mrożone truskawki,
Ewelina Sochacka

Salmonella w mrożonych truskawkach. Pilne ostrzeżenie GIS

Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) 20 maja 2025 r. wydał ostrzeżenie dotyczące wykrycia bakterii Salmonella spp. w jednej z pięciu próbek mrożonych truskawek, które można było kupić w znanej sieci sklepów. Produkt został wycofany ze sprzedaży. Jego spożycie grozi rozwojem zatrucia pokarmowego.

  1. Mrożone truskawki zanieczyszczone salmonellą – której partii dotyczy ostrzeżenie Sanepidu?
  2. Działania producenta i wycofanie skażonej partii truskawek
  3. Jakie zagrożenie zdrowotne niesie spożycie truskawek z bakterią Salmonella?
  4. Co zrobić w przypadku zatrucia pokarmowego salmonellą?
  5. Obróbka warzyw i owoców przed spożyciem
  6. Podsumowanie

Mrożone truskawki zanieczyszczone salmonellą – której partii dotyczy ostrzeżenie Sanepidu?

Główny Inspektorat Sanitarny podał następujące szczegóły dotyczące wycofywanej partii owoców:

Nazwa produktu: Mroźna Kraina Truskawki bez szypułek, 450 g

Numer partii: 011/04/25

Kraj pochodzenia: Egipt

Najlepiej spożyć przed końcem: 03.2027

Producent: Handsman Food Sp. z o.o., Rogoźnica Kolonia 2 a, 21-560 Międzyrzec Podlaski

Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn

Działania producenta i wycofanie skażonej partii truskawek

Producent truskawek „Mroźna Kraina” niezwłocznie poinformował swojego odbiorcę o zaistniałej sytuacji i rozpoczął procedurę wycofywania z rynku zanieczyszczonej partii owoców. Co istotne, dodatkowe badania pozostałych próbek z tej samej partii nie wykazały obecności pałeczek Salmonella, jednak GIS podkreśla, że bakterie mogą być rozmieszczone nierównomiernie (namnażają się skupiskowo), co może wpłynąć na wyniki analiz.

Powiązane produkty

Jakie zagrożenie zdrowotne niesie spożycie truskawek z bakterią Salmonella?

Salmonella to bakteria, która może wywołać zatrucie pokarmowe po spożyciu skażonej żywności takiej jak wymienione przez GIS mrożone truskawki. Objawy zatrucia pojawiają się zwykle po kilku godzinach do 2 dni i mogą obejmować:

  • biegunkę – wodniste, częste stolce, które mogą prowadzić do odwodnienia;
  • gorączkę – podwyższona temperatura ciała, czasem z dreszczami;
  • bóle brzucha – skurcze i dyskomfort w jamie brzusznej;
  • nudności i wymioty – które mogą nasilać odwodnienie organizmu;
  • ogólne osłabienie i zmęczenie.

W przypadku wystąpienia powyższych objawów, zwłaszcza u dzieci, osób starszych lub osób z osłabioną odpornością, ważne jest szybkie skonsultowanie się z lekarzem.

PROBIOTYKI

PREPARATY NA BIEGUNKĘ I ZATRUCIA

IZOTONIKI I ELEKTROLITY

GIS zaleca, aby nie spożywać truskawek z partii 011/04/25. Konsumenci powinni zwrócić produkt do miejsca zakupu lub zutylizować go w bezpieczny sposób. Ponadto warto zachować szczególną ostrożność podczas przygotowywania posiłków, aby uniknąć krzyżowego zanieczyszczenia innych produktów.

Należy podkreślić, że szczególnie groźne dla zdrowia jest spożycie skażonych owoców, które nie zostały poddane obróbce cieplnej – pałeczki salmonelli giną w temperaturze 70°C po koło 4 minutach.

Co zrobić w przypadku zatrucia pokarmowego salmonellą?

Zatrucie pokarmowe wywołane bakterią Salmonella wymaga szybkiego i odpowiedniego działania, aby zminimalizować ryzyko powikłań.

  1. Nawadnianie organizmu – ważne jest przyjmowanie dużej ilości płynów, takich jak woda, napoje izotoniczne (elektrolity) lub lekko osolony roztwór, aby zapobiec odwodnieniu.
  2. Odpoczynek – organizm powinien mieć czas na regenerację, dlatego należy unikać nadmiernego wysiłku fizycznego.
  3. Lekkostrawna dieta – wskazane jest spożywanie łatwostrawnych posiłków, np. sucharków, gotowanego ryżu czy bananów, a unikanie potraw tłustych i pikantnych.
  4. Obserwacja objawów – konieczne jest monitorowanie nasilenia biegunki, gorączki, wymiotów oraz oznak odwodnienia.
  5. Konsultacja z lekarzem – jeśli objawy się nasilają, utrzymują się powyżej 2 dni, pojawia się krew w stolcu lub znaczne osłabienie, wymagana jest wizyta u lekarza.

Obróbka warzyw i owoców przed spożyciem

Warzywa i owoce przed spożyciem powinny zostać dokładnie umyte pod bieżącą, zimną wodą. W przypadku produktów o twardej skórce zaleca się użycie szczoteczki do warzyw. Stosowanie mydła i detergentów jest niewskazane ze względu na ryzyko pozostawienia szkodliwych pozostałości.

W celu skuteczniejszego usunięcia pestycydów i bakterii można zastosować moczenie w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej (1 łyżeczka na 1 litr wody, przez 10–15 minut).

Można także użyć specjalnego ozonatora do żywności, niemniej wiąże się to z wydatkiem rzędu kilkuset złotych. Mycie warzyw i owoców zalecane jest również w przypadku produktów przeznaczonych do obierania, aby uniknąć przenoszenia zanieczyszczeń na jadalną część.

Warto także wspomnieć o parzeniu wrzątkiem warzyw i owoców. Metoda ta może pomóc w usunięciu części bakterii, pasożytów i pozostałości środków ochrony roślin, szczególnie z produktów spożywanych na surowo (np. sałaty, pomidorów, truskawek). Polega na krótkim zalaniu produktów wrzątkiem (zazwyczaj na kilka sekund), a następnie szybkim schłodzeniu w zimnej wodzie, aby nie doszło do utraty jędrności czy wartości odżywczych. Nie jest to jednak metoda uniwersalna – nie nadaje się do delikatnych owoców, które mogą się rozpaść (np. maliny). Parzenie nie zastępuje także wcześniejszego mycia, ale może stanowić jego uzupełnienie.

Produkty mrożone, takie jak warzywa i owoce, najczęściej nie wymagają mycia przed spożyciem, o ile zostały wcześniej oczyszczone i przygotowane do dalszej obróbki. W razie braku takiej informacji na opakowaniu dopuszcza się krótkie przepłukanie zimną wodą. Najbezpieczniej jest jednak poddać tego typu produkty obróbce termicznej.

Podsumowanie

Mrożone truskawki z Biedronki wycofane przez GIS – partia 011/04/25 („Mroźna Kraina”, 450 g, Egipt) została wycofana ze sklepów przez wzgląd na skażenie Salmonellą. 

Zasady mycia warzyw i owoców – dokładne mycie pod zimną wodą, moczenie w roztworze sody lub ozonowanie zwiększa bezpieczeństwo spożycia, szczególnie przy produktach spożywanych na surowo.

Zatrucie pałeczkami salmonelli może się objawiać m.in. jako biegunka, odwodnienie i ogólne osłabienie organizmu. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl