niezdrowe, pełne cukru jedzenie
Arkadiusz Dąbek

Wyoskoprzetworzona żywność znacząco podnosi ryzyko zachorowania na raka jelita grubego

Nie jest tajemnicą, że dania gotowe czy inne z rodzaju wysoko przetworzonych nie są zdrowymi produktami. Są bogate w ogromne ilości cukru i tłuszczu, a ubogie w błonnik czy składniki mineralne. Nadmierne spożywanie produktów, do których dodawana jest masa sztucznych dodatków do żywności, sprzyja także zachorowaniu na raka jelita grubego, co potwierdzają najnowsze wyniki badań naukowców.

Według naukowców z Tufus University (Massachusetts, USA), mężczyźni, którzy spożywali duże ilości żywności wysoceprzetworzone (ultraprzetworzonej), byli bardziej narażenie na zachorowanie na raka jelita grubego niż ci pacjenci, którzy takiej żywności nie spożywali w nadmiarze.

Czym jest żywność wysoko przetworzona?

Rozwój cywilizacyjny i wyższe tempo życia dla wielu ludzi na świecie łączy się także z codzienną wygodą, którą dają m.in. dania gotowe – ich ogromną dostępność, łatwość i szybkość „przygotowania”. Spożywając takie jedzenie, nie przywiązuje się dużej uwagi do wartości odżywczych czy składników, z których taki posiłek stworzono. Czym zatem według definicji jest żywność wysoko przetworzona? Najprościej mówiąc, jest to ten rodzaj produktów, które poddano obróbce technologicznej, mającej podnieść ich trwałość lub przyspieszyć proces ich przygotowania. Wykorzystano w tym celu tzw. dodatki do żywności, których nie da się samodzielnie wytworzyć w domu, a które stanowią efekt procesów chemicznych.

Co wykazało badanie relacji: niezdrowa dieta a rozwój raka jelita grubego?

Wyniki badania nad wpływem niezdrowego jedzenia na rozwój raka jelita grubego w populacji mężczyzn opublikowano 31 sierpnia 2022 roku w czasopiśmie naukowym BMJ.

Według naukowców, mężczyźni, którzy spożywali duże ilości wysoceprzetworzonej żywności, mieli o 29% wyższe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego – trzeciego najczęściej diagnozowanego raka na całym świecie – niż mężczyźni, którzy spożywał znacznie mniejsze ilości takich produktów. Nie znaleźli tej samej korelacji u badanych kobiet.

Powiązane produkty

Co jest najgorsze dla zdrowia jelit?

Według opinii dr Wanga – głównego badacza w projekcie – pomysł na tę analizę pojawił się w momencie, w którym naukowcy zdali sobie sprawę, że rak jelita grubego może być tym rodzajem nowotworu, na który to właśnie dieta ma największy wpływ (w porównaniu z innymi rodzajami chorób nowotworowych). Najbardziej niezdrowe jest przetworzone mięso, które w większości zaliczono do żywności wysoko przetworzonej i które w najwyższym stopniu szkodzi zdrowiu – przede wszystkim jelita grubego. Produkty ultraprzetworzone są także bogate w ogromne ilości cukru a ubogie w błonnik, co z kolei sprzyja przebieraniu na wadze i otyłości. Ta ostatnia przypadłość jest także jednym z głównych czynników rozwoju raka jelita grubego.

Jak wyglądało badanie?

Badanie trwało aż 25 lat. W trakcie analiz wzięto pod uwagę ponad 200 tysięcy uczestników – 159 907 kobiet i 46 341 mężczyzn. Każdemu uczestnikowi co cztery lata dostarczano ankietę, która dotyczyła częstotliwości jedzenia i picia produktów wysoko przetworzonych. Wzięto pod uwagę 130 produktów spożywczych.

Sprawdź, jaką zdrową żywność znajdziesz na DOZ.pl

Spożycie niezdrowej żywności przez uczestników badania zostało podzielone na cztery części – od najniższego do najwyższego. Najwyższa ćwiartka została zakwalifikowana do najbardziej niezdrowego trybu żywienia, czyli najbardziej narażonego na rozwój choroby. Badanie wykazało, że rozwój raka jelita grubego u mężczyzn następuje najczęściej w dystalnej (końcowej) części okrężnicy mężczyzn. Nie potwierdziło takiej korelacji wśród populacji kobiet. Spośród całej grupy wziętej pod uwagę w tym badaniu, przez 25 lat udokumentowano 1294 przypadki raka jelita u mężczyzn i 1922 przypadki u kobiet.

  1. New study links ultra-processed foods and colorectal cancer in men, Science daily [online], https://www.sciencedaily.com/releases/2022/08/220831210024.htm [dostęp:] 1.09.2022 r.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Szczepienia przeciwko COVID-19 w aptece – o czym trzeba wiedzieć?

    W obliczu kolejnej fali zachorowań na COVID-19 farmaceuci mogą odgrywać ważną rolę w zwiększeniu poziomu wyszczepialności społeczeństwa. Jak wygląda procedura szczepienia w punkcie aptecznym w 2023 roku na COVID-19, grypę i pneumokoki? W których placówkach można będzie się zaszczepić? Kto nie powinien korzystać z tego rozwiązania?

  • Probiotyki i kiszonki lekiem na halitozę

    Najnowsze badania nad problemem halitozy pokazują, że stosowanie probiotyków w formie bakterii Gram-dodatnich może pomóc w walce z tą przykrą przypadłością. Czy drobnoustroje probiotyczne rozwiązują problem raz na zawsze?

  • Jak rozpoznać zbliżający się zawał serca? Znaki ostrzegawcze, nietypowe objawy

    Choć najczęstszym objawem zawału jest ból w klatce piersiowej, nie jest to jedyny symptom, jaki może towarzyszyć atakowi serca. Mogą pojawić się także bóle ramienia, szczęki, pleców, brzucha, uczucie lęku, zmęczenie czy zlewne poty. Poznaj wszystkie nietypowe objawy zawału mięśnia sercowego i sprawdź, jak udzielić pierwszej pomocy w przypadku ich wystąpienia.

  • Nowa szczepionka na COVID-19 dostępna od 6 grudnia

    Codziennie rośnie liczba pacjentów zakażonych koronawirusem. Obecnie najbardziej niebezpiecznym wariantem jest Omikron XBB.1.5, czyli tzw. Kraken. 6 grudnia nowa szczepionka na COVID-19 będzie dostępna w przychodniach i aptekach, o czym poinformowało Ministerstwo Zdrowia.

  • Dlaczego fentanyl uzależnia tak szybko? Po co łączy się go z lekiem dla zwierząt?

    O fentanylu nie mówi się już tylko jako o problemie, ale jak o pladze, która zbiera śmiertelne żniwo wśród ludzi, szczególnie w Stanach Zjednoczonych. Od pewnego czasu osoby z problemem uzależnienia od narkotyków łączą go z innymi silnymi lekami, w tym z preparatem stosowanym wśród zwierząt – ksylazyną – co tylko pogłębiło kryzys narkotyczny na ulicach wielu miast. Problem staje się coraz większy także w Europie i Ameryce Południowej. Jak i dlaczego substancja o takich wskazaniach trafiła na ulice wielkich aglomeracji? Czym jest plaga „zombie” i czy problem ten można rozwiązać?

  • Rekord zakażeń HIV w Polsce. Tak źle jeszcze nie było

    Jak pokazują statystyki, w 2022 roku oraz od stycznia do listopada 2023 roku odnotowano znaczący, dwukrotny wzrost zakażeń wirusem HIV w Polsce. Jest to niepokojące, ponieważ w ostatnich latach na świecie obserwuje się znaczny spadek liczby nowych infekcji. Czy mamy się czego obawiać? Jak się chronić przed zakażeniem HIV?

  • Wzrost zachorowań na COVID-19 – szpitale wprowadzają ograniczenia i maseczki

    Choć oficjalne dane tego nie pokazują (aktualnie nie ma obowiązku wykonywania testów), eksperci i lekarze alarmują, że w Polsce mamy obecnie do czynienia ze znaczącym wzrostem zakażeń koronawirusem. Zjawisko to widoczne jest zwłaszcza w szpitalach, dlatego dyrektorzy wielu placówek wprowadzają ograniczenia dotyczące odwiedzin czy nakaz noszenia maseczek ochronnych.

  • Wysoki poziom „dobrego cholesterolu” groźny dla zdrowia? Szokujące wyniki badań

    Najnowsze badania naukowe pokazują, że zbyt wysoki poziom HDL (ang. High-Density Lipoprotein), czyli tzw. dobrego cholesterolu, może zwiększyć ryzyko demencji u osób starszych. Badanie zostało przeprowadzone przez naukowców z Monash University w Melbourne (Australia).

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij