GIS - SOSY WINIARY
Ewelina Sochacka

Apel GIS-u – gluten w sosach. Firma wycofuje produkty ze sklepów

Główny Inspektorat Sanitarny wydał oświadczenie, w którym ostrzega przed spożyciem trzech partii sosów marki Winiary. W surowcach dodawanych do produktów potwierdzono obecność glutenu, którego nietolerancję zdiagnozowano u prawie pół miliona Polaków. Ta nietolerancja to celiakia.

  1. Sosy Winiary wycofane z obrotu
  2. Co to jest celiakia i jakie są objawy tej choroby?

Sosy Winiary wycofane z obrotu

Firma Nestle Polska S.A., która jest właścicielem marki Winiary, dobrowolnie wycofała ze sklepów trzy typy produktów – Sos boloński, Sos pomidorowy do spaghetti, Sos amerykański BBQ, w których stwierdzono obecność glutenu.

Partie sosów Winiary, które wycofano:
1. WINIARY Sos Boloński 500 g:

  • Nr partii 240423B/1, data minimalnej trwałości 04.2026
  • Nr partii 240423C/1, data minimalnej trwałości 04.2026
Sos boloński wycofany z obrotu
Sos boloński
Winiary (Nestle)

2. WINIARY Sos pomidorowy do Spaghetti 500 g:

  • Nr partii 240422A/1, data minimalnej trwałości 04.2026
  • Nr partii 240422B/1, data minimalnej trwałości 04.2026
Sos do spaghetti Winiary wycofany ze sklepów
Sos do spaghetti
Winiary (Nestle)

3. WINIARY Sos amerykański BBQ z syropem z palonego cukru 348 g

  • Nr partii 240420A/1, data minimalnej trwałości 04.2025
  • Nr partii 240421A/1, data minimalnej trwałości 04.2025
Sos BBQ Wyniary wycofany ze sklepów
Sos BBQ
Winiary (Nestle)


Firma Nestle S.A. poinformowała również o sytuacji, wystosowując odpowiednie komunikaty na swoich stronach internetowych:

kOMINIKAT NESTLE W SPRAWIE SOSÓW Z GLUTENEM
Komunikat firmy Nestle w związku z wycofanymi partiami sosów Winiary


Co zrobić, jeśli mamy produkty w domu?

Wszystkie osoby, u których zdiagnozowano celiakię, nie powinny spożywać wymienionych w komunikacie sosów. Firma Nestle S.A. apeluje do osób, które znalazły się w tej sytuacji, aby skontaktowały się z Serwisem Konsumenta. Podczas rozmowy zostanie omówiona możliwość wymiany produktów.

Jak się skontaktować z firmą Nestle S.A.?
telefon: 800 16 16 66
e-mail: cs@pl.nestle.com

Powiązane produkty

Co to jest celiakia i jakie są objawy tej choroby?

Celiakia, nazywana także glutenozależną chorobą trzewną, to choroba przewlekła, która ma podłoże genetyczne. To schorzenie autoimmunologiczne (niewłaściwa reakcja układu odporności, który atakuje własne tkanki), w którym na skutek spożywania produktów zawierających gluten dochodzi do uszkodzenia jelita cienkiego (zanik kosmków jelitowych, które jako wypustki błony śluzowej jelit odpowiadają za przyswajanie substancji odżywczych z pożywienia).

Utrata tolerancji na gluten może nastąpić w każdym wieku. Czynnikiem, który wywoła celiakię, mogą być np. leki, które zażywamy, zabieg chirurgiczny czy zakażenie żołądkowo-jelitowe.

Gluten to białko występujące w zbożach, głównie w pszenicy, ale także w życie czy jęczmieniu.

Produkty, które zawierają gluten, to:

  • pieczywo,
  • makarony,
  • ciastka, ciasteczka,
  • kasze – m.in. jęczmienna, manna, bulgur, pęczak, perłowa,
  • piwo,
  • kawa zbożowa,
  • wędliny, parówki,
  • jogurty,
  • warzywa w puszkach,
  • marynaty, mieszanki przypraw itp.,
  • gotowe sosy,
  • otręby i kiełki,
  • niektóre suplementy diety.

Nie wszystkie z wyżej wymienionych produktów będą zawierać gluten, ponieważ na rynku dostępna jest coraz szersza oferta tzw. produktów bezglutenowych (gluten-free). Osoby z celiakią powinny wnikliwie czytać informacje, które na etykiecie zamieszcza producent. Bardzo ważne jest sprawdzanie etykiety za każdym razem, kiedy sięgamy po dany produkt, ponieważ deklaracje producenckie czasem ulegają zmianom.

Do najbardziej charakterystycznych objawów celiakii klasycznej zaliczono:

  1. Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wycofanie określonych partii sosów ze względu na możliwą obecność glutenu, [online] https://www.gov.pl/web/gis/ostrzezenie-publiczne-dotyczace-zywnosci-wycofanie-okreslonych-partii-sosow-ze-wzgledu-na-mozliwa-obecnosc-glutenu [dostęp:] 5.07.2024.
  2. Celiakia – przyczyny, objawy, leczenie. Dieta przy nietolerancji glutenu, [online] https://www.doz.pl/czytelnia/a12973-Celiakia__przyczyny_objawy_leczenie._Dieta_przy_nietolerancji_glutenu [dostęp:] 5.07.2024.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Celiakia – przyczyny, objawy, leczenie. Dieta przy nietolerancji glutenu

    Pierwsze wzmianki na temat dzieci, u których pomimo obfitego karmienia, stwierdzono objawy niedożywienia, pojawiły się już ponad 2000 lat temu. Obecnie szacuje się, że na celiakię choruje około 1% populacji europejskiej. Czym jest celiakia i jak się objawia? Jak wygląda dieta w jej leczeniu? 

  • Celiakia może być powodowana przez pozornie niegroźny wirus

    Naukowcy z University of Chicago sugerują, że rozwój celiakii może być powodowany przez zakażenie pozornie niegroźnym wirusem. Wedle ich badań przeprowadzonych eksperymentalnie na myszach, za nietolerancję glutenu odpowiadać może reowirus typu T1L. Lepsze poznanie choroby daje nadzieję na poprawę jakości życia pacjentów i zmniejszenie liczby zachorowań.

  • Wigilia bezglutenowa – co na nią podać?

    Święta Bożego Narodzenia kojarzą się nam z zapachem pysznych, tradycyjnych pierogów z grzybami, uszek do czerwonego barszczu, aromatycznymi, korzennymi ciastami i pierniczkami… Niestety nie każdy może w ten wigilijny wieczór po nie sięgnąć. Jak może wyglądać świąteczny talerz osób chorujących na celiakię? – dowiecie się z pierwszej części naszego grudniowego cyklu.

  • Alergia na gluten – fakty i mity. Czym się różni alergia pokarmowa od nietolerancji glutenu?

    Coraz więcej osób przechodzi na dietę bezglutenową. Bez wskazań lekarza, bez potwierdzonej alergii na gluten, profilaktycznie, „dla zdrowia”. Czy gluten faktycznie jest tak niebezpieczny dla zdrowia, jak mogłoby się wydawać? Czy warto z niego rezygnować, jeśli nie stwierdzono u nas żadnej alergii na gluten? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Szansa na pełne wyleczenie z celiakii

    Wykluczanie glutenu z diety jest w dalszym ciągu popularne, jednak dla niektórych to nie ma nic wspólnego z chęcią bycia w zgodzie z żywieniowymi trendami lub zrzuceniem zbędnych kilogramów. Mowa o osobach chorych na celiakię. Do tej pory sądzono, że jedynym sposobem na to, by wyeliminować dolegliwości związane z celiakią jest całkowite wykluczenie glutenu z diety, najnowsze badania naukowe dają jednak nadzieję chorym z nietolerancją glutenu.

  • Zespół złego wchłaniania

    Zespół złego wchłaniania to jednostka chorobowa mająca związek z nieprawidłowym trawieniem i wchłanianiem substancji odżywczych w przewodzie pokarmowym. Zaburzony proces wchłaniania może dotyczyć tylko jednego lub wielu składników odżywczych.

  • Nieszczelne jelita – czym są? Przyczyny, objawy i leczenie zespołu nieszczelnych jelit

    Zespół nieszczelnego (cieknącego) jelita aktualnie nie jest uznany za odrębną jednostkę chorobową. Zwolennicy teorii nieszczelnych jelit uważają, że przez cieknące jelita do krwiobiegu przedostają się produkty przemiany materii, drobnoustroje oraz toksyny, które wywołują przewlekły uogólniony stan zapalny w organizmie. Na czym dokładnie polega ta dolegliwość i czym różni się od zwiększonej przepuszczalności jelit? W jaki sposób stawia się rzekomą diagnozę oraz jak leczy się nieszczelne jelita?

  • Istnieje 6 podtypów depresji. Nie każda osoba powinna być leczona tak samo

    Opublikowano wyniki badania, które mogą być przełomem w leczeniu depresji. Z analiz przeprowadzonych przez naukowców ze Stanford Medicine wynika, że istnieje sześć podtypów depresji, a każdy z nich wymaga określonego podejścia farmakologicznego i terapeutycznego. To odkrycie prawdopodobnie pomoże w leczeniu tzw. depresji lekoopornej.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij