×
DOZ.PL Darmowa
aplikacja
DOZ.pl
Zainstaluj

Olej z kryla antarktycznego — nowość dla serca

O pozytywnym wpływie kwasów omega-3 na serce i układ krwionośny nie trzeba dziś nikogo przekonywać. Rezultaty wielu badań naukowych na całym świecie potwierdzają ich dobroczynne właściwości. Najczęściej spotykanym źródłem kwasów omega jest olej z tłustych ryb morskich. Jednak od kilku lat rosnącą popularnością i uznaniem cieszy się olej z kryla. Skąd to zainteresowanie? Powodów jest kilka.

Olej z kryla to niezwykle bogate źródło kwasów omega. Nie są to jednak klasyczne związki spotykane w oleju rybim. W przypadku standardowych olejów z ryb, kwasy omega-3 występują w postaci trójglicerydów lub etyloestrów. W oleju z kryla są w postaci fosfolipidów — niezbędnych elementów strukturalnych każdej żywej komórki. Wchodzą w skład błon komórkowych.

Jak olej z kryla wpływa na pracę serca?

Badania wykazały, że kwasy tłuszczowe z kryla antarktycznego charakteryzują się powolnym i stabilnym wzrostem poziomu we krwi utrzymującym się nawet przez 12 godzin! Znacząco zwiększa się także ich wykorzystanie w organizmie.

Dodatkową zaletą takiego oleju jest obecność w jego składzie naturalnej astaksantyny — jednego z najsilniejszych znanych obecnie antyutleniaczy. Usuwa ona wolne rodniki, które są przyczyną wielu niekorzystnych procesów w organizmie. Wolne rodniki utleniają m.in. zły cholesterol. Powstaje wówczas tzw. forma oxy-LDL związana ze zwiększonym ryzykiem rozwoju miażdżycy czy choroby niedokrwiennej serca.

Skuteczność działania astaksantyny oraz jej przewaga nad innymi antyutleniaczami wynika z faktu, iż wbudowuje się ona w poprzek błony komórkowej, chroniąc jej strukturę z obydwu stron. Dzięki swojej unikalnej strukturze znakomicie chroni fosfolipidy błon komórkowych oraz inne lipidy organizmu przed uszkodzeniami związanymi z utlenianiem. 

Olej z kryla wzmacnia nie tylko serce

Poza swoim korzystnym działaniem dla serca i układu krążenia, astaksantyna wykazuje również szereg innych prozdrowotnych właściwości, m.in. wzmacnia poziom ochrony oczu, przeciwdziała procesom starzenia się skóry oraz zwiększa ochronę przeciwko promieniowaniu UV.

Dodatkowo kwasy tłuszczowe omega-3 w oleju z kryla występują w postaci fosfolipidów, dzięki czemu wchłaniają się zdecydowanie lepiej od formy z ryb. Dzieje się to za sprawą fosfolipidowego połączenia, które zwiększa wykorzystanie tych niezbędnych kwasów w organizmie.

Kryl antarktyczny — niebanalny skorupiak

Kryl antarktyczny (Euphausia superba) to mały skorupiak bytujący w morzu, do złudzenia przypominający krewetkę. Zamieszkuje tylko najczystsze akweny na ziemi. Są to głównie wody antarktyczne znajdujące się poza niekorzystnym wpływem przemysłowego środowiska. Mały kryl jest jednym z ważniejszych ogniw łańcucha pokarmowego zaliczanym do tzw. filtratorów — bezkręgowców wodnych odżywiających się cząsteczkami organicznymi odfiltrowanymi z wody. Szczętki, bo tak też są nazywane kryle, same stają się źródłem pokarmu, m.in. dla ryb, wielorybów, fok, pingwinów czy albatrosów.

Dobroczynny olej z kryla

Olej z kryla zawarty w niektórych preparatach został odznaczony prestiżowym znakiem MSC — Rady Zarządzania Zasobami Morskimi.

Znak ten jest dowodem pochodzenia z połowów prowadzonych metodami przyjaznymi morskiemu środowisku naturalnemu.
 

 


Podziel się: