Probiotyki zapobiegają degeneracji kości
Katarzyna Szulik

Probiotyki zapobiegają degeneracji kości

Suplementacja probiotykami z grupy Lactobacillus reuteri w połączeniu z suplementami śluzowymi hamuje przecieki w barierze jelitowej zapobiegając utracie masy kostnej w wyniku antybiotykoterapii — dowodzą badania opublikowane na łamach magazynu Journal of Bone and Mineral Research. 

Autorzy badania analizowali efekty wpływu repopulacji mikrobiomu na zdrowie kości i układu kostnego osłabionych terapią z użyciem antybiotyków, korzystając z modelu zwierzęcego. Ich celem było również stwierdzenie, czy suplementacja preparatów ze śluzem lub probiotykami może pomóc zapobiec utracie masy kostnej powiązanej z dysbiozą (zaburzeniem flory jelitowej) wywołaną działaniem antybiotyków. 

Śluz czy dobre bakterie?

Dorosłe myszy biorące udział w badaniu przez okres dwóch tygodni otrzymywały antybiotyki mające zubożyć ich mikroflorę jelitową. Po tym czasie podzielono je na grupy, które przez kolejne cztery tygodnie dostawały placebo, wodę wzbogaconą o probiotyki L reuteri i Lactobacillus rhamnosus lub wodę z suplementem śluzowym. 

Następnie badacze przeanalizowali kondycję konkretnych kości i kręgów pod kątem parametrów dotyczących ich objętości i grubości oraz wykonali badania mechaniczne mające wykazać poziom ich degeneracji. Kolejnym elementem badania było analizowanie próbek kału pochodzących od zwierząt w celu ustalenia składu ich mikrobioty. 

Wyniki badań wykazały różnice w składzie mikrobomu między poszczególnymi grupami oraz jednoznacznie potwierdziły, że antybiotykoterapia w sposób istotny wpływa na utratę masy kostnej. Najlepsze efekty w jej zapobieganiu odniesiono dzięki suplementacji preparatami śluzowymi, ale zauważono także, że suplementacji probiotykami z grupy L reuteri również była w stanie poprawić skład mikrobioty w sposób, który pozwalał zmniejszyć ryzyko degeneracji kości. 

Probiotyki kontra cukrzyca ciążowa

Badania nad działaniem probiotyków przynoszą nie tylko wnioski na temat kolejnych obszarów ich skuteczności, ale również obalają racjonalność ich stosowania.

Na łamach pisma Diabetes Care ukazało się badanie, które dowodzi, że przyjmowanie probiotyków przez kobiety otyłe lub z nadwagą nie chroni ich przez rozwojem cukrzycy ciążowej.

Wspomniane wnioski sformułowano na podstawie wyników podwójnie ślepej, randomizowanej próby kontrolnej, podczas której uczestniczki otrzymywały probiotyki lub placebo. Kobiety biorące udział w badaniu miały więcej niż 18 lat i stwierdzoną nadwagę lub otyłość na podstawie wyników analizy BMI, a przed próbą zbadano poziom glukozy w ich krwi. Gdy grupa została wyłoniona, jej uczestniczki w sposób losowy otrzymywały placebo lub preparaty z probiotykami Lactobacillus rhamnosus i Bifidobacterium animalis. 

Na tej podstawie naukowcy byli w stanie stwierdzić częstotliwość występowania cukrzycy ciążowej w badanej grupie, jak również przyrost masy ciała w czasie ciąży, liczbę przypadków nadciśnienia ciążowego, stanu przedrzucawkowego i ciąż zakończonych cesarskim cięciem. 

Polecane dla Ciebie

Dobre bakterie nie wychodzą na dobre

W grupie uczestniczek przyjmujących placebo cukrzycę ciążową stwierdzono u 25 z 204 osób (12,3 proc.), natomiast w grupie suplementowanej probiotykami u 38 na 2017 osób (18,4 proc.). Oznacza to, że przyjmowanie probiotyków nie tylko nie pomogło zredukować liczby przypadków cukrzycy ciążowej, ale mogło wpłynąć na ich zwiększenie. Co więcej, u kobiet przyjmujących probiotyki stwierdzono również wyższy poziom glukozy, podobnie jak więcej przypadków napadów przedrzucawkowych (9,2 proc. w porównaniu do 4,9 proc. w grupie przyjmującej placebo). Jedynym potencjalnie pozytywnym efektem przyjmowania preparatów z probiotykami był niższy odsetek osób, które w czasie ciąży doświadczyły nadmiernego przyrostu masy ciała. W grupie z placebo to zjawisko dotyczyło 46 procent uczestniczek, a w grupie przyjmującej probiotyk — 32,5 procent. 

Na podstawie wyników eksperymentu lekarze stwierdzili, że podawanie probiotyków w trzecim trymestrze ciąży nie zapobiega cukrzycy ciążowej i w żadnym stopniu nie chroni przed negatywnymi konsekwencjami zdrowotnymi u ciężarnych kobiet z nadwagą lub otyłością. 
  1. Schepper JD, Collins FL, Rios-Arce ND, et al. Probiotic Lactobacillus reuteri preventspostantibiotic bone loss by reducing intestinal dysbiosis and preventingbarrier disruption [published online January 28,2019]. J Bone Miner Res.doi:10.1002/jbmr.3635
  2. CallawayLK, McIntyre HD, Barrett HL, et al. Probiotics for the prevention of gestational diabetes mellitus in overweight and obese women:findings from the SPRING double-blind randomized controlled trial [published online January 18, 2019]. Diabetes Care. doi: 10.2337/dc18-2248 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Które ryby warto przyrządzić na święta?

    Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez ryby. Oprócz tradycyjnego karpia czy śledzia warto w oryginalny sposób zaserwować również inne gatunki tej niezwykle zdrowej potrawy. 

  • Święta w ciąży – co może jeść ciężarna, a czego musi unikać?

    Kobieta w ciąży powinna jeść nie za dwoje, a dla dwojga, musi starać się tak komponować swoją dietę, aby dostarczała ona maluszkowi wszystkich niezbędnych składników. Znalezienie balansu między smakiem i zdrowiem może być szczególnie trudne w święta, gdy stół wręcz ugina się pod ciężarem aromatycznych potraw. 

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • Pachnące święta – przegląd korzennych przypraw

    Imbir, cynamon i anyż trafiają do każdej polskiej kuchni w okresie przedświątecznym jako składniki pierniczków, ciast i kompotu z suszu. Warto o nich pamiętać, ponieważ usprawniają trawienie, dzięki czemu łagodzą skutki świątecznego przejedzenia. Ulga w dolegliwościach żołądkowych to jednak tylko jedna z wielu prozdrowotnych właściwości korzennych przypraw.

  • W Tłusty Czwartek nie zapomnij o zdrowiu

    Zjedzenie przynajmniej pączka w Tłusty Czwartek ma gwarantować pomyślność przez cały nadchodzący rok. W imię tradycji i zdrowia z ich liczbą lepiej nie przesadzać, bo obżarstwo nie przysporzy nam szczęścia, a tylko problemów z wątrobą bądź trzustką.

  • Dziecko w samochodzie w upał

    Wraz z nadejściem letnich upałów media zasypują nas informacjami o dzieciach i zwierzętach pozostawianych w rozgrzanych do czerwoności samochodach. Roztargnienie lub brak wyobraźni często prowadzą do tragedii, ponieważ nawet godzina spędzona w takich warunkach może grozić śmiercią dziecka. Najnowsze badanie potwierdzają, że ryzyko jest równie duże także w pojeździe pozostawionym w cieniu.

  • Kiedy dieta roślinna może szkodzić zdrowiu?

    Korzyści zdrowotne płynące z przejścia na dietę opartą na roślinach podkreśla wielu lekarzy, natomiast aktywiści ekologiczni zwracają uwagę na jej pozytywy wpływ na kondycję planety. Mimo to przejście na wegetarianizm, a zwłaszcza weganizm, musi być połączone z suplementacją składników odżywczych obecnych wyłącznie w mięsie. Do tej pory podstawową pozycją z tej kategorii była witamina B12, ale eksperci z Wielkiej Brytanii radzą, by do tej listy dodać także cholinę. 

  • Jak obchodzić Święta Wielkanocne podczas pandemii?

    W tegoroczne Święta Wielkanocne ze względu na pandemię koronawirusa, podobnie jak w roku ubiegłym, musimy zrezygnować z rodzinnych spotkań i odwiedzin, a w większości przypadków również z uczestnictwa w rytuałach religijnych. Nie oznacza to, że nawet w tych trudnych warunkach nie można przeżyć świąt radośnie i duchowo – wręcz przeciwnie, właśnie teraz warto zadbać, by w miarę możliwości utrzymać dobrze znane tradycje i zadbać o  namiastkę normalności w tym trudnym okresie. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij