×
DOZ.PL Darmowa
aplikacja
DOZ.pl
Zainstaluj

Czy produkty light naprawdę zawierają mniej kalorii?

Sięgając po żywność typu light, tkwimy w przekonaniu, że szybciej nam się uda pozbyć zbędnej tkanki tłuszczowej. Czy niskokaloryczna wersja danego produktu rzeczywiście zawiera mniej tłuszczu lub cukru niż jej oryginał?

Kupując produkt o niskiej zawartości tłuszczu, nabierasz się na bardzo tani trik marketingowy. To czy produkt jest tuczący, czy też nie, nie zależy od jego kaloryczności, lecz od procentowego udziału tłuszczu [% kcal].

Jak obliczyć procentowy udział kalorii pochodzących z tłuszczu?

To proste. Najlepiej posłużyć się wzorem:

Dla przykładu posłużę się obliczeniami dla standardowego serka topionego oraz serka topionego typu fit.

W przypadku pierwszego z nich, wartość odżywcza produktu wynosi 296 kcal, z czego tłuszcz stanowi 28 g. Procentowy udział tłuszczu w tym artykule wynosi zatem 85%. Według producenta całkowita wartość kaloryczna w produkcie typu fit wynosi 185 kcal, zaś ilość tłuszczu wchodzącego w jego skład to 13 g. Wynika z tego, że procentowa zawartość tłuszczu w tym produkcie wynosi aż 63%, a więc wcale nie tak mało, jak mogłoby się zdawać. 

Czego więc unikać?

Chcąc zmniejszyć masę ciała, należy wystrzegać się produktów bogatych w tłuszcze i cukry. Unikaj także zakupu artykułów zawierających słodzik zamiast cukru (zwiększają apetyt) oraz napojów bogatych w kofeinę (długotrwałe spożywanie może dawać uczucie zmęczenia, drażliwości oraz bóle głowy). Pamiętaj, że odchudzanie to proces długotrwały i to czy Twoja masa ciała ulegnie redukcji czy też nie, nie zależy od ilości spożywanych przez Ciebie produktów typu fit, a od wielkości posiłków. 

Bibliografia  zwiń/rozwiń

  1. Dr J. Briffa, Zdrowa żywność, Warszawa 2000.
  2. T. Rezner, Dieta fizjologiczna Tomasza Reznera, Gliwice 2007.

Podziel się: