Matka karmi dziecko piersią
Arkadiusz Dąbek

Jak COVID-19 zmienia skład kobiecego mleka?

Minęły ponad dwa lata od wybuchu pandemii COVID-19. Od tego czasu pojawia się coraz więcej wyników badań naukowych, które dotyczą wpływu zakażenia wirusem na wiele aspektów zdrowotnych, w tym także na to, jak infekcja koronawirusem wpływa jakość mleka matek karmiących piersią.

Zespół badawczy z University of Huelva we współpracy z inicjatywą MilkCORONA (zrzeszenie specjalistów z dziedziny neonatologii, położnictwa i diagnostyki laboratoryjnej) wykazał, że wirus SARS-CoV-2 zmienia skład mleka matki karmiącej. W badaniu porównano zawartość związków chemicznych oraz ilości mikro- i makroelementów tego naturalnego pokarmu, kobiet, które zostały dotknięte chorobą (objawowo i bezobjawowo) z danymi sprzed pandemii.

Badania metabolomiczne nad mlekiem matki

Badania metabolomiczne polegają na analizie reakcji chemicznych zachodzących w organizmie. Weryfikacji poddaje się to, jak różne związki zachowują się w trakcie procesów fizjologicznych zarówno na poziomie komórek oraz tkanek, jak i całych narządów. Ponadto ustala się, jak wyglądają zmiany pomiędzy poszczególnymi związkami, które zachodzą na skutek pojawienia się w organizmie różnych substancji czy środków.

Sprawdzono skład mleka kobiet karmiących. Wzięto pod uwagę kilka parametrów, w tym przede wszystkim to, jak infekcja COVID-19 wpływa na skład tego płynu. Zweryfikowano profil pierwiastków chemicznych, np. selenu, miedzi, cynku czy kobaltu, które pełnią w organizmie szereg istotnych funkcji biologicznych.

Potwierdzono, że wszelkie zmiany w tym zakresie są związane z pojawieniem się przeciwciał przeciwko wirusowi SARS CoV-2, które chronią matkę przed ciężkim przebiegiem infekcji, ale które także matka przekazuje dziecku podczas karmienia piersią.

COVID-19 a skład ludzkiego mleka

Sygnałem do rozpoczęcia kaskady reakcji chemicznych w organizmie jest chociażby przedostanie się w głąb niego cząsteczki wirusowej, w tym wypadku wirusa SARS CoV-2. Wówczas układ immunologiczny kieruje wszystkie swoje siły przeciwko temu zagrożeniu. Udowodniono, że infekcja COVID-19 implikuje zmiany zachodzące we krwi (w  tym w surowicy), a także w profilu pierwiastków chemicznych.

W czasopiśmie Molecular Nutrition & Food Research przedstawiono wyniki pierwszego badania z użyciem mleka matek, które zostały zainfekowane wirusem. Praca opisuje mechanizmy metabolomiczne i weryfikuje poziomy pierwiastków w próbkach mleka pacjentek z COVID-19. Kontrolą były wyniki analiz, które przeprowadzono przed pandemią. Wykazano, że SARS-CoV-2 wpływa na ilości składników odżywczych docierających do dziecka, co jest związane z obroną organizmu przed choroba.

I tak na przykład ilość cynku we krwi u osób z COVID-19 jest niższa, ale w mleku matek wyższa (w porównaniu do zdrowych kobiet). Możliwe, że dzieje się tak dlatego, ponieważ wymagane jest wyższe zapotrzebowanie na ten pierwiastek w krwioobiegu podczas infekcji, abyśmy mogli poradzić sobie z zakażeniem. Ciekawostką jest jednak to, że poziom tego mikroelementu nie zmniejsza się w mleku matki, jest wręcz przeciwnie.

Powiązane produkty

Jak przebiegało badanie?

Próbki analizowane w tym badaniu pobrano od 54 pacjentek. Wśród nich 20 pochodziło od zdrowych kobiet (pobranie przed pandemią), 18 od kobiet z COVID-19, które przechodziły chorobę pełnoobjawowo, a 16 od zakażonych koronawirusem bezobjawowo. Wyniki nie wykazują znaczących różnic w tych dwóch ostatnich grupach pod względem składu pierwiastków. W obu przypadkach zaobserwowano różnice w stosunku do próbek kontrolnych. Zwrócono uwagę na pierwiastki wykryte w niższych stężeniach – selen, nikiel, żelazo, miedź, wanad i glin. Z kolei ilość cynku, tytanu i arsenu były wyższe.

Niski poziom selenu wiąże się ze zwiększoną śmiertelnością z powodu COVID-19. Ponadto, znaczenie tego pierwiastka dla rozwoju neurologicznego dziecka jest ogromne. Świadomość, że choroba zmniejsza jego stężenie w mleku, może sugerować konieczność suplementacji selenu matkom dotkniętych tym wirusem, aby mogły one przekazać właściwą ilość tego mikroelementu podczas karmienia.

Przeciwciała przeciwko COVID-19 a skład mleka matki

Eksperci podkreślają także związek między innymi aspektami infekcji – poziomem przeciwciał przeciwko COVID-19 a profilem pierwiastków. Potwierdzili, że im wyższy wskaźnik przeciwciał, tym niższe stężenie selenu, niklu i kobaltu, a wyższe miano miedzi. Wyniki wskazują również, że łącznie dziewięć metabolitów, w tym kwas moczowy i cholesterol – niezbędny do tworzenia hormonów – są na niskim poziomie u chorych matek. Jedenaście innych związków, takich jak kwas fosforowy – odpowiada za regulację pH – także zostało poddane analizie ilościowej i tu wyniki wskazywały na ich wysoką zawartość we krwi. Eksperci proponują kontynuację tych badań, chcąc wziąć pod uwagę dietę matek i możliwy wpływ szczepionek na skład ich mleka.

1. Arias-Borrego A. i in., Metallomic and Untargeted Metabolomic Signatures of Human Milk from SARS-CoV-2 Positive „Mothers, Molecular Nutrition & Food Research" 19, 2022 r.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Szczepienia przeciwko COVID-19 w aptece – o czym trzeba wiedzieć?

    W obliczu kolejnej fali zachorowań na COVID-19 farmaceuci mogą odgrywać ważną rolę w zwiększeniu poziomu wyszczepialności społeczeństwa. Jak wygląda procedura szczepienia w punkcie aptecznym w 2023 roku na COVID-19, grypę i pneumokoki? W których placówkach można będzie się zaszczepić? Kto nie powinien korzystać z tego rozwiązania? 

  • Probiotyki i kiszonki lekiem na halitozę

    Najnowsze badania nad problemem halitozy pokazują, że stosowanie probiotyków w formie bakterii Gram-dodatnich może pomóc w walce z tą przykrą przypadłością. Czy drobnoustroje probiotyczne rozwiązują problem raz na zawsze?

  • Jak rozpoznać zbliżający się zawał serca? Znaki ostrzegawcze, nietypowe objawy

    Choć najczęstszym objawem zawału jest ból w klatce piersiowej, nie jest to jedyny symptom, jaki może towarzyszyć atakowi serca. Mogą pojawić się także bóle ramienia, szczęki, pleców, brzucha, uczucie lęku, zmęczenie czy zlewne poty. Poznaj wszystkie nietypowe objawy zawału mięśnia sercowego i sprawdź, jak udzielić pierwszej pomocy w przypadku ich wystąpienia.

  • Nowa szczepionka na COVID-19 dostępna od 6 grudnia

    Codziennie rośnie liczba pacjentów zakażonych koronawirusem. Obecnie najbardziej niebezpiecznym wariantem jest Omikron XBB.1.5, czyli tzw. Kraken. 6 grudnia nowa szczepionka na COVID-19 będzie dostępna w przychodniach i aptekach, o czym poinformowało Ministerstwo Zdrowia.

  • Dlaczego fentanyl uzależnia tak szybko? Po co łączy się go z lekiem dla zwierząt?

    O fentanylu nie mówi się już tylko jako o problemie, ale jak o pladze, która zbiera śmiertelne żniwo wśród ludzi, szczególnie w Stanach Zjednoczonych. Od pewnego czasu osoby z problemem uzależnienia od narkotyków łączą go z innymi silnymi lekami, w tym z preparatem stosowanym wśród zwierząt – ksylazyną – co tylko pogłębiło kryzys narkotyczny na ulicach wielu miast. Problem staje się coraz większy także w Europie i Ameryce Południowej. Jak i dlaczego substancja o takich wskazaniach trafiła na ulice wielkich aglomeracji? Czym jest plaga „zombie” i czy problem ten można rozwiązać?

  • Rekord zakażeń HIV w Polsce. Tak źle jeszcze nie było

    Jak pokazują statystyki, w 2022 roku oraz od stycznia do listopada 2023 roku odnotowano znaczący, dwukrotny wzrost zakażeń wirusem HIV w Polsce. Jest to niepokojące, ponieważ w ostatnich latach na świecie obserwuje się znaczny spadek liczby nowych infekcji. Czy mamy się czego obawiać? Jak się chronić przed zakażeniem HIV?

  • Wzrost zachorowań na COVID-19 – szpitale wprowadzają ograniczenia i maseczki

    Choć oficjalne dane tego nie pokazują (aktualnie nie ma obowiązku wykonywania testów), eksperci i lekarze alarmują, że w Polsce mamy obecnie do czynienia ze znaczącym wzrostem zakażeń koronawirusem. Zjawisko to widoczne jest zwłaszcza w szpitalach, dlatego dyrektorzy wielu placówek wprowadzają ograniczenia dotyczące odwiedzin czy nakaz noszenia maseczek ochronnych.

  • Wysoki poziom „dobrego cholesterolu” groźny dla zdrowia? Szokujące wyniki badań

    Najnowsze badania naukowe pokazują, że za wysoki poziom HDL (ang. High-Density Lipoprotein), czyli tzw. dobrego cholesterolu, może zwiększyć ryzyko demencji u osób starszych. Badanie zostało przeprowadzone przez naukowców z Monash University w Melbourne (Australia).

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij