
8 produktów, które można nazwać naturalnymi antybiotykami
Czosnek – nie tylko na wampiry
Czosnek to chyba jeden z najpopularniejszych produktów zwanych od dawna „naturalnym antybiotykiem”. Dzięki obecności w swoim składzie allicyny, wykazuje szerokie spektrum działania antybakteryjnego i przeciwgrzybicznego. Czosnek to również produkt o właściwościach przeciwzakrzepowych, przeciwmiażdżycowych. Ponadto zwiększa właściwości obronne organizmu, wzmacniając i regulując reakcje komórkowe układu immunologicznego.
Cebula – niezapomniany smak syropu
Prawdopodobnie nie ma wśród nas osoby, która jako dziecko przynajmniej raz nie spróbowałaby syropu „na przeziębienie” – z cebuli, czosnku i miodu. Swoje właściwości cebula zawdzięcza m.in. kwercetynie. Dieta bogata w ten związek obniża ryzyko zawału serca, wzmacnia i uszczelnia ściany naczyń krwionośnych, ma również działanie przeciwzapalne oraz przeciwalergiczne.
Polecane dla Ciebie
Miód
Ten pysznie słodki produkt pracy pszczół to nie tylko świetny dodatek do ciepłej (ale nie gorącej!) herbaty, ale przede wszystkim cenne lekarstwo na gro schorzeń. Dzięki obecności wielu substancji biologicznie aktywnych oraz sporych ilości witamin i minerałów, miód odznacza się działaniem bakteriobójczym, bakteriostatycznym, przeciwzapalnym oraz przeciwnowotworowym. Regularne spożywanie niewielkiej jego ilości podnosi odporność organizmu oraz opóźnia procesy jego starzenia się.
Kiszona kapusta i kiszone ogórki
Kwaszenie to jedna z najstarszych metod utrwalania żywności. Jest nie tylko metodą trwałą, tanią, ale i przede wszystkim korzystną dla naszego zdrowia i samopoczucia. Właściwie przygotowane kiszonki świetnie zachowują wartość surowca i są bogatym źródłem wielu składników odżywczych. Jako produkty fermentowane stanowią podstawowe i naturalne źródło tzw. mikroflory probiotycznej, której prozdrowotne właściwości zostały potwierdzone licznymi badaniami medycznymi. Kolonizacja przewodu pokarmowego przez dobre bakterie hamuje biegunki po kuracji antybiotykowej oraz stymuluje nasz układ odpornościowy.
Imbir
Jego właściwości lecznicze znane już były w starożytności. Badania naukowe potwierdziły jego działanie przeciwwymiotne, przeciwmiażdżycowe, jak również przeciwbólowe oraz przeciwzapalne. Wśród prac można znaleźć i takie, które świadczą o możliwości hamowania przez imbir rozwoju bakterii, wirusów, grzybów, jak również pasożytów. I choć wciąż znany jest bardziej jako roślinna przyprawowa, herbatka z jego kawałkiem wypijana podczas mdłości nie ma sobie równych.
Żurawina
Najstarsze doniesienia naukowe w temacie wykorzystywania leczniczego działania żurawiny, a ściślej jej soku, sięgają 1683 roku. Indianie z Nowej Anglii leczyli nim m.in. rany i zakażenia krwi, choroby żołądka, a także zaburzenia czynności wątroby ora gorączkę. Dziś, preparaty z żurawiny to cenny produkt dla m.in. kobiet cierpiących na nawracające infekcje układu moczowego. Zasadność stosowania żurawin w terapii tych schorzeń, literatura tłumaczy ich możliwością hamowania przylegania bakterii do błony śluzowej dróg moczowych. Według specjalistów, profilaktycznie należałoby wypijać ok. 1 litra soku z żurawin dziennie. Czyż nie jest to smaczny środek „antybakteryjny”?
Kurkumina
Popularny ostatni roślinny barwnik okazuje się być również produktem o silnych właściwościach prozdrowotnych. Kurkumina, związek uzyskiwany z kłączy kurkumy (lub inaczej – szafranu indyjskiego) posiada szeroki zakres działania terapeutycznego, w tym działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwutleniające oraz przeciwbakteryjne. Liczne badania wskazują również na jej korzystny wpływ w profilaktyce i leczeniu choroby Alzeheimera oraz chorób układu sercowo-naczyniowego.
Piśmiennictwo:
- Grys A., Łowicki Z., Parus A., 2010, Właściwości lecznicze imbiru, Postępy Fitoterapii, 1, 42-45
- Gryszczyńska A., 2010, Żurawina amerykańska (Vaccinium macrocarpon) – lek na problemy urologiczne, Przegląd Urologiczny, 11/5, (63), 31-4
- Jakubowicz-Gil J., 2012, Kwercetyna w terapii przeciwnowotworowej, Postępy biologii komórki, 39, 2, 199-216
- Kwiecień M., Winiarska-Mieczan, 2011, Czosnek jako zioło kształtujące właściwości prozdrowotne, 92 (4), 810-812
- Przybylska S., 2015, Kurkumina – prozdrowotny barwnik kurkumy, Problemy Higieny i Epidemiologii, 96 (2), 414-420
- Wilczyńska A., Przybyłowski P., 2009, Charakterystyka związków fenolowych w miodach, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, 61, 33-38