Wysoki wzrost zwiększa ryzyko raka
Katarzyna Szulik

Wysoki wzrost zwiększa ryzyko raka

Osoby wysokie mają więcej komórek, co czyni je bardziej podatnymi na zachorowanie na nowotwory – sugerują naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego. Ich badanie wykazało, że ryzyko nowotworu rośnie o ok. 10 procent na każde 10 cm wysokości ciała powyżej średniej dla danej płci.

Te nietypowe wnioski są efektem ogólnej analizy danych o zdrowiu osób chorujących na nowotwory, która objęła kilka badań i ponad milion uczestników na całym świecie. Uwagę badaczy przykuła zwłaszcza zależność między ryzykiem zachorowania na nowotwory a wzrostem – u osób, których wzrost wybiega ponad przyjętą dla płci normę jest ono wyższe. Oznacza to, że kobiety mające więcej niż 162 cm wzrostu oraz mężczyźni o wzroście przekraczającym 175 cm muszą liczyć się z wyższym ryzykiem zachorowania wynikającym ze wzrostu. Każdy „skok” ryzyka następuje po kolejnych 10 cm ponad normę, przy czym u kobiet wzrost ryzyka jest większy o 9 procent w stosunku do 12 procent u mężczyzn.

Zjawisko to można nazwać powszechnym, ponieważ badacze zaobserwowali wspomnianą zależność w przypadku 18 na 23 przebadane nowotwory. Szczególnie wrażliwy na wzrost jest czerniak, czyli rak skóry – w jego wypadku kluczowe znaczenie ma działanie hormonu wzrostu, który nasila podziały komórek.

Wysocy mają zdrowsze serca…

Zdaniem naukowców wynika ona z większej liczby komórek u osób wysokich, a co za tym idzie – z większym ryzykiem mutacji komórkowych mogących prowadzić do rozwoju raka.

Wysocy nie muszą jednak obwiniać wzrostu za ewentualne zachorowanie, ponieważ ten czynnik ma znacznie mniejsze znaczenie w rozwoju choroby niż np. prowadzenie zdrowego stylu życia. Wszystkim z nas znacznie mocniej szkodzi brak ruchu, palenie papierosów czy nadużywanie alkoholu.

Co więcej, wcześniejsze badania nad związkiem wzrostu ze zdrowiem sugerują, że osoby wysokie rzadziej chorują na cukrzycę i choroby serca – nawet o 30 procent w porównaniu z osobami o niskim wzroście. W tym wypadku ryzyko ich wystąpienia maleje o 14 procent wraz z każdymi sześcioma centymetrami ponad normę. To ważna informacja, ponieważ zgodnie z danymi GUS na choroby układu krążenia i nowotwory umiera aż 70 procent Polaków. W niektórych województwach, takich jak świętokrzyskie, podkarpackie i lubelskie, stanowią one niemal 60 procent wszystkich przyczyn zgonów, a w skali kraju to około 45 procent ogółu.

Wysoki wzrost chroni także przed demencją – zwłaszcza kobiety mierzące powyżej 170 cm. Wysokie kobiety zyskują także w czasie ciąży, ponieważ są mniej narażone na wystąpienie cukrzycy w tym okresie.

…a niżsi rzadziej chorują na nowotwory

U osób niskich niedobór wzrostu może być źródłem kompleksów i problemów w relacjach społecznych, jednak ich zdrowie często zyskuje na tym stanie rzeczy. Osoby mierzące nie więcej niż 160 cm (niezależnie od płci) są o nawet 40 procent mniej narażone na wystąpienie niektórych nowotworów, w tym wspomnianego już czerniaka, raka tarczycy, nerek bądź piersi.

Niższe kobiety o prawidłowej wadze ciała mają mniejsze ryzyko powstawania skrzepów w naczyniach krwionośnych, co wiąże się z faktem, że krew pokonuje krótszy dystans z serca do tkanek.

Badania naukowe dowiodły również, że osoby niższe żyją dłużej od wyższych, przynajmniej z punktu widzenia statystyki.

Rak płuc zbiera żniwo

Najbardziej groźnym ze wszystkich nowotworów, niezależnie od płci chorego, jest obecnie rak płuc. Aż 25 procent wszystkich zgonów z powodu nowotworów jest efektem zapadnięcia na raka płuc. Samodzielnie przyczynia się on do większej liczby śmierci niż rak jelita grubego, piersi i gruczołu krokowego razem wzięte. Najważniejszym czynnikiem wpływającym na wysoką śmiertelność z powodu raka płuca jest zbyt późne wykrycie choroby. W aż 85 procentach przypadków jest on diagnozowany w zaawansowanym stadium, w którym wyleczenie jest praktycznie niemożliwe. Ten fakt wynika z wielu względów, jednak najważniejszym jest nieswoistość objawów, które zazwyczaj wiążą się z występowaniem duszności, chrypki czy bólu w okolicach klatki piersiowej. Do najbardziej drastycznych należy plucie krwią, które również bywa bagatelizowane.

Na raka płuc choruje ponad dwa razy więcej mężczyzn niż kobiet, ale ta sytuacja z biegiem czasu może ulec zmianie. Ma to związek ze zmianą naszych nawyków, ponieważ za wystąpienie raka płuc w 90 proc. przypadków odpowiada palenie tytoniu. W przeszłości w grupie palaczy dominowali mężczyźni, jednak na przestrzeni ostatnich lat ich liczba zdecydowanie spadła i obecnie jest szacowana na około 30 proc. U kobiet ten odsetek jest stały i wynosi nieco ponad 20 proc., jednak zapadalność na ten nowotwór w tej grupie wzrasta.

Odsetek pięcioletnich przeżyć osiąga się u zaledwie 15 procent chorych, u których udało się podjąć skuteczną terapię. To przede wszystkim chorzy, u których nowotwór wykryto w I lub II fazie rozwoju, a więc wystarczająco wcześnie, by moc usunąć guza operacyjnie. Reszcie pozostaje chemio- i radioterapia oraz leczenie molekularne i immunoterapia. W ostatnich pięciu latach liczba osób operowanych we wczesnym stadium zdecydowanie się zwiększyła, co pokazuje postępy w diagnostyce przedoperacyjnej. Mimo to wciąż brakuje nowoczesnych terapii, o które apelują organizacje wspierające kampanię zwiększania świadomości o raku płuca.

Źródło: Polska Agencja Prasowa, ABC Zdrowie, Rynek zdrowia

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Które ryby warto przyrządzić na święta?

    Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez ryby. Oprócz tradycyjnego karpia czy śledzia warto w oryginalny sposób zaserwować również inne gatunki tej niezwykle zdrowej potrawy. 

  • Święta w ciąży – co może jeść ciężarna, a czego musi unikać?

    Kobieta w ciąży powinna jeść nie za dwoje, a dla dwojga, musi starać się tak komponować swoją dietę, aby dostarczała ona maluszkowi wszystkich niezbędnych składników. Znalezienie balansu między smakiem i zdrowiem może być szczególnie trudne w święta, gdy stół wręcz ugina się pod ciężarem aromatycznych potraw. 

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • Pachnące święta – przegląd korzennych przypraw

    Imbir, cynamon i anyż trafiają do każdej polskiej kuchni w okresie przedświątecznym jako składniki pierniczków, ciast i kompotu z suszu. Warto o nich pamiętać, ponieważ usprawniają trawienie, dzięki czemu łagodzą skutki świątecznego przejedzenia. Ulga w dolegliwościach żołądkowych to jednak tylko jedna z wielu prozdrowotnych właściwości korzennych przypraw.

  • W Tłusty Czwartek nie zapomnij o zdrowiu

    Zjedzenie przynajmniej pączka w Tłusty Czwartek ma gwarantować pomyślność przez cały nadchodzący rok. W imię tradycji i zdrowia z ich liczbą lepiej nie przesadzać, bo obżarstwo nie przysporzy nam szczęścia, a tylko problemów z wątrobą bądź trzustką.

  • Dziecko w samochodzie w upał

    Wraz z nadejściem letnich upałów media zasypują nas informacjami o dzieciach i zwierzętach pozostawianych w rozgrzanych do czerwoności samochodach. Roztargnienie lub brak wyobraźni często prowadzą do tragedii, ponieważ nawet godzina spędzona w takich warunkach może grozić śmiercią dziecka. Najnowsze badanie potwierdzają, że ryzyko jest równie duże także w pojeździe pozostawionym w cieniu.

  • Kiedy dieta roślinna może szkodzić zdrowiu?

    Korzyści zdrowotne płynące z przejścia na dietę opartą na roślinach podkreśla wielu lekarzy, natomiast aktywiści ekologiczni zwracają uwagę na jej pozytywy wpływ na kondycję planety. Mimo to przejście na wegetarianizm, a zwłaszcza weganizm, musi być połączone z suplementacją składników odżywczych obecnych wyłącznie w mięsie. Do tej pory podstawową pozycją z tej kategorii była witamina B12, ale eksperci z Wielkiej Brytanii radzą, by do tej listy dodać także cholinę. 

  • Jak obchodzić Święta Wielkanocne podczas pandemii?

    W tegoroczne Święta Wielkanocne ze względu na pandemię koronawirusa, podobnie jak w roku ubiegłym, musimy zrezygnować z rodzinnych spotkań i odwiedzin, a w większości przypadków również z uczestnictwa w rytuałach religijnych. Nie oznacza to, że nawet w tych trudnych warunkach nie można przeżyć świąt radośnie i duchowo – wręcz przeciwnie, właśnie teraz warto zadbać, by w miarę możliwości utrzymać dobrze znane tradycje i zadbać o  namiastkę normalności w tym trudnym okresie. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij