GIS ostrzega: Toksyny w tatarze wołowym. Sklepy wycofują towar
Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła bakterię Escherichia coli (STEC), która wytwarza groźną dla zdrowia toksynę Shiga, w aż 4 z 5 badanych próbek tatara wołowego.
- Tatar wołowy wycofany ze sklepów – jak rozpoznać produkt?
- Jak wygląda proces wycofywania mięsa ze sklepów?
- Jak E. coli (STEC) dostaje się do mięsa?
- Co to jest toksyna Shiga?
- Jakie są objawy zatrucia toksyną Shiga?
- Jak leczy się zakażenie E. coli typu STEC?
Tatar wołowy wycofany ze sklepów – jak rozpoznać produkt?
Na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego pojawiły się szczegóły dotyczące mięsa z bakterią E. coli:
Nazwa produktu: Tatar wołowy, 200 g
Numer partii: 1032604
Termin przydatności do spożycia: 26.04.2024
Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE
Jak wygląda proces wycofywania mięsa ze sklepów?
Producent tatara wołowego, czyli Zakłady Mięsne Łuków, podjął natychmiastowe kroki, które poskutkowały uruchomieniem procedury wycofania produktu ze sklepów. Cały proces odbywa się pod specjalnym nadzorem organów rządowych.
Jak E. coli (STEC) dostaje się do mięsa?
Escherichia coli (STEC) to patogen, który bytuje w jelitach zwierząt. Żeby bakterią zaraził się człowiek, musi dojść do spożycia odchodów zwierzęcia zakażonego tym rodzajem coli. Najczęściej następuje to w wyniku spożycia skażonej żywności (mielone mięso, warzywa, niepasteryzowane soki i mleko, mrożone ciasta, ciasteczka), w tym jej niewłaściwego przygotowania (np. niedogotowania mięsa).
Co to jest toksyna Shiga?
Escherichia coli to bakteria z grupy coli, która jest jednym z najczęstszych patogenów występujących w przewodzie pokarmowym człowieka. Większość bakterii z tej grupy nie stanowi zagrożenia dla człowieka, a wręcz przeciwnie – mogą odgrywać niezwykle istotną rolą w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego.
Niestety, ten rodzaj E. coli, który został wykryty w skażonej partii mięsa wołowego, to zupełnie inny przypadek. To tzw. E. coli STEC (ang. Shiga Toxin Producing Escherichia Coli), która produkuje bardzo silną toksynę Shiga (Stx). Szczepy STEC noszą także nazwę enterokrwotocznego szczepu E. coli (VTEC, ang. Verotoxigenic Escherichia Coli). Z kolei toksyna Shiga znana jest również pod nazwą werotoksyna lub werocytotoksyna.
Jak wspomniano, głównym źródłem bakterii STEC jest przede wszystkim bydło i młode cielęta, a najczęstszą przyczyną zachorowań jest mielona wołowina, skażona podczas obróbki w zakładach mięsnych. Źródłem zakażenia może być też nawóz bydlęcy, którym są skażone rośliny, takie jak sałata, szpinak czy jabłka.
Jakie są objawy zatrucia toksyną Shiga?
Do najczęstszych objawów zatrucia E. coli (STEC) zaliczono przede wszystkim silne skurcze brzucha i biegunkę. Najostrzejszym powikłaniem jest jednak krwotoczne zapalenie jelita grubego, które rozwija się od 2 do 14 dni po biegunce i które przypomina objawami czerwonkę bakteryjną. Ponadto nawet 10% pacjentów będzie borykać się z bardzo groźną chorobą, czyli zespołem hemolityczno-mocznicowym (ZHM). ZHM może doprowadzić do niewydolności nerek i do ich stałego uszkodzenia. Niestety choroba ta zagraża życiu.
Przyjmuje się, że odpowiednia kwasowość soku żołądkowego działa dezynfekująco na E. coli. W pewnym stopniu chroni przed zakażeniem, dlatego na rozwój choroby wywołany przez szczepy Escherichia coli szczególnie podatne są osoby, u których poziom pH soku żołądkowego jest zbyt wysoki (np. przy zażywaniu inhibitorów pompy protonowej (IPP), które hamują wydzielanie jonów wodorowych do światła żołądka w chorobie wrzodowej).
Jak leczy się zakażenie E. coli typu STEC?
Na ten moment nie opracowano jeszcze konkretnego sposobu leczenia farmakologicznego w przypadku STEC, który doprowadził do zakażenia układu pokarmowego. Co gorsza, podanie antybiotyków może podwyższyć ryzyko rozwoju zespołu hemolityczno-mocznicowego przez wzgląd na zwiększoną produkcje bakterii. Antybiotykoterapia jest dozwolona w przypadku zakażenia układu moczowego przez E. coli.
Nie jest zalecane także zażywanie leków na biegunkę, ponieważ ich działanie spowolni układ trawienny, który znacznie mniej wydolnie będzie pozbywać się toksyny Shiga z organizmu.
Zwraca się uwagę przede wszystkim na odpowiednią ilość odpoczynku, podawanie elektrolitów, czyli nawadnianie, pamiętając o małych łykach, które pomogą uniknąć wymiotów. Nie należy spożywać soków, kawy czy alkoholu. Dobrze jest zastosować lekkostrawną dietę i unikać tłustych, wysokobłonnikowych produktów.