Witamina C w kosmetyce
Anna Miros

Witamina C w kosmetyce

Witamina C (kwas askorbinowy, INCI: Ascorbic Acid ) jest niezbędna do przeprowadzenia wielu procesów biochemicznych w organizmie ludzkim. Ze względu na to, że nie jest w nim syntezowana musi być nieodzownym składnikiem naszej diety. Ponadto, ze względu na swoje dobroczynne właściwości wykorzystuje się ją w kosmetologii. Przyjrzyjmy się zatem jej cennemu działaniu na skórę oraz jej formom stosowanym w kosmetykach.

Właściwości

Witamina C wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne w połączeniu z witaminą E. Zwalczając wolne rodniki przeciwdziała uszkodzeniu komórek i starzeniu się skóry. Bierze udział w syntezie kolagenu, przez co uszczelnia naczynia krwionośne, zwiększa ich elastyczność, przyspiesza proces gojenia oraz zapobiega obrzękom i siniakom. Ponadto wpływa korzystnie na mikrocyrkulację i zmniejsza rumień skóry. Wykorzystywana jest także w preparatach rozjaśniających przebarwienia, gdyż hamuje syntezę melaniny. Wykazuje delikatne właściwości złuszczające, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie, przez co jest pomocna w leczeniu trądziku. Działa przeciwzmarszczkowo zmniejszając aktywność enzymów – kolagenazy, elastazy, hialuronidazy, przyczyniających się do rozpadu kolagenu, elastyny i kwasu hialuronowego. Witamina C wpływa, także na pobudzenie syntezy ceramidów, odpowiedzialnych za zatrzymywanie wody w naskórku oraz ochronę przed czynnikami zewnętrznymi. Uznawana jest również za naturalny filtr przeciw promieniowaniu UV.

Wskazania do stosowania witaminy C:

  • rozszerzone naczynka, rumień,
  • starzenie się skóry: zmarszczki, utrata jędrności i elastyczności skóry,
  • przebarwienia,
  • szara, ziemista skóra,
  • trądzik pospolity,
  • trądzik różowaty,
  • przed i po zabiegach kosmetycznych (mikrodermabrazja, peelingi chemiczne),
  • efekt flash (rozjaśnienie skóry) – zabieg bankietowy.

Polecane dla Ciebie

Formy witaminy C

Czysta postać witaminy C (kwas L-askorbinowy) jest bardzo wrażliwa na światło oraz temperaturę, dlatego szybko ulega utlenianiu i traci właściwości. Rozpuszcza się w wodzie, przez co może oddziaływać tylko w naskórku. Jej działanie jest zatem powierzchowne. Stosuje się ją, aby uzyskać “efekt flash” – rozświetlenia skóry np. przed wyjściem na ważną uroczystość. Bardzo dobrze sprawdza się w produktach przeciwsłonecznych, intensyfikując ich działanie.

Produkty z czystym kwasem askorbinowym powinny być przechowywane w ciemnym opakowaniu lub bez dostępu światła oraz w chłodnym miejscu.

W przemyśle kosmetycznym, aby wykorzystać w pełni działanie witaminy C oraz zapobiec jej szybkiemu utlenieniu wykorzystuje się je następujace pochodne:

  • Palmitynian askorbylu (INCI: Ascorbyl Palmitate) – pomimo dużej stabilności, posiada małą aktywność biologiczną. W skórze szybko ulega przekształceniu do czystej postaci witaminy C.
  • Glukozyd askorbylu (INCI: Ascorbyl Glucoside) – wytwarzany z witaminy C oraz skrobi. Po zastosowaniu na skórę, pod wpływem enzymów powoli uwalnia kwas askorbinowy, dzieki czemu wnika w głębsze warstwy naskórka, hamuje wytwarzanie melaniny, zmniejsza przebarwienia.
  • Sól magnezowa fosforanu askorbylu (INCI: Magnesium Ascorbyl Phosphate (MAP)) – stosowana w kosmetykach do skóry wrażliwej, wykazuje skuteczne działanie rozjaśniające oraz antyoksydacyjne w stężeniach powyżej 10%.
  • Sól sodowa fosforanu askorbylu (INCI: Sodium Ascorbyl Phospate (SAP)) – posiada podobne właściwości do soli magnezowej fosforanu askorbylu. Dodatkowo działa antybakteryjnie, dzięki czemu stosuje się ją w preparatach przeciwtrądzikowych.
  • Tetraizopalmitynian askorbylu (INCI: Tetrahexyldecyl ascorbate) – bardzo trwała, stabilna, najskuteczniejsza i najdroższa postać witaminy C. Występuje w formie olejku, dlatego penetruje w głębsze warstwy naskórka. Bardzo dobre efekty wykazuje już przy stężeniu 1-3% .

Liposomy

Aby ułatwić transport witaminy C w głąb skóry zastosowano w kosmetologii specjalne nośniki - liposomy. Liposomy są to struktury o wyglądzie kuleczek, w których została zamknięta substancja aktywna rozpuszczalna w wodzie. Ich zewnętrzną powłokę stanowi warstwa lipidowa, która wspomaga penetrację do głębszych warstw naskórka.

Stężenie witaminy C

Witamina C w kosmetykach występuje w różnych stężeniach. Produkty zawierające 100% kwasu askorbinowego występują w postaci proszku, do którego dodaje się nośnik (peptydy lub biosacharydy) bezpośrednio przed nałożeniem na skórę. Najczęściej zawartość witaminy C wynosi od 8% do 20%, natomiast w preparatach pod oczy od 3% do 5%. Najlepsze efekty dają produkty ze stężeniem powyżej 15%. Przy niższej zawartości wykazuje ona działanie antyoksydacyjne.

