
Eksperci: to nie konserwanty szkodzą zdrowiu, ale źle zbilansowana dieta
Takie wnioski na temat polskiej żywności sformułowali uczestnicy konferencji „Bezpieczna żywność – od pola do stołu” zorganizowanej przez Biuro Światowej Organizacji Zdrowia w Polsce oraz Ministerstwo Zdrowia. Eksperci są zgodni, że nie musimy się obawiać o bezpieczeństwo żywności na naszych stołach, ponieważ instytucje kontroli działają bez zarzutu.
Konsumenci nie muszą obawiać się również konserwantów zawartych w żywności, które także zostały gruntownie przebadane. Poza przedłużaniem żywotności i trwałości produktów spożywczych, konserwanty mogą też chronić ją przed substancjami potencjalnie niebezpiecznymi dla zdrowia. Wbrew obiegowej opinii, substancje te, poza dwoma przypadkami, nie przyczyniają się do rozwoju alergii.
Odpowiedzialność za zdrowe żywienie w ogromnej mierze spoczywa na nas samych. W tej kwestii eksperci zwracają szczególną uwagę na dokładne czytanie etykiet produktów, co pozwala dopasować je do własnych potrzeb żywieniowych, Naszą uwagę powinny zwracać nie tylko wartości odżywcze wyszczególnione na etykiecie, ale też wskazówki dotyczące sposobu i czasu przechowywania produktów. Choć wielu robi to już teraz, od 13 grudnia 2016 roku wszyscy producenci żywności będą musieli informować konsumentów o składnikach odżywczych zawartych w ich produktach.
Źródło: Rynek zdrowia/PAP