
Ziołowe kosmetyki – zrób je sama!
Tonik rozmarynowy do twarzy
Rozmaryn nie dość, że pięknie pachnie, to dodatkowo ma właściwości bakteriobójcze, odkażające, tonizujące i odżywiające skórę. Najlepiej wybierz taki z własnego ogródka lub uprawy ekologicznej. Jeśli nie lubisz intensywnych zapachów, zrezygnuj z olejku eterycznego.
Składniki:
1 pęczek świeżego rozmarynu
kilka gałązek szałwii
kilka gałązek mięty
2 łyżki suszonego kwiatu lawendy
500 ml octu winnego lub jabłkowego (ekologicznego – bez aromatów i barwników)
skórka z ekologicznej cytryny
2 krople olejku rozmarynowego (opcjonalnie – przedłuży trwałość)
Sposób przygotowania:
Zioła i skórkę z cytryny włóż do dużego słoika i zalej octem, aby w całości przykryć rośliny. Słoik zamknij i ustaw w ciepłym miejscu na 2 tygodnie. W międzyczasie postrząsaj naczyniem i sprawdzaj, czy zioła nie wypływają nad powierzchnię słoika. Tonik po kilku dniach nabierze brązowego koloru. Następnie przecedź płyn, dodaj olejek rozmarynowy i przelej do szczelnego naczynia (np. butelki). Tonik przechowuj w lodówce. Termin przydatności do użycia to kilka tygodni - ocet jest znakomitym konserwantem. Oczywiście należy obserwować, czy nie tworzy się pleśń czy wykwity – jak coś takiego zauważysz, to znak, że tonik już stracił ważność.
Sposób użycia:
Przed aplikacją rozcieńcz tonik (nie całość, tylko porcję, np. na tydzień – 30 ml) w proporcji 1 część octu ziołowego na 5 części wody. Tonizuj skórę rano i wieczorem po myciu, a przed nałożeniem kremu.
Ziołowa płukanka do włosów
Jest bardzo prosta w przygotowaniu, a nada Twoim włosom miękkość i połysk, przywróci równowagę skóry głowy i wzmocni włosy. Zrobisz ją na bazie czystego octu jabłkowego lub winnego. Dzięki zawartości octu ma kwaśne pH, co pomaga domknąć łuski włosa – dzięki temu włosy stają się gładkie i błyszczące. Lista ziół, które możesz wykorzystać do płukanek:
rozmaryn – szczególnie polecany do włosów ciemnych, nadaje im mocniejszy podton i ładny połysk, działa ściągająco i przeciwzapalnie na skórę głowy;
rumianek – nadaje się dla właścicielek jasnych włosów, delikatnie rozjaśnia i wzmacnia złote refleksy;
szałwia – reguluje aktywność gruczołów łojowych, może lekko przyciemnić włosy, pomaga w walce z przetłuszczającą się skórą głowy;
pokrzywa – zalecana do włosów ciemnych z uwagi na to, że może przyciemniać włosy, bogata w mikroelementy, mam właściwości regeneracyjne – warto zastosować do włosów pozbawionych blasku i potrzebujących odżywienia;
bluszcz – polecany do włosów przetłuszczających, wywar z jego liści może przyciemnić włosy;
płatki róży – mają działanie tonizujące, polecane do włosów jasnych
skrzyp polny – wzmacniający i bogaty w mikroelementy (szczególnie krzemionkę, która odbudowuje włosy), nadaje się dla każdego rodzaju włosów, jednak w przypadku blondynek najlepiej używać go jako dodatku do kompozycji ziół (sam mógłby nadać włosom delikatny zielony odcień);
chaber bławatek – polecany do włosów siwych, nadaje im ładny, zimny odcień.
płukanka z rozmarynu, pokrzywy i szałwii są do włosów ciemnych;
płukanka z rumianku, płatków róży i skrzypu ‒ do włosów jasnych;
płukanka z bluszczu z szałwią, pokrzywą i rozmarynem ‒ do włosów przetłuszczających się.
Składniki:
500 ml octu jabłkowego lub winnego
½ szklanki wybranych świeżych ziół lub połowę mniej suszonych
Sposób przygotowania:
Zioła umieść w czystym słoiku, zalej octem i zakręć. Ustaw słoik w ciepłym i jasnym miejscu na 2 tygodnie. Codziennie potrząsaj i sprawdzaj, czy zioła nie wystają nad powierzchnię octu. Po 2 tygodniach płukankę przecedź i przelej do butelek. Przechowuj w lodówce. Płukanka zachowuje świeżość przez kilka tygodni.
Sposób użycia:
Wlej około ½ szklanki octu ziołowego i uzupełnij do pełna wodą. Polej płukanką umyte i lekko osuszone włosy, delikatnie wmasowując ją w skórę głowy. Osusz lekko i już nie spłukuj! Składniki aktywne mają teraz wnikać we włosy i skórę głowy.
Polecane dla Ciebie
Lawendowy olej do masażu
Ma działanie odprężające i wyciszające. Uważaj jednak na ilość olejku lawendowego – jeśli dodasz za dużo, olejek będzie miał właściwości pobudzające.
Składniki:
100 ml oleju migdałowego (lub innego bazowego oleju do masażu: olej z orzechów włoskich, olej z pestek moreli, olej słonecznikowy, olej sezamowy)
garść kwiatów lawendy + 1 gałązka do dekoracji (mogą być zarówno suszone, jak i świeże)
20 kropli olejku lawendowego
Sposób przygotowania:
Przygotuj macerat z lawendy – do czystego słoiczka włóż kwiaty lawendy, zalej olejem, aby zostały w całości zakryte, słoik zakręć i włóż do garnka z grubym dnem (najlepiej na spód garnka połóż ściereczkę, aby stworzyć warstwę izolacyjną). Wypełnij garnek wodą do ⅔ wysokości słoiczka, doprowadź wodę do temperatury 70 stopni C i pozostaw macerat w tej temperaturze przez 2-3 godziny.
Ostudź, przecedź i wlej do butelki. Dodaj naturalny olejek eteryczny i gałązkę lawendy do dekoracji. Stosuj zwłaszcza wieczorem. Przechowuj w ciemnym i suchym miejscu.
Maść nagietkowa
Nie może jej zabraknąć w żadnym domu. Nagietek działa łagodząco i regenerująco – maść przyda się w przypadku otarć, urazów, stłuczeń czy ukąszenia owadów. Można jej używać również do spierzchniętych ust, suchych łokci, pięt czy dłoni.
Składniki:
1 szklanka maceratu z nagietka (przygotuj identycznie jak macerat z lawendy używany do oleju do masażu)
30 ml wosku pszczelego (jeśli masz alergię na wosk pszczeli, użyj 30 g masła kakaowego)
Sposób przygotowania:
Macerat z nagietka oraz wosk pszczeli umieść w żaroodpornej misce, którą włóż do kąpieli wodnej. Delikatnie podgrzewaj, aż składniki się połączą. Zdejmij z ognia i ostrożnie przelej zawartość do suchych, czystych słoiczków.
Bazyliowe masło ciała
Bazylia oprócz pięknego zapachu ma również właściwości przeciwzapalne, łagodzi skutki ukąszeń, uspokaja i poprawia humor. Bazyliowe masło do ciała jest bardzo łatwe do zrobienia i nawet jeśli nigdy nie robiłaś własnych kosmetyków, powinno Ci się udać. Pamiętaj tylko o zachowaniu higieny – zresztą jak przy wszystkich kosmetykach, które robisz w domu –narzędzia, miseczki, blendery muszą być czyste, najlepiej sparzone wrzątkiem.
Składniki:
¾ szklanki masła shea
¼ szklanki oleju kokosowego
garść liści bazylii
10 kropli olejku bazyliowego (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Masło shea i olej kokosowy rozpuść w kąpieli wodnej. Kiedy tłuszcze się połączą, dodaj garść liści bazylii. Przykryj miseczkę z masłami talerzykiem i pozostaw w kąpieli wodnej na bardzo małym ogniu jeszcze około 15 minut . Pilnuj, aby temperatura olei nie była za wysoka – do rozpuszczenia wystarczy 35 stopni C. Po tym czasie wyłącz ogień i pozwól tłuszczom nasiąknąć aromatem bazylii jeszcze 10‒15 minut. Przecedź do szerokiej miski i pod przykryciem pozostaw do schłodzenia. Po ostudzeniu do temperatury pokojowej włóż miskę do lodówki – jak tłuszcze osiągną konsystencję gęstej śmietany, wyjmij z lodówki i ubij masło blenderem przez minutę lub dwie. Dodaj olejek eteryczny, jeśli używasz, wymieszaj i ponownie włóż do lodówki. Po 30 minutach ubij kolejny raz (około kilku minut), aż masło nabierze białego koloru. Gotowy produkt przełóż do czystych, suchych słoików. Przechowuj w chłodnym miejscu – inaczej masło będzie miało lejącą konsystencję.