Jaki kosmetyk z witaminą C wybrać, aby spełniał nasze oczekiwania?

  • Jeśli potrzebujemy “efektu bankietowego” wówczas sięgnijmy po czystą postać witaminy C np. w formie serum lub ampułki.
  • Gdy nasza cera jest szara, zmęczona, wymaga rozjaśnienia i usunięcia przebarwień, wówczas w warto wybrać: witaminę C w liposomach, glukozyd askorbylu, MAP lub SAP.
  • Jeśli poszukujemy produktu przeciwzmarszczkowego o wielokierunkowym działaniu, warto zainwestować w kosmetyk z kilkoma postaciami witaminy C, w szczególności z tetraizopalmitynianem askorbylu i/lub z wysokim stężeniem czystej witaminy C powyżej 15 %.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Pielęgnacja skóry z tatuażem – jak dbać o skórę z tatuażem?

    Popularność tatuaży jako trwałej ozdoby ciała człowieka nieprzerwanie rośnie. Tak jak niegdyś, trudno było spotkać osobę wytatuowaną, tak obecnie coraz rzadziej poznajemy nowe osoby, które nie mają choćby jednej, małej „dziary". Za tą powszechnością idą też jednak pewne obowiązki, a mianowicie odpowiednia higiena – jak zatem właściwie dbać o skórę pokrytą tatuażem?

  • 5 zasad pielęgnacji suchej skóry

    Najczęstszym objawem przesuszonej skóry jest nieprzyjemne uczucie ściągania i napięcia. Z czasem może pojawić się dodatkowo świąd, który znacząco zmniejsza komfort życia codziennego. Sucha skóra pozbawiona jest efektu „glow”, czyli subtelnego blasku charakterystycznego dla naskórka o prawidłowym poziomie nawilżenia i zdrowej barierze hydrolipidowej. Oto 5 zasad pielęgnacji suchej skóry.  

  • HIFU – zabieg krok po kroku. Czy da się zmniejszyć drugi podbródek w pół godziny?

    Medycyna estetyczna jest bardzo szybko rozwijającą się, wyjątkowo nowoczesną i coraz bardziej dostępną branżą z pogranicza fizjologii i kosmetologii. Służy m.in. do dbania o siebie, a tym samym poprawy samopoczucia. Z powodzeniem korzystają z niej zarówno kobiety, jak i mężczyźni. Umożliwia szybsze osiągnięcie wyznaczonych celów sylwetkowych, poprawę wizerunku, pozbycie się kompleksów lub po prostu – poprawia jakość życia. W artykule podpowiemy, jak pozbyć się drugiego podbródka, jak ujędrnić skórę na piersiach po karmieniu i co zrobić, aby skóra na szyi lub brzuchu przestała być wiotka? Oznacza to, że przyjrzymy się jednej z bardziej popularnych metod wykorzystywanych w medycynie estetycznej – HIFU.

  • Kwasy BHA a skóra – co warto wiedzieć?

    Hydroksykwasy to stosunkowo liczna grupa związków chemicznych. Wyróżniono w niej pewne podgrupy zawierające cząsteczki o podobnej budowie chemicznej i właściwościach, znane pod akronimami AHA, BHA czy PHA. W poniższym tekście przybliżamy kwasy BHA, czyli beta hydroksykwasy.

  • Co stosować na pękające pięty? Skarpetki złuszczające, kremy, peelingi, domowe sposoby

    Nadmierne rogowacenie oraz pęknięcia stóp to przypadłości, które są ściśle związane z suchością skóry, a która może wynikać z uwarunkowań genetycznych, niemniej zazwyczaj wynika z niedoborów witaminy A, picia małej ilości wody, niedoczynności układu krwionośnego czy zaburzeń metabolicznych lub hormonalnych. Jak radzić sobie z problemem pękających stóp, czy stosowanie tarek i pumeksów to na pewno dobry pomysł i czy kobiety w ciąży mogą stosować skarpetki złuszczające? 

  • Bimatoprost – co to za związek? Czy pomaga na porost włosów, rzęs i brwi?

    Bimatoprost od lat stosuje się w leczeniu jaskry. Występuje w postaci kropli do oczu przepisywanych na receptę, które po wkropleniu do worka spojówkowego obniżają ciśnienie wewnątrzgałkowe. Efektem niepożądanym stosowania bimatoprostu jest wzrost długich i gęstych rzęs oraz ich ściemnienie. Zostało to wykorzystane przez koncerny kosmetyczne do produkcji odżywek do rzęs i brwi. Jakie zatem są skutki uboczne stosowania bimatoprostu na porost włosów, rzęs i brwi? Czy w drogerii wybierać odżywki z czy bez bimatoprostu?

  • Jak się pozbyć wrastających włosków? Sposoby na czerwone kropki na nogach

    Wrastające włoski to problem, który dotyczy skóry nóg, pach czy okolic bikini i może pojawić po depilacji maszynką, woskiem, a także depilatorem. Która z metod radzenia sobie z problemem wrastających włosów jest najbardziej skuteczna, dlaczego nie wolno podrażniać np. zaczerwienień skórnych? Jak zapobiegać wrastaniu się włosków?

  • Jak dbać o skórę twarzy w słoneczne dni? Z których kosmetyków warto zrezygnować? Porady kosmetologa

    Skóra jest narażona na działanie promieniowania ultrafioletowego przez cały rok, niemniej najbardziej podczas miesięcy letnich. Promieniowanie UV i wysoka temperatura sprawiają, że skóra znacznie szybciej traci prawidłowe nawilżenie, co prowadzi do zaburzenia bariery hydro-lipidowej. Ponadto szybciej ulega procesom fotostarzenia, co sprzyja powstawaniu zmarszczek. Jak dbać o skórę latem czy będąc na wakacjach? 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij