
Najlepszy spalacz tłuszczu – top 10 dietetycznych wyborów
1. Najlepszy spalacz tłuszczu – kwasy tłuszczowe omega-3
Kwasy tłuszczowe omega-3 mają kluczowy wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Chronią układ sercowo-naczyniowy, podnoszą zawartość dobrego cholesterolu HDL we krwi, obniżając ilość złego cholesterolu LDL, przeciwdziałają rozwojowi miażdżycy i depresji. Ich źródłem w diecie są przede wszystkimi ryby morskie: tuńczyk, łosoś, szprotki, makrele, dorsz (tran z wątroby), śledź, owoce morza i kawior. Znajdziesz je również w oleju i siemieniu lnianym, oleju rzepakowym i sojowym oraz w orzechach. Kwasy omega-3 nie odkładają się w tkance tłuszczowej i mają wpływ na działanie leptyny – hormonu odpowiedzialnego za uczucie sytości.
W diecie odchudzającej największy nacisk kładzie się na ograniczenie nasyconych kwasów tłuszczowych, których źródłem są głównie produkty pochodzenia zwierzęcego – mięso, smalec, masło, mleko i jego przetwory.
2. Najlepszy spalacz tłuszczu – witamina D
Witamina D jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu – reguluje wchłanianie wapnia, jest prekursorem wielu ważnych hormonów, jej niedobór może być przyczyną depresji. Poza tym witamina D wspomaga właściwe działanie insuliny, która jest odpowiedzialna za prawidłową gospodarkę węglowodanową w organizmie. Dodatkowo witamina D ma wpływ na działanie leptyny – hormonu sytości.
Powiązane produkty
3. Najlepszy spalacz tłuszczu – kofeina
Kofeina jest alkaloidem zawartym w ziarnach kawy i kakaowca. Znajdziemy ją także w herbacie (teina), yerba-mate (mataina) i guaranie (guaranina). Kofeina jest stymulantem, działającym na ośrodkowy układ nerwowy. Ma właściwości pobudzające, ułatwia koncentrację, a także niweluje uczucie zmęczenia fizycznego i psychicznego, które może towarzyszyć osobom na restrykcyjnych dietach odchudzających. Ponadto, jeden z metabolitów kofeiny, paraksantyna, zwiększa lipozę, czyli rozkład trójglicerydów, co przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej.
4. Najlepszy spalacz tłuszczu – zielona herbata
Zielona herbata od dawna polecana jest osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Katechiny w niej zawarte hamują wchłanianie tłuszczów z pożywienia, równocześnie pobudzając organizm do ich spalania. Zielona herbata pozytywnie wpływa na procesy trawienia i ma działanie relaksujące. Dzięki dużej zawartości kofeiny (odpowiednio zaparzona zielona herbata może mieć jej więcej niż kawa!), dodatkowo pobudza spalanie niechcianej tkanki tłuszczowej. Zawarte w niej polifenole działają antyoksydacyjne – hamują rozwój wolnych rodników, które stymulują wzrost tkanki tłuszczowej. Polifenole mają także pozytywny wpływ na gospodarkę lipidową - zwiększają zawartość dobrego cholesterolu we krwi, co chroni nas przed chorobami sercowo-naczyniowymi1.
5. Najlepszy spalacz tłuszczu – cykoria
Składniki zawarte w cykorii, które są odpowiedzialne za jej gorzki smak, usprawniają trawienie i pobudzają wątrobę do wydzielania żółci. Żółć bierze aktywny udział w rozkładzie i trawieniu tłuszczów, jest niezbędna dla utrzymania prawidłowej gospodarki lipidowej organizmu. Poza tym cykoria pozytywnie wpływa na nerki, które biorą udział w regulacji ciśnienia krwi, jest bogata w witaminę A i ma bardzo mało kalorii – w 100 g zaledwie 23 kcal!
6. Najlepszy spalacz tłuszczu – owoc gorzkiej pomarańczy i cytrusy
Gorzka pomarańcza, dzięki zawartości synefryny, przyspiesza metabolizm i pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Synferyna działa na współczulny układ nerwowy, głównie wpływając na receptor andrenergiczny β3, który jest odpowiedzialny za wzrost lipolizy i termogenezy. Poza tym, synferyna może przyspieszać pracę serca i ciśnienie krwi, nie jest więc wskazana dla osób borykających się z nadciśnieniem. Ponadto, owoce cytrusowe zawierają kwas hydroksycytrynowy (HCA), który reguluje uczucie głodu i sytości. Kwas ten obniża też poziom złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Cytrusy są wspaniałym źródłem cennych witamin i antyoksydantów, a przy okazji mają niewiele kalorii.
7. Najlepszy spalacz tłuszczu – kapsaicyna
Kapsaicyna jest alkaloidem, składnikiem papryczki chilli. Stanowi od 0,1% do 1% jej składu i odpowiada za jej ostrość. Wpływa na białka błonowe wrażliwe na działanie temperatury, dlatego często przy jedzeniu ostrych potraw czujemy pieczenie w ustach i robi nam się gorąco.
Ma właściwości rozgrzewające, przyspiesza metabolizm i proces spalania tkanki tłuszczowej. Rozszerza naczynia krwionośne, ma więc pozytywny wpływ na ciśnienie krwi, jednak osoby cierpiące na choroby sercowo-naczyniowe powinny przyjmować ją ostrożnie i dokładnie obserwować reakcje organizmu. Przeciwwskazaniem do przyjmowania preparatów z kapsaicyną mogą być też schorzenia jelitowe (np. zespół jelita wrażliwego, choroba Crohna), a także stany pooperacyjne czy inne choroby wymagające stosowania diety lekkostrawnej. Kapsaicyna ma także działanie antybakteryjne i przeciwbólowe oraz hamuje rozwój niektórych nowotworów, np. raka prostaty czy jelita grubego2,3.
8. Najlepszy spalacz tłuszczu – ananas
Ten pyszny, egzotyczny owoc może być prawdziwym sprzymierzeńcem w walce z nadprogramowym tłuszczykiem. Zawarta w ananasie bromelaina jest enzymem proteolitycznym, odpowiedzialnym za trawienie białek i przyspieszającym metabolizm. Ma także właściwości oczyszczające i przeciwzapalne. Zawarty w ananasie błonnik także wspomaga odchudzanie – wspomaga działanie układu pokarmowego, a pęcznięjąc w jelitach na długo pozostawia uczucie sytości. Ananasa możesz zjeść w formie pikantnej salsy z dodatkiem papryczki chilli (kapsaicyna), będzie pysznie i zdrowo.
9. Najlepszy spalacz tłuszczu – jabłka
Surowe jabłka mogą okazać się dla ciebie najlepszym spalaczem tłuszczu! Przede wszystkim są bardzo bogatym źródłem błonnika pokarmowego (zwłaszcza jabłka ze skórką), którego rola w odchudzaniu jest nie do przecenienia – błonnik reguluje procesy trawienia, ułatwia wypróżnianie, powoduje uczucie sytości i zmniejsza apetyt. Źródłem błonnika są także suszone śliwki, otręby, produkty z pełnego ziarna, świeże warzywa, owoce i orzechy.
10. Najlepszy spalacz tłuszczu – hibiskus i zioła
Częstym problemem towarzyszącym nadwadze jest zatrzymywanie wody w organizmie. Hibiskus, pokrzywa, ostrokrzew paragwajski i mniszek lekarski uczestniczą w procesach wydalania wody z organizmu i ubocznych procesów przemiany materii. Korzeń pietruszki wspomaga prawidłową pracę nerek, a korzeń mniszka dodatkowo wspiera procesy trawienia i korzystnie wpływa na wątrobę oraz drogi żółciowe. Przy stosowaniu diety odchudzającej warto wspomóc się naparami z tych ziół.
Źródła:
1) http://dieta.pl/zdrowie-i-uroda/polifenole-czyli-jak-skutecznie-chronic-sie-przed-chorobami
2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16540674
3) http://biotechnologia.pl/biotechnologia/artykuly/kapsaicyna-co-o-niej-wiemy,12588
4) https://pl.wikipedia.org/wiki/Zielona_herbata#Wp%C5%82yw_zielonej_herbaty_na_zdrowie
5) http://encyklopedia.pwn.pl/haslo/4003086/zolc.html