×
DOZ.PL Darmowa
aplikacja
DOZ.pl
Zainstaluj

Mikrobiom kontra szczepionka przeciw grypie

Bogata i zróżnicowana flora jelitowa to recepta na zdrowie, a uboga i jałowa może sprzyjać pojawieniu się rozmaitych problemów. U progu sezonu grypowego warto wiedzieć, że stan mikroflory jelitowej może wpływać również na skuteczność szczepionki przeciw grypie. Do takich wniosków doszli naukowcy ze Stanford University, którzy opublikowali swoje spostrzeżenia w czasopiśmie Cell. 

W okresie sprzyjającym infekcjom często zubożamy mikrobiom, stosując antybiotykoterapię, która, przy okazji walki ze złymi bakteriami, w naturalny sposób obniża populację pozytywnych szczepów w jelitach. Temu zjawisku można do pewnego stopnia zaradzić, przyjmując leki osłonowe, czyli probiotyki, co nie zmienia faktu, że inwazyjne działanie antybiotyków wpływa negatywnie na florę jelitową, a to z kolei może decydować o skuteczności szczepienia przeciw grypie.

Antybiotyk osłabia szczepionkę

Wspomnianą tezę postawiono na podstawie wniosków z badania na niewielkiej próbie 33 zdrowych uczestników, podzielonych na dwie nierówne grupy, którym podano szczepionkę przeciw grypie. Jedna z grup przed podaniem szczepionki wykazywała wysoką, natomiast druga niską odporność na szczepy wirusa wywołującego grypę. Dodatkowo połowa losowo wybranych uczestników badania przeszła pięciodniową kurację antybiotykami przed otrzymaniem szczepionki. Okres badawczy obejmował 12 miesięcy po otrzymaniu szczepionki, podczas którego ochotnikom pobierano próbki krwi i stolca, by stwierdzić, w jaki sposób ich organizm zareagował na szczepionkę oraz jak ten fakt wpłynął na ich mikrobiom. 

Większość uczestników, którzy poza szczepieniem poddali się antybiotykoterapii, miało uboższy mikrobiom od reszty, co nie zaskoczyło badaczy. Zauważono również, że osoby o niższej odporności bazowej, które przeszły antybiotykoterapię, miały słabszą odpowiedź immunologiczną na jeden ze szczepów wirusa podany im za pośrednictwem szczepionki. Oznacza to, że w razie ekspozycji na wspomnianego wirusa, prawdopodobieństwo zachorowania w ich wypadku byłoby znacznie wyższe niż u osób, które nie przyjęły szczepionki po antybiotykoterapii, a więc w chwili, gdy ich mikrobiom był osłabiony.

Uważajmy na bakterie

Wyniki badania potwierdzają, że antybiotyki przyjmowane w nadmiarze i bez wyraźnego celu mogą siać spustoszenie w organizmie na rozmaite sposoby, których wcześniej nie podejrzewano.

Jak się okazuje, antybiotyki wywołują zmiany w systemie immunologicznym skutkujące powstaniem stanu sprzyjającego zapaleniu, który jest stosunkowo często spotykany u starszych osób. Zmiany w mikrobiomie wraz z wiekiem są naturalne, co tłumaczy również dlaczego starsze osoby reagują na szczepionkę inaczej niż młode oraz dlaczego ich system immunologiczny jest osłabiony. 

Konserwanty osłabiają szczepionkę

Najnowsze badania nad szczepionkami na grypę pokazały także, że za obniżeniem ich skuteczności stać mogą również popularne dodatki do żywności. Do takich wniosków doszli naukowcy z Michigan State University, którzy odkryli że stosowany powszechnie środek konserwujący o nazwie tBHQ może upośledzać odpowiedź układu immunologicznego na szczepionkę.

Badanie wykonano na myszach, którym najpierw podano wspomniany konserwant wraz z jedzeniem, a następnie sprawdzono stężenie komórek CD8 T oraz CD4 T, które decydują o właściwej reakcji organizmu na szczepionkę. Po ekspozycji zwierząt na tBHQ stwierdzono, że poziom wspomnianych komórek uległ obniżeniu między innymi w ich płucach, co spowodowało powstanie stanu zapalnego oraz wzmożone wydzielanie śluzu. Ponadto związek ten spowalnia aktywację komórek mających zwalczać infekcję, przez co zakażenie postępowało szybciej. W tym sensie ekspozycja na ten popularny dodatek do żywności może być powodem braku skuteczności szczepionki przeciw grypie. Co ważne, wspomniany składnik często nie widnieje na opakowaniach produktów, w których go użyto (mowa między innymi o mrożonych rybach i mięsie, ale też chipsach czy krakersach), co sprawia, że uniknięcie spożycia może być bardzo trudne.

Bibliografia  zwiń/rozwiń

  1. T. Hagan, M. Cortese, N. Rouphael i in., Antibiotics-Driven Gut Microbiome Perturbation Alters Immunity to Vaccines in Humans, „Cell”, 2019; 178 (6): 1313 DOI: 10.1016/j.cell.2019.08.010.
  2. NIH/National Institute of Allergy and Infectious Diseases, Disrupting the gut microbiome may affect some immune responses to flu vaccination, “sciencedaily.com” [online], www.sciencedaily.com/releases/2019/09/190906172413.htm, [dostęp:] 09.09.2019 r.
  3. Michigan State University, Food additive may influence how well flu vaccines work, “sciencedaily.com” [online], www.sciencedaily.com/releases/2019/04/190407144219.htm, [dostęp:] 09.09.2019 r.

Podziel się: