Hydrospinning
Sylwia Stwora

Hydrospinning

Jazda na rowerze stacjonarnym zanurzonym w wodzie przestała być postrzegana jedynie jako metoda rehabilitacji czy walki z wadami kręgosłupa. Nadano jej wymiar fitnessowy za sprawą zajęć o nazwie hydrospinning, które pozwalają dopasować trening do swoich potrzeb, niezależnie od wieku, płci, kondycji czy umiejętności pływackich.

Na czym polega Hydrospinning?

Hydrospinning, który ma włoskie korzenie, jest dyscypliną o charakterze wytrzymałościowym. Jego istotą jest jazda na specjalnym rowerze stacjonarnym z jednym tzw. zamachowym kołem, umieszczonym z przodu maszyny. Sprzęt przymocowany jest do dna basenu i osadzony na płytkiej wodzie – sięga ona maksymalnie do poziomu klatki piersiowej w pozycji siedzącej. Rama roweru jest wyprofilowana tak, aby maksymalnie umożliwić swobodne i szybkie przechodzenie z pozycji siedzącej do stojącej. Dzięki łańcuchowemu systemowi napędowemu, w trakcie treningu można dopasowywać opór tak, aby imitować jazdę w terenie górskim czy po płaskim oraz ustawiać intensywność zajęć. Parametry dostosowujesz do swoich potrzeb, jednocześnie słuchając podpowiedzi instruktora (jego rower ustawiony jest na brzegu basenu, przodem do ćwiczących), który wskazuje w jakim tempie czy pozycji należy pedałować.

Korzyści płynące z uprawiania tej dyscypliny sportowej

Zajęcia hydrospinningu trwają 50-60 minut i są realizowane w takt muzyki. Zwykle można wybrać między opcją treningu o niskiej lub średniej intensywności, ukierunkowanego na spalanie tkanki tłuszczowej, poprawę wytrzymałości czy kondycji albo o charakterze relaksacyjnym. W czasie godzinnych ćwiczeń możesz spalić od 600 do nawet 1200 kcal (zależy od Twojej wagi i intensywności treningu), dlatego hydrospinning może posłużyć Ci do podkręcenia metabolizmu i walki ze zbędnymi kilogramami. Opór stawiany przez wodę poprawi krążenie, co nie tylko usprawnia pracę układu sercowo-naczyniowego, ale też sprzyja redukcji cellulitu. Regularne treningi pomogą również uporać się z osteoporozą i dolegliwościami ze strony kręgosłupa. Po tę formę fitness warto także sięgnąć w trakcie rehabilitacji pourazowej.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • EKUZ – aktualne informacje o ubezpieczeniach zdrowotnych

    Każdy mieszkaniec Polski, o ile jest ubezpieczony w NFZ, może korzystać z bezpłatnej, publicznej opieki zdrowotnej na terenie państw Unii Europejskiej i w krajach członkowskich EFTA, jeśli posiada EKUZ, czyli Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego. Jej wyrobienie pozwala na pokrycie niektórych kosztów opieki zdrowotnej za granicą.

  • Miód rzepakowy

    Ma specyficzny zapach oraz smak i jest najzdrowszy jedzony w gęstej, kremowej formie na kanapce lub w orzeźwiającej lemoniadzie. Miód rzepakowy może pomóc przy wielu dolegliwościach, również w stanach ogólnego zmęczenia i osłabienia.

  • Miód spadziowy

    Miód spadziowy jest bardzo specyficzną odmianą pszczelego przysmaku. Powstaje nie na bazie kwiatowych pyłków, ale spadzi, czyli lepkiej substancji zbierającej się na drzewach oraz krzewach, zarówno iglastych, jak i liściastych.

  • Miód akacjowy

    Na wrzody, zgagę, problemy z układem moczowym czy w okresie nadmiernego wysiłku fizycznego lub psychicznego. Miód akacjowy kryje w sobie nie tylko walory smakowe, ale także efektywnie zwalcza i zapobiega wielu dolegliwościom. Ze względu na słodki smak, idealnie zda egzamin w leczeniu domowymi sposobami dzieci. Natomiast w przypadku niemowląt może zastąpić cukier przy konieczności dosładzania jedzenia.

  • Miód gryczany

    Miód gryczany nie na darmo nazywany jest miodem starców – dzięki dużej zawartości rutyny, idealnie wspiera funkcjonowanie serca oraz naczyń krwionośnych, chroniąc je przed licznymi chorobami, zwłaszcza nadciśnieniem i zmianami o charakterze miażdżycowym. Nektar o intensywnym zapachu pozyskiwany z kwiatów gryki pomoże również przy anemii będącej następstwem niedoboru żelaza.

  • Nietypowe miody z różnych stron świata

    Miody powstają pod prawie każdą szerokością geograficzną, na bazie roślin charakterystycznych dla danego regionu. W Polsce do tej grupy należą m.in. lipa, akacja czy rzepak. Z kolei we Włoszech popularny jest miód z eukaliptusa, w Grecji – z tymianku, na Hawajach przysmak wytwarza się z kwiatów drzewa makadamia, a na dalekim Madagaskarze z liczi.

  • Orzechy włoskie

    Zwykle chrupie się je jako przekąskę pomagającą usprawnić pracę mózgu, jednak orzechy włoskie, kształtem przypominające ten organ, pomagają utrzymać w dobrym zdrowiu i kondycji cały organizm.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij