Produkty, które podnoszą odporność
Agnieszka Szałańska

Produkty, które podnoszą odporność

Jeśli często chorujesz lub czujesz się osłabiony, możliwe, że twój układ odpornościowy nie działa dostatecznie skutecznie. Życie w ciągłym biegu i stresie dodatkowo obciąża organizm i utrudnia walkę z infekcjami. Podpowiadamy, jakie składniki codziennej diety pomogą wzmocnić twoją odporność i w jakich produktach ich szukać.

Kwasy tłuszczowe – wielki sprzymierzeniec układu immunologicznego

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) są kluczowe dla prawidłowego działania organizmu – regulują procesy przemiany materii, są prekursorami substancji biologicznie czynnych, są budulcem błon komórkowych, a także tkanki nerwowej i mózgowej. Regulują działanie układu krążenia, obniżają poziom cholesterolu we krwi, zapobiegają zakrzepom, a także mają działanie przeciwzapalne i biorą udział w podnoszeniu nieswoistej odporności organizmu.

Niedobór NNKT może się przejawiać między innymi częstymi infekcjami dróg oddechowych oraz zmianami na błonach śluzowych i skórze (stany zapalne, krostki i wypryski, trudno gojące się rany).

Jeśli towarzyszy ci któryś z tych objawów, włącz do codziennych posiłków produkty bogate w NNKT:

  • ryby: makrele, śledzie, sardynki, szprotki, łososia, tuńczyka (kwasy EPA i DHA);
  • oleje roślinne: rzepakowy, słonecznikowy, sojowy, kukurydziany, z pestek winogron (kwasy omega-6) oraz olej lniany (kwas alfa-linolenowy);
  • nasiona i orzechy: pestki dyni, pestki słonecznika, sezam, pistacje, migdały (kwasy omega-6), a także orzechy włoskie i laskowe, siemię lniane, soję (kwas alfa-linolenowy).

Bakterie korzystne dla odporności

W ostatnim czasie nauka coraz dokładniej przygląda się naszym jelitom, a dokładniej – bytującym w nich dobroczynnym bakteriom. Są one odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego – chronią go przed infekcjami, konkurując o pożywienie i „mieszkanie” w jelitach z bakteriami patogennymi. Są także niezastąpione w przypadku antybiotykoterapii, która wyniszcza naturalną florę jelitową – wówczas sięgnięcie po probiotyk może się okazać niezbędne, żeby uchronić się np. przed grzybicą. Dobroczynne bakterie znajdziemy nie tylko w suplementach – ich bardzo dobrym źródłem są produkty, które często goszczą na naszych stołach:

  • kiszonki: kapusta kiszona, ogórki kiszone, sok z kiszonych buraków (bakterie kwasu mlekowego);
  • fermentowane produkty mleczne: jogurty naturalne, kefir, maślanka (bakterie kwasu mlekowego).

Beta-glukany – w trosce o układ immunologiczny

Beta-glukan to frakcja błonnika rozpuszczalnego w wodzie. Ma korzystny wpływ na układ pokarmowy – reguluje pracę jelit, powoduje uczucie sytości, a także obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi. Dodatkowo beta-glukan ma bezpośredni wpływ na odpowiedź immunologiczną organizmu poprzez aktywowanie działania makrofagów – komórek żernych eliminujących drobnoustroje w razie ich inwazji. Beta-glukany znajdziemy w zbożach oraz drożdżach i grzybach:

  • zboża i produkty zbożowe: jęczmień, żyto, otręby owsiane, płatki owsiane, sorgo, kukurydza, pszenica, ryż;
  • drożdże i grzyby: boczniaki, grzyby shiitake.

Selen i cynk – ważne mikroelementy

Cynk jest mikroelementem niezbędnym do życia. Bierze udział w wielu procesach metabolicznych, wpływa na ciśnienie krwi i rytm serca, a także bezpośrednio reguluje działanie układu odpornościowego, wpływając na dojrzewanie i rozwój limfocytów T. Selen również jest niezbędny do prawidłowej obronności organizmu – bierze udział w produkcji limfocytów i makrofagów, a także chroni błony komórkowe przed działaniem wolnych rodników. Źródłem cynku w diecie są ostrygi i czerwone mięso, a także ziarna dyni i sezamu, orzeszki ziemne, gorzka czekolada oraz szpinak. Selen znajdziemy przede wszystkim w orzechach brazylijskich – aby pokryć dzienne zapotrzebowanie, należy zjeść od dwóch do dziewięciu takich orzechów (w zależności od kraju pochodzenia, ze względu na różną zawartość selenu w glebie).

Źródła cynku i selenu:

  • mięso: wołowina, cielęcina, jagnięcina (cynk);
  • owoce morza: ostrygi (cynk);
  • orzechy brazylijskie (selen).

Wzmocniona odporność dzięki witaminie D3

Witamina D jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Organizm potrafi sam wytworzyć ją w niewielkiej ilości dzięki tak zwanej syntezie skórnej (poprzez ekspozycję odsłoniętej skóry na słońce przez przynajmniej kilkanaście minut).

Witamina D pełni kluczową funkcję w gospodarce wapniowo-fosforanowej, a także wykazuje działanie na układ odpornościowy – wpływa na wytwarzanie przeciwciał, a także na produkcję katelicydyny, która jest białkiem o właściwościach bakteriobójczych.

Niewielkie ilości tej witaminy można znaleźć w tłustych rybach morskich, takich jak śledź, sardynka czy łosoś, a także w tranie. Jednak w okresie, w którym ekspozycja na słońce jest utrudniona, warto zadbać o dodatkową suplementację witaminy D w trosce o dobre samopoczucie i silny układ odpornościowy.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Alergia na gluten – fakty i mity. Czym się różni alergia pokarmowa od nietolerancji glutenu?

    Coraz więcej osób przechodzi na dietę bezglutenową. Bez wskazań lekarza, bez potwierdzonej alergii na gluten, profilaktycznie, „dla zdrowia”. Czy gluten faktycznie jest tak niebezpieczny dla zdrowia, jak mogłoby się wydawać? Czy warto z niego rezygnować, jeśli nie stwierdzono u nas żadnej alergii na gluten? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • 5 kosmetyków klasyków na prezent pod choinkę

    Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, a wystrój w galeriach handlowych nie pozostawia złudzeń i wprowadza w nastrój przedświątecznych zakupów. Jeśli nie masz pomysłu na podarunek pod choinkę, skorzystaj z naszej podpowiedzi – proponujemy kosmetyki na prezent, które zawsze będą trafionym upominkiem pod choinkę.

  • Jak się zdrowo odżywiać?

    W ostatnich latach dużo mówi się o zdrowym odżywianiu, a w sklepach pojawiły się specjalne półki i regały ze „zdrową żywnością”. Czy to znaczy, że pozostałe produkty są niezdrowe? I jak jeść zdrowo, żeby nie przepłacić?

  • Cudowne zalety drzemki

    Jesteś ciągle podenerwowany i zmęczony? Wieczny pośpiech przyprawia cię o ból głowy i narastający stres? Lekarstwem na złe samopoczucie może być krótka, popołudniowa drzemka. Poznaj jej cudowne zalety, a twoje życie zmieni się na lepsze.

  • Zioła na włosy – postaw na naturalną pielęgnację!

    Wakacje to okres, w którym włosy narażone są na przesuszenie i uszkodzenia m.in. przez palące słońce, słoną wodę, zmianę temperatur oraz zabiegi fryzjerskie. Podpowiadamy, jak wybrać odpowiednie zioła na włosy, aby w naturalny sposób zadbać o ich kondycję.

  • Niedobór magnezu — wszystko, co musisz wiedzieć

    Nie można spać, bo w nocy budzą bolesne skurcze? Czasem występuje mimowolne drżenie powieki? A może obecne są problemy z koncentracją i towarzyszące uczucie rozdrażnienia? To mogą być pierwsze objawy niedoboru magnezu. Jak do niego nie dopuścić?

  • 6 powodów, dla których warto sięgać po kosmetyki naturalne

    Trend na naturalność rozwija się w najlepsze – na drogeryjnych półkach możemy znaleźć coraz więcej naturalnych i ekologicznych kosmetyków. Czym różnią się od tradycyjnych produktów? Skąd ich rosnąca popularność? Poznaj 6 powodów, dla których warto sięgać po biokosmetyki.

  • Olejki eteryczne do aromaterapii

    Od wieków w medycynie naturalnej z powodzeniem stosowane są olejki eteryczne do aromaterapii. Substancje w nich zawarte mają wiele prozdrowotnych właściwości – ukoją zszargane nerwy, złagodzą bóle głowy, a nawet pomogą w walce z depresją. Poznaj właściwości olejków eterycznych do aromaterapii i ich zastosowanie.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij