Spór o drożdżówkę – czy wróci do szkolnych sklepików?

Na początku października minister edukacji narodowej, Joanna Kluzik-Rostkowska poinformowała o pomyślnie zakończonych negocjacjach z ministrem zdrowia w sprawie przywrócenia do szkolnych sklepików popularnej drożdżówki. Minister zdrowia uzasadnia, że drożdżówkę w porównaniu do innych przekąsek np. pączków, cechuje mniejsza zawartość cukru. Takie uzasadnienie nie przekonuje specjalistów ds. żywienia, ich zdaniem spór o drożdżówkę jest całkowicie zbędny – ta bułka jest wysoce kaloryczna i niezdrowa.

Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 roku, od 1 września w szkołach i przedszkolach nie wolno serwować dzieciom niezdrowych przekąsek, takich jak: batony, chipsy, żelki czy paluszki. Zabronione są również napoje słodzone cukrem i zbyt słone potrawy. Nowa ustawa ma na celu zwalczanie otyłości oraz pomoc w kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych u dzieci i młodzieży. Ministerstwo Zdrowia podeszło do projektu ustawy bardzo poważnie – stworzyło restrykcyjną listę produktów dopuszczonych do spożycia. 

Alternatywą dla niezdrowej żywności są między innymi kanapki na bazie pełnoziarnistego, razowego lub bezglutenowego pieczywa z dodatkiem świeżych warzyw, owocowe sałatki, suszone warzywa i owoce, orzechy i nasiona. Ponadto, przeciery, musy i soki owocowe, warzywne oraz koktajle przygotowywane na bazie mleka bez dodatku cukru. Czy drożdżówka na pewno powinna znaleźć się na tej liście? Oceńcie Państwo sami.

Co kryje w sobie drożdżówka?

Dostępne w cukierniach i sklepach spożywczych drożdżówki sprzedawane są zwykle bez opakowania - aby poznać ich skład, należy zapytać sprzedawcę. Niestety większość z nas tego nie robi, mylnie wierząc, że jej zawartość stanowi zaledwie kilka składników: mąka, drożdże, jajka, masło, cukier i woda lub opcjonalnie owoce, ser lub mak.

Tymczasem lista składników wykorzystanych do przygotowania tej przekąski może być bardzo długa. Stabilizatory, konserwanty, szkodliwe dla zdrowia barwniki to tylko niektóre pozycje na liście blisko sześćdziesięciu komponentów!

Skład drożdżówki. Co kryje w sobie drożdżówka?

Drożdżówka zawiera m.in. popularną gumę guar (E 412), która choć jest uznana za nieszkodliwą, może wywoływać reakcje alergiczne. Kolejnym składnikiem, który możemy spotkać jest czerń brylantowa (E 151).  Ona także wywołuje silne reakcje alergiczne, może uszkodzić nerki, a w połączeniu z innymi konserwantami (np. z benzoesanem sodu) silnie pobudza, zwłaszcza najmłodszych. Czerń brylantowa jest zakazana m.in. w Norwegii, Kanadzie, USA, czy Japonii. U nas stosowana w przemyśle spożywczym. Częstym składnikiem wyrobów cukierniczych jest także propionian wapnia (E282), substancja konserwująca, która może powodować zawroty i bóle głowy, a także działać drażniąco na żołądek.

Ponadto, jedna bułka drożdżowa (np. z serem) może zawierać około dwóch łyżeczek cukru prostego, który powoduje gwałtowny wzrost stężenia glukozy we krwi, a następnie jego równie gwałtowny spadek. Efekt? Jesteśmy rozdrażnieni, senni i trudniej nam się skoncentrować.

Spór o drożdżówkę ma tyle samo zwolenników co przeciwników. W rzeczywistości jednak żadne przepisy nie zastąpią zdrowego rozsądku. Radykalizm i skrajność nie są wskazane zarówno w odżywianiu jak i w polityce. Ważną korzyścią, jaką społeczeństwo powinno odnieść z "afery drożdżówkowej" jest refleksja nad własnym stylem życia i odżywiania. To przede wszystkim rodzice powinni wykazać się wiedzą, odpowiedzialnością i troską o żywieniowe nawyki swoje oraz dzieci. Przy stosowaniu zdrowej i zbilansowanej diety, drożdżówka raz na jakiś czas nie powinna nikomu zaszkodzić.

Podziel się:

Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus