Tłuszcz wokół tętnic – wróg czy przyjaciel?
Katarzyna Szulik

Tłuszcz wokół tętnic – wróg czy przyjaciel?

Z pozoru oczywistą odpowiedź pytanie czy tłuszcz jest wrogiem, czy przyjacielem organizmu człowieka podważają najnowsze badania prowadzone przez naukowców z Michigan State University. Zgodnie z wynikami analiz prowadzonych z udziałem myszy, okołonaczyniowa tkanka tłuszczowa może sprzyjać właściwemu funkcjonowaniu naczyń krwionośnych. Już wcześniej dowiedziono, że jej obecność uelastycznia arterie za sprawa wydzielania substancji wazoaktywnych.

Okołonaczyniowa tkanka tłuszczowa sprzyja zdrowiu

Przedmiotem badan naukowców były pierścienie aorty piersiowej szczurów, zarówno otoczone tkanką tłuszczową, jak i pozbawione tej osłony, a konkretnie ich zdolność do rozładowywania napięcia mięśniowego po uprzednim rozciągnięciu lub napięciu. Jak się okazało, u szczurów, których aorty były pokryte okołonaczyniową tkanką tłuszczową zdolność do rozładowywania napięcia była większa niż u tych, które były jej pozbawione. Obecność tkanki tłuszczowej zwiększała „elastyczność” tętnic, a co więcej, sama obręcz tłuszczowa wykazywała tę właściwość w znacznie większym stopniu niż sam pierścień aorty. 

W przypadku aorty piersiowej mamy do czynienia z gromadzeniem się tzw. brązowego tłuszczu uznawanego za jego zdrowszą odmianę. By zweryfikować te spostrzeżenia naukowcy porównali swoje obserwacje z tymi poczynionymi w odniesieniu do tętnicy krezkowej wyższej, otoczonej białym tłuszczem, uważanym za szkodliwy dla organizmu. 

Tłuszcz a zdolność rozładowywania napięcia mięśniowego

Po porównaniu wyników obu badań okazało się, że niezależnie od tego, jakiego typu tłuszcz otacza naczynie, jego obecność zwiększa ich zdolność do rozładowania napięcia mięśniowego. Naukowcy zauważyli również, że kluczową rolę w przypadku właściwości okołonaczyniowej tkanki tłuszczowej odgrywa jej struktura i położenie. Gdy tłuszcz został odsunięty od aorty, utracił swoje właściwości rozluźniające. 

To ważne odkrycie, ponieważ do tej pory sądzono, że okołonaczyniowa tkanka tłuszczowa jest jedynie rezerwuarem tłuszczu i jako taka nie wpływa na funkcjonowanie naczyń krwionośnych. W związku z tym wyróżniono trzy warstwy naczyń: błonę wewnętrzną, środkową i zewnętrzną, jednak autorzy odkrycia postulują, by wobec jej znaczenia, okołonaczyniowa tkanka tłuszczowa została uznana za integralny element budowy naczynia. Dzięki temu zacznie ona być traktowana jak integralny element jej budowy i uwzględniana w badaniach. Do tej pory po prostu ją usuwano. 

To spostrzeżenie może się przyczynić do skuteczniejszego leczenia wielu schorzeń układu sercowo–naczyniowego, które już wcześniej łączono z utratą okołonaczyniowej tkanki tłuszczowej. 

Powiązane produkty

Jakie tłuszcze to dobre tłuszcze?

Tłuszcze są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania w organizmu. Szkodzą w nadmiarze oraz przyjmowane w niezdrowej formie, stąd pojęcie tłuszczy „dobrych” i „złych”. Do „złych” zaliczamy przede wszystkim tłuszcze nasycone, zazwyczaj pochodzenia zwierzęcego, oraz tłuszcze trans, będące wytworem sztucznym, bazującym na zmodyfikowanych olejach roślinnych. W ogromnej mierze przyczyniają się one do powstawania cholesterolu, a ich źródłem są przede wszystkim fast-foody, słodycze oraz inne produkty o wysokim stopniu przetworzenia. 

Gdzie więc poszukiwać tłuszczów zdrowych? Najzdrowsze dla naszego organizmu są tłuszcze jedno- i wielonienasycone, w których znajdziemy kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Wśród ich najcenniejszych źródeł znajduje się bogate w kwas oleinowy awokado, któremu przypisuje się właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe, jak również zapewniające ochronę przed chorobami serca i cukrzycą. „Dobry tłuszcz” znajdziemy także w jajkach, a konkretnie w żółtku, które poza tłuszczem zawiera cenne witaminy, w tym D i z grupy B, jak również cholinę i luteinę. Bogate w zdrowe tłuszcze są również ryby, w tym łosoś, makrela, sardynki, pstrąg, śledź oraz świeży tuńczyk. Kolejna grupą pokarmów bogatych w zdrowe tłuszcze są orzechy, w szczególności migdały, orzechy brazylijskie i włoskie, oczywiście pod warunkiem wyboru wersji niesolonej. Do listy produktów bogatych w zdrowe tłuszcze dodać można również gorzką czekoladę (o zawartości minimum 60 proc, kakao), nasiona chia, siemię lniane, oliwki i oliwa, tofu oraz jogurt naturalny. 

  1. S. W. Watts, E. D. Flood, H. Garver i in., A new function for perivascular Aadipose tissue (PVAT): assistance of arterial stress relaxation, “Scientific Reports” 2020, https://doi.org/10.1038/s41598-020-58368-x, [dostęp:] 24.02.2020 r.
  2. A. Sandoiu, Could artery fat actually improve blood vessel function?, "medicalnewstoday.com" [online], https://www.medicalnewstoday.com/articles/could-artery-fat-actually-have-a-protective-role, [dostęp:] 24.02.2020 r.
  3. N. Olsen, What are the most healthful high-fat foods?, "medicalnewstoday.com" [online], https://www.medicalnewstoday.com/articles/322295, [dostęp:] 24.02.2020 r.
  4. N. Butler, Can fat be good for you?, "medicalnewstoday.com" [online], https://www.medicalnewstoday.com/articles/141442, [dostęp:] 24.02.2020 r.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Ospa wietrzna u dorosłych i dzieci – objawy ospy wietrznej, przebieg choroby, powikłania, szczepionka

    Ospa wietrzna, nazywana potocznie wiatrówką, jest wysoce zakaźną chorobą o etiologii wirusowej. Wywoływana jest przez wirusa Varicella-zoster virus (VZV), który jest identyczny z wirusem półpaśca. Do zakażenia dochodzi drogą kropelkową. Jak rozpoznać chorobę, ile trwa, jak ją leczyć i jakie mogą być powikłania ospy?

  • Rwa kulszowa (ischialgia). Przyczyny, objawy i leczenie.

    Rwa kulszowa jest schorzeniem zaliczanym do tzw. „zespołów korzeniowych”, jej przyczyną jest podrażnienie lub uszkodzenie korzeni nerwów rdzeniowych lub nerwu korzeniowego. Głównym objawem ischialgii jest ból dolnej części pleców promieniujący od okolicy lędźwiowo–krzyżowej do pośladka, a także dalej wzdłuż kończyny dolnej, sięgając nawet do stopy. Leczenie  obejmuje łagodzenie objawów bólowych przy pomocy metod farmakologicznych oraz zabiegów fizjoterapeutycznych. 

  • Marihuana medyczna – na czym polega leczenie konopiami?

    U schyłku okresu PRL, w 1985 roku, wprowadzono przepisy karne, które zakazały używania w Polsce marihuany. Kontrowersje wywoływał pogląd, że wykorzystanie tej substancji do celów medycznych stało się również niedostępne, a wręcz karalne. Dopiero po 32 latach (w 2017 roku) stworzono przepisy, które formalnie zezwoliły na legalne wprowadzanie marihuany do obrotu jako surowca farmaceutycznego, a także na zastosowanie jej w leczeniu i łagodzeniu objawów towarzyszących określonym chorobom. Co warto wiedzieć o marihuanie medycznej?

  • Owsiki – przyczyny, objawy i leczenie owsicy u dorosłych i dzieci

    Owsica to choroba pasożytnicza, która może dotyczyć osób w każdym wieku. Dotyka głównie dzieci w wieku przedszkolnym, żlobkowym i szkolnym, natomiast wśród dorosłych największe ryzyko zachorowania występuje u osób przebywających i pracujących w domach opieki lub zakładach karnych oraz opiekujących się dziećmi. Leczenie polega na przyjmowaniu leków przeciwpasożytniczych oraz przestrzeganiu zasad higieny osobistej. 

  • Silikony w kosmetykach – czy są bezpieczne?

    Silikony to składniki zaliczające się do tych niesłusznie uznawanych za niebezpieczne. Przybliżamy fakty i obalamy mity z nimi związane. Podpowiadamy: jakie właściwości mają silikony? W których kosmetykach znajdziemy silikony? Czy są bezpieczne? Dla kogo kosmetyki z silikonami są wskazane, a kto powinien od nich stronić?

  • Kolagen w proszku – czym jest i jak stosować?

    Kolagen w proszku jest jedną z postaci suplementów diety zawierających hydrolizowany kolagen. Peptydy kolagenowe naturalnie występują w organizmie człowieka – w skórze, kościach, ścięgnach i tkankach łącznych. Kolagen pozyskiwany jest najczęściej ze źródeł zwierzęcych: skóry, kości, tkanek krów, świń, ryb. W procesie hydrolizy kolagen jest rozkładany do mniejszych peptydów, które są łatwiej wchłaniane i przyswajane przez organizm. Kolagen w proszku stanowi suplement diety rekomendowany zazwyczaj w celu poprawy stanu skóry, włosów, paznokci, stawów i kości.

  • Nadmiar antyoksydantów wywołuje raka?

    Nowe badanie wykazało, że przeciwutleniacze, takie jak witaminy C i E, aktywują mechanizm stymulujący wzrost nowych naczyń krwionośnych w guzach nowotworowych, pomagając im rosnąć i dawać przerzuty. Naukowcy twierdzą, że ich odkrycia podkreślają potencjalne ryzyko przyjmowania suplementów przeciwutleniających wtedy, gdy nie są one potrzebne.

  • Jeden zastrzyk zamiast chemioterapii – nowa metoda leczenia raka

    Pierwszymi pacjentami na świecie, którzy skorzystają z terapii onkologicznej w formie zastrzyku, będą Anglicy. Jest to alternatywa dla klasycznego wlewu wykorzystywanego w leczeniu nowotworów. Na czym polega ten rodzaj leczenia? Czy pacjenci w Polsce także będą mogli uczestniczyć w takiej terapii?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij