
Naukowcy pracują nad nową generacją środków regulujących apetyt
Rozpoczęto prace nad regulatorami apetytu nowej generacji
Jacek Łyczko, doktorant na Wydziale Chemii Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, otrzymał grant finansowany z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju (NCBiR) na opracowanie nowej generacji środków regulujących apetyt. Jako kierownik projektu, badacz stworzył zespół złożony z młodych naukowców, któremu eksperckie wsparcie zapewnia prof. Antoni Szumny. Planowo badania potrwają 3 lata.
Opracowane formuły badacze planują przedstawić ekspertom sensorycznym i wykorzystać rezonans magnetyczny do sprawdzenia ich wpływu na ośrodki ludzkiego mózgu. Projekt zakłada także analizę morfologiczną, która pozwoli określić, czy dany produkt może wpływać na zmniejszenie apetytu. Rynek suplementów regulujących apetyt jest ogromny. Jacek Łyczko zauważa, że skuteczność niektórych z nich jest dyskusyjna. Środki, nad którymi pracuje naukowiec, mają być skuteczne i bezpieczne w użytkowaniu.
Przeczytaj również, jak powinna wyglądać dieta na płaski brzuch.
Zapach i apetyt
Wykorzystując obszerną ankietę, zespół z Wrocławia sprawdził, jakie aromaty kojarzą się naszym rodakom ze smacznym jedzeniem. W badaniu uczestniczyło ponad 500 osób. Przewagę wśród ankietowanych stanowiły osoby po 60. roku życia. Okazało się, zapach miał mniejszy wpływ na apetyt, w przypadku osób, u których stwierdzono prawidłową masą ciała niż u osób z nadwagą lub otyłością.
Po ekspozycji na zapach bananów aż 68% badanych osób miało ochotę na jedzenie. Poczucie błogości u respondentów wywołał zapach kawy, lodów waniliowych i czekoladowych. Najbardziej sycące okazały się jednak zapachy produktów mięsnych.
Według innego badania, przeprowadzonego przez naukowców z University of South Florida, które zostały niedawno opublikowane w „Journal of Marketing Research”, im dłużej wącha się jedzenie, na które ma się ochotę, tym łatwiej powstrzymać się przed jego spożyciem. Często mózg nie rozróżnia, skąd pochodzi przyjemny bodziec, dlatego sam zapach jedzenia może być satysfakcjonujący. Uczestnicy eksperymentu, którzy przez 30 sekund wąchali zapachy różnych potraw, mieli większy apetyt na przekąskę, niż ci, którzy wdychali zapach przez pełne dwie minuty.
Powiązane produkty
Odchudzająca aromaterapia
Jakiś czas temu dietetycy ze szpitala św. Jerzego w Londynie przetestowali plaster na skórę, który uwalnia aromat wanilii i inne zapachy, które pomagają zmniejszyć apetyt na wysokokaloryczne przekąski. Słodkie zapachy przyczyniają się do uwalniania serotoniny, która poprawia nastrój, co daje efekt podobny do zjedzenia kawałka czekolady. Autorka badania Catherine Collins poinformowała, że osoby z nadwagą straciły średnio 4,5 lb (czyli ok. 2 kg) po czterech tygodniach noszenia plastra.
Specjaliści od medycyny naturalnej promują niektóre olejki eteryczne jako wspomagacze utraty wagi. Wśród najskuteczniejszych wymieniają aromaty: mięty pieprzowej, grejpfruta, cytryny, wanilii i kopru włoskiego. Olejki eteryczne mogą być narzędziem uzupełniającym i pomóc łagodzić niektóre czynniki przyczyniające się do problemów z wagą, takich jak stres i obniżenie nastroju.