Szansa na pełne wyleczenie z celiakii
Katarzyna Szulik

Szansa na pełne wyleczenie z celiakii

Wykluczanie glutenu z diety jest w dalszym ciągu popularne, jednak dla niektórych to nie ma nic wspólnego z chęcią bycia w zgodzie z żywieniowymi trendami lub zrzuceniem zbędnych kilogramów. Mowa o osobach chorych na celiakię. Do tej pory sądzono, że jedynym sposobem na to, by wyeliminować dolegliwości związane z celiakią jest całkowite wykluczenie glutenu z diety, najnowsze badania naukowe dają jednak nadzieję chorym z nietolerancją glutenu.

Modyfikacja układu immunologicznego

Chorzy na celiakię muszą liczyć się z problemami trawiennymi nawet po spożyciu śladowych ilości glutenu, co narzuca konieczność przestrzegania bardzo restrykcyjnej diety bezglutenowej. Gluten jest obecny w pszenicy, jęczmieniu i życie w różnych postaciach.

Celiakia doprowadza do utraty kosmków w błonie śluzowej jelit oraz utracie tolerancji na gliadynę, czyli gluten pozyskiwany z pszenicy. Drugie z tych zjawisk często ma podłoże genetyczne. Szacuje się, że około 30 do 40 proc. populacji jest zagrożona celiakią ze względu na predyspozycje genetyczne.

Utrata tolerancji na gliadynę wiąże się z nieprawidłowym funkcjonowaniem limfocytów, co w konsekwencji prowadzi do zniszczenia błony śluzowej żołądka. Nowa terapia mającą pomóc w leczeniu celiakii polega właśnie na wykorzystaniu nanocząstek zawierających gliadynę, celowanych w modyfikację układu immunologicznego. Testy w tym kierunku wykonano na myszach, którym wstrzyknięto nanocząstki bezpośrednio do krwi – to działanie spowodowało widoczną i znaczącą redukcję aktywności wspomnianych limfocytów, jak również złagodzenie stanu zapalnego oraz uszkodzenia tkanek. Dodatkowo podanie gliadyny spowodowało wzrost tolerancji immunologicznej. To wszystko pokazuje, że terapia nanocząstkami gliadyny jest w stanie wpłynąć na układ immunologiczny osoby z celiakią i zmienić go w sposób, który znosi negatywne konsekwencje choroby, czyli nietolerancję glutenu. Potwierdzenie tej tezy wymaga jednak, by tej terapii zostali poddani ludzie.

Lek kontra nietolerancja

Celiakia to jednostka chorobowa, która doczekała się wielu pomysłów naukowców mających wspierać leczenie chorych. W 2018 r. powstał lek, który zdaniem jego twórców mógłby znosić skutki nietolerancji glutenu na bazie podobnego mechanizmu, a więc modulacji układu immunologicznego. Mowa o leku na bazie przeciwciała AMG, mającego zdolność do blokady interleukiny 15, kluczowej dla występowania celiakii. Jest on w stanie wyeliminować część symptomów towarzyszących ekspozycji na gluten lub też zmniejszyć ich natężenie, jednak tylko u osób spożywających go sporadycznie i w małych ilościach, na przykład pod postacią dań skażonych glutenem w procesie produkcji lub przygotowywanych w niesterylnej kuchni.

Wbrew pozorom to ogromna pozytywna zmiana dla osób z celiakią, ponieważ informacja mówiąca „może zawierać śladowe ilości glutenu” pojawia się na bardzo wielu produktach, często uniemożliwiając osobom chorym na celiakię spożywanie ich w obawie przed konsekwencjami. 

Powiązane produkty

Skuteczność leku na celiakię

Skuteczność leku miało sprawdzić podawanie go dwom grupom osób z celiakią podzielonych pod względem otrzymywanej dawki przez okres 12 tygodni. Dodatkowo część uczestników otrzymywała dodatkową, 2,5–gramową, dawkę glutenu dziennie. Jak się okazało, przyjmowanie leku w obu grupach skutecznie eliminowało skutki uboczne jedzenia śladowych ilości glutenu. Okazało się jednak, że przy wprowadzaniu dodatkowych dawek glutenu do diety, lek nie był w stanie w pełni uchronić błony jelitowej przed uszkodzeniem. Zauważono również ogólny spadek natężenia stanu zapalnego oraz znacznie lepsze wyniki w dziedzinie redukcji symptomów po przyjęciu wyższej, 300–gramowej dawki leku. 

  1. T. L. Freitag, Gliadin nanoparticles induce immune tolerance to gliadin in mouse models of celiac disease, „Gastroenterology” 2020, DOI: 10.1053/j.gastro.2020.01.045, [dostęp:] 02.03.2020 r.
  2. University of Helsinki, Celiac disease might be cured by restoring immune tolerance to gliadin, „sciencedaily.com” [online], www.sciencedaily.com/releases/2020/02/200227114521.htm, [dostęp:] 02.03.2020 r.
  3. Digestive Disease Week, Experimental drug eases effects of gluten for celiac patients on gluten-free diet: first proof-of-concept study shows AMG 714 (anti-IL-15 monoclonal antibody) potentially protects celiac patients from inadvertent gluten exposure, „sciencedaily.com” [online], www.sciencedaily.com/releases/2018/05/180522082125.htm, [dostęp:] 02.03.2020 r.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Jak dawkować melatoninę na sen? Czy pomaga zasnąć?

    Melatonina to kluczowy hormon procesu zasypiania. Jej niedobory mogą niekorzystnie wpływać na zachowanie prawidłowego cyklu okołodobowego, a tym samym przyczyniać się do występowania zaburzeń wielu mechanizmów zachodzących w organizmie. Ilość wydzielanej melatoniny zmniejsza się wraz z wiekiem, przez co najbardziej narażone na jej niedobory są osoby starsze. Jakie inne funkcje spełnia hormon snu, jak należy go suplementować i czym objawiają się niedobory melatoniny? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Lukrecja – co to za roślina? Właściwości, działanie, przeciwwskazania

    Któż z nas chociaż jeden raz w życiu nie zetknął się z niezwykłymi, czarnymi cukierkami o ślimakowatym kształcie? Ponoć albo się je kocha, albo nienawidzi. Charakterystyczny kolor i smak słodycze te zawdzięczają zawartości ekstraktu z lukrecji – rośliny, nad której bogactwem zastosowań warto się pochylić. Czym zatem jest lukrecja, jakie ma właściwości i jaki może mieć wpływ na nasze zdrowie?

  • Czym jest i jak działa żeń-szeń? Zastosowanie i przeciwwskazania do stosowania Panax ginseng

    Żeń-szeń, nazywany również ginsengiem lub wszechlekiem, jest jednym z najlepiej opisanych adaptogenów. Według medycyny chińskiej powinno się go stosować jedynie w miesiącach zimowych. Żeń-szeń może wpływać na poprawę funkcji kognitywnych (poznawczych), poprawia samopoczucie i pamięć, łagodzi stres oraz działa korzystnie na skórę i potencję seksualną. Na rynku można kupić wiele preparatów z żeń-szeniem, zarówno w formie tabletek czy kapsułek, jak i płynnych ekstraktów. Który preparat z żeń-szeniem wybrać, jaka jest dzienna zalecana dawka tego adaptogenu oraz w jakiej porze dnia należy zażywać ten suplement? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Cytrynian magnezu, zwykły magnez, a może magnez z witaminą B6 – który wybrać?

    W aptekach i sklepach z suplementami dostępnych jest kilka form magnezu. Jedne preparaty występują w postaci magnezu z witaminą B6, inne określane są mianem cytrynianu magnezu (także w wersji z pirydoksyną), a jeszcze inne oferowane są w formie samego magnezu. Magnez można kupić zarówno w formie tabletek, kapsułek, saszetek z proszkiem do rozpuszczania w wodzie, jak i w postaci płynu czy żelek. Czym różnią się poszczególne suplementy, które połączenie jest najskuteczniejsze i najlepiej przyswajalne oraz dlaczego magnezu nie wolno łączyć z preparatami zawierającymi żelazo i wapń? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Co to jest cholekalcyferol – czyli jak powstaje witamina D w kapsułkach?

    Cholekalcyferol jest formą witaminy D3, która jest niezbędna do utrzymania zdrowego układu kostnego i zdrowia skóry. Może być syntetyzowana przez skórę pod wpływem promieni UVB lub przyjmowana w formie suplementów diety. Ułatwia wchłanianie wapnia i fosforu, umożliwiając m.in. prawidłowy rozwój kości i zębów.

  • Jad pszczeli – jakie ma właściwości lecznicze?

    Jad wytwarzany przez pszczoły miodne (Apis mellifera) to bezwonna, bezbarwna, gorzka ciecz, zawierająca mieszaninę różnych aktywnych substancji, takich jak peptydy, białka o właściwościach enzymatycznych czy biogenne aminy. Mimo że jest toksyną, która może prowadzić do wystąpienia reakcji alergicznej, to posiada także liczne właściwości prozdrowotne. Jakie są wyniki badań dotyczących jadu pszczelego?

  • Suplementacja przy insulinooporności

    Insulinooporność jest zaburzeniem metabolizmu, które może zamienić się w poważną chorobę, która obecnie może dotyczyć nawet 2 milionów Polaków. Przyczynia się do tego przede wszystkim siedzący tryb życia, przetworzona, wysokoenergetyczna żywność, a także przewlekły stres wpływający na nasze zachowania żywieniowe – „zajadanie” problemów. Insulinooporność nie musi być leczona, niemniej jeśli na czas nie zareagujemy zmianą dotychczasowego stylu życia, może przerodzić się w pełnoobjawowe schorzenie – cukrzycę. Cennym elementem uzupełniającym dietoterapię może być racjonalna, przemyślana suplementacja. Jakie składniki szczególnie wspierają zdrowie metaboliczne?

  • Suplementacja w Hashimoto – jak wpływają na to nutraceutyki?

    Hashimoto, a raczej autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, jest coraz powszechniej diagnozowanym schorzeniem. Mówimy o nim wtedy, gdy nasz układ odpornościowy atakuje tarczycę. W chorobie tej może dojść zarówno do podwyższonej czynności gruczołu, jak i normalnej lub obniżonej czynności. Hashimoto dotyka znacznie częściej kobiety niż mężczyzn. Wsparciem działania tarczycy, jak i całej terapii, może być racjonalna suplementacja w oparciu o składniki, których skuteczność potwierdzają wyniki badań naukowych.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij