Siarka – właściwości lecznicze, nadmiar i niedobór w organizmie, suplementacja
Marta Pietroń

Siarka – właściwości lecznicze, nadmiar i niedobór w organizmie, suplementacja

Siarka (S, łac. sulphur) jest pierwiastkiem o intensywnej, żółtej barwie. W przyrodzie występuje w postaci gazów, w stanie wolnym albo w postaci związków chemicznych. Każdemu znana jest dzięki zapałkom, gdzie jest składnikiem łatwopalnej masy pokrywającej główki drewienka. Siarka jest również jednym z makroelementów występujących w organizmie człowieka. Pomimo niewielkiej ilości, znajduję się w każdej komórce i wchodzi w skład wielu białek i niektórych węglowodanów oraz bierze udział w licznych reakcjach.

  1. Siarka – właściwości
  2. Siarka – zastosowanie
  3. Niedobór i nadmiar siarki – objawy
  4. Siarka w diecie – w jakich produktach jej szukać?
  5. Siarka – suplementacja

Siarka – właściwości

Siarka jest jednym ze składników budulcowych ludzkiego organizmu. Wchodzi w skład aminokwasów: metioniny oraz cysteiny, mukopolisacharydów, sulfolipidów, koenzymu A, biotyny, glutationu, insuliny, tiaminy oraz kwasu liponowego. Bierze udział w reakcja utleniania, redukcji, stabilizuje cząsteczki białka oraz reguluje przepuszczalność błony komórkowej. Siarka wchłaniana jest głównie z białek w postaci aminokwasów siarkowych lub też z połączeń z żelazem. Nie kumuluję się w organizmie – zatrzymanie siarczanów (VI) w organizmie może być oznaką niewydolności nerek. Wydalana jest wraz z moczem w ilości proporcjonalnej do spożywanego białka.

Istnieje również organiczna postać siarki – MSM, czyli metylosulfonylometan, bardzo łatwo wchłaniający się przez organizm ludzki. W takiej postaci znajduje się w kukurydzy, pomidorach, lucernie, herbacie oraz kawie. Organiczna forma siarki zyskała dużą popularność jako środek przeciwbólowy (ból wysiłkowy) i przeciwzapalny zwłaszcza po ciężkich treningach i przeciążeniach.

Powiązane produkty

Siarka – zastosowanie

Zastosowanie siarki w lecznictwie jest ogromne ze względu na jej znacząca rolę w organizmie. Siarka wykazuje działanie:

  • oksydacyjne,
  • przeciwzapalne,
  • immunomodulujące, 
  • wpływa na zmniejszenie dolegliwości urazów oraz stanów zapalnych stawów,
  • uczestniczy w wytwarzaniu enzymów,
  • bierze udział w syntezie tkanki łącznej – chrząstki, kolagenu oraz włosów, skóry i paznokci.

Siarka na stawy

Siarka ma działanie przeciwzapalne oraz przeciwbólowe, co pozytywnie wpływa na regenerację chrząstki stawowej. Ponadto jest składnikiem mazi stawowej, utrzymując tym samym jej elastyczność i prawidłowe funkcjonowanie. Stosowana jest pomocniczo przy urazach narządów ruchu oraz przez osoby z chorobami reumatycznymi i zwyrodnieniowymi (reumatoidalne zapalenia stawów, rwa kulszowa czy rwa barkowa) w postaci kąpieli siarczkowych

Siarka na włosy, skórę, paznokcie

Siarka nazywana jest „pierwiastkiem piękności” ze względu na ogromne znaczenie w regeneracji uszkodzonego lub zrogowaciałego naskórka, a także z powodu hamowania procesów starzenia się skóry. 

Siarka jest podstawowym składnikiem skóry, włosów i paznokci, w związku z tym odpowiada za ich prawidłową kondycję. Dzięki właściwościom antybakteryjnym znalazła zastosowanie w kosmetykach (mydła siarczkowe, szampony) lub kąpielach leczniczych, stosowanych m.in. przy atopowym zapaleniu skóry, trądziku, tłustych włosach, z łupieżem oraz skórze głowy skłonnej do podrażnień. 

Siarka a cukrzyca

Siarka wchodzi w skład insuliny, hormonu niezbędnego do metabolizowania węglowodanów. Niedobór siarki może skutkować niedostateczną produkcją hormonu i tym samym zaburzać gospodarkę węglowodanową w organizmie.

WITAMINY I MINERAŁY

NATURALNE SUPLEMENTY

PROBIOTYKI

Niedobór i nadmiar siarki – objawy

Zapotrzebowanie na siarkę w organizmie zaspokajane jest wraz z przyjmowanym pokarmem białkowym. Ich niska ilość w diecie albo wysokoprzetworzone formy pokarmu mogą przyczyniać się do jej niedoborów. Objawami niedoborów siarki mogą być różnego rodzaju zaburzenia:

  • wypadające włosy,
  • zwiększona łamliwość paznokci,
  • utrata jędrności skóry, 
  • przetłuszczająca się włosy
  • przetłuszczająca się skóra,
  • wahania stanu emocjonalnego i psychicznego: niepokój, lęk,
  • łuszczyca, trądzik, łupież, egzema. 

Siarka nie ulega kumulacji w organizmie, ponieważ w przypadku wystąpienia nadmiaru jest ona natychmiastowo eliminowana przez nerki wraz z moczem.

Siarka w diecie – w jakich produktach jej szukać?

Zapotrzebowanie organizmu na siarkę wystarczy zaspokoić odpowiednio skomponowana dietą. Wśród produktów zwierzęcych jej głównym źródłem są składniki wysokobiałkowe – jaja, mleko, mięso, a oprócz tego drób, podroby i ryby morskie. Siarkę można również dostarczać wraz z pokarmem roślinnym, do którego zalicza się między innymi: chrzan, kapustę, kalafior, sałatę, seler, kukurydzę, ziemniaki, groch, cebulę, soję, awokado, pomidory, paprykę, porzeczki, figi, gruszki i orzechy. Im bardziej przetworzone jedzenie, tym mniejsza jest zawartość i przyswajalność siarki. 

Siarka – suplementacja

W wyniku przetwarzania jedzenia (gotowanie, smażenie, pieczenie) zawartość siarki maleje, dlatego u osób narażonych na niedobory sama dieta może być niewystarczającym źródłem tego pierwiastka. Zalecana jest wtedy dodatkowa suplementacja w postaci siarki organicznej – MSM.

Dzienna dawka siarki w tabletkach powinna wynosić od 1 g do 15 g,  należy ją spożywać na około półgodziny przed posiłkiem. Na początku zaczyna się od 1 g i stopniowo zwiększa do 3–5 g pod warunkiem braku objawów niepożądanych. Nie należy przekraczać zalecanej dawki, bowiem śmiertelna ilość MSM dla ludzkiego ciała to około 1,5 kg.
  1. J. Kuciel-Lewandowsk, Siarka w medycynie i kosmetologii, „Kosmetologia Estetyczna” 2017, nr 6.
  2. A. Brzozowska, Składniki mineralne w żywieniu człowieka, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Poznań 2002.
  3. J. Podgórska, Kliniczne aspekty stosowania siarki organicznej (MSM), „biotechnologia.pl” [online], https://biotechnologia.pl/farmacja/kliniczne-aspekty-stosowania-siarki-organicznej-msm,18208, [dostęp:] 31.05.2021.
  4. J. Kurzepa, A. Hordyjewska, Pierwiastki występujące w organizmie, [w:] J. Kurzepa (red.), Chemia organizmów żywych, Radomskie Towarzystwo Naukowe, Radom 2014.
  5. A. Jabłońska-Trypuć, R. Czerpak, Surowce kosmetyczne i ich składniki, MedPharm, Wrocław 2008.
  6. B. Przygoda, Siarka, „mp.pl” [online], https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/73865,siarka, [dostęp:] 31.05.2021.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl