
Miód rzepakowy
W formie płynnej jest bardzo jasny, o lekko słomkowym zabarwieniu, a po krystalizacji przyjmuje kremowy kolor i gęstą konsystencję podobną do smalcu. Smak miodu rzepakowego jest specyficzny – słodki, ale nieco mdły, wykończony nutą goryczy. Towarzyszący mu zapach kwiatów rzepaku również może uchodzić za nieprzyjemny, ale gdy miód jest podgrzany lub dodany do wypieków, traci go. Ponieważ ma bardzo wysoką zwartość glukozy, krystalizuje się praktycznie natychmiast, czasem jeszcze w pszczelich plastrach. Po podgrzaniu nabiera płynnej konsystencji, ale zdecydowanie lepiej jeść go w formie stałej, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury traci wiele substancji odżywczych.
Ze względu na wspomnianą wcześniej glukozę, miód rzepakowy warto jeść w sytuacjach, gdy jesteśmy wyczerpani, psychicznie bądź fizycznie, ponieważ pomaga szybko odzyskać energię i dobre samopoczucie. Podobnie jak większość przysmaków tego typu, wspomaga leczenie przeziębień i infekcji górnych dróg oddechowych, łagodzi kaszel i skutki ogólnego obniżenia odporności.
Miód rzepakowy wpływa również na układ sercowo-naczyniowy, ponieważ wzmacnia siłę skurczu serca i rozszerza naczynia wieńcowe, dzięki czemu narząd jest lepiej dotleniony, a ryzyko miażdżycy maleje. Jest polecany osobom z wysokim ciśnieniem krwi. Maseczka na bazie miodu rzepakowego może pomóc w problemach skórnych, natomiast nałożony na otwartą ranę zapobiega jej zakażeniu. Po miód mogą sięgać także osoby z dolegliwościami żołądkowymi lub związanymi z wątrobą, ponieważ wspomaga pracę pęcherzyka żółciowego i przemianę tłuszczów oraz leczenie wzdęć i zgagi.
Miód rzepakowy ma silną tendencję do pochłaniania wilgoci, co może doprowadzić do fermentacji jego wierzchniej warstwy, dlatego należy go przechowywać w szczelnie zamkniętych, najlepiej szklanych pojemnikach.