5 zł dziennie – tyle kosztuje wyżywienie pacjenta
Katarzyna Szulik

5 zł dziennie – tyle kosztuje wyżywienie pacjenta

Każda placówka służby zdrowia jest zobowiązana do zapewnienia pacjentom wyżywienia adekwatnego do ich stanu zdrowia – tak stanowi prawo. Jednak w rzeczywistości posiłki dla pacjentów są często pierwszym źródłem oszczędności, gdy szpitalom brakuje pieniędzy – ostrzega Federacja Przedsiębiorców Polskich.

Federacja mówi jasno – szpitale zaniżają stawki żywieniowe kosztem pacjentów, ponieważ środki na nie są elementem kontraktów zawieranych z NFZ-em. Świadczy o tym fakt, że choć ceny energii, paliw i żywności rosną, wydatki na żywienie w szpitalach pozostają na identycznym poziomie. Cytowany przez „Rzeczpospolitą” przewodniczący Federacji Marek Kowalski dodaje, że do końca 2018 roku wzrost cen podstawowego koszyka żywności wyniesie od 15 do 20 procent. O nawet 10 proc. wzrosnąć mają ceny energii, a o maksymalnie 8 opłaty za wodę. Te fakty nie mogą pozostać bez wpływu na wysokość szpitalnej stawki żywieniowej Jeśli pozostanie na tym samym poziomie, posiłki serwowane pacjentom będą jeszcze uboższe niż obecnie. 

RPO: dobre żywienie to prawo pacjenta

To, zdaniem Zofii Małas, prezes Naczelnej Rady Pielęgniarek i Położnych, zagraża powodzeniu terapii, ponieważ żywienie jest jej niezwykle ważnym elementem. Ta kwestia w 2016 roku zaniepokoiła również Rzecznika Praw Obywatelskich Adama Bodnara który skierował w tej sprawie zapytanie do Resortu zdrowia uzupełnione o postulat, by prawo do żywienia wpisać do Karty Praw Pacjenta. Alarmował on wówczas, że pacjentom serwuje się niesmaczne, bardzo skromne posiłki, często bez możliwości używania normalnych sztućców. 

W odpowiedzi wiceminister zdrowia odpisał, że szpital musi zapewnić pacjentom żywienie adekwatne do stanu zdrowia, jednak nie ma odgórnie ustalonych stawek, które należy przyjąć. Ich wysokość pozostaje w gestii kierownika danego podmiotu leczniczego. 

Realia posiłków w polskich szpitalach pokazuje strona w mediach społecznościowych o nazwie „Posiłki w szpitalach”, na której pacjenci publikują zdjęcia tego, co jedli podczas pobytu w szpitalu. Z tych fotografii wyłania się obraz głodowych wręcz porcji, wyjątkowo skromnej palety składników i co najważniejsze, nagminnego serwowania niezdrowych dań. Suchy chleb, pasztet, parówki i znikoma ilość warzyw to tylko czubek góry lodowej problemów toczących szpitalny system wyżywienia. W efekcie pacjenci, którzy mają taką możliwość, są dożywiani przez rodzinę i przyjaciół.

Sanepid krytykuje szpitalne żywienie

Problem po raz kolejny wypłynął w ostatnich dniach przy okazji protestu rezydentów, jednak na językach oficjalnie jest od 2009 roku. Wówczas ukazał się raport Najwyższej Izby Kontroli który wykazał, że w większości polskich szpitali pacjenci są żywieni niewłaściwie, nie zawsze wyłącznie ze względu na brak pieniędzy. W części szpitali posiłki były dobrze zbilansowane przy stosunkowo niskiej wycenie, z kolei w innych wysoka stawka nie gwarantowała dobrej jakości posiłków. 

W 2016 roku raport na temat żywienia szpitalnego sporządził Sanepid, który odnotował nieprawidłowości żywieniowe w 197 na 284 polskie szpitale. We wnioskach wskazywano na bardzo niewielkie urozmaicenie posiłków, brak warzyw i owoców, mały udział produktów będących pełnowartościowym źródłem zwierzęcego białka, ale wysoki tych o niewielkiej wartości odżywczej, ale dużej zawartości tłuszczu, takich jak wątrobianka, mortadela, pasztety czy sery topione. Na talerzu pacjenta w zasadzie nie spotyka się również ryb, produktów mlecznych czy z pełnego ziarna. 

Do tego posiłki rzadko bywają ciepłe i kaloryczne na tyle, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie. Za wspomniany stan rzeczy odpowiada także fakt, że kuchnie szpitalne funkcjonują jedynie w około 30 proc. placówek – reszta szpitali zamawia posiłki u firm cateringowych. 

Źródło: Rzeczpospolita, Gazeta Prawna, PAP

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • Które ryby warto przyrządzić na święta?

    Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez ryby. Oprócz tradycyjnego karpia czy śledzia warto w oryginalny sposób zaserwować również inne gatunki tej niezwykle zdrowej potrawy. 

  • Święta w ciąży – co może jeść ciężarna, a czego musi unikać?

    Kobieta w ciąży powinna jeść nie za dwoje, a dla dwojga, musi starać się tak komponować swoją dietę, aby dostarczała ona maluszkowi wszystkich niezbędnych składników. Znalezienie balansu między smakiem i zdrowiem może być szczególnie trudne w święta, gdy stół wręcz ugina się pod ciężarem aromatycznych potraw. 

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • Pachnące święta - przegląd korzennych przypraw

    Imbir, cynamon i anyż trafiają do każdej polskiej kuchni w okresie przedświątecznym jako składniki pierniczków, ciast i kompotu z suszu. Warto o nich pamiętać, ponieważ usprawniają trawienie, dzięki czemu łagodzą skutki świątecznego przejedzenia. Ulga w dolegliwościach żołądkowych to jednak tylko jedna z wielu prozdrowotnych właściwości korzennych przypraw.

  • Jak obchodzić Święta Wielkanocne podczas pandemii?

    W tegoroczne Święta Wielkanocne ze względu na pandemię koronawirusa, podobnie jak w roku ubiegłym, musimy zrezygnować z rodzinnych spotkań i odwiedzin, a w większości przypadków również z uczestnictwa w rytuałach religijnych. Nie oznacza to, że nawet w tych trudnych warunkach nie można przeżyć świąt radośnie i duchowo – wręcz przeciwnie, właśnie teraz warto zadbać, by w miarę możliwości utrzymać dobrze znane tradycje i zadbać o  namiastkę normalności w tym trudnym okresie. 

  • Domowa opieka nad chorym na Covid-19 – podstawowe zasady

    Zgodnie z danymi pochodzącymi z Chin, około 80 proc. osób, u których wynik testu na obecność SARS-CoV-2 okaże się pozytywny, doświadczy wyłącznie łagodnych objawów, niewykraczających poza dyskomfort związany ze zwykłą grypą lub przeziębieniem. W związku z tym, by nie stwarzać zagrożenia dla siebie i innych pacjentów, większość chorych będzie odsyłana do domów, by w ich zaciszu leczyć chorobę zgodnie ze wskazaniami lekarza. Ta sytuacja może dotknąć większość z nas, dlatego warto znać zasady postępowania i przygotować się na tę ewentualność. 

  • Koronawirus u dzieci – czy naprawdę większość przechodzi go bezobjawowo?

    Pandemia koronawirusa uderzyła przede wszystkim w seniorów, natomiast wśród najmłodszych odnotowano stosunkowo niewiele zakażeń i ofiar COVID-19. Większość dzieci przechodzi infekcję łagodnie lub nawet bezobjawowo, co jednak nie oznacza, że choroba im nie zagraża – ostrzegają badacze z Rutgers University. Zgodnie z ich badaniem, dzieci i nastolatki również są narażone na ciężki przebieg choroby, zwłaszcza gdy posiadają choroby towarzyszące.

  • COVID-19 a ciąża: nikłe szanse na zarażenie dziecka koronawirusem podczas porodu

    Rozłąka z dzieckiem tuż po porodzie to traumatyczne przeżyci dla każdej matki, do którego w wielu wypadkach zmusiła pandemia. W trosce o zminimalizowanie ryzyka zakażenia, matki chore na COVID-19 rodzą przez cięcie cesarskie i są izolowane od dziecka tuż po porodzie, bez możliwości kontaktu i naturalnego karmienia do chwili stwierdzenia, że niebezpieczeństwo związane z chorobą minęło. Coraz więcej badań pokazuje jednak, że te środki ostrożności są zbyt drastyczne, ponieważ ryzyko transmisji wirusa z matki na dziecko jest znikome. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij