Spór o drożdżówkę – czy wróci do szkolnych sklepików?
Monika Suska

Spór o drożdżówkę – czy wróci do szkolnych sklepików?

Na początku października minister edukacji narodowej, Joanna Kluzik-Rostkowska poinformowała o pomyślnie zakończonych negocjacjach z ministrem zdrowia w sprawie przywrócenia do szkolnych sklepików popularnej drożdżówki. Minister zdrowia uzasadnia, że drożdżówkę w porównaniu do innych przekąsek np. pączków, cechuje mniejsza zawartość cukru. Takie uzasadnienie nie przekonuje specjalistów ds. żywienia, ich zdaniem spór o drożdżówkę jest całkowicie zbędny — ta bułka jest wysoce kaloryczna i niezdrowa.

Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 roku, od 1 września w szkołach i przedszkolach nie wolno serwować dzieciom niezdrowych przekąsek, takich jak: batony, chipsy, żelki czy paluszki. Zabronione są również napoje słodzone cukrem i zbyt słone potrawy. Nowa ustawa ma na celu zwalczanie otyłości oraz pomoc w kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych u dzieci i młodzieży. Ministerstwo Zdrowia podeszło do projektu ustawy bardzo poważnie — stworzyło restrykcyjną listę produktów dopuszczonych do spożycia. 

Alternatywą dla niezdrowej żywności są między innymi kanapki na bazie pełnoziarnistego, razowego lub bezglutenowego pieczywa z dodatkiem świeżych warzyw, owocowe sałatki, suszone warzywa i owoce, orzechy i nasiona. Ponadto, przeciery, musy i soki owocowe, warzywne oraz koktajle przygotowywane na bazie mleka bez dodatku cukru. Czy drożdżówka na pewno powinna znaleźć się na tej liście? Oceńcie Państwo sami.

Co kryje w sobie drożdżówka?

Dostępne w cukierniach i sklepach spożywczych drożdżówki sprzedawane są zwykle bez opakowania — aby poznać ich skład, należy zapytać sprzedawcę. Niestety większość z nas tego nie robi, mylnie wierząc, że jej zawartość stanowi zaledwie kilka składników: mąka, drożdże, jajka, masło, cukier i woda lub opcjonalnie owoce, ser lub mak.

Tymczasem lista składników wykorzystanych do przygotowania tej przekąski może być bardzo długa. Stabilizatory, konserwanty, szkodliwe dla zdrowia barwniki to tylko niektóre pozycje na liście blisko sześćdziesięciu komponentów!

Skład drożdżówki. Co kryje w sobie drożdżówka?

Drożdżówka zawiera m.in. popularną gumę guar (E 412), która choć jest uznana za nieszkodliwą, może wywoływać reakcje alergiczne. Kolejnym składnikiem, który możemy spotkać jest czerń brylantowa (E 151). Ona także wywołuje silne reakcje alergiczne, może uszkodzić nerki, a w połączeniu z innymi konserwantami (np. z benzoesanem sodu) silnie pobudza, zwłaszcza najmłodszych. Czerń brylantowa jest zakazana m.in. w Norwegii, Kanadzie, USA, czy Japonii. U nas stosowana w przemyśle spożywczym. Częstym składnikiem wyrobów cukierniczych jest także propionian wapnia (E282), substancja konserwująca, która może powodować zawroty i bóle głowy, a także działać drażniąco na żołądek.

Ponadto, jedna bułka drożdżowa (np. z serem) może zawierać około dwóch łyżeczek cukru prostego, który powoduje gwałtowny wzrost stężenia glukozy we krwi, a następnie jego równie gwałtowny spadek. Efekt? Jesteśmy rozdrażnieni, senni i trudniej nam się skoncentrować.

Spór o drożdżówkę ma tyle samo zwolenników co przeciwników. W rzeczywistości jednak żadne przepisy nie zastąpią zdrowego rozsądku. Radykalizm i skrajność nie są wskazane zarówno w odżywianiu jak i w polityce. Ważną korzyścią, jaką społeczeństwo powinno odnieść z "afery drożdżówkowej" jest refleksja nad własnym stylem życia i odżywiania. To przede wszystkim rodzice powinni wykazać się wiedzą, odpowiedzialnością i troską o żywieniowe nawyki swoje oraz dzieci. Przy stosowaniu zdrowej i zbilansowanej diety, drożdżówka raz na jakiś czas nie powinna nikomu zaszkodzić.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • Wigilia bez karpia? Święta w wersji wege

    Wigilijna wieczerza kojarzy nam się zazwyczaj z takimi daniami, jak smażony karp, śledzie, ryba po grecku, pierogi z kapustą i grzybami Tradycyjnie w ten wyjątkowy wieczór podajemy na stół dania postne, jednak od kilku lat dopuszczalne jest także jedzenie mięsa.

  • Zachorowalność na grypę gwałtownie rośnie!

    Liczba zachorowań na grypę niepokojąco rośnie. Od początku września 2015 roku do końca stycznia 2016 roku zarejestrowano ponad milion sześćset przypadków grypy lub podejrzeń zachorowań na grypę, to o 5, 5 proc. więcej niż w zeszłym sezonie grypowym. Przyczyn takiego stanu rzeczy upatruje się przede wszystkim w ubiorze nieadekwatnym do warunków pogodowych i lekceważeniu corocznych szczepień.

  • Choroba morska – przyczyny, objawy, pierwsza pomoc

    Choroba morska to termin określający zespół objawów, które mogą wystąpić podczas podróży statkiem lub innym środkiem transportu wodnego o charakterze rekreacyjnym (jacht, żaglówka). Nieprzyjemne dolegliwości częściej występują u dzieci, jednak mogą także zaatakować osoby dorosłe, niezależnie od wieku i płci. O tym, jak dokuczliwe potrafią być niepożądane objawy i jak skutecznie mogą zepsuć rejs lub wypoczynek pod żaglami, najlepiej wiedzą osoby wrażliwe na ruch falowy. Czy chorobie morskiej możemy zapobiegać? Jak zachować się w razie ataku?

  • Bieg najmłodszych na stadionie ŁKS

    Dzięki uprzejmości Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji w Łodzi, bieg Kids Run odbędzie się w tym roku na stadionie Łódzkiego Klubu Sportowego. Najmłodszym uczestnikom kibicować będą rodzice i mieszkańcy Łodzi. Obecnie na liście startowej zapisanych jest ponad 500 dzieci i nastolatków.

  • Zapraszamy na piknik Dbam o Zdrowie!

    DOZ Maraton Łódź z PZU to nie tylko bieganie, ale także szereg imprez towarzyszących. W sobotę, 16 kwietnia oraz niedzielę, 17 kwietnia warto pojawić się przed łódzką Atlas Areną, gdzie odbędzie się piknik Dbam o Zdrowie. Organizatorzy zaplanowali m.in. badania, pokazy fitness i karate, warsztaty taneczne oraz spotkania z mistrzami łódzkiego sportu. Wszystkie atrakcje dla mieszkańców, kibiców i biegaczy są całkowicie bezpłatne.

  • Weekend pełen atrakcji z łódzkim maratonem

    Przed nami weekend pełen emocji z DOZ Maratonem Łódź z PZU! Dziesięć miesięcy przygotowań i doczekaliśmy finału kolejnej, szóstej już edycji tej wyjątkowej imprezy biegowej. Organizatorzy zadbali o każdy szczegół, by nadchodzący weekend maratonowy był niezapomniany zarówno dla biegaczy, jak i kibiców oraz mieszkańców Łodzi.

  • 6 edycja DOZ Maratonu Łódź z PZU za nami

    Kolejna edycja łódzkiego maratonu już za nami. Zwyciężyli Abraw Misganaw z Etiopii z wynikiem 2:13:24 oraz Jemutai Mutgaa Racheal z Kenii, która pokonała dystans w czasie 2:31:41. Drugie i trzecie miejsce zajęli reprezentanci Kenii Melly Rogers Kipchirchir oraz Mutai Kipkemei. Jako druga na mecie pojawiła się Agnieszka Mierzejewska, która jednocześnie po raz drugi w karierze została Mistrzynią Polski w maratonie. Trzecie miejsce na podium należy do Ivanovy Nastassii z Białorusi.

  • Bezpłatne leki dla seniorów od 1 września

    Od 1 września seniorzy, którzy ukończyli 75 rok życia będą mogli nieodpłatnie zaopatrzyć się w leki z listy przygotowanej przez Ministerstwo Zdrowia. Na liście znalazło się 1129 preparatów i 68 substancji czynnych, bez których nie mogą obejść się m.in chorzy na serce, cukrzycę, POChP, nadciśnienie tętnicze czy miażdżycę.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij