Acro-joga
Sylwia Stwora

Acro-joga

Joga oznacza połączenie lub zjednoczenie, więc acro-joga, polegająca na ćwiczeniu w parach, świetnie wpisuje się w jej ideę. Twórcy i zwolennicy aktywności zapewniają, że pomaga poczuć się lepiej we własnym ciele i wśród innych ludzi.

Jak wskazuje jej nazwa, acro-joga łączy elementy akrobatyki z asanami, a także tajskim masażem. Jest rozwinięciem klasycznej odmiany, ale jej nie zastępuje. Historia aktywności sięga 1938 roku, gdy nauczyciel Krishnamacharya jako pierwszy praktykował ćwiczenia zbliżone do dzisiejszej acro-jogi, której głównym ośrodkiem jest Berkeley w Kalifornii.

By praktykować acro-jogę potrzebne są minimum dwie, a najlepiej trzy osoby. Pierwsza pełni rolę podstawy (base) dla latającego (flyera), którego unosi do góry za pomocą rąk i nóg. Trzecim elementem jest spotter, który wspomaga i asekuruje. Jednak zanim dojdzie do budowania figur, trening rozpoczynają ćwiczenia wprowadzające na bazie asanów, mające przyzwyczaić uczestników do fizycznego kontaktu i zmniejszyć związane z nim napięcie. Rozgrzewka odbywa się w parach lub w grupach. Zajęcia z acro-jogi kończy wspólny relaks, pozwalający rozluźnić mięśnie i wrócić do równowagi.

Acro-joga to przede wszystkim sposób na poczucie lepszej więzi z ciałem i poznanie jego reakcji w relacji z drugim człowiekiem. Pod kątem fizycznym pozwala wzmocnić mięśnie pracujące zwłaszcza przy podnoszeniach i próbie utrzymania równowagi. Dodatkowo, acro-joga poprawia krążenie, sprzyja eliminacji toksyn z organizmu oraz pozbyciu się napięć, szczególnie w obszarze kręgosłupa. Do jej uprawiania nie potrzeba świetnej kondycji ani idealnej sylwetki – trening mogą praktykować osoby w różnym wieku, rozmiarze i stopniu zaawansowania sportowego. Większa waga lub wzrost nie oznaczają, że ćwiczący zawsze będzie podstawą figury, ponieważ w acro-jodze od siły ważniejsze są technika i wyczucie.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • EKUZ – aktualne informacje o ubezpieczeniach zdrowotnych

    Każdy mieszkaniec Polski, o ile jest ubezpieczony w NFZ, może korzystać z bezpłatnej, publicznej opieki zdrowotnej na terenie państw Unii Europejskiej i w krajach członkowskich EFTA, jeśli posiada EKUZ, czyli Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego. Jej wyrobienie pozwala na pokrycie niektórych kosztów opieki zdrowotnej za granicą.

  • Miód rzepakowy

    Ma specyficzny zapach oraz smak i jest najzdrowszy jedzony w gęstej, kremowej formie na kanapce lub w orzeźwiającej lemoniadzie. Miód rzepakowy może pomóc przy wielu dolegliwościach, również w stanach ogólnego zmęczenia i osłabienia.

  • Miód spadziowy

    Miód spadziowy jest bardzo specyficzną odmianą pszczelego przysmaku. Powstaje nie na bazie kwiatowych pyłków, ale spadzi, czyli lepkiej substancji zbierającej się na drzewach oraz krzewach, zarówno iglastych, jak i liściastych.

  • Miód akacjowy

    Na wrzody, zgagę, problemy z układem moczowym czy w okresie nadmiernego wysiłku fizycznego lub psychicznego. Miód akacjowy kryje w sobie nie tylko walory smakowe, ale także efektywnie zwalcza i zapobiega wielu dolegliwościom. Ze względu na słodki smak, idealnie zda egzamin w leczeniu domowymi sposobami dzieci. Natomiast w przypadku niemowląt może zastąpić cukier przy konieczności dosładzania jedzenia.

  • Miód gryczany

    Miód gryczany nie na darmo nazywany jest miodem starców – dzięki dużej zawartości rutyny, idealnie wspiera funkcjonowanie serca oraz naczyń krwionośnych, chroniąc je przed licznymi chorobami, zwłaszcza nadciśnieniem i zmianami o charakterze miażdżycowym. Nektar o intensywnym zapachu pozyskiwany z kwiatów gryki pomoże również przy anemii będącej następstwem niedoboru żelaza.

  • Nietypowe miody z różnych stron świata

    Miody powstają pod prawie każdą szerokością geograficzną, na bazie roślin charakterystycznych dla danego regionu. W Polsce do tej grupy należą m.in. lipa, akacja czy rzepak. Z kolei we Włoszech popularny jest miód z eukaliptusa, w Grecji – z tymianku, na Hawajach przysmak wytwarza się z kwiatów drzewa makadamia, a na dalekim Madagaskarze z liczi.

  • Orzechy włoskie

    Zwykle chrupie się je jako przekąskę pomagającą usprawnić pracę mózgu, jednak orzechy włoskie, kształtem przypominające ten organ, pomagają utrzymać w dobrym zdrowiu i kondycji cały organizm.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij