Cukier muscovado – właściwości i zastosowanie
Ciemnej barwy, o karmelowym, przyjemnym smaku – sprawdzi się w wielu daniach na słodko i na wytrawnie. Od wielu już lat uważany za lepszy zamiennik tradycyjnego białego cukru otrzymywanego z buraków, ale czy zasłużenie? Czy cukier muscovado dostarcza mniej kalorii? Czy jest zdrowszy? Do czego można go jeszcze wykorzystać?
Cukier muscovado – czym jest, skąd pochodzi, jak się go produkuje?
Cukier muscovado to cukier otrzymywany w wyniku przetwarzania trzciny cukrowej obecnie uprawianej głównie w krajach tropikalnych. Nazywany jest inaczej cukrem Barbadosu.
Właściwości, kalorie i indeks glikemiczny cukru muscovado
Cukier trzcinowy, w tym cukier muscovado, powszechnie uważa się za zdrowszy, bardziej ekskluzywny. Od cukru buraczanego popularnie stosowanego w większości domów nie różni go jednak zbyt wiele. Nawet jeśli w jego składzie stwierdza się niższą zawartość sacharozy oraz wyższą wybranych składników mineralnych, aby miało to jakiekolwiek znaczenie dla naszego organizmu, musielibyśmy zjeść go znacznie więcej niż kilka łyżeczek zwyczajowo dodawanych do napojów. To z kolei, w dalszej perspektywie, negatywnie przełożyłoby się na nasze zdrowie, zwiększając m.in. ryzyko rozwoju wielu chorób o charakterze przewlekłym niezakaźnym, w tym cukrzycy typu 2 oraz otyłości.
Jak w przypadku cukru buraczanego, jego nadmierna podaż wraz z dietą będzie m.in:
- sprzyjać powstawaniu próchnicy, zapaleniu ozębnej, paradontozie;
- rozwojowi grzybów i drożdżaków;
- zakłócać gospodarkę hormonalną;
- stanowić „puste kalorie” zwiększając tym samym ryzyko nadwagi i otyłości.
Cukier muscovado – zastosowanie. Do czego go dodawać?
Pomimo braku właściwości korzystnych dla naszego zdrowia cukier muscovado okazyjnie świetnie sprawdzi się w kuchni. Będzie niezastąpiony w przyrządzaniu polewy toffi czy deserów typu lody, tiramisu, ciasto czekoladowe oraz pierniczki. Prócz słodyczy swoje zastosowanie znajdzie także i w wytrawnych propozycjach jako składnik marynat do grillowania, chili czy nawet sosu bolońskiego. Cukier trzcinowy podkreśli też smak napojów takich jak kawa, herbata czy drinki alkoholowe.
Cukier muscovado – gdzie kupić? Jak przechowywać cukier muscovado?
Przekonanie co do wyższej jakości cukrów typu muscovado, jak również ich inny, bardziej atrakcyjny w wybranych potrawach smak sprawiają, że przekłada się to na wyższą cenę. Podczas gdy 1 kg tradycyjnego cukru białego kosztuje ok. 3 zł, taka sama ilość Dark Muscovado już aż 12–13 zł.
Cukier muscovado nie jest trudny do znalezienia w sklepach, zarówno tych stacjonarnych, jak i online. Ponieważ wysoka zawartość melasy powoduje, że cukier taki będzie podatny na wysychanie i zbrylowanie, Muscovado należy przechowywać w hermetycznie zamkniętych pojemnikach.
Cukier muscovado – przepisy
Babeczki malinowe
100 g masła, 150 g cukru muscovado oraz 100 g połamanej, gorzkiej czekolady umieść w garnuszku z grubym dnem i podgrzej do rozpuszczenia i uzyskania płynnej masy. Odstaw z ognia, wbij 2 jajka i wymieszaj. Do osobnego naczynia przesiej 100 g mąki pszennej wraz z ¾ łyżeczki proszku do pieczenia. Stopniowo dodawaj do czekolady i jajek, utrzyj wszystko razem do połączenia się składników. Powstałą masą wypełniaj foremki do muffinek do ¾ ich wysokości. Na koniec wbij do każdej po 1–2 świeże maliny, piecz w temperaturze ok. 180℃ przez ok. 15–16 minut.
Marynata do kurczaka
1 dużą pomarańczę dokładnie umyj, osusz, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Wymieszaj z 40 g cukru muscovado. Dodaj 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczkę musztardy oraz ¾ szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego. Dokładnie wszystko połącz, dopraw do smaku solą i pieprzem. Powstałą marynatą nacieraj mięso, marynuj w chłodzie przez kilka godzin.