Roślinna terapia zatruć pokarmowych
Przemysław Rokicki

Roślinna terapia zatruć pokarmowych

Zatrucia we współczesnym świecie stanowią poważny problem. Zazwyczaj są one spowodowane pomyłkami, zaniedbaniem lub pośpiechem. Najczęściej dochodzi do nich latem, kiedy produkty spożywcze łatwo się psują a ponadto spędzamy więcej czasu, z dala od domu, korzystając z różnych form żywienia zbiorowego. Mogą też wynikać z warunków pracy i otaczającego nas środowiska naturalnego.

Zatrucia pokarmowe są to choroby wywołane spożyciem pokarmów zawierających chorobotwórcze bakterie i ich toksyny, pasożyty, wirusy lub zanieczyszczenia chemiczne. Ich przebieg jest zwykle gwałtowny i objawia się bólami brzucha, nudnościami, biegunką oraz wysoką temperaturą.

Zatrucia dzielimy w następujący sposób:

  • ze względu na dawkę i czas działania trucizny: ostre lub przewlekłe
  • ze względu na sposób zażycia: przypadkowe (nieświadome, omyłkowe), zamierzone (próby samobójcze) lub zabójstwa.

Ogólne objawy zatrucia to bóle i zawroty głowy, senność, uczucie zimna, nudności, wymioty, dreszcze, gorączka, zaburzenia widzenia, zaburzenia oddechowe, zaburzenia świadomości.

Codzienna ostrożność

Zakażone produkty mają czasem smak i zapach zjełczałego tłuszczu. Unikajmy puszek, które mają wzdęte wieczka. Myjmy ręce po wyjściu z ubikacji i przed przygotowaniem posiłków. Utrzymujmy w czystości naczynia, sprzęty kuchenne i kuchnię (ulubionym siedliskiem bakterii są wilgotne gąbki, zmywaki, drewniane deski do krojenia mięsa). Myjmy dokładnie owoce i warzywa – bakterie, a także pleśnie i drożdże, występują też na warzywach i owocach, szczególnie w miejscach uszkodzeń miąższu i skórki. Są to np. bakterie gnilne, przetrwalnikowe, które mogą być przyczyną duru brzusznego, czerwonki, żółtaczki. Nie trzymajmy produktów w otwartych puszkach. Jeżeli nie zostały spożyte od razu, należy przełożyć je na talerz i przechować w lodówce do kilkunastu godzin. Unikajmy lodów, kremówek i innych ciastek pochodzących od nieznanych wytwórców i przygodnych sprzedawców. Nie należy kupować mięsa, drobiu i ryb niewiadomego pochodzenia. Sprawdzajmy datę przydatności żywności do spożycia. Niekiedy unikniemy zakażenia, jeśli łatwo psujący się produkt spożywczy spożyjemy zgodnie z wskazaniem na opakowaniu. Przykładowo Listeria żyjąca w glebie i wodzie niekiedy pojawia się w lodówkach i zakaża czasem ser pleśniowy a nawet mleko UHT pozbawione jakiejkolwiek mikroflory. Po otwarciu aseptycznego opakowania UHT należy więc jak najszybciej wypić mleko.

Domowa apteczka

Jeżeli objawy zatrucia nie są zbyt gwałtowne, możemy pomóc sobie sami, przyjmując tabletki węgla, krople żołądkowe, pijąc napar z rumianku, mięty, krwawnika, rzepiku, pięciornika lub owocu borówki czernicy, która hamuje rozwój drobnoustrojów.

Należy unikać odwodnienia z powodu biegunki. W przypadku samo leczenia zatrucia pomaga krótka głodówka i picie dużej ilości płynów (2–3 litry dziennie), aby uniknąć odwodnienia organizmu. Pamiętajmy też, że największym niebezpieczeństwem przy biegunce jest właśnie utrata wody, szczególnie groźna u dzieci. Należy więc podawać preparaty hamujące biegunkę i płyny wieloelektrolitowe.

W przypadku poważnych zatruć toksynami niezbędna jest pomoc lekarza. Zastrzyk z surowicy przeciwjadowej (jad kiełbasiany) i płukanie żołądka mogą być wykonane tylko w szpitalu. Zwlekanie z pójściem do lekarza może utrudnić skuteczną terapię, a nawet być groźne dla życia. Zawsze konsultujmy się z lekarzem, jeśli gwałtowne zaburzenia trawienne dotyczą dzieci. Zakażony pokarm, który nie spowoduje żadnych szkód u dorosłego, może być bardzo niebezpieczny dla małych dzieci.

Krwawnik pospolity pomoże po zatruciu

Krwawnik pospolity (Achillea millefolium L), tysiąclist, złocień krwawnik, żeniszek krwawnik to gatunek byliny lub krzewinki z rodziny astrowatych. Pospolity w Eurazji, Ameryce Północnej i Australii. Osiąga wysokość 50–80 cm. Czasem tworzy niewielkie kępy. Cała roślina jest miękko, wełnisto owłosiona. Łodyga jest prosta, słabo rozgałęziona, o silnym zapachu. Liście są ciemnozielone, w zarysie wąskie, lancetowate, podwójnie lub potrójnie pierzaste, wiosną przy ziemi tworzą gęste rozetki, na łodygach rozmieszczone są rzadko. Liście odziomkowe są ogonkowe i szerokie na 2–4 cm, liście łodygowe są siedzące i o połowę węższe. Roślina ma płaskie kwiatostany, utworzone z koszyczków zebranych w baldachogrono, o pięciu żeńskich kwiatach brzeżnych i środkowych rurkowych, obupłciowych. Pojedyncze koszyczki o średnicy ok. 5 mm. Kolor naturalny kwiatów to biały lub różowy z żółtawym środkiem. Owoc to spłaszczona niełupka, srebrzystoszara, wąsko oskrzydlona.

Krwawnik jest rośliną leczniczą. Surowcem zielarskim są: kwiaty (Millefolii flos), ziele (Millefolii herba). Ziele ma przyjemny, aromatyczny zapach i gorzki smak. Olejek eteryczny (Millefolii oleum) zawiera związki azulenowe, ponadto roślina zawiera cholinę, flawonoidy, garbniki, kwasy: mrówkowy, octowy, izowalerianowy, gorzki glikozyd achilleinę oraz sole mineralne (zwłaszcza sole cynku i magnezu). Roślina ma działanie przeciwzapalne, przeciwkrwotoczne, bakteriostatyczne i nieznaczne przeciwskurczowe. Ziele pobudza również czynności wydzielnicze przewodu pokarmowego, wzmaga wydzielanie soków trawiennych i żółci. Dawniej sporządzano napar na krwotoki wewnętrzne. Dziś ziele krwawnika stosuje się wewnętrznie głównie w zaburzeniach żołądkowo-jelitowych objawiających się brakiem apetytu, wzdęciami, kurczami jelit, niestrawnością oraz, ze względu na działanie przeciwzapalne, w chorobie wrzodowej. Krwawnik można też stosować zewnętrznie w celu łagodzenia stanów zapalnych skóry i błon śluzowych oraz na rany, aby przyspieszyć gojenie.

Pięciornik gęsi pomocny przy biegunkach

Pięciornik gęsi (Potentilla anserina L.), pięciornik pospolity, pięćperset gęsi, srebrnik pospolity, gęsie ziele, gęsia trawa, gęsiówka, drabinki, dziewicze ziele. Jest to gatunek byliny kłączowej z rodziny różowatych (Rosaceae Juss.). Rośnie w większej części Europy, z wyjątkiem jej południowych części. W Polsce gatunek pospolity. Roślina ma krótkie kłącze, okryte resztkami przylistków, zakończone rozetką liści, korzenie wrzecionowato zgrubiałe, mięsiste. Łodyga jest pełzająca lub podnosząca się o długości 15–50 cm. Liście osiągają długość do 20 cm, złożone z 7–21 listków. Od spodu jedwabiście, srebrzysto owłosione. Listki podługowate, brzeg blaszek wyraźnie piłkowany. Kwiaty są pojedyncze, średnicy ok. 2 cm, pięciopłatkowe. Barwa złocistożółta. Pod kielichem występuje jeszcze kieliszek złożony z 5 mniejszych listków. W środku kwiatu liczne słupki i pręciki na wypukłym dnie kwiatowym. Owoc to pojedynczy orzeszek, odpadający. Z kątów różyczki liściowej wyrastają cienkie, długie rozłogi, ukorzeniające się w węzłach. Dzięki temu rozmnażaniu wegetatywnemu roślina szybko rozprzestrzenia się. Gatunek jest bardzo zmienny, szczególnie pod względem owłosienia. Roślina miododajna, owadopylna, zapylenie przeważnie krzyżowe, możliwe jest jednak również samozapylenie. Kwitnie od maja do września.

W skład chemiczny wchodzą garbniki katechinowe (4-10%), flawonoidy (kwertycyna i jej glikozyd), kwasy organiczne, śluzy i żywice, duża zawartość witaminy C (do 95 mg/100 g). Ma zastosowanie jako roślina lecznicza. Surowcem zielarskim jest ziele – Herba Anserinae (Herba Potentille anserine). Wykazuje działanie ściągające i przeciwzapalne, a także rozkurczające na mięśnie gładkie. Stosowany przy biegunkach, chorobach jelit i dróg żółciowych charakteryzujących się stanami kurczowymi, w początkowym stadium kamicy żółciowej, zaburzeniach menstruacji, nieżycie żołądka i jelit. Dzięki zawartości substancji gorzkich poprawia apetyt i ułatwia trawienie. Rzadko stosowany oddzielnie, stanowi składnik mieszanek ziołowych.

Rzepik pospolity w walce z objawami zatrucia

Rzepik pospolity (Agrimonia eupatoria), jabłecznik, parzydło, śmietannik, wątrobowe ziele, świeckie ziele. Rzepik pospolity rośnie e strefie umiarkowanej Europy, Azji, Ameryki Północnej oraz w Afryce. W Polsce występuje na obszarze całego kraju. Rzepik jest wieloletnią rośliną z rodziny różowatych o wysokości 30-100 cm o wzniesionej, sztywnej, słabo rozgałęzionej i ulistnionej łodydze. Liście są nieparzystopierzaste, siedzące, pokryte szarymi włoskami. Owocem jest niełupka.

Rzepik zawiera 5% garbników, flawonoidy, gorycze, trójterpeny, olejek eteryczny, kwasy organiczne, leukocjanidyny, witaminy B, K, PP, sole mineralne (dużo krzemionki). Surowcem jest ziele (Herba Agrimoniae). Rzepik pospolity działa ściągająco, żółciopędnie, uspokajająco, moczopędnie, przeciwkrwotocznie, regenerująco na tkanki, odtruwająco, reguluje procesy trawienia. Zewnętrznie działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwalergicznie. W medycynie stosowany jest wewnętrznie i zewnętrznie. Napary stosuje się w nieżycie żołądka i jelit, stanach zapalnych dróg żółciowych, osłabieniu czynności wątroby, braku łaknienia, infekcjach dróg moczowych, obfitych krwawieniach miesiączkowych, w biegunkach u małych dzieci oraz w  zaburzeniach przemiany materii.

Jak przygotować napary, które pomogą po zatruciu pokarmowym?

Ilości podano w gramach.

Napar z ziela krwawnika

Składniki:

  • Wysuszone i rozdrobnione ziele: 15,0
  • Woda: 200,0

Ziele zalewamy gorącą wodą. Podgrzewamy 15 min., utrzymując stan delikatnego wrzenia. Studzimy i przecedzamy. Napar ten powinno się pić trzy razy dziennie po jednej szklance.

Napar z ziela pięciornika gęsiego

Składniki:

  • Ziele pięciornika gęsiego: 5,0
  • Woda: 200,0

Wysuszone i rozdrobnione ziele zalewamy gorącą wodą. Podgrzewamy 10 min., utrzymując stan delikatnego wrzenia. Studzimy i przecedzamy. Pijemy jedną szklankę dwa razy dziennie.

Napar z ziela rzepiku pospolitego

Składniki:

  • Ziele rzepiku: 15,0
  • Woda: 200,0

Wysuszone i rozdrobnione ziele zalewamy gorącą wodą. Podgrzewamy 10 min., utrzymując stan delikatnego wrzenia. Studzimy i przecedzamy. Pijemy jedną szklankę dwa razy dziennie.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Awokado i brzoskwinia – zdrowo, smacznie, pięknie

    Kosmetyki naturalne wzbogacają skórę w zasadnicze witaminy, naturalne oleje i ekstrakty owocowe. Silne przeciwutleniacze i substancje chroniące przed promieniowaniem ultrafioletowym pomagają chronić skórę przed niekorzystnymi warunkami środowiska. Skóra może być pielęgnowana i chroniona środkami naturalnymi, które wnikając głęboko pomagają zachować jej naturalne piękno.

  • Środki roślinne stosowane w przeziębieniu

    Jesienią i zimą jesteśmy szczególnie narażeni na różnego rodzaju infekcje, czemu sprzyjają zmieniające się – nieraz dość gwałtownie – warunki pogodowe. Jeśli przemarzniemy, a na dodatek spędzamy większość czasu w ogrzewanych i klimatyzowanych pomieszczeniach, to o przeziębienie nie trudno.

  • Depresja – objawy, leczenie i przyczyny

    Depresja jest stanem chorobowym, który objawia się długotrwałym złym samopoczuciem, zniechęceniem, brakiem energii życiowej, przygnębieniem, smutkiem, apatią, a w ciężkich stanach pojawieniem się nawet myśli samobójczych. Definiowana jest jako zaburzenie psychiczne z grupy chorób afektywnych. Depresja wg WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) jest czwartym najpoważniejszym problemem zdrowotnym na świecie. Szacuje się, że około 10% populacji cierpi na depresję. 25% epizodów tej choroby trwa krócej niż jeden miesiąc. 50% ustępuje przed upływem trzech miesięcy. Depresja ma skłonność do nawrotów. Na depresję częściej chorują kobiety niż mężczyźni.

  • Pyłek pszczeli - dla zdrowia i urody

    Pyłek pszczeli nazywany często pyłkiem kwiatowym kryje w sobie prawdziwe bogactwo dobroczynnych właściwości. Ze względu na zawartość substancji odżywczych znalazł zastosowanie jako substancja lecznicza. W ostatnim czasie pyłek pszczeli stał się przedmiotem zainteresowania nie tylko medycyny naturalnej, lecz także... kosmetologii.

  • Jedzmy jabłka "na złość" i na zdrowie...

    Nałożenie royjskiego embarga na polską żywność (w tym jabłka) wywołało społeczną akcję na niespotykaną do tej pory skalę. Polacy prześcigają się w jedzeniu jabłek. Tymczasem nie zapominajmy, że jedząc jabłka wspieramy polskie rolnictwo ale przede wszystkim dostarczamy sobie niewarygodną ilość zdrowych substancji. Jedzmy zatem jabłka zarówno na złość, jak i na zdrowie!

  • Oparzenia słoneczne – pierwsza pomoc

    Oparzenie słoneczne to nasilony rumień skóry, połączony z uczuciem pieczenia, a nierzadko i pęcherzami, pojawiający się po ekspozycji na promieniowanie słoneczne. Skóra, zamiast zostać opalona, staje się czerwona i wrażliwa na dotyk. Sezon urlopowy w pełni, ale beztroskie plażowanie może skończyć się dla skóry boleśnie już po pierwszym dniu urlopu. Jak zapobiegać oparzeniom słonecznym oraz jak radzić sobie, gdy wystąpią?

  • Sposoby na rozstępy

    Rozstępy stanowią dla naszego ciała niezbyt ładny i atrakcyjny dodatek. Zabarwione na różowo, czerwono lub liliowo pasemka pojawiające się na skórze ud, brzucha, pośladków i piersi, powstające w wyniku nadmiernego rozciągania się skóry. Dla wielu mam to jedna z najbardziej niechcianych pamiątek po ciąży. A pojawiają się one aż u 60 proc. (niektóre źródła podają, że nawet u 90 proc.) kobiet. Po pewnym czasie rozstępy mogą wyblaknąć lub zmienić kolor na perłowy.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij