Orzechy nerkowca

Nerkowce lubimy za miękki miąższ i delikatny, słodki smak. To również bomba składników odżywczych oraz źródło cenionego olejku kosmetycznego. Choć z przyzwyczajenia nazywamy je orzechami, w rzeczywistością są nasionami jabłoni nanerczowej.

Nerkowce są bogate w zdrowe tłuszcze w formie jedno- oraz wielonienasyconych kwasów stanowiących ok. 45 procent miąższu. Znajdziemy tam również duże ilości niehemowego żelaza i łatwego w trawieniu białka, ok. 20 procent objętości. Tabelę składników odżywczych uzupełniają witaminy z grupy B, cynk, magnez, potas, wapń, a także kwas foliowy.

Kto powinien sięgnąć po nerkowce?

Tłuszcze zawarte w nerkowcach poprawiają pracę układu krwionośnego, nerwowego oraz obniżają poziom cholesterolu we krwi, przez co w swojej diecie powinny umieścić je osoby chorujące na miażdżycę i cierpiące na nadciśnienie.

Nerkowce mogą zmniejszać prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę typu 2 – stymulują wchłanianie glukozy przez komórki, zwiększając wrażliwość tkanek na insulinę. Podobnie jak wszystkie orzechy stanowią przekąskę dobrą dla mózgu, a jedzone w przypadku złego samopoczucia są w stanie poprawić nastrój.

Zastosowanie nerkowców w medycynie i kosmetyce

Z orzechów nerkowca pozyskuje się olejek, który znajduje zastosowanie w medycynie i kosmetyce:

  • skutecznie pielęgnuje skórę,
  • regeneruje oraz odmładza naskórek,
  • spłyca zmarszczki i zapobiega ich powstawaniu,
  • wspomaga odnowę pękniętej skóry, 
  • przywraca cerze elastyczność.
Poza tym łagodzi stany zapalne i zaczerwienienia wywołane działaniem czynników atmosferycznych, takich jak wiatr, mróz czy słońce. Wmasowany w usta zapobiegnie ich pierzchnięciu, a naniesiony na włosy wzmocni je i przywróci blask.

Podziel się: