×
DOZ.PL Darmowa
aplikacja
DOZ.pl
Zainstaluj

Warzywa strączkowe są dobre dla serca i opóźniają menopauzę

Jeśli myślisz o modyfikacji diety pod kątem zdrowia serca, włącz do niej więcej warzyw strączkowych – radzą Amerykanie. Soczewica, cieciorka, groszek czy fasola chronią między innymi przed wysokim ciśnieniem krwi czy chorobą niedokrwienną serca. 

Strączki dobre dla serca

Naukowcy doszli do takich wniosków po analizie wyników badań kohortowych prowadzonych pod kątem konsumpcji warzyw strączkowych i ich związku z chorobami układu krążenia. Jak się okazało, osoby które jadły najwięcej warzyw strączkowych były 10 proc. mniej narażone na wystąpienie chorób układu sercowo–naczyniowego w porównaniu do tych, które jadły ich najmniej. 

Dobroczynne dla serca działanie warzyw strączkowych ma związek z dużą zawartością błonnika i białka w ich składzie przy jednoczesnym niskim stężeniu tłuszczu, niskim indeksie glikemicznym i braku cholesterolu. Ponadto strączki zawierają witaminy z grupy B, żelazo, miedź, magnez, mangan, cynk i fosfor. 

Obniżają cholesterol, pomagają schudnąć

Regularne jedzenie warzyw strączkowych może pomóc obniżyć poziom cholesterolu we krwi, co pokazała metaanaliza 10 randomizowanych badań na ten temat. Jedzenie strączków wspiera również zdrowie osób z cukrzycą typu 2 w sytuacji, gdy czerwone mięso w codziennym jadłospisie zostało wymienione na dania z warzyw strączkowych. Przez wzgląd na wysoką zawartość potasu, magnezu i błonnika, strączki pomagają w walce z nadciśnieniem, zwłaszcza u osób z nadwagą lub otyłością. Najlepsze efekty były widoczne przy zwiększeniu spożycia strączków do jednej porcji dziennie i wzbogaceniu diety o produkty pełnoziarniste.

Po warzywa strączkowe powinny sięgać także osoby odchudzające się. Błonnik, białko i węglowodany złożone, z których są zbudowane, zaspokajają głód na długo, a pozytywny wpływ diety bogatej w strączki na masę ciała potwierdzają badania. Najlepsze efekty daje spożywanie strączków w ramach diety śródziemnomorskiej, bogatej również w inne źródła błonnika i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. 

Strączki opóźniają menopauzę

Ponadto badania z 2016 r. pokazały, że dieta bogata w ryby i strączki może spowalniać menopauzę, podczas gdy jadłospis bogaty w węglowodany potrafi ją przyspieszyć. Takie wyniki przyniosło badanie przeprowadzone na grupie ponad 35 tys. kobiet między 35 a 69 rokiem życia z Wielkiej Brytanii. Dzięki ogólnym informacjom na temat stanu ich zdrowia i sposób żywienia skompilowano z tempem występowania menopauzy. Średni wiek wchodzenia w wiek menopauzalny wyniósł 51 lat, a każda dodatkowa porcja ryżu lub makaronu dziennie w jadłospisie uczestniczek przyspieszała występowanie menopauzy o około 1,5 roku. Z kolei wzbogacenie codziennej diety o tłuste ryby oraz świeże warzywa strączkowe skutkowało opóźnieniem wejścia w menopauzę o kolejne trzy lata. W jej opóźnieniu pomagało również przyjmowanie większych ilości cynku i witaminy B6. Wejście w wiek menopauzalny przyspieszało również wysokie spożycie słonych przekąsek, z kolei jedzenie mięsa go spowalniało. W przypadku kobiet bezdzietnych, menopauzę spowalnia jedzenie winogron oraz drobiu. 

Zgodnie z zaleceniami dietetyków, powinniśmy zjadać trzy porcje warzyw strączkowych tygodniowo, podczas gdy realnie zjadamy nie więcej niż jedną. Wzbogacenie diety o warzywa strączkowe to stosunkowo prosty i smaczny sposób na to, by uczynić codzienny jadłospis zdrowszym dla serca.

Bibliografia  zwiń/rozwiń

  1. Physicians Committee for Responsible Medicine, Legumes boost heart health, according to new review study "eurekalert.org" [online], https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019 –11/pcfr –lbh112019.php, [dostęp:] 25.11.2019 r.
  2. Y. Dunneram, D. Ch. Greenwood, V. J. Burley, J. E. Cade, Dietary intake and age at natural menopause: results from the UK Women’s Cohort Study, “Journal of Epidemiology and Community Health” 2018; DOI: 10.1136/jech –2017 –209887.
  3. BMJ, Diet rich in fish and legumes may help delay natural menopause: But high dietary intake of refined carbs may help to hasten it, suggests research, "sciencedaily.com” [online], www.sciencedaily.com/releases/2018/04/180430212400.htm [dostęp] .
  4. R. Polak, Legumes: Health Benefits and Culinary Approaches to Increase Intake, "Clinical Diabetes" 2015 Oct; 33(4): 198–205, doi: 10.2337/diaclin.33.4.198.
  5. D. A. Jenkins, C. C. Kendall, L.A. Augustin, Effect of Legumes as Part of a Low Glycemic Index Diet on Glycemic Control and Cardiovascular Risk Factors in Type 2 Diabetes Mellitus: A Randomized Controlled Trial, "Archives of Internal Medicine" 2012; DOI: 10.1001/2013.jamainternmed.70.
  6. M. J. Franz, Diabetes Mellitus Nutrition Therapy: Beyond the Glycemic Index, "Archives of Internal Medicine" 2012; DOI: 10.1001/2013.jamainternmed.871.
  7. JAMA and Archives Journals, Eating more legumes may improve glycemic control, lower estimated heart disease risk, "sciencedaily.com” [online], www.sciencedaily.com/releases/2012/10/121022162546.htm, [dostęp:] 25.11.2019 r.

Podziel się: