Miód rzepakowy
Sylwia Stwora

Miód rzepakowy

Ma specyficzny zapach oraz smak i jest najzdrowszy jedzony w gęstej, kremowej formie na kanapce lub w orzeźwiającej lemoniadzie. Miód rzepakowy może pomóc przy wielu dolegliwościach, również w stanach ogólnego zmęczenia i osłabienia.

W formie płynnej jest bardzo jasny, o lekko słomkowym zabarwieniu, a po krystalizacji przyjmuje kremowy kolor i gęstą konsystencję podobną do smalcu. Smak miodu rzepakowego jest specyficzny – słodki, ale nieco mdły, wykończony nutą goryczy. Towarzyszący mu zapach kwiatów rzepaku również może uchodzić za nieprzyjemny, ale gdy miód jest podgrzany lub dodany do wypieków, traci go. Ponieważ ma bardzo wysoką zwartość glukozy, krystalizuje się praktycznie natychmiast, czasem jeszcze w pszczelich plastrach. Po podgrzaniu nabiera płynnej konsystencji, ale zdecydowanie lepiej jeść go w formie stałej, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury traci wiele substancji odżywczych.

Ze względu na wspomnianą wcześniej glukozę, miód rzepakowy warto jeść w sytuacjach, gdy jesteśmy wyczerpani, psychicznie bądź fizycznie, ponieważ pomaga szybko odzyskać energię i dobre samopoczucie. Podobnie jak większość przysmaków tego typu, wspomaga leczenie przeziębień i infekcji górnych dróg oddechowych, łagodzi kaszel i skutki ogólnego obniżenia odporności.

Miód rzepakowy wpływa również na układ sercowo-naczyniowy, ponieważ wzmacnia siłę skurczu serca i rozszerza naczynia wieńcowe, dzięki czemu narząd jest lepiej dotleniony, a ryzyko miażdżycy maleje. Jest polecany osobom z wysokim ciśnieniem krwi. Maseczka na bazie miodu rzepakowego może pomóc w problemach skórnych, natomiast nałożony na otwartą ranę zapobiega jej zakażeniu. Po miód mogą sięgać także osoby z dolegliwościami żołądkowymi lub związanymi z wątrobą, ponieważ wspomaga pracę pęcherzyka żółciowego i przemianę tłuszczów oraz leczenie wzdęć i zgagi.

Miód rzepakowy ma silną tendencję do pochłaniania wilgoci, co może doprowadzić do fermentacji jego wierzchniej warstwy, dlatego należy go przechowywać w szczelnie zamkniętych, najlepiej szklanych pojemnikach.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • EKUZ – aktualne informacje o ubezpieczeniach zdrowotnych

    Każdy mieszkaniec Polski, o ile jest ubezpieczony w NFZ, może korzystać z bezpłatnej, publicznej opieki zdrowotnej na terenie państw Unii Europejskiej i w krajach członkowskich EFTA, jeśli posiada EKUZ, czyli Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego. Jej wyrobienie pozwala na pokrycie niektórych kosztów opieki zdrowotnej za granicą.

  • Miód lipowy

    Miód lipowy należy do grupy najcenniejszych polskich miodów, ponieważ jest trudny w produkcji i bogaty w składniki wszechstronnie poprawiające nasze zdrowie. Warto mieć go w spiżarni zwłaszcza w sezonie przeziębień, ponieważ wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych.

  • Miód spadziowy

    Miód spadziowy jest bardzo specyficzną odmianą pszczelego przysmaku. Powstaje nie na bazie kwiatowych pyłków, ale spadzi, czyli lepkiej substancji zbierającej się na drzewach oraz krzewach, zarówno iglastych, jak i liściastych.

  • Miód akacjowy

    Na wrzody, zgagę, problemy z układem moczowym czy w okresie nadmiernego wysiłku fizycznego lub psychicznego. Miód akacjowy kryje w sobie nie tylko walory smakowe, ale także efektywnie zwalcza i zapobiega wielu dolegliwościom. Ze względu na słodki smak, idealnie zda egzamin w leczeniu domowymi sposobami dzieci. Natomiast w przypadku niemowląt może zastąpić cukier przy konieczności dosładzania jedzenia.

  • Miód gryczany

    Miód gryczany nie na darmo nazywany jest miodem starców – dzięki dużej zawartości rutyny, idealnie wspiera funkcjonowanie serca oraz naczyń krwionośnych, chroniąc je przed licznymi chorobami, zwłaszcza nadciśnieniem i zmianami o charakterze miażdżycowym. Nektar o intensywnym zapachu pozyskiwany z kwiatów gryki pomoże również przy anemii będącej następstwem niedoboru żelaza.

  • Nietypowe miody z różnych stron świata

    Miody powstają pod prawie każdą szerokością geograficzną, na bazie roślin charakterystycznych dla danego regionu. W Polsce do tej grupy należą m.in. lipa, akacja czy rzepak. Z kolei we Włoszech popularny jest miód z eukaliptusa, w Grecji – z tymianku, na Hawajach przysmak wytwarza się z kwiatów drzewa makadamia, a na dalekim Madagaskarze z liczi.

  • Orzechy włoskie

    Zwykle chrupie się je jako przekąskę pomagającą usprawnić pracę mózgu, jednak orzechy włoskie, kształtem przypominające ten organ, pomagają utrzymać w dobrym zdrowiu i kondycji cały organizm.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij