Makarony instant mogą powodować choroby serca

Makaron dodawany m.in. do zupek chińskich może zwiększać ryzyko rozwoju tzw. zespołu kardiometabolicznego, prowadzącego do chorób serca, cukrzycy i udarów mózgu.

Badanie autorstwa naukowców z uniwersytetów Harvard i Baylor było prowadzone na ponad 10 tys. mieszkańców Korei Południowej, gdzie spożycie makaronów instant jest najwyższe na świecie.

Jak się okazało, Ci, którzy jedli makaron błyskawiczny co najmniej 2 razy w tygodniu byli bardziej narażeni na wystąpienie wspomnianych schorzeń, przy czym ryzyko jest większe u kobiet niż mężczyzn. Efekt nie miał związku z innymi nawykami żywieniowymi badanych, ale mógł wynikać z odmiennej gospodarki hormonalnej i metabolizmu przedstawicieli obu płci.


Podziel się:


Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus