Dieta śródziemnomorska w czasie ciąży zmniejsza ryzyko stanu przedrzucawkowego
Od wielu lat najlepszą dietą spośród wszystkich dostępnych modeli żywieniowych jest dieta śródziemnomorska, która jest wzorcem żywieniowym oferującym konkretne korzyści zdrowotne. Najnowsze wyniki badań nad wpływem diety śródziemnomorskiej pokazują że bardziej skrupulatne przestrzeganie tego schematu żywieniowego we wczesnej ciąży wiązało się z niższym ryzykiem wystąpienia niekorzystnych powikłań prenatalnych.
Dieta śródziemnomorska składa się z minimalnie przetworzonej żywności, w tym dużej ilości świeżych warzyw i owoców, ponadto chudego drobiu i ryb. Niedawne badanie wykazało, że przestrzeganie diety śródziemnomorskiej we wczesnej ciąży może zmniejszyć ryzyko wystąpienia niekorzystnych powikłań, takich jak stan przedrzucawkowy, przedwczesny poród i cukrzyca ciążowa. Odkrycia pokazują, że korzyści były największe wśród kobiet w ciąży w wieku 35 lat i starszych.
Dieta śródziemnomorska a spożycie ryb w czasie ciąży
Od wielu lat najlepszą dietą spośród wszystkich dostępnych modeli żywieniowych jest dieta śródziemnomorska, która jest wzorcem żywieniowym oferującym konkretne korzyści zdrowotne. Przestrzeganie tego schematu żywieniowego może wpłynąć na utrzymanie odpowiedniego poziomu glukozy we krwi i pomóc zmniejszyć ryzyko niektórych chorób przewlekłych, w tym niepożądanych zdarzeń sercowo-naczyniowych.
Dieta śródziemnomorska zawiera duże ilości owoców i warzyw. Osoby przestrzegające tego typu diety spożywają ryby, a także niewielkie ilości nabiału i drobiu. Dieta kładzie również nacisk dodawanie do posiłków tłuszczu, ale w postaci tłoczonej oliwy z oliwek, która jest bogata w zdrowe kwasy tłuszczowe i witaminy A, D, E i K. Naukowcy wciąż pracują nad zrozumieniem, w jaki sposób dieta śródziemnomorska może korzystnie wpływać na przebieg ciąży. Jednym z problemów jest spożycie ryb w czasie ciąży. Wątpliwości wynikają z faktu spożycia rtęci, która jest obecna w rybach. Rtęć przechodzi z matki na płód i może wpływać na mózg rozwijającego się płodu.
Według ekspertów nie jest istotne spożywanie samych ryb, jak dbanie o to, aby dostarczać organizmowi odpowiednią ilość kwasów omega-3, DHA i EPA, które w tychże rybach się znajdują. Z kolei według specjalistów z FDA, czyli Agencji ds. Leków, przyjmuje się, że kobieta w ciąży może spożywać do około 340 gramów owoców morza tygodniowo. Przykłady ryb o niskiej zawartości rtęci obejmują między innymi sumy, małże, kraby, raki i przegrzebki. Są to gatunki, które określa się także mianem bioindykatorów, czyli takich organizmów, które mogąc żyć i rozwijać się jedynie w wyjątkowo czystych środowiskach, wskazując na ich ewentualne zanieczyszczenie.
Korzyści wynikające ze stosowania diety śródziemnomorskiej na wczesnych etapach ciąży
Nowe badanie obejmowało prawie 8000 kobiet w ciąży. Naukowcy zrekrutowali zróżnicowaną grupę do tego badania, co było pomocne w gromadzeniu danych. Chcieli sprawdzić, czy spożywanie diety śródziemnomorskiej w tym okresie zmniejsza ryzyko wystąpienia niekorzystnych skutków ciąży. Przy pomocy specjalnej ankiety oceniali spożycie poszczególnych składników w swojej diecie, takich jak warzywa, ryby i produkty pełnoziarniste. Wyższy wynik oznaczał lepsze przestrzeganie diety śródziemnomorskiej.
Największe korzyści uzyskały 35-latki w ciąży
Naukowcy odkryli ponadto, że korzyści płynące ze stosowania diety śródziemnomorskiej mogą być największe w przypadku kobiet, które zdecydowały się na powiększenie rodziny w wieku 35 lat lub później. Według obecnego stanu wiedzy, to właśnie u tych pacjentek ryzyko wystąpienia niekorzystnych wyników ciąży jest podwyższone.
Dzięki diecie śródziemnomorskiej pacjentki miały o 21% niższe ryzyko wystąpienia jakichkolwiek niekorzystnych wyników ciąży (m.in. poród przedwczesny, nadciśnienie ciążowe, niska masa ciała (w stosunku do wieku ciążowego) noworodka lub urodzenie martwego dziecka). Ponadto o 28% mniejsze ryzyko stanu przedrzucawkowego i o 38% mniejsze ryzyko cukrzycy ciążowej. Kobiety wszystkich ras, grup etnicznych i mas ciała (BMI) odniosły równe korzyści.