Bakterie jelitowe ostrzegą przed stłuszczeniem wątroby
Katarzyna Szulik

Bakterie jelitowe ostrzegą przed stłuszczeniem wątroby

Badanie flory jelitowej może posłużyć do wczesnej detekcji pierwszych symptomów poważnych schorzeń wątroby – sugeruje najnowsze badanie prowadzone przez naukowców z Imperial College London oraz z uniwersytetów w Gironie i Rzymie.

Przedmiotem badań naukowców było odnalezienie związku między wczesnymi stadiami stłuszczenia wątroby oraz składem ludzkiej flory jelitowej. Wspomniana choroba rozpoczyna się od gromadzenia tłuszczu w wątrobie, które w konsekwencji może prowadzić do niewydolności i nowotworu tego organu. Stłuszczona wątroba to również czynnik zwiększający ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. oraz chorób układu krążenia. 

Zgodnie z szacunkami, wczesne objawy stłuszczenia wątroby można wykryć u jednej na trzy osoby, a u wielu chorych objawy ujawniają się dopiero w zaawansowanym stadium wspomnianego schorzenia. Stłuszczenie wątroby można wykryć na drodze testów z krwi lub badania USG, lecz zazwyczaj diagnozę udaje się ustalić dopiero w chwili, gdy organ znajduje się w bardzo złej kondycji.

Nowy biomarker nowotworu wątroby

W najnowszym badaniu naukowcy zwrócili uwagę na zawarty we florze jelitowej kwas fenylooctowy (PAA), którego obecność w mikrobiocie może wskazywać na wczesne objawy stłuszczenia wątroby. Ich wnioski sugerują, że PAA mógłby stać się biologicznym markerem stłuszczenia wątroby identyfikowanym na drodze badania krwi. Naukowcy podkreślają, że to odkrycie jest kolejnym dowodem na ogromną rolę mikroflory jelitowej dla zdrowia organizmu.

W celu identyfikacji wspomnianego markera, naukowcy poddali analizie dane biologiczne pochodzące od stu otyłych kobiet ze stłuszczoną wątrobą. Mowa o próbkach krwi, moczu, kału oraz wynikach biopsji wątroby. Następnie porównano te dane z wynikami pochodzącymi od zdrowych uczestników grupy kontrolnej. Obecność kwasu fenylooctowego w mikrobiocie jelitowej w największym stopniu odróżniała obie grupy. PAA powstaje na drodze trawienia aminokwasów, a ich podwyższony poziom w jelitach koreluje z akumulacją tłuszczu w wątrobie. Okazało się także, że stłuszczenie wątroby wiąże się z innymi, bardziej subtelnymi zmianami w mikrobiocie. W miarę rozwoju choroby staje się ona bardziej uboga pod względem różnorodności występujących w niej bakterii. Naukowcy sugerują, że to zjawisko może mieć związek z zaburzeniami metabolicznymi wynikającymi ze stłuszczenia, takimi jak stan zapalny i niemożność przetwarzania insuliny.

Potrzeba dalszych badań

Wstępne wnioski płynące z opisanych wyżej analiz zostały potwierdzone przez badania na myszach. Ich wyniki pokazały, że zwiększenie poziomu kwasu fenylooctowego w organizmie prowadziło do nagromadzania się tłuszczu w wątrobie. Identyczne zjawisko towarzyszyło transferowi bakterii kałowych należących do człowieka dotkniętego stłuszczeniem wątroby do organizmu zdrowej myszy.

Wyniki badań sugerują, że zubożenie flory jelitowej może wskazywać na obecność poważnych schorzeń, jednak na ten moment nie można mówić o bezpośredniej relacji między konkretnymi składnikami mikrobioty jelitowej a stłuszczeniem wątroby.

LGG dla zdrowia wątroby

Związek kondycji flory jelitowej ze zdrowiem wątroby sugerowały wcześniejsze badania prowadzone przez naukowców z Emory University w Stanach Zjednoczonych. Zespół skupił się na analizie wpływu bakterii probiotycznej Lactobacillus rhamnosus GG (znanej jako LGG), występującej w wielu popularnych preparatach probiotycznych, na pracę wątroby myszy. Zwierzęta otrzymywały pokarm bogaty w probiotyk przez dwa tygodnie, po czym podawano im duże dawki paracetamolu – by sprawdzić, czy wcześniejsza suplementacja będzie w stanie uchronić wątrobę przed uszkodzeniami. 

Jak się okazało, u myszy żywionych pokarmem wzbogaconym w probiotyk stwierdzono mniej uszkodzeń wątroby niż w grupie kontrolnej, w której nie prowadzono suplementacji. 

Naukowcy zaobserwowali, że podawanie probiotyku Lactobacillus rhamnosus GG było w stanie uchronić wątrobę przed wystąpieniem uszkodzeń oksydacyjnych powstających w wyniku przyjmowania nadmiernych dawek paracetamolu. Zdaniem współautora badania – doktora Bejana Saedi – taka reakcja może mieć związek ze zwiększonym stężeniem białka Nrf2 wywołanym przez probiotyki. Bierze ono czynny udział w regulacji procesów antyoksydacyjnych zachodzących w organizmie. 

Wcześniejsze badania na myszach powadzone przez inne zespoły badawcze sugerowały między innymi, że probiotyk LGG może przeciwdziałać także alkoholowej chorobie wątroby oraz niealkoholowemu stłuszczeniowemu zapaleniu wątroby. 

Probiotyki w służbie jelit

Dobra kondycja flory jelitowej zależy od wielu czynników, w tym od przyjmowania probiotyków. Zgodnie z definicją Światowej Organizacji Zdrowia, mianem probiotyków określamy preparaty lub produkty żywnościowe zawierające pojedyncze lub mieszane hodowle żywych drobnoustrojów.

Wspomniane drobnoustroje występują w mikroflorze przewodu pokarmowego, produkują kwas mlekowy i należą do rodziny Lactobacillus, Bifidobacterium oraz do drożdżaków Saccharomyces. By mogły wpływać na organizm we właściwy sposób, muszą mieć zdolność przylegania do nabłonka jelita (dzięki czemu nie zostaną wydalone np. podczas biegunki), jak również wysoką odporność na funkcjonowanie w potencjalnie szkodliwym środowisku, które w żołądku tworzą kwas solny, enzymy trawienne i kwasy żółciowe.

Do największych korzyści wynikających ze stosowania probiotyków, które zostały jednoznacznie potwierdzone na drodze badań naukowych, zaliczamy zwiększanie odporności na zakażenia poprzez wpływ na układ immunologiczny, ochronę mikroflory jelitowej podczas kuracji antybiotykowych, wspomaganie procesu trawienia, obniżanie poziomu cholesterolu, zwiększanie wchłaniania witamin i minerałów oraz zdolność syntezy witamin z grupy B, witaminy K oraz kwasu foliowego, jak również łagodzenie nietolerancji laktozy.

Źródło: Imperial College London, zmescience.com, Rzeczpospolita

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • Jak chronić się przed koronawirusem? Oficjalne zalecenia WHO i Ministerstwa Zdrowia

    Koronawirus zaatakował już ponad 100 tys. ludzi w ponad 100 krajach na całym świecie. WHO mówi o pandemii, jednak zaleca spokój, ostrożność i postępowanie, które zminimalizuje ryzyko zakażenia.  Jak zadbać o zdrowie swoje i bliskich w czasie podwyższonego zagrożenia?

  • Telefon komórkowy jako zagrożenie podczas pandemii koronawirusa – czy, jak i jak często go dezynfekować?

    Około 2500 razy – średnio tyle razy dziennie dotykamy naszego smartfona, równocześnie wchodząc w kontakt ze wszystkimi drobnoustrojami znajdującymi się na jego powierzchni. Wśród nich może znaleźć się nowy koronawirus. W dobie pandemii SARS-CoV-2 dbajmy więc nie tylko o czyste ręce, ale też wolny od drobnoustrojów telefon komórkowy. Można to robić łatwo, efektywnie i bez obaw o zniszczenie urządzenia. 

  • Domowa opieka nad chorym na Covid-19 – podstawowe zasady

    Zgodnie z danymi pochodzącymi z Chin, około 80 proc. osób, u których wynik testu na obecność SARS-CoV-2 okaże się pozytywny, doświadczy wyłącznie łagodnych objawów, niewykraczających poza dyskomfort związany ze zwykłą grypą lub przeziębieniem. W związku z tym, by nie stwarzać zagrożenia dla siebie i innych pacjentów, większość chorych będzie odsyłana do domów, by w ich zaciszu leczyć chorobę zgodnie ze wskazaniami lekarza. Ta sytuacja może dotknąć większość z nas, dlatego warto znać zasady postępowania i przygotować się na tę ewentualność. 

  • Koronawirus u dzieci – czy naprawdę większość przechodzi go bezobjawowo?

    Pandemia koronawirusa uderzyła przede wszystkim w seniorów, natomiast wśród najmłodszych odnotowano stosunkowo niewiele zakażeń i ofiar COVID-19. Większość dzieci przechodzi infekcję łagodnie lub nawet bezobjawowo, co jednak nie oznacza, że choroba im nie zagraża – ostrzegają badacze z Rutgers University. Zgodnie z ich badaniem, dzieci i nastolatki również są narażone na ciężki przebieg choroby, zwłaszcza gdy posiadają choroby towarzyszące.

  • Jak w okresie izolacji spowodowanej koronawirusem zachować równowagę psychiczną?

    Ostatnie miesiące drastycznie ograniczyły nasze możliwości w zakresie opuszczania domów i utrzymywania standardowych kontaktów towarzyskich. Dla wielu były one więc czasem intensywnego nadrabiania zaległości serialowych, książkowych czy filmowych. Jak się okazuje, taka forma spędzania czasu jest nie tylko przyjemna i skuteczna w przyspieszaniu jego upływu – w tym trudnym czasie pozwala utrzymać równowagę psychiczną. Naukowcy nazywają to zjawisko nietradycyjną socjalizacją.

  • COVID-19 a ciąża: nikłe szanse na zarażenie dziecka koronawirusem podczas porodu

    Rozłąka z dzieckiem tuż po porodzie to traumatyczne przeżyci dla każdej matki, do którego w wielu wypadkach zmusiła pandemia. W trosce o zminimalizowanie ryzyka zakażenia, matki chore na COVID-19 rodzą przez cięcie cesarskie i są izolowane od dziecka tuż po porodzie, bez możliwości kontaktu i naturalnego karmienia do chwili stwierdzenia, że niebezpieczeństwo związane z chorobą minęło. Coraz więcej badań pokazuje jednak, że te środki ostrożności są zbyt drastyczne, ponieważ ryzyko transmisji wirusa z matki na dziecko jest znikome. 

  • Niedobór witaminy D może zwiększać ryzyko zakażenia się koronawirusem

    Dotychczasowe obserwacje lekarzy wskazywały, że niedobór witaminy D w organizmie, z którym w większym lub mniejszym stopniu zmaga się większość z nas, może zwiększać prawdopodobieństwo zakażenia koronawirusem. Były to jednak wyłącznie obserwacje niepoparte badaniami o jednoznacznych wynikach. Te przypuszczenia, choć nie całkowicie, potwierdziło badanie naukowców z Uniwersytetu w Chicago. 

  • Kolejne dowody na to, że w przebiegu Covid-19 znaczenie ma grupa krwi

    Przypuszczenia, że grupa krwi ma wpływ na przebieg zarażenia koronawirusem pojawiały się już wcześniej, ale najnowsze badanie pokazuje, że rzeczywiście tak jest. Jak się okazuje, ryzyko ciężkiego przebiegu choroby jest najwyższe u osób z grupą krwi A, natomiast u osób z grupą 0 ryzyko zarażenia się wirusem jest stosunkowo najniższe. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij