Produkty, które podnoszą odporność
Agnieszka Szałańska

Produkty, które podnoszą odporność

Jeśli często chorujesz lub czujesz się osłabiony, możliwe, że twój układ odpornościowy nie działa dostatecznie skutecznie. Życie w ciągłym biegu i stresie dodatkowo obciąża organizm i utrudnia walkę z infekcjami. Podpowiadamy, jakie składniki codziennej diety pomogą wzmocnić twoją odporność i w jakich produktach ich szukać.

Kwasy tłuszczowe – wielki sprzymierzeniec układu immunologicznego

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) są kluczowe dla prawidłowego działania organizmu – regulują procesy przemiany materii, są prekursorami substancji biologicznie czynnych, są budulcem błon komórkowych, a także tkanki nerwowej i mózgowej. Regulują działanie układu krążenia, obniżają poziom cholesterolu we krwi, zapobiegają zakrzepom, a także mają działanie przeciwzapalne i biorą udział w podnoszeniu nieswoistej odporności organizmu.

Niedobór NNKT może się przejawiać między innymi częstymi infekcjami dróg oddechowych oraz zmianami na błonach śluzowych i skórze (stany zapalne, krostki i wypryski, trudno gojące się rany).

Jeśli towarzyszy ci któryś z tych objawów, włącz do codziennych posiłków produkty bogate w NNKT:

  • ryby: makrele, śledzie, sardynki, szprotki, łososia, tuńczyka (kwasy EPA i DHA);
  • oleje roślinne: rzepakowy, słonecznikowy, sojowy, kukurydziany, z pestek winogron (kwasy omega-6) oraz olej lniany (kwas alfa-linolenowy);
  • nasiona i orzechy: pestki dyni, pestki słonecznika, sezam, pistacje, migdały (kwasy omega-6), a także orzechy włoskie i laskowe, siemię lniane, soję (kwas alfa-linolenowy).

Bakterie korzystne dla odporności

W ostatnim czasie nauka coraz dokładniej przygląda się naszym jelitom, a dokładniej – bytującym w nich dobroczynnym bakteriom. Są one odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego – chronią go przed infekcjami, konkurując o pożywienie i „mieszkanie” w jelitach z bakteriami patogennymi. Są także niezastąpione w przypadku antybiotykoterapii, która wyniszcza naturalną florę jelitową – wówczas sięgnięcie po probiotyk może się okazać niezbędne, żeby uchronić się np. przed grzybicą. Dobroczynne bakterie znajdziemy nie tylko w suplementach – ich bardzo dobrym źródłem są produkty, które często goszczą na naszych stołach:

  • kiszonki: kapusta kiszona, ogórki kiszone, sok z kiszonych buraków (bakterie kwasu mlekowego);
  • fermentowane produkty mleczne: jogurty naturalne, kefir, maślanka (bakterie kwasu mlekowego).

Beta-glukany – w trosce o układ immunologiczny

Beta-glukan to frakcja błonnika rozpuszczalnego w wodzie. Ma korzystny wpływ na układ pokarmowy – reguluje pracę jelit, powoduje uczucie sytości, a także obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi. Dodatkowo beta-glukan ma bezpośredni wpływ na odpowiedź immunologiczną organizmu poprzez aktywowanie działania makrofagów – komórek żernych eliminujących drobnoustroje w razie ich inwazji. Beta-glukany znajdziemy w zbożach oraz drożdżach i grzybach:

  • zboża i produkty zbożowe: jęczmień, żyto, otręby owsiane, płatki owsiane, sorgo, kukurydza, pszenica, ryż;
  • drożdże i grzyby: boczniaki, grzyby shiitake.

Selen i cynk – ważne mikroelementy

Cynk jest mikroelementem niezbędnym do życia. Bierze udział w wielu procesach metabolicznych, wpływa na ciśnienie krwi i rytm serca, a także bezpośrednio reguluje działanie układu odpornościowego, wpływając na dojrzewanie i rozwój limfocytów T. Selen również jest niezbędny do prawidłowej obronności organizmu – bierze udział w produkcji limfocytów i makrofagów, a także chroni błony komórkowe przed działaniem wolnych rodników. Źródłem cynku w diecie są ostrygi i czerwone mięso, a także ziarna dyni i sezamu, orzeszki ziemne, gorzka czekolada oraz szpinak. Selen znajdziemy przede wszystkim w orzechach brazylijskich – aby pokryć dzienne zapotrzebowanie, należy zjeść od dwóch do dziewięciu takich orzechów (w zależności od kraju pochodzenia, ze względu na różną zawartość selenu w glebie).

Źródła cynku i selenu:

  • mięso: wołowina, cielęcina, jagnięcina (cynk);
  • owoce morza: ostrygi (cynk);
  • orzechy brazylijskie (selen).

Wzmocniona odporność dzięki witaminie D3

Witamina D jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Organizm potrafi sam wytworzyć ją w niewielkiej ilości dzięki tak zwanej syntezie skórnej (poprzez ekspozycję odsłoniętej skóry na słońce przez przynajmniej kilkanaście minut).

Witamina D pełni kluczową funkcję w gospodarce wapniowo-fosforanowej, a także wykazuje działanie na układ odpornościowy – wpływa na wytwarzanie przeciwciał, a także na produkcję katelicydyny, która jest białkiem o właściwościach bakteriobójczych.

Niewielkie ilości tej witaminy można znaleźć w tłustych rybach morskich, takich jak śledź, sardynka czy łosoś, a także w tranie. Jednak w okresie, w którym ekspozycja na słońce jest utrudniona, warto zadbać o dodatkową suplementację witaminy D w trosce o dobre samopoczucie i silny układ odpornościowy.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • 5 kosmetyków klasyków na prezent pod choinkę

    Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, a wystrój w galeriach handlowych nie pozostawia złudzeń i wprowadza w nastrój przedświątecznych zakupów. Jeśli nie masz pomysłu na podarunek pod choinkę, skorzystaj z naszej podpowiedzi – proponujemy kosmetyki na prezent, które zawsze będą trafionym upominkiem pod choinkę.

  • Domowe i naturalne sposoby na przeziębienie

    Osłabiona odporność sprzyja przeziębieniom, zwłaszcza w zimie. Narażeni na zmiany temperatur chorujemy kilka razy do roku. Pragniemy szybko pozbyć się przykrych objawów, najlepiej w naturalny sposób. Jakie zatem są najlepsze, sprawdzone oraz domowe metody na infekcje?

  • Jak się zdrowo odżywiać

    W ostatnich latach dużo mówi się o zdrowym odżywianiu, a w sklepach pojawiły się specjalne półki i regały ze „zdrową żywnością”. Czy to znaczy, że pozostałe produkty są niezdrowe? I jak jeść zdrowo, żeby nie przepłacić?

  • Cudowne zalety drzemki

    Jesteś ciągle podenerwowany i zmęczony? Wieczny pośpiech przyprawia cię o ból głowy i narastający stres? Lekarstwem na złe samopoczucie może być krótka, popołudniowa drzemka. Poznaj jej cudowne zalety, a twoje życie zmieni się na lepsze.

  • Zioła na włosy – postaw na naturalną pielęgnację!

    Wakacje to okres, w którym włosy narażone są na przesuszenie i uszkodzenia m.in. przez palące słońce, słoną wodę, zmianę temperatur oraz zabiegi fryzjerskie. Podpowiadamy, jak wybrać odpowiednie zioła na włosy, aby w naturalny sposób zadbać o ich kondycję.

  • Niedobór magnezu — wszystko, co musisz wiedzieć

    Nie można spać, bo w nocy budzą bolesne skurcze? Czasem występuje mimowolne drżenie powieki? A może obecne są problemy z koncentracją i towarzyszące uczucie rozdrażnienia? To mogą być pierwsze objawy niedoboru magnezu. Jak do niego nie dopuścić?

  • 6 powodów, dla których warto sięgać po kosmetyki naturalne

    Trend na naturalność rozwija się w najlepsze – na drogeryjnych półkach możemy znaleźć coraz więcej naturalnych i ekologicznych kosmetyków. Czym różnią się od tradycyjnych produktów? Skąd ich rosnąca popularność? Poznaj 6 powodów, dla których warto sięgać po biokosmetyki.

  • Olejki eteryczne do aromaterapii

    Od wieków w medycynie naturalnej z powodzeniem stosowane są olejki eteryczne do aromaterapii. Substancje w nich zawarte mają wiele prozdrowotnych właściwości – ukoją zszargane nerwy, złagodzą bóle głowy, a nawet pomogą w walce z depresją. Poznaj właściwości olejków eterycznych do aromaterapii i ich zastosowanie.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij