Cukier muscovado – właściwości i zastosowanie
Maria Brzegowy

Cukier muscovado – właściwości i zastosowanie

Ciemnej barwy, o karmelowym, przyjemnym smaku – sprawdzi się w wielu daniach na słodko i na wytrawnie. Od wielu już lat uważany za lepszy zamiennik tradycyjnego białego cukru otrzymywanego z buraków, ale czy zasłużenie? Czy cukier muscovado dostarcza mniej kalorii? Czy jest zdrowszy? Do czego można go jeszcze wykorzystać? 

Cukier muscovado – czym jest, skąd pochodzi, jak się go produkuje?  

Cukier muscovado to cukier otrzymywany w wyniku przetwarzania trzciny cukrowej obecnie uprawianej głównie w krajach tropikalnych. Nazywany jest inaczej cukrem Barbadosu.

Muscovado jest cukrem drobnokrystalicznym, o dużej zawartości melasy, miękki, o ciepłym, miodowym kolorze, w smaku pomady.  

Właściwości, kalorie i indeks glikemiczny cukru muscovado

Cukier trzcinowy, w tym cukier muscovado, powszechnie uważa się za zdrowszy, bardziej ekskluzywny. Od cukru buraczanego popularnie stosowanego w większości domów nie różni go jednak zbyt wiele. Nawet jeśli w jego składzie stwierdza się niższą zawartość sacharozy oraz wyższą wybranych składników mineralnych, aby miało to jakiekolwiek znaczenie dla naszego organizmu, musielibyśmy zjeść go znacznie więcej niż kilka łyżeczek zwyczajowo dodawanych do napojów. To z kolei, w dalszej perspektywie, negatywnie przełożyłoby się na nasze zdrowie, zwiększając m.in. ryzyko rozwoju wielu chorób o charakterze przewlekłym niezakaźnym, w tym cukrzycy typu 2 oraz otyłości

Cukier muscovado ma zbliżoną wartość kaloryczną do cukru białego, z buraka – nie będzie więc wcale lepszym wyborem np. podczas prowadzenia diety odchudzającej. Również i jego indeks glikemiczny nie jest niższy, stąd nie będzie polecany osobom zmagającym się z m.in. cukrzycą typu 2.  

Jak w przypadku cukru buraczanego, jego nadmierna podaż wraz z dietą będzie m.in: 

  • sprzyjać powstawaniu próchnicy, zapaleniu ozębnej, paradontozie; 
  • rozwojowi grzybów i drożdżaków; 
  • zakłócać gospodarkę hormonalną; 
  • stanowić „puste kalorie” zwiększając tym samym ryzyko nadwagi i otyłości. 
Cukier muscovado wcale nie dostarcza mniej kalorii w porównaniu z tradycyjnym, białym cukrem. 1 łyżeczka muscovado (6 g) to ok. 22 kcal, natomiast 1 łyżeczka białego (5 g) – 20 kcal. 

Cukier muscovado – zastosowanie. Do czego go dodawać? 

Pomimo braku właściwości korzystnych dla naszego zdrowia cukier muscovado okazyjnie świetnie sprawdzi się w kuchni. Będzie niezastąpiony w przyrządzaniu polewy toffi czy deserów typu lody, tiramisu, ciasto czekoladowe oraz pierniczki. Prócz słodyczy swoje zastosowanie znajdzie także i w wytrawnych propozycjach jako składnik marynat do grillowania, chili czy nawet sosu bolońskiego. Cukier trzcinowy podkreśli też smak napojów takich jak kawa, herbata czy drinki alkoholowe.  

Cukier muscovado – gdzie kupić? Jak przechowywać cukier muscovado? 

Przekonanie co do wyższej jakości cukrów typu muscovado, jak również ich inny, bardziej atrakcyjny w wybranych potrawach smak sprawiają, że przekłada się to na wyższą cenę. Podczas gdy 1 kg tradycyjnego cukru białego kosztuje ok. 3 zł, taka sama ilość Dark Muscovado już aż 12–13 zł.

Cukier muscovado nie jest trudny do znalezienia w sklepach, zarówno tych stacjonarnych, jak i online. Ponieważ wysoka zawartość melasy powoduje, że cukier taki będzie podatny na wysychanie i zbrylowanie, Muscovado należy przechowywać w hermetycznie zamkniętych pojemnikach. 

Cukier muscovado – przepisy  

Babeczki malinowe 

100 g masła, 150 g cukru muscovado oraz 100 g połamanej, gorzkiej czekolady umieść w garnuszku z grubym dnem i podgrzej do rozpuszczenia i uzyskania płynnej masy. Odstaw z ognia, wbij 2 jajka i wymieszaj. Do osobnego naczynia przesiej 100 g mąki pszennej wraz z ¾ łyżeczki proszku do pieczenia. Stopniowo dodawaj do czekolady i jajek, utrzyj wszystko razem do połączenia się składników. Powstałą masą wypełniaj foremki do muffinek do ¾ ich wysokości. Na koniec wbij do każdej po 1–2 świeże maliny, piecz w temperaturze ok. 180℃ przez ok. 15–16 minut. 

Marynata do kurczaka 

1 dużą pomarańczę dokładnie umyj, osusz, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Wymieszaj z 40 g cukru muscovado. Dodaj 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczkę musztardy oraz ¾ szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego. Dokładnie wszystko połącz, dopraw do smaku solą i pieprzem. Powstałą marynatą nacieraj mięso, marynuj w chłodzie przez kilka godzin. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Naturalne elektrolity – przegląd najlepszych produktów

    Elektrolity są to roztwory wodne posiadające ładunek elektryczny, może on być dodatni lub ujemny. Odpowiedni poziom elektrolitów jest bardzo istotnym elementem prawidłowego funkcjonowania organizmu. Elektrolity są obecne we wszystkich strukturach komórkowych żywego organizmu. Do naturalnych najważniejszych elektrolitów należą: sód, potas, wapń, magnez, chlorki i fosforany.

  • Miód manuka – właściwości i zastosowanie

    Ostatnimi czasy coraz intensywniej obserwowany jest wzrost zainteresowania naturalnymi metodami leczenia różnorodnych schorzeń – apiterapia jest jedną z nich. To praktyka wykorzystująca produkty pszczele podczas procesu leczenia. W apiterapii stosuje się miód, ale również wosk, kit pszczeli czy zasklep miodowy. Ze względu na swoje specyficzne właściwości, miód manuka jest jednym z najbardziej popularnych gatunków miodów stosowanych w apiterapii. Dlaczego? Dowiedz się więcej w poniższym artykule. 

  • Pigwa – właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i przepisy

    Pigwa jest owocem, który wykorzystuje się przy problemach trawiennych i przeziębieniu. Stosuje się ją także na poprawę apetytu. Jej dojrzałe owoce nie nadają się do spożywania na surowo, ale doskonale sprawdzają się w przetworach (konfitury, nalewki czy syropy z pigwy). Jakie inne właściwości zdrowotne mają owoce pigwy? 

  • Imbir – jak i kiedy go jeść? Właściwości lecznicze, zastosowanie, przeciwwskazania

    Imbir to roślina o wielu właściwościach zdrowotnych. Wśród nich wymienia się m.in. pomoc w łagodzeniu bólu gardła, mdłości w czasie ciąży czy zgagi. Co więcej, imbir wspomaga trawienie i działa przeciwzapalnie. Na jego bazie tworzy się napoje, syropy czy olejki, ale spożywa się go również na surowo. Jakie jeszcze właściwości ma imbir? Jak go przechowywać? Komu odradza się regularne stosowanie imbiru?

  • Tran – właściwości. Czy tran wpływa na odporność?

    Tran to olej otrzymywany z dorsza atlantyckiego lub innych ryb dorszowatych (olej z wątroby rekina nie jest tranem, ma bowiem inny skład i inne właściwości). Tran zawiera witaminę D i A, a także kwasy omega-3 (DHA i EPA), które mają korzystny wpływ na układ odpornościowy, nerwowy oraz krwionośny. Kiedy stosować olej z wątroby dorsza? Jak wybrać najlepszy tran dla dziecka i dla osoby dorosłej?

  • Fitoestrogeny – czym są, gdzie występują i jak działają?

    Fitoestrogeny to grupa ponad 300 biologicznie aktywnych związków występujących w roślinach. W organizmie ludzkim pełnią nieprzebrane ilości ról, mogą wpływać na setki procesów o szerokim spektrum oddziaływania. Co to są fitoestrogeny, gdzie występują i jak działają? 

  • Lecytyna sojowa (E322) – czym jest i gdzie ją znaleźć? Kiedy należy ją suplementować?

    Lecytyna jako apteczny preparat na pamięć znana jest każdemu, niezależnie od wieku: stosowana jest i przez studentów w trakcie sesji, i przez osoby starsze. Jakie jeszcze zastosowania można jej przypisać? Jakie ma właściwości i do czego służy lecytyna sojowa? Dowiedzmy się więcej. 

  • Glutation – czym jest? Co warto o nim wiedzieć?

    Rozwój nauki powoduje, że jesteśmy w stanie coraz częściej powiązać wybrane cząsteczki chemiczne z dobrym bądź złym stanem badanego organizmu lub wręcz z wybraną jednostką chorobową. Jedną z takich cząsteczek jest glutation. Co to jest? Kiedy zaleca się badać jego poziom? Czy ma właściwości prozdrowotne? Czy możemy wpłynąć na jego ilość w organizmie? Na te i inne pytania odpowiadamy poniżej.  

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij