8 produktów, które można nazwać naturalnymi antybiotykami
Maria Brzegowy

8 produktów, które można nazwać naturalnymi antybiotykami

Zwolennicy naturalnego żywienia uważają, że większość chorób można wyleczyć przy pomocy tego, co znajdziemy w lesie i na łące. I choć produktów tych nie można nazwać prawdziwymi antybiotykami, warto poznać żywność, która – przykładowo w sezonie jesienno-zimowym – może pomóc nam w walce z pierwszymi objawami przeziębienia.

Czosnek – nie tylko na wampiry

Czosnek to chyba jeden z najpopularniejszych produktów zwanych od dawna „naturalnym antybiotykiem”. Dzięki obecności w swoim składzie allicyny, wykazuje szerokie spektrum działania antybakteryjnego i przeciwgrzybicznego. Czosnek to również produkt o właściwościach przeciwzakrzepowych, przeciwmiażdżycowych. Ponadto zwiększa właściwości obronne organizmu, wzmacniając i regulując reakcje komórkowe układu immunologicznego.

Jeśli nie możesz znieść zapachu i smaku czystego czosnku, po jego rozdrobieniu zmieszaj go z odrobiną miodu i popij ciepłym mlekiem. Aromaty powinny być nieco mniej drażniące.

Cebula – niezapomniany smak syropu

Prawdopodobnie nie ma wśród nas osoby, która jako dziecko przynajmniej raz nie spróbowałaby syropu „na przeziębienie” – z cebuli, czosnku i miodu. Swoje właściwości cebula zawdzięcza m.in. kwercetynie. Dieta bogata w ten związek obniża ryzyko zawału serca, wzmacnia i uszczelnia ściany naczyń krwionośnych, ma również działanie przeciwzapalne oraz przeciwalergiczne.

Miód

Ten pysznie słodki produkt pracy pszczół to nie tylko świetny dodatek do ciepłej (ale nie gorącej!) herbaty, ale przede wszystkim cenne lekarstwo na gro schorzeń. Dzięki obecności wielu substancji biologicznie aktywnych oraz sporych ilości witamin i minerałów, miód odznacza się działaniem bakteriobójczym, bakteriostatycznym, przeciwzapalnym oraz przeciwnowotworowym. Regularne spożywanie niewielkiej jego ilości podnosi odporność organizmu oraz opóźnia procesy jego starzenia się.

Łyżeczkę miodu zalej dzień wcześniej, wieczorem ciepłą, przegotowaną wodą. Przykryj i odstaw na noc. Wypij rano. Taka mikstura, wypijana codziennie, wzmocni Twoją odporność.

Kiszona kapusta i kiszone ogórki

Kwaszenie to jedna z najstarszych metod utrwalania żywności. Jest nie tylko metodą trwałą, tanią, ale i przede wszystkim korzystną dla naszego zdrowia i samopoczucia. Właściwie przygotowane kiszonki świetnie zachowują wartość surowca i są bogatym źródłem wielu składników odżywczych. Jako produkty fermentowane stanowią podstawowe i naturalne źródło tzw. mikroflory probiotycznej, której prozdrowotne właściwości zostały potwierdzone licznymi badaniami medycznymi. Kolonizacja przewodu pokarmowego przez dobre bakterie hamuje biegunki po kuracji antybiotykowej oraz stymuluje nasz układ odpornościowy.

Pamiętaj, żeby ogórków kiszonych nie obierać, ani nie myć! To właśnie ten biały osad znajdujący się na ich powierzchni jest w nich najcenniejszy.

Imbir

Jego właściwości lecznicze znane już były w starożytności. Badania naukowe potwierdziły jego działanie przeciwwymiotne, przeciwmiażdżycowe, jak również przeciwbólowe oraz przeciwzapalne. Wśród prac można znaleźć i takie, które świadczą o możliwości hamowania przez imbir rozwoju bakterii, wirusów, grzybów, jak również pasożytów. I choć wciąż znany jest bardziej jako roślinna przyprawowa, herbatka z jego kawałkiem wypijana podczas mdłości nie ma sobie równych.

Żurawina

Najstarsze doniesienia naukowe w temacie wykorzystywania leczniczego działania żurawiny, a ściślej jej soku, sięgają 1683 roku. Indianie z Nowej Anglii leczyli nim m.in. rany i zakażenia krwi, choroby żołądka, a także zaburzenia czynności wątroby ora gorączkę. Dziś, preparaty z żurawiny to cenny produkt dla m.in. kobiet cierpiących na nawracające infekcje układu moczowego. Zasadność stosowania żurawin w terapii tych schorzeń, literatura tłumaczy ich możliwością hamowania przylegania bakterii do błony śluzowej dróg moczowych. Według specjalistów, profilaktycznie należałoby wypijać ok. 1 litra soku z żurawin dziennie. Czyż nie jest to smaczny środek „antybakteryjny”?

Kurkumina

Popularny ostatni roślinny barwnik okazuje się być również produktem o silnych właściwościach prozdrowotnych. Kurkumina, związek uzyskiwany z kłączy kurkumy (lub inaczej – szafranu indyjskiego) posiada szeroki zakres działania terapeutycznego, w tym działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwutleniające oraz przeciwbakteryjne. Liczne badania wskazują również na jej korzystny wpływ w profilaktyce i leczeniu choroby Alzeheimera oraz chorób układu sercowo-naczyniowego.  

Nie każdą chorobę da się „wyleżeć” i wyleczyć domowymi sposobami. Jeśli pomimo starań złe samopoczucie towarzyszy Ci już trzeci dzień, a w dodatku pojawiła się gorączka – jak najszybciej udaj się do lekarza. Pamiętaj o tym zwłaszcza w przypadku osób starszych oraz malutkich dzieci.

Piśmiennictwo:

  1. Grys A., Łowicki Z., Parus A., 2010, Właściwości lecznicze imbiru, Postępy Fitoterapii, 1, 42-45
  2. Gryszczyńska A., 2010, Żurawina amerykańska (Vaccinium macrocarpon) – lek na problemy urologiczne, Przegląd Urologiczny, 11/5, (63), 31-4
  3. Jakubowicz-Gil J., 2012, Kwercetyna w terapii przeciwnowotworowej, Postępy biologii komórki, 39, 2, 199-216
  4. Kwiecień M., Winiarska-Mieczan, 2011, Czosnek jako zioło kształtujące właściwości prozdrowotne, 92 (4), 810-812
  5. Przybylska S., 2015, Kurkumina – prozdrowotny barwnik kurkumy, Problemy Higieny i Epidemiologii, 96 (2), 414-420
  6. Wilczyńska A., Przybyłowski P., 2009, Charakterystyka związków fenolowych w miodach, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, 61, 33-38

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Szparagi – rodzaje, właściwości, zastosowanie, przepisy. Dlaczego warto je jeść?

    Szparagi to warzywa o unikalnym smaku. Z roku na rok stają się coraz bardziej popularne wśród wielbicieli zdrowej i smacznej kuchni. Sezon na szparagi trwa stosunkowo krótko, warto więc wykorzystać go w pełni, zwłaszcza że warzywa te nie tylko dobrze smakują, ale posiadają również ciekawe właściwości prozdrowotne. Czym dokładnie charakteryzują się szparagi i dlaczego warto je jeść? 

  • Karotenoidy – jaki mają wpływ na nasz organizm? Właściwości i źródła karotenoidów

    Intensywna barwa żywności z pewnością niejednokrotnie sprawiła, że mieliśmy na nią większą chęć niż na jej nieatrakcyjną, „wyblakniętą” wersję. Wiele jest substancji barwnych, które nadają apetyczny wygląd warzywom, owocom czy produktom białkowym. Są to chlorofile, polifenole czy karotenoidy, wiele z nich wykazuje prozdrowotne właściwości. Warto wiedzieć dlaczego i kiedy korzystnie jest spożywać bogate w nie produkty spożywcze. Podpowiadamy, czym są karotenoidy i jakimi właściwościami się charakteryzują? 

  • Burak czerwony – jakie ma właściwości lecznicze i wartości odżywcze? Sok z buraka a nowotwór

    Burak to niskokaloryczne warzywo, bogate w witaminy i składniki mineralne. Zawiera także antocyjany oraz flawonoidy, którym przypisuje się właściwości przeciwnowotworowe. Sok z buraka najlepiej wykonać z wykorzystaniem wyciskarki wolnoobrotowej, dzięki której napój będzie bogaty w więcej cennych wartości odżywczych, niż wówczas, kiedy skorzystamy ze zwykłej sokowirówki. Buraka włącza się często do diety osób, które walczą z nadwagą i otyłością, chcą obniżyć poziom cholesterolu we krwi lub tym, którym dokucza zgaga. Jakie jeszcze właściwości ma burak zwyczajny, czy to prawda, że z powodzeniem stosowany jest w terapii przeciwnowotworowej oraz co poprawi smak soku z tego warzywa? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Krzem a krzem organiczny – czym się różnią, który jest lepiej przyswajalny? Właściwości i suplementy na piękne włosy i paznokcie

    Krzem to pierwiastek, który wielu osobom kojarzy się z preparatami na piękne włosy i paznokcie, natomiast niewielu z działaniem przeciwmiażdżycowym, przeciwcukrzycowym i przeciwnowotworowym. W aptekach i sklepach zielarskich dostępnych jest wiele preparatów z krzemem zarówno w formie jednoskładnikowej, jak i w połączeniu z borem lub jodem. Na niedobór krzemu najbardziej narażone są kobiety i osoby starsze.

  • Siarka – właściwości lecznicze, nadmiar i niedobór w organizmie, suplementacja

    Siarka (S, łac. sulphur) jest pierwiastkiem o intensywnej, żółtej barwie. W przyrodzie występuje w postaci gazów, w stanie wolnym albo w postaci związków chemicznych. Każdemu znana jest dzięki zapałkom, gdzie jest składnikiem łatwopalnej masy pokrywającej główki drewienka. Siarka jest również jednym z makroelementów występujących w organizmie człowieka. Pomimo niewielkiej ilości, znajduję się w każdej komórce i wchodzi w skład wielu białek i niektórych węglowodanów oraz bierze udział w licznych reakcjach.

  • Cholina (witamina B4) – dlaczego jest tak istotna dla kobiet w ciąży? Występowanie, właściwości, dawkowanie

    Cholina, to bardzo istotny związek dla rozwoju płodu (głównie w kontekście układu nerwowego), a ponadto biorący udział w szeregu procesów metabolicznych cholesterolu i związków tłuszczowych. W organizmie „witamina B4" występuje głównie w fosfolipidach, takich jak lecytyna i sfingomielina. Oprócz tego cholina przyczynia się do utrzymania właściwej struktury komórek, wpływa na pracę mięśni, układ oddechowy i mózg. Wyniki badań naukowych potwierdziły również, że przyczynia się ona do poprawy pamięci długotrwałej. Czy cholina chroni przyszłą mamę przed wystąpieniem stanu przedrzucawkowego, co ma ze sobą wspólnego cholina i inozytol oraz jak dawkować „witaminę B4"?? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Skrobia modyfikowana – czy trzeba jej unikać?

    Skrobia to znana wszystkim, naturalna substancja pochodzenia roślinnego. Co jednak począć ze skrobią modyfikowaną? Czy proces modyfikacji powinien nas niepokoić? A może nie taki diabeł straszny, jak go malują nasze skojarzenia? Co to jest skrobia modyfikowana i czy należy jej unikać – tego dowiemy się z artykułu. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij