Szansa na pełne wyleczenie z celiakii
Katarzyna Szulik

Szansa na pełne wyleczenie z celiakii

Wykluczanie glutenu z diety jest w dalszym ciągu popularne, jednak dla niektórych to nie ma nic wspólnego z chęcią bycia w zgodzie z żywieniowymi trendami lub zrzuceniem zbędnych kilogramów. Mowa o osobach chorych na celiakię. Do tej pory sądzono, że jedynym sposobem na to, by wyeliminować dolegliwości związane z celiakią jest całkowite wykluczenie glutenu z diety, najnowsze badania naukowe dają jednak nadzieję chorym z nietolerancją glutenu.

Modyfikacja układu immunologicznego

Chorzy na celiakię muszą liczyć się z problemami trawiennymi nawet po spożyciu śladowych ilości glutenu, co narzuca konieczność przestrzegania bardzo restrykcyjnej diety bezglutenowej. Gluten jest obecny w pszenicy, jęczmieniu i życie w różnych postaciach.

Celiakia doprowadza do utraty kosmków w błonie śluzowej jelit oraz utracie tolerancji na gliadynę, czyli gluten pozyskiwany z pszenicy. Drugie z tych zjawisk często ma podłoże genetyczne. Szacuje się, że około 30 do 40 proc. populacji jest zagrożona celiakią ze względu na predyspozycje genetyczne.

Utrata tolerancji na gliadynę wiąże się z nieprawidłowym funkcjonowaniem limfocytów, co w konsekwencji prowadzi do zniszczenia błony śluzowej żołądka. Nowa terapia mającą pomóc w leczeniu celiakii polega właśnie na wykorzystaniu nanocząstek zawierających gliadynę, celowanych w modyfikację układu immunologicznego. Testy w tym kierunku wykonano na myszach, którym wstrzyknięto nanocząstki bezpośrednio do krwi – to działanie spowodowało widoczną i znaczącą redukcję aktywności wspomnianych limfocytów, jak również złagodzenie stanu zapalnego oraz uszkodzenia tkanek. Dodatkowo podanie gliadyny spowodowało wzrost tolerancji immunologicznej. To wszystko pokazuje, że terapia nanocząstkami gliadyny jest w stanie wpłynąć na układ immunologiczny osoby z celiakią i zmienić go w sposób, który znosi negatywne konsekwencje choroby, czyli nietolerancję glutenu. Potwierdzenie tej tezy wymaga jednak, by tej terapii zostali poddani ludzie.

Lek kontra nietolerancja

Celiakia to jednostka chorobowa, która doczekała się wielu pomysłów naukowców mających wspierać leczenie chorych. W 2018 r. powstał lek, który zdaniem jego twórców mógłby znosić skutki nietolerancji glutenu na bazie podobnego mechanizmu, a więc modulacji układu immunologicznego. Mowa o leku na bazie przeciwciała AMG, mającego zdolność do blokady interleukiny 15, kluczowej dla występowania celiakii. Jest on w stanie wyeliminować część symptomów towarzyszących ekspozycji na gluten lub też zmniejszyć ich natężenie, jednak tylko u osób spożywających go sporadycznie i w małych ilościach, na przykład pod postacią dań skażonych glutenem w procesie produkcji lub przygotowywanych w niesterylnej kuchni.

Wbrew pozorom to ogromna pozytywna zmiana dla osób z celiakią, ponieważ informacja mówiąca „może zawierać śladowe ilości glutenu” pojawia się na bardzo wielu produktach, często uniemożliwiając osobom chorym na celiakię spożywanie ich w obawie przed konsekwencjami. 

Polecane dla Ciebie

Skuteczność leku na celiakię

Skuteczność leku miało sprawdzić podawanie go dwom grupom osób z celiakią podzielonych pod względem otrzymywanej dawki przez okres 12 tygodni. Dodatkowo część uczestników otrzymywała dodatkową, 2,5–gramową, dawkę glutenu dziennie. Jak się okazało, przyjmowanie leku w obu grupach skutecznie eliminowało skutki uboczne jedzenia śladowych ilości glutenu. Okazało się jednak, że przy wprowadzaniu dodatkowych dawek glutenu do diety, lek nie był w stanie w pełni uchronić błony jelitowej przed uszkodzeniem. Zauważono również ogólny spadek natężenia stanu zapalnego oraz znacznie lepsze wyniki w dziedzinie redukcji symptomów po przyjęciu wyższej, 300–gramowej dawki leku. 

  1. T. L. Freitag, Gliadin nanoparticles induce immune tolerance to gliadin in mouse models of celiac disease, „Gastroenterology” 2020, DOI: 10.1053/j.gastro.2020.01.045, [dostęp:] 02.03.2020 r.
  2. University of Helsinki, Celiac disease might be cured by restoring immune tolerance to gliadin, „sciencedaily.com” [online], www.sciencedaily.com/releases/2020/02/200227114521.htm, [dostęp:] 02.03.2020 r.
  3. Digestive Disease Week, Experimental drug eases effects of gluten for celiac patients on gluten-free diet: first proof-of-concept study shows AMG 714 (anti-IL-15 monoclonal antibody) potentially protects celiac patients from inadvertent gluten exposure, „sciencedaily.com” [online], www.sciencedaily.com/releases/2018/05/180522082125.htm, [dostęp:] 02.03.2020 r.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Leki przeciwwirusowe na grypę. Czym jest amantadyna, rymantadyna, oseltamiwir i zanamiwir?

    Najsilniejszymi lekami przeciwwirusowymi na grypę są amantadyna, rymantadyna (leki starej generacji), oseltamiwir i zanamiwir (leki nowej generacji). Stosowane są jedynie na wskazanie lekarza, który tylko w uzasadnionych przypadkach wdroży leczenie tymi substancjami. Mają one charakter wirusostatyczny, a leczenie z ich udziałem trwa najczęściej 5. dni. Jakie są przeciwwskazania do stosowania leków przeciwwirusowych, jaki jest ich mechanizm działania oraz kiedy leki na grypę są skuteczne? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Etenzamid – składnik leków przeciwbólowych i przeciwzapalnych. Właściwości, przeciwwskazania

    Etenzamid, czyli salicylan, to składnik, który często jest łączony z kwasem acetylosalicylowym i kofeiną. Komplet tych związków sprawia, że ich skuteczność przeciwbólowa lub przeciwzapalna jest bardzo wysoka. Zazwyczaj preparaty z tym składnikiem zalecane są w bólach głowy, bólach mięśniowo-szkieletowych, a także bólach o umiarkowanym nasileniu o podłożu zapalnym. Czy u dzieci można stosować etenzamid, jaka jest bezpieczna, maksymalna dawka dzienna tej substancji dla osoby dorosłej i jaki jest mechanizm działania etenzamidu? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Foliany – właściwości i źródła folacyny i kwasu foliowego

    Foliany, czyli folacyna i kwas foliowy stanowią szeroką grupę związków, będącymi pochodnymi pteryny, które różnią się stopniem utlenienia i charakteryzują się aktywnością biologiczną kwasu foliowego. Kwas foliowy nie ma toksycznego charakteru, niemniej jego zbyt duże dawki mogą utrudniać rozpoznanie niedokrwistości wywołanej niedoborem witaminy B12. Jakie są objawy niedoboru folianów, co stanowi najlepsze źródła tych związków w pożywieniu oraz jaka jest zalecana dawka dzienna folianów? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Izotretynoina – działanie, dawkowanie, skutki oboczne, zasady terapii

    W ostatnich latach bardzo popularne stało się leczenie trądziku izotretynoiną. Pomimo wielu skutków ubocznych, z jakimi wiąże się ta terapia, decydują się na nią nawet te osoby, u których trądzik nie jest wyjątkowo nasilony. Czym jest izotretynoina, dlaczego kobiety w ciąży nie mogą jej stosować oraz jak wylicza się dawkę skumulowaną?

  • MSM – co to jest siarka organiczna? Skuteczność, wskazania, przeciwwskazania

    Siarka organiczna MSM wpływa korzystnie na stawy, mięśnie i kości. Badania nad tym pierwiastkiem pokazują, że jednoczesna suplementacja MSM i chondroityny, glukozaminy lub kwasu bosweliowego może zwiększyć skuteczność terapii wspomagającej leczenie stanów zapalnych stawów. Jak dawkować MSM, jakie są przeciwwskazania do suplementacji siarki i czym się kierować wybierając preparat z siarką organiczną?

  • Ubichinol – co to jest? Wskazania do stosowania koenzymu Q10, dawkownie, efekty

    Ubichinol to aktywna forma koenzymu Q10, przez niektórych określana mianem „super paliwa" dla organizmu. Jest związkiem chemicznym z grupy chinonów, który wpływa na funkcjonalność komórek, dbając o ich prawidłowy rozwój. Aby uzupełnić niedobory koenzymu Q10, warto wybierać suplementy zawierające jego aktywną postać, która uważana jest za łatwiej przyswajalną niż postać utleniona – ubichinon. Kiedy stosować ubichinol, jak dawkować koenzym Q10 i na jakie efekty można liczyć, zażywając go regularnie?

  • Chlorella – jakie ma właściwości? Czy warto ją stosować i jak dawkować?

    Chlorella jest zieloną algą, która należy do grupy zielenic. Zawiera więcej kwasu foliowego i żelaza niż inne pokarmy roślinne. Suplementacja chlorelli może wpływać korzystnie na obniżenie czynników predysponujących do chorób sercowo-naczyniowych i metabolicznych, stanowić element uzupełniający niedobory białka, a także być stosowana podczas detoksu organizmu. Jak dawkować chlorellę, czy można ją stosować w ciąży lub podawać ją dzieciom, a także jakie mogą być skutki uboczne suplementacji tego produktu typu superfood?

  • Chlorheksydyna – w czym wystepuje? Leki z nią w składzie

    Chlorheksydyna to jeden ze środków najpowszechniej stosowanych do celów antyseptyki. Warto wiedzieć w jakich produktach występuje oraz jakie są przeciwwskazania do jego użycia. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij