lekarz gastrolog bada kobietę w gabinecie
Olaf Bąk

Gastrolog – czym się zajmuje? Jakie choroby leczy?

Lekarz gastroenterolog jest specjalistą w zakresie chorób układu pokarmowego. Gastrolog diagnozuje i leczy pacjentów z problemami gastrycznymi. Jakimi konkretnie dolegliwościami się zajmuje? Kiedy warto się do niego udać? Czy do gastrologa jest potrzebne skierowanie? Odpowiadamy.

  1. Gastrolog – co to za lekarz? Jakie choroby leczy?
  2. Kiedy udać się do gastrologa? Na jakie objawy zwrócić uwagę?
  3. Wizyta u gastrologa – jak się przygotować? O czym warto wiedzieć?
  4. Dobry gastrolog – jak go wybrać?

Po sześciu latach studiów, zdaniu Lekarskiego Egzaminu Końcowego oraz przejściu przez 13-miesięczny staż każdy lekarz musi wybrać swoją drogę. Niektórzy poświęcają się badaniom naukowym czy dziedzinom analitycznym (jak zdrowie publiczne), inni ruszają w świat zawodowy, pracując w przychodniach POZ, izbach przyjęć czy transportach medycznych. Część postanawia pójść w węższym kierunku medycyny, by wyspecjalizować się w danym zakresie. Jedną z dziedzin jest gastroenterologia zajmująca się chorobami układu pokarmowego.

Gastrolog – co to za lekarz? Jakie choroby leczy?

Lekarz gastroenterologii (w skrócie nazywany gastrologiem) to specjalista zajmujący się tematyką gastryczną. W obrębie jego zainteresowań jest cały układ pokarmowy – od jamy ustnej, przez przełyk, żołądek, wątrobę i drogi żółciowe, trzustkę, jelito cienkie i grube aż do odbytu – oraz związane z nim choroby i dolegliwości. Bardzo często zajmuje się również wykonywaniem USG jamy brzusznej oraz gastroskopii i kolonoskopii. Lekarz gastrolog może też wydać skierowanie na specjalistyczne badania krwi, tomografię komputerową czy rezonans magnetyczny.

Lekarze gastrolodzy przyjmują zarówno na NFZ (w obrębie poradni gastrologicznych), jak i w gabinetach prywatnych. Mimo że duża część z nich to lekarze po specjalizacji (lekarze specjaliści), to przyjmować pacjentów mogą również lekarze w trakcie specjalizacji, po ukończeniu pierwszego roku specjalizacji z gastroenterologii – czyli łącznie po czterech latach edukacji podyplomowej (lekarze rezydenci). 

Obecnie, by zostać lekarzem specjalistą gastroenterologii, należy po skończonym stażu lekarskim ukończyć 3-letni moduł z chorób wewnętrznych, a następnie 3-letni moduł specjalistyczny z gastroenterologii. Mowa jest tu oczywiście o lekarzach osób dorosłych, odrębną specjalizacją jest gastroenterolog dziecięcy – czyli lekarz-pediatra specjalizujący się w chorobach układu pokarmowego małych pacjentów. W tym przypadku najpierw należy wykonać 3-letni moduł z pediatrii, a następnie 3-letni moduł z gastroenterologii dziecięcej.

Przykładowe choroby, które leczy lekarz gastroenterolog, to:

Sprawdź na DOZ.pl: Preparaty i leki na trawienie

Kiedy udać się do gastrologa? Na jakie objawy zwrócić uwagę?

Do gastrologa możemy udać się ze wszystkimi niepokojącymi objawami ze strony układu pokarmowego. Oczywiście z częścią z nich poradzi sobie lekarz POZ, ale może zdarzyć się tak, że dana przypadłość wykroczy poza możliwości poradni rodzinnej.

Jak wygląda gastrologia?
Jak wygląda gastrologia?

Z jakimi objawami należy udać się do gastrologa? Będą to przede wszystkim:

  • często występujące i trudne do wyleczenia afty,
  • pieczenie języka oraz jamy ustnej,
  • trudności w przełykaniu,
  • trwające długo nudności i wymioty,
  • częste odbijanie się,
  • cofanie się połkniętego pokarmu,
  • zgaga i zarzucanie kwasu żołądkowego,
  • pieczenie w okolicach żołądka,
  • niestrawność,
  • uczucie ściskania jelit,
  • wzdęcia,
  • ból przy defekacji,
  • przewlekłe zaparcia,
  • męczące biegunki.

Oprócz nich są też objawy alarmowe (red flags), które powinny skłaniać nas do pilnej konsultacji z gastrologiem ze względu na to, że mogą wskazywać na poważną chorobę:

  • duża utrata masy ciała bez odchudzania czy zmiany diety,
  • bóle brzucha nieustępujące pod wpływem leków lub budzące ze snu,
  • nieustępująca niedokrwistość (mimo przyjmowania żelaza),
  • wyczuwalny guz w nadbrzuszu,
  • krew lub śluz w stolcu,
  • trudności w przełykaniu,
  • bolesne przełykanie,
  • żółtaczka.

Powiązane produkty

Wizyta u gastrologa – jak się przygotować? O czym warto wiedzieć?

Najważniejszym elementem przygotowania do wizyty lekarskiej jest oczywiście dokładne umycie całego ciała oraz świeże ubranie i świeża bielizna. Choroby układu pokarmowego mogą manifestować się też w obrębie innych narządów lub skóry, dlatego lekarz może chcieć obejrzeć całe ciało, dodatkowo niezbędne będzie też badanie jamy brzusznej i (jeśli gabinet to przewiduje) wykonanie badania USG.

W przypadku wizyt na NFZ do rejestracji należy wcześniej przekazać kod skierowania (wydany przez lekarza rodzinnego) i numer PESEL oraz mieć przy sobie dowód tożsamości. W dniu wizyty może być konieczne potwierdzenie obecności w poradni.

Przed wizytą prywatną u lekarza osoba w rejestracji może nas poprosić o uprzednie uiszczenie opłaty za wizytę, która zależnie od stopnia naukowego i popularności lekarza może oscylować w granicach 150–300 zł.

Jeśli jest to nasza pierwsza wizyta u lekarza specjalisty gastroenterologa, warto zabrać ze sobą całą dokumentację medyczną, jaką posiadamy, tj.:

  • wypisy ze szpitali,
  • rozpiskę z przyjmowanymi lekami,
  • opisy poprzednich wizyt lub dokumentację z innej poradni gastrologicznej,
  • aktualne badania z krwi oraz wyniki USG (jeśli wykonywaliśmy już wcześniej takie badania).
Jeśli nie jesteśmy pewni, jak przygotować się na wizytę u lekarza, zawsze możemy zapytać telefonicznie u źródła, czy jest coś konkretnego, czego dana placówka lub medyk wymagają.

Dobry gastrolog – jak go wybrać?

Mimo rozwoju technologii dobrym sposobem na znajdowanie sprawdzonych specjalistów jest wciąż poczta pantoflowa. Jeśli wiesz, że ktoś z Twojej rodziny, przyjaciół lub sąsiadów miał również problemy z układem pokarmowym, zapytaj, czy udało się tej osobie znaleźć kogoś wartego polecenia.

Jeśli nikt z Twojego otoczenia nie może Ci pomóc w wyborze lekarza/lekarki masz wciąż kilka możliwości. Pierwszą z nich jest lekarz POZ (lekarz rodzinny), który prawdopodobnie dość dobrze orientuje się w lokalnych specjalistach i może doradzić, do której poradni gastrologicznej warto się udać. Drugą są grupy w social mediach, które skupiają osoby z podobnymi problemami lub grupy lokalne (sąsiedzkie, osiedlowe, miejskie), na których można wstawić post z konkretnym pytaniem.

Trzecią są rankingi lekarzy (obecnie jest ich bardzo dużo), w których pacjenci mogą oceniać, zostawiać komentarze, a nawet umawiać się na wizyty przez kalendarz online – najłatwiejszym sposobem na znalezienie takiego rankingu jest skorzystanie z wyszukiwarki internetowej.

  1. S. H. Ralston, M. W. J. Strachan, I. Penman, R. Hobson, red. wyd. pol. J. Różański, Choroby wewnętrzne Davidson t. 2, Wydawnictwo Edra Urban & Partner, Wrocław 2020.
  2. A. Szczeklik, P. Gajewski, Interna Szczeklika 2019/20, Wydawnictwo Medycyna Praktyczna, Kraków 2020.
  3. A. Zielińska, Ocena zależności między sposobem odżywiania a dolegliwościami u osób z zaburzeniami czynnościowymi przewodu pokarmowego, „Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne” nr 4 2014.
  4. A. Tołwińska, P. Laudański, Przewlekłe bóle brzucha u kobiet: przyczyny gastrologiczne czy ginekologiczne? Rola lekarza pierwszego kontaktu, „Medycyna Rodzinna”, nr 2 2022.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Pneumokoki – czym są i jakie choroby wywołują? Jak chronić się przed pneumokokami?

    Streptococcus pneumoniae (pneumokoki, dwoinki zapalenia płuc) to bakterie, które osiedlają się w nosie oraz gardle i powodują groźne choroby. Zakażenia pneumokokowe dotyczą głównie małych dzieci oraz seniorów. Wśród grup ryzyka wymienia się również osoby z zaburzeniami odporności oraz osoby cierpiące na choroby przewlekłe. W jaki sposób można zarazić się pneumokokami? Jak się przed nimi chronić? Podpowiadamy.

  • Rozszerzone źrenice – o czym świadczą? Czy oznaczają chorobę?

    Rozszerzone źrenice na ogół kojarzone są ze stanem silnego pobudzenia – również tego wywołanego farmakologicznie. W niektórych przypadkach mogą być jednak objawem poważnych zaburzeń zdrowotnych.

  • Żółć w żołądku – objawy, przyczyny, dieta, leczenie

    Produkcja żółci ma miejsce w wątrobie, następnie dochodzi do jej magazynowania w pęcherzyku żółciowym i wydzielenia w dużej ilości po spożyciu tłustego posiłku. Kolejno żółć transportowana jest przewodem żółciowym wspólnym do dwunastnicy, gdzie emulguje tłuszcze. Przygotowane w ten sposób lipidy są łatwiejsze do strawienia.

  • Zanik wieloukładowy (MSA) – przyczyny, objawy, diagnoza, leczenie

    21 maja 2024 roku w wieku 71 lat po kilkuletniej walce z chorobą zmarł wybitny polski kompozytor Jan A. P. Kaczmarek. Muzyk zmagał się z nieuleczalnym, postępującym schorzeniem neurodegeneracyjnym – zanikiem wieloukładowym (MSA). Choroba ta prowadzi do uszkodzenia struktur mózgu, a objawy przypominają symptomy choroby Parkinsona. Dowiedz się więcej na temat przyczyn, objawów i sposobów leczenia MSA.

  • Pompa insulinowa – wskazania, działanie, refundacja

    Pompy insulinowe umożliwiają lepszą kontrolę cukrzycy, a tym samym poprawiają jakość życia osób wymagających insulinoterapii. Te niewielkich rozmiarów urządzenia naśladują działanie trzustki i eliminują konieczność wykonywania regularnych wstrzyknięć insuliny. Wyjaśniamy, jak działają pompy insulinowe i jakim grupom pacjentów zaleca się korzystanie z nich. Opisujemy również, komu przysługują z refundacją.

  • Grypa i RSV – szczepionka, podobieństwa i różnice

    Grypa i RSV (ang. Respiratory Syncytial Virus) to dwie powszechne choroby wirusowe, które mają znaczący wpływ na zdrowie publiczne, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Obie mogą prowadzić do poważnych powikłań, zwłaszcza u osób starszych, niemowląt oraz osób z osłabionym układem odpornościowym. W tym artykule przyjrzymy się bliżej podobieństwom i różnicom między grypą a RSV, ze szczególnym uwzględnieniem dostępnych szczepień.

  • Sensor do pomiaru cukru – monitorowanie glikemii. Działanie, refundacja systemu ciągłego CGM

    Cukrzyca jest jedną z najczęstszych chorób cywilizacyjnych, na którą w Polsce choruje ponad 3 mln osób, z czego około 25% nie jest tego świadomych. W leczeniu tego schorzenia oraz w zapobieganiu występowania powikłań narządowych niezwykle istotne jest utrzymywanie prawidłowego stężenia glukozy we krwi. Dzięki nowoczesnym technologiom w postaci systemów do ciągłego monitorowania glikemii mamy szansę na lepszą kontrolę choroby, a co za tym idzie – na opóźnienie rozwoju powikłań narządowych cukrzycy. Niestety należy pamiętać, że sensory są stosunkowo drogie, a ich zakup podlega refundacji przez Narodowy Fundusz Zdrowia jedynie w konkretnych wskazaniach.

  • Refundacja dla cukrzyków – zasady refundacji w diabetologii

    Od stycznia 2024 r. obowiązuje rozporządzenie Ministra Zdrowia, wprowadzające w życie zmiany w refundacji wyrobów medycznych przeznaczonych dla pacjentów chorujących na cukrzycę. Wyjaśniamy zasady odpłatności systemów do ciągłego monitorowania glikemii, pomp insulinowych, pojemników na insulinę oraz zestawów infuzyjnych.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij