
Wyoskoprzetworzona żywność znacząco podnosi ryzyko zachorowania na raka jelita grubego
Nie jest tajemnicą, że dania gotowe czy inne z rodzaju wysoko przetworzonych nie są zdrowymi produktami. Są bogate w ogromne ilości cukru i tłuszczu, a ubogie w błonnik czy składniki mineralne. Nadmierne spożywanie produktów, do których dodawana jest masa sztucznych dodatków do żywności, sprzyja także zachorowaniu na raka jelita grubego, co potwierdzają najnowsze wyniki badań naukowców.
Według naukowców z Tufus University (Massachusetts, USA), mężczyźni, którzy spożywali duże ilości żywności wysoceprzetworzone (ultraprzetworzonej), byli bardziej narażenie na zachorowanie na raka jelita grubego niż ci pacjenci, którzy takiej żywności nie spożywali w nadmiarze.
Czym jest żywność wysoko przetworzona?
Rozwój cywilizacyjny i wyższe tempo życia dla wielu ludzi na świecie łączy się także z codzienną wygodą, którą dają m.in. dania gotowe – ich ogromną dostępność, łatwość i szybkość „przygotowania”. Spożywając takie jedzenie, nie przywiązuje się dużej uwagi do wartości odżywczych czy składników, z których taki posiłek stworzono. Czym zatem według definicji jest żywność wysoko przetworzona? Najprościej mówiąc, jest to ten rodzaj produktów, które poddano obróbce technologicznej, mającej podnieść ich trwałość lub przyspieszyć proces ich przygotowania. Wykorzystano w tym celu tzw. dodatki do żywności, których nie da się samodzielnie wytworzyć w domu, a które stanowią efekt procesów chemicznych.
Co wykazało badanie relacji: niezdrowa dieta a rozwój raka jelita grubego?
Wyniki badania nad wpływem niezdrowego jedzenia na rozwój raka jelita grubego w populacji mężczyzn opublikowano 31 sierpnia 2022 roku w czasopiśmie naukowym BMJ.
Co jest najgorsze dla zdrowia jelit?
Według opinii dr Wanga – głównego badacza w projekcie – pomysł na tę analizę pojawił się w momencie, w którym naukowcy zdali sobie sprawę, że rak jelita grubego może być tym rodzajem nowotworu, na który to właśnie dieta ma największy wpływ (w porównaniu z innymi rodzajami chorób nowotworowych). Najbardziej niezdrowe jest przetworzone mięso, które w większości zaliczono do żywności wysoko przetworzonej i które w najwyższym stopniu szkodzi zdrowiu – przede wszystkim jelita grubego. Produkty ultraprzetworzone są także bogate w ogromne ilości cukru a ubogie w błonnik, co z kolei sprzyja przebieraniu na wadze i otyłości. Ta ostatnia przypadłość jest także jednym z głównych czynników rozwoju raka jelita grubego.
Jak wyglądało badanie?
Badanie trwało aż 25 lat. W trakcie analiz wzięto pod uwagę ponad 200 tysięcy uczestników – 159 907 kobiet i 46 341 mężczyzn. Każdemu uczestnikowi co cztery lata dostarczano ankietę, która dotyczyła częstotliwości jedzenia i picia produktów wysoko przetworzonych. Wzięto pod uwagę 130 produktów spożywczych.
Spożycie niezdrowej żywności przez uczestników badania zostało podzielone na cztery części – od najniższego do najwyższego. Najwyższa ćwiartka została zakwalifikowana do najbardziej niezdrowego trybu żywienia, czyli najbardziej narażonego na rozwój choroby. Badanie wykazało, że rozwój raka jelita grubego u mężczyzn następuje najczęściej w dystalnej (końcowej) części okrężnicy mężczyzn. Nie potwierdziło takiej korelacji wśród populacji kobiet. Spośród całej grupy wziętej pod uwagę w tym badaniu, przez 25 lat udokumentowano 1294 przypadki raka jelita u mężczyzn i 1922 przypadki u kobiet.