
Apel GIS-u – gluten w sosach. Firma wycofuje produkty ze sklepów
Główny Inspektorat Sanitarny wydał oświadczenie, w którym ostrzega przed spożyciem trzech partii sosów marki Winiary. W surowcach dodawanych do produktów potwierdzono obecność glutenu, którego nietolerancję zdiagnozowano u prawie pół miliona Polaków. Ta nietolerancja to celiakia.
Sosy Winiary wycofane z obrotu
Firma Nestle Polska S.A., która jest właścicielem marki Winiary, dobrowolnie wycofała ze sklepów trzy typy produktów – Sos boloński, Sos pomidorowy do spaghetti, Sos amerykański BBQ, w których stwierdzono obecność glutenu.
Partie sosów Winiary, które wycofano:
1. WINIARY Sos Boloński 500 g:
- Nr partii 240423B/1, data minimalnej trwałości 04.2026
- Nr partii 240423C/1, data minimalnej trwałości 04.2026

Winiary (Nestle)
2. WINIARY Sos pomidorowy do Spaghetti 500 g:
- Nr partii 240422A/1, data minimalnej trwałości 04.2026
- Nr partii 240422B/1, data minimalnej trwałości 04.2026

Winiary (Nestle)
3. WINIARY Sos amerykański BBQ z syropem z palonego cukru 348 g
- Nr partii 240420A/1, data minimalnej trwałości 04.2025
- Nr partii 240421A/1, data minimalnej trwałości 04.2025

Winiary (Nestle)
Firma Nestle S.A. poinformowała również o sytuacji, wystosowując odpowiednie komunikaty na swoich stronach internetowych:

Co zrobić, jeśli mamy produkty w domu?
Wszystkie osoby, u których zdiagnozowano celiakię, nie powinny spożywać wymienionych w komunikacie sosów. Firma Nestle S.A. apeluje do osób, które znalazły się w tej sytuacji, aby skontaktowały się z Serwisem Konsumenta. Podczas rozmowy zostanie omówiona możliwość wymiany produktów.
Jak się skontaktować z firmą Nestle S.A.?
telefon: 800 16 16 66
e-mail: cs@pl.nestle.com
Co to jest celiakia i jakie są objawy tej choroby?
Celiakia, nazywana także glutenozależną chorobą trzewną, to choroba przewlekła, która ma podłoże genetyczne. To schorzenie autoimmunologiczne (niewłaściwa reakcja układu odporności, który atakuje własne tkanki), w którym na skutek spożywania produktów zawierających gluten dochodzi do uszkodzenia jelita cienkiego (zanik kosmków jelitowych, które jako wypustki błony śluzowej jelit odpowiadają za przyswajanie substancji odżywczych z pożywienia).
Utrata tolerancji na gluten może nastąpić w każdym wieku. Czynnikiem, który wywoła celiakię, mogą być np. leki, które zażywamy, zabieg chirurgiczny czy zakażenie żołądkowo-jelitowe.
Produkty, które zawierają gluten, to:
- pieczywo,
- makarony,
- ciastka, ciasteczka,
- kasze – m.in. jęczmienna, manna, bulgur, pęczak, perłowa,
- piwo,
- kawa zbożowa,
- wędliny, parówki,
- jogurty,
- warzywa w puszkach,
- marynaty, mieszanki przypraw itp.,
- gotowe sosy,
- otręby i kiełki,
- niektóre suplementy diety.
Nie wszystkie z wyżej wymienionych produktów będą zawierać gluten, ponieważ na rynku dostępna jest coraz szersza oferta tzw. produktów bezglutenowych (gluten-free). Osoby z celiakią powinny wnikliwie czytać informacje, które na etykiecie zamieszcza producent. Bardzo ważne jest sprawdzanie etykiety za każdym razem, kiedy sięgamy po dany produkt, ponieważ deklaracje producenckie czasem ulegają zmianom.
Do najbardziej charakterystycznych objawów celiakii klasycznej zaliczono:
- przewlekłe biegunki,
- utratę masy ciała,
- wzdęcia,
- bóle brzucha,
- niedokrwistość wynikającą z niedoboru żelaza,
- zgagę,
- wymioty.