Jedzenie pomidorów obniża ryzyko raka prostaty

Częste jedzenie pomidorów zmniejsza ryzyko wystąpienia raka prostaty o 18%, a spożywanie zalecanych 5 porcji owoców i warzyw dziennie obniża je aż o 24%. Takie wnioski płyną z badań naukowców z uniwersytetów Cambridge i Bristol.

Badacze doszli do takich konkluzji po analizie diety i stylu życia 20 tys. Brytyjczyków między 50. a 69. rokiem życia. Okazało się, że mężczyźni jedzący ponad 10 porcji pomidorów tygodniowo pod różnymi postaciami oraz regularnie spożywający owoce i warzywa byli mniej narażeni na wystąpienie raka prostaty.

Specjaliści łączą antynowotworowe właściwości pomidorów z zawartym w nich likopenem, czyli silnym przeciwutleniaczem.


Podziel się:


Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus