
Orzechy nerkowca
Nerkowce są bogate w zdrowe tłuszcze w formie jedno- oraz wielonienasyconych kwasów stanowiących ok. 45 procent miąższu. Znajdziemy tam również duże ilości niehemowego żelaza i łatwego w trawieniu białka, ok. 20 procent objętości. Tabelę składników odżywczych uzupełniają witaminy z grupy B, cynk, magnez, potas, wapń, a także kwas foliowy.
Kto powinien sięgnąć po nerkowce?
Nerkowce mogą zmniejszać prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę typu 2 – stymulują wchłanianie glukozy przez komórki, zwiększając wrażliwość tkanek na insulinę. Podobnie jak wszystkie orzechy stanowią przekąskę dobrą dla mózgu, a jedzone w przypadku złego samopoczucia są w stanie poprawić nastrój.
Zastosowanie nerkowców w medycynie i kosmetyce
Z orzechów nerkowca pozyskuje się olejek, który znajduje zastosowanie w medycynie i kosmetyce:
- skutecznie pielęgnuje skórę,
- regeneruje oraz odmładza naskórek,
- spłyca zmarszczki i zapobiega ich powstawaniu,
- wspomaga odnowę pękniętej skóry,
- przywraca cerze elastyczność.