8 produktów, które można nazwać naturalnymi antybiotykami
Maria Brzegowy

8 produktów, które można nazwać naturalnymi antybiotykami

Zwolennicy naturalnego żywienia uważają, że większość chorób można wyleczyć przy pomocy tego, co znajdziemy w lesie i na łące. I choć produktów tych nie można nazwać prawdziwymi antybiotykami, warto poznać żywność, która – przykładowo w sezonie jesienno-zimowym – może pomóc nam w walce z pierwszymi objawami przeziębienia.

Czosnek – nie tylko na wampiry

Czosnek to chyba jeden z najpopularniejszych produktów zwanych od dawna „naturalnym antybiotykiem”. Dzięki obecności w swoim składzie allicyny, wykazuje szerokie spektrum działania antybakteryjnego i przeciwgrzybicznego. Czosnek to również produkt o właściwościach przeciwzakrzepowych, przeciwmiażdżycowych. Ponadto zwiększa właściwości obronne organizmu, wzmacniając i regulując reakcje komórkowe układu immunologicznego.

Jeśli nie możesz znieść zapachu i smaku czystego czosnku, po jego rozdrobieniu zmieszaj go z odrobiną miodu i popij ciepłym mlekiem. Aromaty powinny być nieco mniej drażniące.

Cebula – niezapomniany smak syropu

Prawdopodobnie nie ma wśród nas osoby, która jako dziecko przynajmniej raz nie spróbowałaby syropu „na przeziębienie” – z cebuli, czosnku i miodu. Swoje właściwości cebula zawdzięcza m.in. kwercetynie. Dieta bogata w ten związek obniża ryzyko zawału serca, wzmacnia i uszczelnia ściany naczyń krwionośnych, ma również działanie przeciwzapalne oraz przeciwalergiczne.

Miód

Ten pysznie słodki produkt pracy pszczół to nie tylko świetny dodatek do ciepłej (ale nie gorącej!) herbaty, ale przede wszystkim cenne lekarstwo na gro schorzeń. Dzięki obecności wielu substancji biologicznie aktywnych oraz sporych ilości witamin i minerałów, miód odznacza się działaniem bakteriobójczym, bakteriostatycznym, przeciwzapalnym oraz przeciwnowotworowym. Regularne spożywanie niewielkiej jego ilości podnosi odporność organizmu oraz opóźnia procesy jego starzenia się.

Łyżeczkę miodu zalej dzień wcześniej, wieczorem ciepłą, przegotowaną wodą. Przykryj i odstaw na noc. Wypij rano. Taka mikstura, wypijana codziennie, wzmocni Twoją odporność.

Kiszona kapusta i kiszone ogórki

Kwaszenie to jedna z najstarszych metod utrwalania żywności. Jest nie tylko metodą trwałą, tanią, ale i przede wszystkim korzystną dla naszego zdrowia i samopoczucia. Właściwie przygotowane kiszonki świetnie zachowują wartość surowca i są bogatym źródłem wielu składników odżywczych. Jako produkty fermentowane stanowią podstawowe i naturalne źródło tzw. mikroflory probiotycznej, której prozdrowotne właściwości zostały potwierdzone licznymi badaniami medycznymi. Kolonizacja przewodu pokarmowego przez dobre bakterie hamuje biegunki po kuracji antybiotykowej oraz stymuluje nasz układ odpornościowy.

Pamiętaj, żeby ogórków kiszonych nie obierać, ani nie myć! To właśnie ten biały osad znajdujący się na ich powierzchni jest w nich najcenniejszy.

Imbir

Jego właściwości lecznicze znane już były w starożytności. Badania naukowe potwierdziły jego działanie przeciwwymiotne, przeciwmiażdżycowe, jak również przeciwbólowe oraz przeciwzapalne. Wśród prac można znaleźć i takie, które świadczą o możliwości hamowania przez imbir rozwoju bakterii, wirusów, grzybów, jak również pasożytów. I choć wciąż znany jest bardziej jako roślinna przyprawowa, herbatka z jego kawałkiem wypijana podczas mdłości nie ma sobie równych.

Żurawina

Najstarsze doniesienia naukowe w temacie wykorzystywania leczniczego działania żurawiny, a ściślej jej soku, sięgają 1683 roku. Indianie z Nowej Anglii leczyli nim m.in. rany i zakażenia krwi, choroby żołądka, a także zaburzenia czynności wątroby ora gorączkę. Dziś, preparaty z żurawiny to cenny produkt dla m.in. kobiet cierpiących na nawracające infekcje układu moczowego. Zasadność stosowania żurawin w terapii tych schorzeń, literatura tłumaczy ich możliwością hamowania przylegania bakterii do błony śluzowej dróg moczowych. Według specjalistów, profilaktycznie należałoby wypijać ok. 1 litra soku z żurawin dziennie. Czyż nie jest to smaczny środek „antybakteryjny”?

Kurkumina

Popularny ostatni roślinny barwnik okazuje się być również produktem o silnych właściwościach prozdrowotnych. Kurkumina, związek uzyskiwany z kłączy kurkumy (lub inaczej – szafranu indyjskiego) posiada szeroki zakres działania terapeutycznego, w tym działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwutleniające oraz przeciwbakteryjne. Liczne badania wskazują również na jej korzystny wpływ w profilaktyce i leczeniu choroby Alzeheimera oraz chorób układu sercowo-naczyniowego.  

Nie każdą chorobę da się „wyleżeć” i wyleczyć domowymi sposobami. Jeśli pomimo starań złe samopoczucie towarzyszy Ci już trzeci dzień, a w dodatku pojawiła się gorączka – jak najszybciej udaj się do lekarza. Pamiętaj o tym zwłaszcza w przypadku osób starszych oraz malutkich dzieci.

Piśmiennictwo:

  1. Grys A., Łowicki Z., Parus A., 2010, Właściwości lecznicze imbiru, Postępy Fitoterapii, 1, 42-45
  2. Gryszczyńska A., 2010, Żurawina amerykańska (Vaccinium macrocarpon) – lek na problemy urologiczne, Przegląd Urologiczny, 11/5, (63), 31-4
  3. Jakubowicz-Gil J., 2012, Kwercetyna w terapii przeciwnowotworowej, Postępy biologii komórki, 39, 2, 199-216
  4. Kwiecień M., Winiarska-Mieczan, 2011, Czosnek jako zioło kształtujące właściwości prozdrowotne, 92 (4), 810-812
  5. Przybylska S., 2015, Kurkumina – prozdrowotny barwnik kurkumy, Problemy Higieny i Epidemiologii, 96 (2), 414-420
  6. Wilczyńska A., Przybyłowski P., 2009, Charakterystyka związków fenolowych w miodach, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, 61, 33-38

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Dynia – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Dietetyczne przepisy z dynią

    Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i minerały m.in. magnez, selen, potas i cynk. Stanowi także źródło białka i błonnika pokarmowego. Kto powinien włączyć ją do swojej diety? Jakie właściwości mają pestki z dyni i olej z dyni? Czy to warzywo będzie odpowiednie dla cukrzyków?  

  • Grzyby – właściwości i wartości odżywcze. Jak je przyrządzać, suszyć i mrozić? Jak uniknąć zatrucia grzybami?

    Niskokaloryczne i bogate w łatwo przyswajalne biało oraz błonnik pokarmowy – mowa o grzybach, które Polacy chętnie zbierają i spożywają. Są cenione nie tylko za ich smak, ale także za ich wpływ na zdrowie. Które grzyby warto zbierać? Jaka jest różnica pomiędzy grzybami niejadalnym a trującymi? I najważniejsze – jak uniknąć zatrucia grzybami? Podpowiadamy. 

  • Borowik szatański – charakterystyka i występowanie. Objawy zatrucia borowikiem szatańskim i pierwsza pomoc przy zatruciu

    Borowik szatański, szatan, diablik, smoczy łeb – nie bez powodu ma tak złowieszcze nazwy – należy do grupy grzybów trujących, które po spożyciu mogą wywołać silne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego i nie tylko. Jak odróżnić borowika szatańskiego od szlachetnego? Jakie są objawy zatrucia borowikiem szatańskim? Co zrobić, gdy dojdzie do zatrucia? Podpowiadamy.

  • Cukier muscovado – właściwości i zastosowanie

    Ciemnej barwy, o karmelowym, przyjemnym smaku – sprawdzi się w wielu daniach na słodko i na wytrawnie. Od wielu już lat uważany za lepszy zamiennik tradycyjnego białego cukru otrzymywanego z buraków, ale czy zasłużenie? Czy cukier muscovado dostarcza mniej kalorii? Czy jest zdrowszy? Do czego można go jeszcze wykorzystać? 

  • Rabarbar – wartości odżywcze, właściwości i przepisy z rabarbarem

    Rabarbar nieodłącznie kojarzy się nam ze smakami lata. Gdy nadchodzi na niego sezon, niejeden z nas kupuje go z zamiarem przygotowania pysznego ciasta drożdżowego lub kompotu z jego dodatkiem. Jakie właściwości posiada rabarbar? Gdzie znalazł swoje zastosowanie i kto może, a kto nie powinien po niego sięgać? 

  • Dieta przeciwnowotworowa – zasady, wskazówki, produkty antyrakowe

    Uniwersalnej diety mającej na celu zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby nowotworowej nie ma. Istnieje jednak sporo doniesień w temacie poszczególnych składników pożywienia, które takie działanie mogą wykazywać. Równolegle należy wspomnieć i o czynnikach, które będą działać pronowotworowo. Po które produkty sięgać na co dzień, a które ograniczyć? Jakie są zasady diety obniżające ryzyko zachorowania na raka? 

  • Który probiotyk na zdrowe jelita wybrać? Tabletka, żel, koncentrat probiotyczny

    Wsparcie organizmu poprzez dbanie o odpowiedni poziom odporności jest wskazane nie tylko w okresie jesienno-zimowym, ale przez cały rok. Osłabienie może wystąpić zarówno na skutek przeziębienia, grypy, przyjmowania leków immunosupresyjnych, zatrucia pokarmowego, braku snu, nieodpowiedniej diety czy antybiotykoterapii. Żeby wspomóc się w tych okresach można sięgnąć po probiotyki, które na rynku aptecznym dostępne są m.in. w postaci napojów, tabletek czy żelu. Czym jest koncentrat probiotyczny, czy w ciąży można łykać probiotyki i jak najlepiej przyjmować te preparaty? Odpowiedzi na te pytania znajdują się niniejszym artykule.

  • Soja – czy jest zdrowa?

    Budząca od lat kontrowersje soja jest jedną z ważniejszych roślin uprawnych na świecie, zaraz po pszenicy, kukurydzy i ryżu. Zdaniem wielu badaczy, jej spożycie może wiązać się z wieloma potencjalnymi korzyściami zdrowotnymi, w tym m.in. profilaktyką chorób układu sercowo-naczyniowego, osteoporozy oraz z łagodzeniem objawów okresu menopauzalnego.   

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij