Czekolada jest dobra na serce

100 gramów czekolady dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego – przekonują brytyjscy naukowcy, których badania opublikował magazyn „Heart”.

Wyniki wskazujące na prozdrowotne działanie czekolady to efekt trwającego 11 lat badania w którym uczestniczyło 21 tys. pacjentów. Przez cały ten czas ich stan zdrowia był monitorowany, a oni sami wypełniali ankiety dotyczące ich stylu życia. Dodatkowym źródłem informacji była metaanaliza ośmiu innych badań medycznych prowadzonych z udziałem prawie 160 tys. osób.

Jak się okazało, osoby, które regularnie jadły czekoladę były o 12 proc. mniej narażone na choroby układu krążenia i o 23 proc. na wystąpienie udaru mózgu w porównaniu z badanymi, którzy nie spożywali jej w ogóle. Tak pozytywnie wyniki wystąpiły mimo, że uczestnicy badania zdecydowanie częściej sięgali po czekoladę mleczną, a nie gorzką, zawierającą znacznie więcej przeciwutleniaczy obniżających ciśnienie krwi.

Wyniki badań Brytyjczyków podważają inni naukowcy, zdaniem których zachęcanie do regularnego jedzenia tak dużych ilości czekolady (100 gramów dziennie równa się jednej tabliczce) może sprzyjać otyłości, która zwiększa ryzyko występowania chorób serca, a także cukrzycy i próchnicy.

Źródło: Rzeczpospolita


Podziel się:

Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus