Jak dieta może zmniejszyć zachorowalność na COVID-19? Wyniki badań polskich naukowców
Czy dietą można zmniejszyć ryzyko zachorowania na koronawirusa? Jeśli tak, to co jeść, aby uniknąć zakażenia? Czy sama dieta będzie wystarczająca? Sprawdźmy najnowsze doniesienia polskich naukowców.
Naukowcy z Collegium Medicum UJ dowiedli, że zrównoważona dieta może wpłynąć dodatnio na ryzyko zachorowania na COVID-19. Młode osoby, aktywne fizycznie, zdrowe (a w tym nieotyłe) zyskują wsparcie dzięki odpowiedniemu wyżywieniu.
Badanie skupione na młodych ludziach
Badania wskazują na ochronę rzędu nawet 80% przed zachorowaniem na koronawirusa. Takie skutki mogą być osiągnięte dzięki wprowadzeniu do swojej diety warzyw oraz owoców. Naukowcy wyróżniają również wpływ np. orzechów, roślin strączkowych, pełnoziarnistych produktów zbożowych czy czosnku i cebuli w odpowiednich ilościach. Należy podkreślić, że badania dotyczyły młodych dorosłych, prowadzących zdrowy tryb życia (np. osoby nie paliły papierosów, nie były otyłe).
W trakcie projektu badawczego naukowcy poddali ocenie aktywność fizyczną, zachowania żywieniowe oraz mikrobiom jelitowy dwóch grup – jednej na diecie wegetariańskiej, drugiej na diecie niewegetariańskiej. Ekspertyza została przeprowadzona w okresie od lipca 2020 do stycznia 2021 roku. Publikacja ukazała się na łamach „Nutrients”.
Zespół naukowców zrekrutował 95 osób do celów badawczych. Ponad połowę uczestników (54) cechowała dieta tradycyjna, natomiast pozostałe osoby (41) były wegetarianami. Zakres wieku biorących udział rozciągał się od 25 do 45 lat. Nie odnotowano u nich chorób przewlekłych, a wskaźnik BMI wahał się między 18,5–29,9. Obserwacja uczestników trwała jeden tydzień, podczas którego osoby funkcjonowały według swoich dotychczasowych zwyczajów.
Aktywność fizyczną mierzyły odpowiednio przygotowane zegarki sportowe. Badani samodzielnie spisywali to, jak wyglądała ich cała dieta. Po tygodniu byli wizytowani kontrolnie, czemu również towarzyszyło pobranie próbek kału, aby naukowcy mogli ocenić mikrobiom jelitowy.
Dlaczego poszukiwania związków z dietą?
Według badań zaistniała wyraźna różnica we wskaźniku ryzyka zachorowania między uczestnikami o odmiennych nawykach żywieniowych. Na przykład u osób z dzienną dietą określoną (między innymi) w wartościach 500 g warzyw i owoców plus 10 g orzechów występowało ryzyko zachorowania na COVID-19 mniejsze o 86% niż osoby o uboższej diecie.
Naukowcy tłumaczą swoje poszukiwania korelacji między dietą a COVID tym, że dość powszechnie znany jest ogólny stosunek układu odpornościowego do żywienia, z którego płynie prosta konkluzja – odpowiednia dieta wspiera prawidłową odporność. Zauważają ponadto, że wcześniejsze publikacje zawierały sugestie dotyczące zachorowalności na koronawirusa związanej ze zwiększonym poziomem mediatorów stanu zapalnego w organizmie. Intensyfikacja przypadłości natomiast odnosi się do nadmiernej odpowiedzi immunologicznej, którą powoduje tzw. burza cytokinowa.
Oprócz tego badacze zasugerowali się doniesieniami z innych studiów, w których przywoływano równoległe występowanie zaburzeń równowagi mikrobiomu jelitowego i infekcji dróg oddechowych. Poza tym inspirowali się ostatnimi wynikami badań, według których zachodzi korelacja między przyjmowaniem kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy D, probiotyków i suplementów multiwitaminowych a niższym ryzykiem zakażenia SARS-CoV-2.
Nieoceniona rola biała w układzie odpornościowym
Z obserwacji poczynionych w ramach projektu naukowego okazało się, że u osób po przebytej chorobie wyraźnie zauważono nisko jakościową dietę, tj. uboższą w: wartość energetyczną, zawartość wody, obecność białka roślinnego, węglowodany i błonnik. Takich uczestników porównywano z badanymi, którzy nie chorowali na koronawirusa. Według naukowców w głównej mierze ważne jest białko o wysokiej wartości biologicznej, ponieważ wpływa dodatnio na produkcję przeciwciał. Niemniej nie może ono pochodzić z żywności o wysokim stopniu przetworzenia, która promuje lipogenezę i wzmaga stan zapalny w organizmie. Nie ma jednak wątpliwości wobec produktów roślinnych, gdyż ich wpływ przeciwzapalny jest należycie opisany.
Zalecenia płynące od zespołu badaczy mówią o aktywności fizycznej, trzymaniu właściwej masy ciała oraz odpowiednim żywieniu, które uszczegóławiają na: rośliny strączkowe, orzechy, białko w postaci drobiu, ryb, jaj, paprykę czerwoną i zieloną, brokuły, kalafiory, cebulę, czosnek, marchew, pomidory, kapustę kiszoną, pomarańcze, grejpfruty, jabłka, śliwki, kaszę gryczaną, płatki owsiane, pieczywo pełnoziarniste, jogurty (także zsiadłe mleko).
Warto także wziąć pod uwagę spożywanie imbiru, chudego mięsa, produktów pszczelich, wody mineralnej, zielonej herbaty, oliwy z oliwek oraz oleju rzepakowego, a także oleju z wątroby dorsza jako źródła witaminy D i kwasów tłuszczowych omega-3.