrucia jadem kiełbasianym jest spożycie produktów zawierających toksynę botulinową (konserwy mięsne, rybne, warzywne). Toksyna botulinowa powoduje porażenie nerwów i w konsekwencji mięśni, co może prowadzić do niewydolności oddechowej. Do charakterystycznych objawów botulizmu należą: niedowłady, zaburzenia widzenia, zaparcia, suchość w ustach oraz brak gorączki.  

Zatrucie jadem kiełbasianym (toksyną botulinową) – co to takiego?   

Zatrucie jadem kiełbasianym (botulismus) jest to rzadkie, ale groźne dla życia zatrucie spowodowane przez spożycie żywności zawierającej toksynę botulinową, która jest produkowana przez laseczki jadu kiełbasianego (Clostridum botulinum). Jad kiełbasiany może znajdować się w nieprawidłowo przechowywanych produktach pakowanych próżniowo (konserwy rybne, mięsne, warzywne), a także w wyrobach garmażerynych, kiełbasie lub wędlinach.

Zazwyczaj wygląd, zapach ani smak produktów zatrutych jadem kiełbasianym nie budzi podejrzeń, jednak niekiedy występuje wzdęcie puszki poprzez wytwarzany przez laseczki jadu kiełbasianego gaz oraz charakterystyczny syk przy otwieraniu lub zapach zjełczałego tłuszczu.  

Przetrwalniki bakterii jadu kiełbasianego rozmnażają się w warunkach beztlenowych produkując neurotoksynę, która powoduje zatrucie. Po spożyciu produktów zawierających toksynę botulinową dochodzi do jej wchłonięcia z przewodu pokarmowego i zahamowania przewodzenia w złączach nerwowo-mięśniowych, co powoduje porażenie mięśni i inne objawy wynikające z zatrucia jadem kiełbasianym.  

Dawka śmiertelna toksyny botulinowej wynosi ok. 1 ng/kg masy ciała. Toksyna botulinowa jest unieszkodliwiana poprzez 10-minutowe podgrzewanie w temperaturze 80°C.  

Toksyna botulinowa w bardzo małych dawkach ma swoje zastosowanie w leczeniu nadmiernego napięcia mięśniowego. Wykorzystuje się ją także w kosmetologii. Toksynę botulinową używa się do usuwania zmarszczek mimicznych.   

Rodzaje botulizmu 

Wyróżniamy następujące postacie zatrucia jadem kiełbasianym: 

  • botulizm pokarmowy – najczęstsza postać zatrucia jadem kiełbasianym; dochodzi do niego drogą pokarmową poprzez spożycie produktów zawierających toksynę botulinową.  
  • botulizm przyranny  – występuje w przypadku zabrudzenia głębokich ran np. glebą, w której często znajdują się przetrwalniki jadu kiełbasianego. Zazwyczaj po około 14 dniach od zranienia i zabrudzenia dochodzi do rozwoju objawów typowych dla zatrucia toksyną botulinową, z wyjątkiem zaburzeń pokarmowych.  
  • botulizm niemowlęcy – występuje najczęściej u niemowląt w wieku od 6. tygodnia do 3. miesiąca życia. Źródłem zakażenia jest żywność, najczęściej miód naturalny lub syrop klonowy. Dlatego też niezalecane jest podawanie miodu dzieciom aż do ukończenia 12. miesiąca życia ze względu na niecałkowicie rozwiniętą florę jelitową. Zatrucie toksyną botulinową u niemowląt początkowo objawia się pogorszeniem apetytu, osłabieniem ssania, obfitym ślinieniem i cichym płaczem. U dzieci pojawiają się zaparcia stolca. Następnie dochodzi do porażenia nerwów czaszkowych, oddechowych i unerwiających mięśnie obwodowe, które powodują wiotkość dziecka i objawy niewydolności oddechowej.  
  • botulizm wziewny – zastosowanie toksyny jako broni biologicznej.  

Powiązane produkty

Symptomy botulizmu – jakie są objawy zatrucia jadem kiełbasianym? 

Toksyna botulinowa zaliczana jest do grupy najsilniejszych trucizn produkowanych przez bakterie. Uszkadza ona układ nerwowy poprzez zahamowanie przewodzenia w synapsach nerwowo-mięśniowych.  

Okres wylęgania, w przypadku spożycia produktów zawierających toksynę jadu kiełbasianego, wynosi od kilku godzin do 2 tygodni i zależy od dawki toksyny. Zazwyczaj objawy występują po 18-36 godzinach od momentu zjedzenia zatrutej żywności. Szybkość wystąpienia objawów rośnie wraz ze wzrostem dawki spożytej toksyny. 

W przypadku spożycia produktów zawierających toksynę jadu kiełbasianego początkowo występują objawy typowe dla zatrucia pokarmowego takie jak wymioty, nudności, biegunka, kurczowe bóle brzucha. Następnie dochodzi do rozwoju następujących objawów neurologicznych: 

  • podwójne widzenie, 
  • suchość w ustach, 
  • opadanie powiek, 
  • zaburzenia widzenia, 
  • światłowstręt, 
  • utrudnione połykanie, 
  • senność lub pobudzenie, 
  • zaparcia,  
  • brak gorączki, 
  • zatrzymanie moczu, 
  • trudności  w mówieniu, 
  • osłabienie mięśni, 
  • trudności z oddychaniem. 

Zazwyczaj nie występują zaburzenia świadomości ani czucia.  

Objawy zwykle stopniowo ustępują po kilkunastu dniach, ale mogą trwać nawet kilka miesięcy. U części osób z zatruciem toksyną jadu kiełbasianego osłabienie siły mięśniowej i inne objawy mogą się utrzymywać nawet przez rok.  

Diagnostyka i leczenie botulizmu  

Zatrucie toksyną botulinową należy podejrzewać u osób z objawami obustronnego porażenia mięśni oraz zaburzeniami widzenia, bez gorączki i zaburzeń świadomości. Celem postawienia rozpoznania wykonuje się badania laboratoryjne z krwi oraz bada się obecność toksyny botulinowej w surowicy. Natomiast u niemowląt, w przypadku podejrzenia botulizmu, wykonuje się także badanie kału. Należy również wykluczyć zatrucie grzybami, środkami chemicznymi np. alkoholem metylowym lub atropiną.  

W przypadku podejrzenia zatrucia jadem kiełbasianym ważne jest jak najszybsze podanie antytoksyny botulinowej, która unieszkodliwia toksynę. Zazwyczaj osoba z zatruciem toksyną botulinową wymaga hospitalizacji na oddziale intensywnej opieki medycznej. Jeśli do spożycia zatrutego pokarmu doszło niedawno, wykonuje się płukanie żołądka lub prowokowanie wymiotów, aby ograniczyć wchłanianie się toksyny z przewodu pokarmowego.  

Natomiast w przypadku botulizmu przyrannego zakażoną ranę opracowuje się chirurgicznie, aby usunąć tkanki zawierające bakterie oraz stosuje się antybiotyki.  

Czy zatrucie laseczką jadu kiełbasianego może być groźne?  

Zatrucie jadem kiełbasianym może prowadzić do niewydolności oddechowej na skutek porażenia mięśni oddechowych i przepony, a w konsekwencji do śmieci. Chorzy z zatruciem toksyną botulinową wymagają hospitalizacji, a w przypadkach choroby o ciężkim przebiegu – także wentylacji mechanicznej respiratorem.

Pacjenci z ciężkim zatruciem toksyną laseczki jadu kiełbasianego wymagają kilkumiesięcznej opieki na oddziale intensywnej opieki medycznej. Śmiertelność w przypadku zatrucia toksyną botulinową wynosi ok. 5%.  

Botulizm zazwyczaj nie powoduje trwałych powikłań, ale w przypadku choroby o ciężkim przebiegu może prowadzić do trwałych zaburzeń połykania, uczucia zmęczenia i podwójnego widzenia.  

Jak uniknąć zatrucia jadem kiełbasianym (toksyną botulinową)? 

W większości przypadków do zatrucia toksyną botulinową dochodzi drogą pokarmową. Dlatego podczas spożywania i przygotowywania posiłków należy: 

  1. Przechowywać żywność w zalecanych przez producenta warunkach oraz sprawdzać termin przydatności przed spożyciem.
  2. Otwarte konserwy należy przechowywać w lodówce, nie przekraczając zalecanego na opakowaniu czasu do spożycia po otwarciu. 
  3. Nie podawać miodu dzieciom do ukończenia 12. miesiąca życia.
  4. Jeśli puszka z żywnością ma wypukłe dno, występuje charakterystyczny syk przy otwieraniu lub produkt spożywczy ma zapach zjełczałego tłuszczu – należy go wyrzucić. 
  5. Gotować domowe konserwy przez 10 minut przed spożyciem.  
  6. Dbać o higienę podczas przygotowywania przetworów i pasteryzować żywność. 
  7. Mięso należy przechowywać w lodówce.  

Jak zapobiec botulizmowi dziecięcemu?  

Botulizm dziecięcy jest rzadką chorobą, występującą zazwyczaj u niemowląt, i jest wywołany przez przetrwalniki Clostridum botulinum, które w dogodnych warunkach przybierają czynną formę i produkują toksynę botulinową. W przeciwieństwie do osób dorosłych, flora bakteryjna jelit u dzieci nie jest w pełni wykształcona, przez co nie hamuje rozwoju bakterii jadu kiełbasianego.

Botulizm niemowlęcy może być wywoływany przez zarodniki laseczki jadu kiełbasianego obecne np. w miodzie, dlatego nie wolno podawać miodu dzieciom przed ukończeniem 12. miesiąca życia.   

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Grypa u dzieci i niemowląt – objawy, przebieg i leczenie

    Grypa to choroba zakaźna, występująca każdego roku, głównie w sezonie jesienno-zimowym i wczesną wiosną. Grypa jest ostrą infekcją dróg oddechowych. Czynnikiem etiologicznym sezonowych zachorowań są dwa typy wirusów grypy – A i B. Choć zarazić się może każdy, wyróżnia się grupy ryzyka, które są szczególnie podatne na zakażenie tym wirusem. Należą do nich m.in. niemowlęta i dzieci do 2. roku życia, co związane jest z niedojrzałością ich układu immunologicznego oraz większą skłonnością do powikłań.

  • Dlaczego magnez jest tak ważny dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania Twojego dziecka?

    Jak doskonale wszyscy wiemy, prawidłowy rozwój i funkcjonowanie organizmu dziecka zależy od wielu czynników. Kluczowe jest tutaj dostarczanie wraz z dietą, odpowiednich składników odżywczych, witamin i składników mineralnych. Na szczególną uwagę zasługuje magnez, którego rola i znaczenie dla organizmu dziecka jest zasadnicze i kluczowe. Dlaczego?  

  • Jak magnez może wspierać aktywne dzieci?

    Okres dzieciństwa i szkoły to czas wielu wyzwań dla aktywnego dziecka. Dziecku potrzeba wówczas energii, spokoju, skupienia oraz wsparcia, aby chętnie i aktywnie podejmowało różne wyzwania i dawało radę im sprostać. Aby pomóc dziecku w tym wszystkim, warto dostarczać mu odpowiednie składniki odżywcze, witaminy i minerały. I jednym z takich składników jest magnez, kluczowy pierwiastek dla rozwoju i funkcjonowania organizmu dziecka. A w czym dokładnie magnez pomaga i jak wspiera aktywne dzieci? 

  • Zespół Dravet – objawy, diagnostyka, leczenie

    Zespół Dravet to rzadkie genetyczne schorzenie neurologiczne, które manifestuje się już we wczesnym dzieciństwie i znacząco wpływa na funkcjonowanie pacjentów przez całe życie. Charakteryzuje się opornymi na leczenie napadami padaczkowymi, które mogą prowadzić do licznych komplikacji, w tym do opóźnienia rozwoju i deficytów poznawczych.

  • Jak pomóc niemowlętom cierpiącym na kolki, ulewania i zaparcia?

    Pierwszy rok życia dziecka to okres największych i najszybciej zachodzących zmian w życiu człowieka. Dotyczą one każdego układu czy narządu, w tym także przewodu pokarmowego. Osiągnięcie pełnej funkcji trawienia i wchłaniania to długotrwały i dynamiczny proces, a w jego przebiegu mogą wystąpić u niemowlęcia różne dolegliwości. W pierwszym roku życia nawet u 50% niemowląt mogą pojawić się: kolka niemowlęca, refluks żołądkowo-przełykowy i zaparcia.

  • Mleko modyfikowane kozie. Jakie ma właściwości i kiedy je podawać?

    Mleko modyfikowane na bazie mleka koziego zyskuje w ostatnich latach coraz większą popularność jako alternatywa dla tradycyjnych preparatów opartych na mleku krowim. Rodzice poszukujący innych rozwiązań żywieniowych dla swoich dzieci coraz częściej sięgają po produkty kozie, które cechują się lepszą przyswajalnością i nieco innym profilem białkowo-tłuszczowym. Choć nie jest to produkt hipoalergiczny, wielu specjalistów zwraca uwagę na jego potencjalne korzyści w diecie niemowląt i małych dzieci.

  • Przechowywanie mleka modyfikowanego i kobiecego. Jak długo może stać mleko, zanim poda się je dziecku?

    Prawidłowe przechowywanie mleka modyfikowanego i kobiecego to jeden z kluczowych elementów dbania o zdrowie niemowlęcia już od pierwszych dni jego życia. Źle przechowywany pokarm może stracić swoje właściwości odżywcze, a nawet stać się niebezpieczny dla dziecka. Sprawdź, jak długo można przechowywać mleko w różnych warunkach i jak unikać najczęstszych błędów.

  • Jak dbać o prawidłową higienę snu dzieci? Podstawowe zasady zdrowego snu dziecka

    Sen w przypadku dzieci jest konieczny do ich prawidłowego rozwoju. Jego jakość wpływa na niemal każdy aspekt funkcjonowania dziecka. Z tego względu tym bardziej niepokojące jest, że według statystyk zaburzenia snu, np. w postaci bezsenności, mogą dotyczyć nawet 20–30% małych dzieci. Jakie są zasady higieny snu dziecka oraz jaka w tym wszystkim jest rola rodziców?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl