Nowe ognisko odry w Polsce
Katarzyna Szulik

Nowe ognisko odry w Polsce

W ostatnich dniach w Pruszkowie odnotowano 10 przypadków zachorowań na odrę, które wywodzą się z jednej z lokalnych podstawówek. Żadna z osób, które zachorowały nie była zaszczepiona, a już teraz wiadomo, że choroba mogła rozprzestrzenić się na inne miejscowości powiatu.

Jak podaje lokalna stacja sanitarno-epidemiologiczna, na ten moment w Pruszkowie i okolicach stwierdzono 13 przypadków zachorowań, przy czym miasto pozostaje ich głównym ogniskiem. Spośród 10 pierwotnie zarażonych osób aż 6 to członkowie tej samej rodziny, którzy najprawdopodobniej zarazili się od dziecka. To sugeruje, że zagrożeni mogą być również inni mieszkańcy miasta i powiatu, dlatego pracownicy powiatowego inspektora sanitarnego poszukują osób, które mogły mieć kontakt z chorymi oraz dzieci, które nie zostały poddane szczepieniom ochronnym. Liczba zagrożonych jest duża, ponieważ do wspomnianej szkoły uczęszcza 450 dzieci nauczanych przez 69 nauczycieli.

Blisko 150 przypadków odry tylko w tym roku

Ognisko odry w Pruszkowie jest kolejnym zidentyfikowanym w Polsce lub jej otoczeniu w ostatnim czasie. Przed kilkoma miesiącami wykryto ją u 20 osób zamieszkujących przygraniczny Wołkowysk na Białorusi, co również zmobilizowało polski inspektorat sanitarny do działań prewencyjnych.

Od początku stycznia do 30 września 2018 roku w Polsce odnotowano w sumie 123 przypadki zachorowań na odrę, do których obecnie dodać trzeba kilkanaście kolejnych. To prawie trzy razy więcej niż w tym samym okresie w roku ubiegłym, gdy postawiono 46 takich diagnoz – alarmuje Główny Inspektorat Sanitarny, powołując się na dane Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny.

Odra niesie śmierć

Zależność między malejącą aprobatą wobec szczepień i wzrostem zachorowań jest naturalna i wyraźna. Szczepienie daje niemal stuprocentową gwarancję uzyskania odporności na chorobę – już po pierwszej dawce nabiera jej od 95 do 98% osób. Odra należy do grupy najbardziej zaraźliwych chorób i przenosi się drogą kropelkowa oraz przez bezpośredni kontakt z wydzieliną z jamy ustnej lub nosowej chorego. Infekcja skutkuje gorączką, kaszlem, wysypką, zapaleniem spojówek i światłowstrętem, a wśród najczęstszych powikłań znajdują się zakażenia żołądka czy jelit, a nawet zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych. W skrajnych – lecz wciąż odnotowywanych – przypadkach odra może prowadzić nawet do śmierci. Zgodnie z szacunkami Światowej Organizacji Zdrowia każdego roku z jej tytułu umiera około 2,5 mln niezaszczepionych osób, wśród których większość stanowią dzieci przed piątym rokiem życia.

Liczba zachorowań na odrę nie grozi wybuchem epidemii, ale jej wzrost powinien niepokoić. Rzecznik GIS podkreśla, że większość przypadków, o których mowa, dotyczy obcokrajowców przyjeżdżających do naszego kraju. Sytuacja zaostrza się również w Europie, gdzie w pierwszym półroczu tego roku odnotowano 41 tysięcy zachorowań na odrę, które doprowadziły do 37 zgonów. Zgodnie z informacjami Europejskiego Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób w 2017 roku 87% przypadków odry, które wystąpiły u obywateli 30 krajów kontynentu stwierdzono u osób, które nie zostały zaszczepione przeciwko tej chorobie.

Polecane dla Ciebie

Jak rozpoznać odrę?

O zachorowaniu świadczyć mogą symptomy charakterystyczne dla grypy lub przeziębienia, takie jak ostry ból gardła, nieżyt nosa czy ogniska zapalne w górnych drogach oddechowych. Poza nimi na odrę wskazywać mogą zapalenie spojówek, łzawienie oczu, światłowstręt, plamy występujące w jamie ustnej oraz charakterystyczna brunatno-czerwona wysypka. Warto jednak pamiętać, że zarażać innych może nawet osoba, u której nie pojawiły się pierwsze objawy choroby, a te mogą wystąpić dopiero po dwóch tygodniach. Osoba, która przebywała w towarzystwie zarażonego może przyjąć szczepionkę przeciwko odrze w ciągu 72 godzin od chwili kontaktu, co może pomóc zapobiec zakażeniu. Z odrą wiąże się szereg powikłań – od stosunkowo niegroźnych, jak biegunka, wymioty oraz zapalenie krtani i oskrzeli po poważne, takie jak utrata słuchu na tle infekcyjnym, zapalenie mięśnia sercowego, zapalenie mózgu czy rogówki.

Odra jest wyjątkowo zaraźliwa w porównaniu z innymi chorobami zakaźnymi – jeden człowiek może zarazić do nawet siedemnastu osób ze swojego otoczenia.

Wirus przenosi się drogą kropelkową, więc już samo przebywanie z osobą zakażoną w jednym pomieszczeniu może skończyć się zachorowaniem, przy czym najbardziej zagrożone są właśnie osoby niezaszczepione lub te, które utraciły odporność.

Są to między innymi cudzoziemcy ubiegający się o status uchodźcy oraz osoby, które nie mogły być zaszczepione ze względu na przeciwwskazania o charakterze medycznym, czyli dzieci chore na nowotwory oraz pacjenci poddani leczeniu immunosupresyjnemu. Osoby takie mogą się przyczynić dodatkowo do zarażenia dzieci w okresie niemowlęcym, które są jeszcze zbyt małe na szczepienie.

Wyszczepialność zagrożona

Poziom wyszczepialności chroniący przed wystąpieniem epidemii chorób zakaźnych został ustalony przez Światową Organizację Zdrowia na poziomie 95% społeczeństwa. W 2017 roku w Polsce spadł on do 93% w związku ze znaczącym wzrostem liczby rodziców odmawiających szczepienia swoich dzieci. Mowa o aż dziesięciokrotnym zwiększeniu się grupy dzieci, które nie zostały zaszczepione. Wzrosła ona z 3 do ponad 30 tysięcy rocznie między 2007 i 2017 rokiem. Wiele wskazuje na to, że sytuacja będzie się pogarszać, ponieważ zgodnie z szacunkami epidemiologicznymi, we wrześniu 2018 roku naukę w pierwszych trzech klasach szkół podstawowych rozpoczęło 100 tysięcy dzieci, które nie zostały zaszczepione przeciw odrze.

Szczepionkę podaje się w dwóch turach, pierwszą po ukończeniu dwunastego miesiąca życia oraz drugą po ukończeniu 10. roku życia przez dziecko.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Które ryby warto przyrządzić na święta?

    Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez ryby. Oprócz tradycyjnego karpia czy śledzia warto w oryginalny sposób zaserwować również inne gatunki tej niezwykle zdrowej potrawy. 

  • Święta w ciąży – co może jeść ciężarna, a czego musi unikać?

    Kobieta w ciąży powinna jeść nie za dwoje, a dla dwojga, musi starać się tak komponować swoją dietę, aby dostarczała ona maluszkowi wszystkich niezbędnych składników. Znalezienie balansu między smakiem i zdrowiem może być szczególnie trudne w święta, gdy stół wręcz ugina się pod ciężarem aromatycznych potraw. 

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • Pachnące święta – przegląd korzennych przypraw

    Imbir, cynamon i anyż trafiają do każdej polskiej kuchni w okresie przedświątecznym jako składniki pierniczków, ciast i kompotu z suszu. Warto o nich pamiętać, ponieważ usprawniają trawienie, dzięki czemu łagodzą skutki świątecznego przejedzenia. Ulga w dolegliwościach żołądkowych to jednak tylko jedna z wielu prozdrowotnych właściwości korzennych przypraw.

  • W Tłusty Czwartek nie zapomnij o zdrowiu

    Zjedzenie przynajmniej pączka w Tłusty Czwartek ma gwarantować pomyślność przez cały nadchodzący rok. W imię tradycji i zdrowia z ich liczbą lepiej nie przesadzać, bo obżarstwo nie przysporzy nam szczęścia, a tylko problemów z wątrobą bądź trzustką.

  • Dziecko w samochodzie w upał

    Wraz z nadejściem letnich upałów media zasypują nas informacjami o dzieciach i zwierzętach pozostawianych w rozgrzanych do czerwoności samochodach. Roztargnienie lub brak wyobraźni często prowadzą do tragedii, ponieważ nawet godzina spędzona w takich warunkach może grozić śmiercią dziecka. Najnowsze badanie potwierdzają, że ryzyko jest równie duże także w pojeździe pozostawionym w cieniu.

  • Kiedy dieta roślinna może szkodzić zdrowiu?

    Korzyści zdrowotne płynące z przejścia na dietę opartą na roślinach podkreśla wielu lekarzy, natomiast aktywiści ekologiczni zwracają uwagę na jej pozytywy wpływ na kondycję planety. Mimo to przejście na wegetarianizm, a zwłaszcza weganizm, musi być połączone z suplementacją składników odżywczych obecnych wyłącznie w mięsie. Do tej pory podstawową pozycją z tej kategorii była witamina B12, ale eksperci z Wielkiej Brytanii radzą, by do tej listy dodać także cholinę. 

  • Jak obchodzić Święta Wielkanocne podczas pandemii?

    W tegoroczne Święta Wielkanocne ze względu na pandemię koronawirusa, podobnie jak w roku ubiegłym, musimy zrezygnować z rodzinnych spotkań i odwiedzin, a w większości przypadków również z uczestnictwa w rytuałach religijnych. Nie oznacza to, że nawet w tych trudnych warunkach nie można przeżyć świąt radośnie i duchowo – wręcz przeciwnie, właśnie teraz warto zadbać, by w miarę możliwości utrzymać dobrze znane tradycje i zadbać o  namiastkę normalności w tym trudnym okresie. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij