produkty żywnościowe
Arkadiusz Dąbek

Jak dieta może zmniejszyć zachorowalność na COVID-19? Wyniki badań polskich naukowców

Czy dietą można zmniejszyć ryzyko zachorowania na koronawirusa? Jeśli tak, to co jeść, aby uniknąć zakażenia? Czy sama dieta będzie wystarczająca? Sprawdźmy najnowsze doniesienia polskich naukowców.

Naukowcy z Collegium Medicum UJ dowiedli, że zrównoważona dieta może wpłynąć dodatnio na ryzyko zachorowania na COVID-19. Młode osoby, aktywne fizycznie, zdrowe (a w tym nieotyłe) zyskują wsparcie dzięki odpowiedniemu wyżywieniu.

Badanie skupione na młodych ludziach

Badania wskazują na ochronę rzędu nawet 80% przed zachorowaniem na koronawirusa. Takie skutki mogą być osiągnięte dzięki wprowadzeniu do swojej diety warzyw oraz owoców. Naukowcy wyróżniają również wpływ np. orzechów, roślin strączkowych, pełnoziarnistych produktów zbożowych czy czosnku i cebuli w odpowiednich ilościach. Należy podkreślić, że badania dotyczyły młodych dorosłych, prowadzących zdrowy tryb życia (np. osoby nie paliły papierosów, nie były otyłe).

W trakcie projektu badawczego naukowcy poddali ocenie aktywność fizyczną, zachowania żywieniowe oraz mikrobiom jelitowy dwóch grup – jednej na diecie wegetariańskiej, drugiej na diecie niewegetariańskiej. Ekspertyza została przeprowadzona w okresie od lipca 2020 do stycznia 2021 roku. Publikacja ukazała się na łamach „Nutrients”.

Zespół naukowców zrekrutował 95 osób do celów badawczych. Ponad połowę uczestników (54) cechowała dieta tradycyjna, natomiast pozostałe osoby (41) były wegetarianami. Zakres wieku biorących udział rozciągał się od 25 do 45 lat. Nie odnotowano u nich chorób przewlekłych, a wskaźnik BMI wahał się między 18,5–29,9. Obserwacja uczestników trwała jeden tydzień, podczas którego osoby funkcjonowały według swoich dotychczasowych zwyczajów.

Aktywność fizyczną mierzyły odpowiednio przygotowane zegarki sportowe. Badani samodzielnie spisywali to, jak wyglądała ich cała dieta. Po tygodniu byli wizytowani kontrolnie, czemu również towarzyszyło pobranie próbek kału, aby naukowcy mogli ocenić mikrobiom jelitowy.

Dlaczego poszukiwania związków z dietą?

Według badań zaistniała wyraźna różnica we wskaźniku ryzyka zachorowania między uczestnikami o odmiennych nawykach żywieniowych. Na przykład u osób z dzienną dietą określoną (między innymi) w wartościach 500 g warzyw i owoców plus 10 g orzechów występowało ryzyko zachorowania na COVID-19 mniejsze o 86% niż osoby o uboższej diecie.

Naukowcy tłumaczą swoje poszukiwania korelacji między dietą a COVID tym, że dość powszechnie znany jest ogólny stosunek układu odpornościowego do żywienia, z którego płynie prosta konkluzja – odpowiednia dieta wspiera prawidłową odporność. Zauważają ponadto, że wcześniejsze publikacje zawierały sugestie dotyczące zachorowalności na koronawirusa związanej ze zwiększonym poziomem mediatorów stanu zapalnego w organizmie. Intensyfikacja przypadłości natomiast odnosi się do nadmiernej odpowiedzi immunologicznej, którą powoduje tzw. burza cytokinowa.

Oprócz tego badacze zasugerowali się doniesieniami z innych studiów, w których przywoływano równoległe występowanie zaburzeń równowagi mikrobiomu jelitowego i infekcji dróg oddechowych. Poza tym inspirowali się ostatnimi wynikami badań, według których zachodzi korelacja między przyjmowaniem kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy D, probiotyków i suplementów multiwitaminowych a niższym ryzykiem zakażenia SARS-CoV-2.

Powiązane produkty

Nieoceniona rola biała w układzie odpornościowym

Z obserwacji poczynionych w ramach projektu naukowego okazało się, że u osób po przebytej chorobie wyraźnie zauważono nisko jakościową dietę, tj. uboższą w: wartość energetyczną, zawartość wody, obecność białka roślinnego, węglowodany i błonnik. Takich uczestników porównywano z badanymi, którzy nie chorowali na koronawirusa. Według naukowców w głównej mierze ważne jest białko o wysokiej wartości biologicznej, ponieważ wpływa dodatnio na produkcję przeciwciał. Niemniej nie może ono pochodzić z żywności o wysokim stopniu przetworzenia, która promuje lipogenezę i wzmaga stan zapalny w organizmie. Nie ma jednak wątpliwości wobec produktów roślinnych, gdyż ich wpływ przeciwzapalny jest należycie opisany.

Zalecenia płynące od zespołu badaczy mówią o aktywności fizycznej, trzymaniu właściwej masy ciała oraz odpowiednim żywieniu, które uszczegóławiają na: rośliny strączkowe, orzechy, białko w postaci drobiu, ryb, jaj, paprykę czerwoną i zieloną, brokuły, kalafiory, cebulę, czosnek, marchew, pomidory, kapustę kiszoną, pomarańcze, grejpfruty, jabłka, śliwki, kaszę gryczaną, płatki owsiane, pieczywo pełnoziarniste, jogurty (także zsiadłe mleko).

Warto także wziąć pod uwagę spożywanie imbiru, chudego mięsa, produktów pszczelich, wody mineralnej, zielonej herbaty, oliwy z oliwek oraz oleju rzepakowego, a także oleju z wątroby dorsza jako źródła witaminy D i kwasów tłuszczowych omega-3.

  1. P. Jagielski, E. Łuszczki, D. Wnęk, A. Micek, I. Bolesławska, B. Piórecka, P. Kawalec, Associations of Nutritional Behavior and Gut Microbiota with the Risk of COVID-19 in Healthy Young Adults in Poland, „Nutrients”, nr 14 (2) 2022.
  2. Polscy naukowcy dowiedli, że odpowiednia dieta zmniejsza szansę zachorowania na COVID-19, „naukawpolsce.pl” [online], https://naukawpolsce.pl/aktualnosci/news%2C91564%2Cpolscy-naukowcy-dowiedli-ze-odpowiednia-dieta-zmniejsza-szanse-zachorowania [dostęp:] 21.03.2022.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Znieczulenie przy każdym porodzie, większa opieka po poronieniu. Ministerstwo zapowiada zmiany w opiece okołoporodowej

    Ministerstwo Zdrowia zapowiedziało przygotowanie zmian w załączniku do Rozporządzenia Ministra Zdrowia z 16 sierpnia 2018 r. w sprawie standardu organizacyjnego opieki okołoporodowej. Nowe regulacje mają na celu zwiększenie bezpieczeństwa, poprawę komfortu oraz wzmocnienie pozycji kobiet i personelu medycznego podczas ciąży, porodu i w połogu.

  • Czy to przełom w walce z próchnicą? Wynaleziono żel, który odbudowuje szkliwo zęba

    Zespół naukowców opracował specjalny żel białkowy, który odbudowuje szkliwo ludzkiego zęba – tkankę, która naturalnie się nie regeneruje. Po nałożeniu preparatu na ząb zaczynają tworzyć się drobne kryształy minerału, z którego naturalnie zbudowane jest szkliwo. Kryształy te odtwarzają jego pierwotną strukturę i właściwości.

  • Rekordowy sezon szczepień przeciw grypie. Najwięcej wykonano w aptekach

    Sezon 2025/2026 przynosi rekordowe wyniki wyszczepialności przeciwko grypie. Do początku listopada zaszczepiło się już ponad 1,88 mln Polaków – to więcej niż w całym poprzednim sezonie. Największy wzrost obserwuje się wśród osób starszych oraz w regionach, w których funkcjonuje najwięcej aptecznych punktów szczepień. Eksperci podkreślają, że to właśnie apteki stały się głównym motorem wzrostu wyszczepialności w kraju.

  • Rośnie liczba zakażeń WZW typu A w Czechach. Dane z Polski też są alarmujące

    W Czechach od początku roku zarejestrowano 2375 przypadków wirusowego zapalenia wątroby typu A (WZW A) – to najwyższa liczba zakażeń od 1989 r. Jednocześnie zanotowano aż 28 zgonów. W Polsce sytuacja również staje się niepokojąca – do 31 października 2025 r. zgłoszono 731 zachorowań, czyli ponad dwukrotnie więcej niż rok wcześniej w tym samym okresie. Rosnąca liczba infekcji w regionie, niska odporność populacji i intensywne powiązania epidemiologiczne między krajami wymagają wzmożonej czujności oraz działań profilaktycznych.

  • Od dwóch dekad niewłaściwie leczymy depresję? Nowe badania podważają stosowane schematy leczenia

    Najnowsze wyniki badań podważają jeden z filarów współczesnej farmakoterapii depresji. Przegląd literatury naukowej wykazał, że wiele strategii leczenia, stosowanych powszechnie przez ponad dwie dekady, nie potwierdziło swojej skuteczności w dobrze kontrolowanych badaniach klinicznych. Zarówno lekarze, jak i pacjenci mogą więc potrzebować zmiany podejścia do leczenia.

  • Co czwarty polski nastolatek ma myśli samobójcze. Niepokojące dane z nowego raportu

    Z badania „Dobre i złe wiadomości – życie online i offline a zdrowie psychiczne polskich nastolatków” wynika, że problemy psychiczne wśród młodzieży są powszechne, a skala kryzysu wymaga natychmiastowej reakcji. W ciągu ostatniego roku aż 23% uczniów klas trzecich szkół ponadpodstawowych myślało o odebraniu sobie życia. Raport podkreśla nie tylko skalę zagrożenia, ale także kluczową rolę rówieśniczego wsparcia. Po raz pierwszy badania tak precyzyjnie pokazują, jak aktywność online, przemoc i samotność splatają się w jeden, często niewidzialny problem – kryzys suicydalny.

  • Ognisko odry na Podkarpaciu. Sanepid potwierdza 11 zachorowań, trwa dochodzenie

    Podkarpacki Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny poinformował o rozwijającym się ognisku odry w regionie. W ciągu kilku dni liczba potwierdzonych przypadków wzrosła z trzech do jedenastu. Trwa intensywne dochodzenie epidemiologiczne, a służby apelują o szczepienia i zachowanie środków ostrożności – szczególnie wśród osób, które nie mają pewności co do swojego statusu odpornościowego.

  • Rekordowa fala grypy w styczniu? Jedną z przyczyn nowy wariant grypy A – H3N2

    Nadchodzące tygodnie mogą przynieść jedną z intensywniejszych fal zachorowań ostatnich lat – ostrzega Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC). Mimo rosnącej liczby szczepień w Polsce poziom wyszczepienia nadal pozostaje niewystarczający, aby skutecznie ograniczyć ciężkie przypadki grypy, zwłaszcza w obliczu krążącego wariantu A(H3N2) podtyp K.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl