
Dzieci mam aktywnych w czasie ciąży rzadziej miewają nadwagę
Na skłonność do otyłości wpływają nie tylko geny i sposób odżywiania, ale też tryb życia matki w czasie ciąży. Z badań naukowca wynika, jeśli kobiety są aktywne w czasie ciąży, substancje energetyczne, które przyjmują w pierwszej kolejności trafiają nie do dziecka, ale do matki.
U kobiet mało aktywnych w tym okresie sytuacja jest odwrotna. W ich wypadku, ze względu na małe zapotrzebowanie energetyczne matki, dziecko otrzymuje maksymalną ilość substancji odżywczych, co przekłada się na większą masę urodzeniową i podwyższoną zawartość komórek tłuszczowych w jego organizmie. Z tego względu dzieci matek, które podejmują niewielką aktywność w czasie ciąży są bardziej narażone na otyłość i cukrzycę typu 2 w dorosłym wieku. Zwiększona tendencja do nadwagi dotyczy zwłaszcza dziewczynek urodzonych przez mało aktywne matki.
Zdaniem naukowców ta przypadłość ma charakter dziedziczny, w związku z czym każda kolejna generacja staje się bardziej otyła, a w rezultacie mniej zdrowa.
Wnioski prof. Edwardsa potwierdziły wyniki badań, w których uczestniczyły dzieci urodzone przez matki zastępcze, nie będące spokrewnione z nimi genetycznie. Okazało się, że głównym czynnikiem determinującym wagę urodzeniową dziecka jest waga matki rodzącej, a nie genetycznej – jej masa ciała nie miała na to żadnego wpływu.
Epidemii otyłości można więc zapobiegać już na etapie ciąży, ponieważ mamy aktywne rodzą dzieci obarczone znacznie mniejszym ryzykiem nadwagi i związanych z nią chorób. Badania prof. Edwardsa potwierdzają kluczowe znaczenie aktywności fizycznej dla zachowania dobrego zdrowia.
Źródło: Medexpress/New Scientist