Rozmaryn może poprawiać dziecięcą pamięć

Naukowcy z Northumbria University poddali badaniom olejek eteryczny pozyskiwany z rozmarynu. Jak się okazało, aromaterapia z jego udziałem miała pozytywny wpływ na zdolności kognitywne dzieci. Wyniki badań zostały zaprezentowane podczas corocznej konferencji Brytyjskiego Towarzystwa Psychologicznego.

Badania nad wpływem wyciągu z rozmarynu na zdolności poznawcze dzieci podjęto po ustaleniu, że rozmarynowe inhalacje wykazują właśnie taki wpływ na pamięć osób dorosłych. W analizie udział wzięło 40 dzieci w wieku 10 i 11 lat, które miały rozwiązać serię testów sprawdzających ich zdolności. Część z nich wypełniała testy w pokoju, w którym unosił się zapach rozmarynu, a inne w pomieszczeniu pozbawionym zapachu – dobór był losowy. Jak się okazało, dzieci wykonujące zadania w pokoju pachnącym rozmarynem osiągnęły wyraźnie lepsze wyniki od tych przebywających w pokoju o neutralnym zapachu. Dzieci z rozmarynowego pokoju osiągnęły wyniki o 5-7% lepsze od swoich rówieśników.

Rozmarynowy kop dla mózgu

Naukowcy zauważyli zależność między aromatem rozmarynu a zdolnościami poznawczymi, jednak nie byli w stanie wytłumaczyć tego fenomenu. Stawiane przez nich hipotezy mówią między innymi, że aromat rozmarynu może wpływać na lepszy przepływ impulsów przez neurony w mózgu.

Wyniki badań naukowców z Northumbria University pozostają w relacji do rezultatów analiz wielu innych naukowców, jak również zasad tradycyjnej medycyny, która od lat poleca rozmaryn jako zioło pomocne przy problemach z pamięcią. Badanie z 2003 roku sugerowało właśnie taki wpływ rozmarynu na ludzką pamięć. Z kolei w 2012 roku na łamach Journal of Medicinal Food ukazała się praca sugerująca, że susz rozmarynowy poprawia zdolności kognitywne osób starszych.

Rozmaryn nie jest jedynym ziołem, któremu przypisuje się pozytywny wpływ na pamięć. Naukowcy z Australii ostatnio przypisali te właściwości również mieszance miłorzębu japońskiego, żeń-szenia i szafranu.

Terapia ziołowa miałaby celować w łagodzenie objawów demencji naczyniopochodnej, czyli drugiej po chorobie Alzheimera najczęściej występującej formy tego schorzenia na świecie. Ziołowa terapia, którą proponują Australijczycy ma potencjał, by poprawić kognitywną kondycję chorych, między innymi wpływając na usprawnienie pamięci.

Ekstrakt, który zamierzają badać, bazuje na trzech ziołach – gingko biloba, żeń-szeniu i szafranie, powszechnych w medycynie chińskiej. Naukowcy wykorzystali je do stworzenia substancji o nazwie Sailuotongm, w skrócie S-L-T, który właśnie przechodzi ostatnią fazę testów na terenie Australii.

Na infekcje, cukrzycę i depresję

Rozmaryn w lecznictwie jest ceniony przede wszystkim za sprawą jego właściwości antybakteryjnych. Już kilkadziesiąt lat temu palonymi gałązkami rozmarynu okadzano francuskie szpitale, by w ten sposób zapobiegać rozwojowi rozmaitych infekcji.

Szczególnie skuteczny w zwalczaniu bakterii, wirusów i grzybów jest olejek rozmarynowy, który dodatkowo wzmacnia odporność i działa przeciwzapalnie. Wiele badań potwierdziło również znaczącą rolę rozmarynu w leczeniu cukrzycy i pokrewnych jej stanów, w tym hiperglikemii.

Ekstrakt z tego zioła zwiększa poziom insuliny i reguluje stężenie glukozy we krwi. Rozmaryn jest w stanie obniżyć aktywność enzymów jelitowych odpowiadających za wchłanianie węglowodanów z jelita cienkiego, dzieci czemu zapobiega glikemii poposiłkowej i insulinemii. Z kolei kwas karnozowy zawarty w rozmarynie chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej, co oznacza, że zioło pozytywnie działa także na wzrok. Po rozmaryn sięgają też osoby doświadczające przewlekłych bólów żołądka, dolegliwości jelitowych i pęcherzyka żółciowego. Goryczkowe składniki pobudzają trawienie, a pozostałe składniki ekstraktu chronią błonę śluzową żołądka przed uszkodzeniami wywołanymi przez alkohol. Podobny wpływ stwierdzono w przypadku wątroby – rozmaryn oczyszcza ten organ i chroni jego komórki przed uszkodzeniami wywołanymi przez silne leki, w tym przyjmowane po przeszczepach. Ostatnim z potwierdzonych właściwości rozmarynu jest jego wpływ na łagodzenie stanów depresyjnych – znajdziemy go w składzie wielu leków na obniżenie nastroju.

Pamięć dzieci a skłonność mamy do słodkości

Zdolności poznawcze dzieci można poprawić w późniejszym wieku, jednak warto dbać o ich właściwy rozwój już na etapie ciąży. Nowe badanie sugeruje, że gorsze zdolności poznawcze u dzieci, zwłaszcza w zakresie zapamiętywania i uczenia się, mają związek ze spożywaniem nadmiernych ilości cukru przez matkę w czasie ciąży.

Badacze zebrali dane o żywieniu od ponad 1000 kobiet będących w ciąży między 1999 a 2002 rokiem. Dieta ich dzieci była oceniania we wczesnym dzieciństwie, natomiast zdolności poznawcze na poziomie 3 i 7 lat. Wyniki badania wskazują, że konsumpcja większych ilości owoców przy jednoczesnym ograniczeniu cukru i unikaniu spożywania słodkich napojów gazowanych w czasie ciąży może mieć znaczący wpływ na poznawcze zdolności dziecka, decydujące między innymi o jego inteligencji.

Jak się okazało, konsumpcja dużych ilości cukrów przez matkę podczas ciąży, zwłaszcza w formie słodzonych napojów gazowanych, jest powiązana z gorszymi zdolnościami poznawczymi dzieci, obejmującymi umiejętności rozwiązywania prostych problemów i gorszą pamięć werbalną (pozwalającą zapamiętywać słowa oraz wyrażenia i formułować zdania).

Taka dieta może również negatywnie wpływać na zdolności motoryczne oraz rozwój inteligencji wizualno-przestrzennej – zarówno na wczesnych, jak i w późniejszych etapach rozwoju. Sytuacji nie zmieniała zamiana słodkich napojów gazowanych w wersji standardowej na te dietetyczne. Pozytywne efekty dawało natomiast spożywanie cukrów prostych z owoców przez małe dzieci.

Źródło: Herbs News, Science Daily, Poradnik Zdrowie, American Journal of Preventive Medicine


Podziel się: