
Przegląd zielonych warzyw — część 2
Karczoch
Dzięki niemu skóra starzeje się wolniej, jest gładsza i zdrowsza. Po karczocha powinny sięgać osoby mające kłopoty z trądzikiem, ponieważ zawarta w nim cynaryna działa przeciwbakteryjnie.
Dzięki dużej ilości inuliny oraz kwasu chloro-genowego, karczoch idealnie wspomaga dietę odchudzającą. Składniki te bowiem pomagają w trawieniu, pobudzają organizm do wykorzystywania nadmiaru tłuszczu i dają uczucie pełnego żołądka, dzięki czemu rzadziej mamy ochotę na podjadanie między posiłkami.
Kapusta
Mylnie uznawana za ciężkostrawne warzywo, w rzeczywistości bardzo dobrze wpływa na układ trawienny, oczywiście pod warunkiem, że nie łączy się jej z dużymi ilościami tłustego mięsa. Dzięki dużej zawartości witamin, takich jak A, B1, B2, C oraz E, a także żelaza, magnezu i wapnia, wspomaga leczenie anemii i chorób stawów, poprawia odporność, a nawet łagodzi objawy występujące kilka godzin po spożyciu nadmiernej ilości alkoholu.
Polecane dla Ciebie
Ogórek
Może się wydawać, że ma niewiele do zaoferowania naszemu organizmowi, ponieważ zawiera niemal wyłącznie wodę. Dzięki temu dostarcza jednak organizmowi niezbędnych płynów oraz działa moczopędnie, a więc wpływa na oczyszczanie ciała z toksyn. Niskokaloryczny ogórek jest również dobrym składnikiem odchudzającej diety.
Nie przez przypadek znajdziemy go w składzie wielu kosmetyków odmładzających. Jego soki odkażają i nawilżają skórę, nadają jej zdrowy koloryt oraz wygładzają zmarszczki. Warto więc przynajmniej raz w tygodniu zrobić sobie maseczkę z talarków ogórka.
Koper
To wyjątkowo delikatne dla organizmu warzywo, dlatego mogą go jeść nawet kilkumiesięczne dzieci. A warto im go podawać, bo koper jest bogaty w witaminy (A,B1, B2, C, E) oraz składniki mineralne, takie jak wapń oraz fosfor. Szczególnie wartościowy jest jego chwalebny wpływ na układ trawienny. Koper wspomaga pracę żołądka, redukuje wzdęcia i działa moczopędnie.
Nierzadko stosuje się go również dla odświeżenia oddechu — takie właściwości mają jego ziarna.
Sałata
Oczyszcza organizm jak mało które warzywo. Wspomaga trawienie, działa moczopędnie i likwiduje toksyny oraz cholesterol. Sałata jest bogata w witaminy A, B1, B2, E oraz C, a także w kluczowe dla prawidłowego rozwoju składniki mineralne, takie jak wapń i fosfor.
W jej składzie znajduje się również chlorofil, który pomaga przy gojeniu się ran oraz niweluje infekcje. Dzięki kwasowi foliowemu sałata dodatkowo łagodzi stres oraz minimalizuje ryzyko wystąpienia wad genetycznych u dziecka rozwijającego się w brzuchu matki.