Jedz śniadanie nie tylko od święta
Katarzyna Szulik

Jedz śniadanie nie tylko od święta

Badania dowodzą, że jedzenie śniadań może być kluczowe dla zachowania dobrego zdrowia. Osoby, które unikają posiłków o poranku, a całodzienny głód rekompensują obfitą kolacją tuż przed snem, znacznie ciężej przechodzą zawał serca.

Autorami badania są naukowcy z Uniwersytetu Stanowego w Sao Paulo w Brazylii. Wyniki eksperymentu ukazały się na łamach „European Journal of Preventive Cardiology”. Uczestnikami analizy byli pacjenci, którzy przeszli atak serca w szczególnie groźnej postaci, tzw. STEMI.

Co dziesiąta osoba przechodząca wspomniany zawał umiera w ciągu roku od tego wydarzenia. Atak serca w znaczącym stopniu pogarsza zdrowie, dlatego, by móc poprawić rokowania, konieczne jest wprowadzenie zmian w dotychczasowym trybie życia, a jedną z podstawowych jest modyfikacja diety.

Jedzenie śniadania sprzyja sercu

Zwyczaje żywieniowe osób po zawale w trybie STEMI były głównym przedmiotem zainteresowania brazylijskich naukowców. W badaniu uczestniczyło 113 pacjentów o średniej wieku wynoszącej około 60 lat (ponad 70 proc. mężczyzn). Pytano między innymi o pory posiłków lub ich pomijanie. Za opuszczanie śniadania uznawano nie spożywanie niczego przed lunchem (napoje nie postrzegano jako posiłek), natomiast kolacja, by mogła być uznana za zdrową, musiała nastąpić nie później niż 2 godziny przed snem. Śniadań regularnie nie jadało niemal 60 proc. badanych, 51 proc. konsumowało kolację tuż przed snem, natomiast u 41 proc. ogółu zaobserwowano oba zachowania.

Wyniki obserwacji sugerują, że osoby rezygnujące ze śniadania, a jedzące obiadokolację przed zaśnięciem, były od 4 do 5 razy bardziej narażone na zgon, powtórny zawał bądź bóle w klatce piersiowej w okresie 30 dni od wypisu ze szpitala niż te, które jadały regularne posiłki.

O poranku jedz najwięcej

Badania przypominają o ogromnej roli śniadania w diecie. Jak sugerują naukowcy z Sao Paulo, poranny posiłek powinien dostarczać od 15 do nawet 35 proc. dziennej dawki kalorii, by zaś odżywanie było zdrowe, podstawą jest jego zróżnicowanie. Na talerzu warto umieścić chudy nabiał pod postacią serów, jogurtów czy mleka, węglowodany pochodzące z pieczywa, najlepiej wieloziarnistego, jak również warzywa oraz owoce, najlepiej całe i koniecznie jedzone ze skórką.

Unikanie śniadań i jedzenie o późnych porach sprzyja innym niezdrowym nawykom, w tym większej skłonności do palenia tytoniu, a także rzadszemu podejmowaniu aktywności fizycznej.

Nie szczędź sobie jaj na śniadanie

Pozostając w świątecznym, powielkanocnym nastroju, naukowcy z University of British Columbia dowiedli, że jedzenie jaj na śniadanie poprawia kontrolę glukozy we krwi. Jajka są elementem wysokotłuszczowego i nisko węglowodanowego posiłku, dlatego sprzyja osobom z cukrzycą lub w stanie przedcukrzycowym.

U osób z cukrzycą typu 2 śniadanie jest najbardziej problematycznym posiłkiem, ponieważ prowadzi do największych skoków poziomu cukru we krwi. Przeprowadzone badanie pokazało, że jedzenie porannych posiłków ubogich w węglowodany i bogatych w tłuszcze to najłatwiejszy sposób na poprawę kontroli glikemicznej  w ciągu dnia, jak również redukcję komplikacji na tle cukrzycowym.

Do udziału w eksperymencie zaproszono osoby z dobrze kontrolowaną cukrzycą typu 2. W pierwszym dniu badania na śniadanie podano im omlet, drugiego owsiankę z owocami, natomiast pozostałe posiłki były identyczne. Każdy z uczestników przez 48 godzin nosił monitor glukozy, który mierzył skoki poziomu cukru. Dodatkowo uczestnicy mieli zgłaszać poczucie głodu, sytości oraz chęci na zjedzenie czegoś słodkiego lub wytrawnego.

Wyniki badania potwierdziły, że jedzenie niskowęglowodanowego i bogatego w tłuszcze śniadania całkowicie zapobiegało skokom cukru po śniadaniu, co w konsekwencji wpływało na stabilność poziomu glukozy we krwi na przestrzeni kolejnej doby.

Eksperyment sugeruje potencjalne korzyści wynikające ze zmiany dystrybucji substancji odżywczych w diecie. Zaleca się redukcję węglowodanów w porze śniadania oraz zbalansowanie składników odżywczych w porze obiadu i kolacji, w przeciwieństwie do dostarczania podobnej ilości węglowodanów przez cały dzień.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Dieta miażdżycowa – zasady, produkty, jadłospis, przepisy

    Choroby układu krążenia, w tym m.in. miażdżyca, wciąż stanowią jedną z głównych przyczyn zgonów w naszych kraju. Wśród czynników ryzyka ich rozwoju wymienia się m.in. niską aktywność fizyczną oraz niewłaściwą dietę. Jak powinno wyglądać żywienie w profilaktyce i leczeniu miażdżycy? Co jeść, a czego unikać? 

  • Dieta z niskim IG – dla kogo? Jak powinna wyglądać? Zasady, produkty o niskim indeksie glikemicznym, przepisy

    Zalecana m.in. osobom zmagającym się z nadwagą albo cukrzycą. Wyklucza produkty wysoko przetworzone, tradycyjne desery, słodycze, a także wybrane owoce i warzywa. Dieta o niskim indeksie glikemicznym. Jakie są jej zasady? Jakie produkty posiadają niski IG? 

  • Słodziki – dlaczego są słodkie i jak wpływają na nasz organizm?

    Słodki smak nie jest zarezerwowany tylko dla cukrów takich jak glukoza, fruktoza czy sacharoza. Istnieją setki substancji pochodzenia naturalnego i syntetycznego, które są słodkie. Wszystkie zaliczamy do substancji słodzących. Co ciekawe, słodki smak charakteryzuje nie tylko związki zaliczane do substancji organicznych (zbudowanych w większości z węgla, wodoru i tlenu). Również związki nieorganiczne, np. sole berylu i ołowiu, wywołują podobne doznania zmysłowe. Jednak należy pamiętać, że są silnie trujące i pod żadnym pozorem nie powinny być spożywane.

  • Dieta w menopauzie – jak powinna wyglądać? Co jeść, a czego unikać? Jak schudnąć podczas menopauzy?

    Czy dieta podczas menopauzy (klimakterium) odgrywa ważną rolę? Okazuje się, że tak. W tym okresie warto zmienić swoje dotychczasowe menu. W jadłospisie przy menopauzie powinny zagościć produkty bogate w fitohormony (fitoestrogeny), witaminy z grupy B, witaminę K, selen, magnez, wapń oraz tryptofan. Dlaczego?  

  • Trening siłowy – zasady i efekty ćwiczeń siłowych. Wskazówki dla osób początkujących

    Trening siłowy to rodzaj treningu beztlenowego, który polega na wykonywaniu kilku ćwiczeń na wszystkie bądź określone grupy mięśniowe w kilku seriach. Jego celem są przede wszystkim ukształtowanie umięśnionej sylwetki oraz poprawa wytrzymałości i wydolności organizmu. Trening na siłę przyspiesza również metabolizm i ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej. Ponadto ćwiczenia siłowe wspomagają pracę układu krążenia oraz zwiększają produkcję endorfin, tzw. hormonów szczęścia. Jakie istnieją metody treningowe? Która z nich jest najlepsza dla osób początkujących?

  • BMI – czym jest i jak obliczyć Body Mass Index? Dlaczego obecnie uważa się, że BMI to wskaźnik daleki od doskonałości?

    Dzięki wskaźnikowi BMI w prosty sposób można oszacować, czy nasza masa ciała jest prawidłowa. To doskonałe narzędzie do badań przesiewowych, jednak ma swoje ograniczenia na poziomie indywidualnym, dlatego rozważnie trzeba podejść do interpretacji wyniku. O czym trzeba pamiętać, wykorzystując wskaźnik do oceny stan zdrowia? Jakie są alternatywy dla BMI?

  • Podjadanie – dlaczego nie jest takie dobre?

    Podjadamy w chwili stresu, ale i w momentach, w których czujemy się dobrze. Słodycze, owoce, słodkie napoje, dodatkowa porcja głównego posiłku... Liczy się wszystko! Każdy mały cukierek, każde ciastko i każda łyżka sosu spróbowana podczas przygotowywania dania dla rodziny! Efekty? Dodatkowe kilogramy, uczucie ciężkości i coraz większe uczucie uzależnienia od tego „by wciąż coś żuć”. Jakie są przyczyny podjadania? Co można jeść bezkarnie, a na co uważać? Jak przestać podjadać?  

  • Dieta w chorobie Parkinsona – na co warto zwrócić uwagę?

    Podstawową formą leczenia choroby Parkinsona jest farmakoterapia. Interwencję tę wspomoże jednak dobrze zbilansowana dieta, która ponadto, zabezpieczy przed dalszymi powikłaniami choroby, w tym m.in. przed niebezpiecznym dla zdrowia, a nawet życia niedożywieniem. Dieta w chorobie Parkinsona – jaką pełni funkcję? Jaki składniki będą ważne? Jak żywieniowo poradzić sobie z zaburzeniami ze strony przewodu pokarmowego? 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij