
Wody mineralne
Dlatego też stale musimy pamiętać o jej systematycznym dostarczaniu. Ilość wody jaką należy wypijać zależy od rodzaju wykonywanej pracy, klimatu w którym żyjemy i aktywności fizycznej. Średnia ilość jej spożycia to około 2 litry dziennie. Specjaliści proponują by przynajmniej połowę wypijanej wody stanowiła woda mineralna, która uzupełnia naszą dietę w niektóre makro- i mikroelementy. Podsumowując lepiej jest pić za dużo niż za mało, bo nadmiar jest wydalany z moczem natomiast jej brak może powodować bardzo niekorzystne zmiany w naszym organizmie.
Czym jest woda mineralna – Królowa wśród wód
Wodę mineralną określamy mianem królowej wśród wód, ponieważ to najszlachetniejsza ze wszystkich wód. Każdy litr takiej wody zawiera co najmniej 1000 mg rozpuszczonych składników mineralnych. W wodzie mineralnej może znajdować się nawet do 70 różnego rodzaju minerałów, jednak większość z nich występuje w wodzie tylko w śladowych ilościach. W takiej wodzie możemy zawsze znaleźć przynajmniej jeden składnik występujący w ilości, która będzie mieć właściwości profilaktyczno-zdrowotne i pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Minerały występujące w wodzie występują w postaci zjonizowanej, bo tylko taka ich forma jest łatwo przyswajalna dla organizmu. Największe znaczenie mają wapń i magnez, których niedobory w codziennej diecie mogą sięgać 30%. Brakującą ilość można uzupełnić pijąc naturalną wodę mineralną w której powinno znaleźć się co najmniej 50 mg magnezu i 150mg wapnia - taka ilość rozpuszczonych składników ma korzystny wpływ na nasz organizm. Istotna jest także proporcja tych dwóch biopierwiastków względem siebie. Najkorzystniejszy stosunek Ca do Mg w wodzie to 2:1.
Charakterystyka najważniejszych minerałów zawartych w wodzie mineralnej
Magnez – najcenniejszy dla zdrowia pierwiastek, bierze udział w ponad 300 reakcjach biochemicznych w naszym organizmie. Decyduje o prawidłowym funkcjonowaniu układu immunologicznego i nerwowo- mięśniowego. Zmniejsza napięcie nerwowe, przeciwdziała stresowi. Zapobiega zawałowi, miażdżycy, chroni przed zatruciami związkami metali ciężkich. Zapotrzebowanie na ten pierwiastek to 300 mg dziennie a jego niedobory mogą sięgać 30%, dlatego w celach profilaktycznych powinno się pić wodę, która zawiera co najmniej 50mg/l tego cennego pierwiastka w każdym litrze- im więcej tym lepiej.
Wapń to podstawowy składnik budulcowy kości i zębów. Niezbędny do prawidłowej pracy serca, wpływa korzystnie na przemianę materii. Bierze udział w krzepnięciu krwi, wspomaga leczenie stanów zapalanych, ma działanie antyalergiczne, zapobiega osteoporozie. Zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek to 800-1200 mg dziennie, natomiast jego braki mogą wynosić 200 mg można je uzupełnić pijąc wodę mineralną o zawartości wapnia powyżej 150mg/l.
Wodorowęglany neutralizują kwasy żołądkowe, obniżają poziom cukru we krwi i w moczu. Przyspieszają trawienie, utrzymują równowagę kwasową w żołądku.
Wody z dużą zawartością wodorowęglanów są szczególnie korzystne dla osób cierpiących na nadkwasotę – powyżej 1000mg/l.
Sód odgrywa ważną role w pracy mięśni pozwala na ich skurcze oraz stanowi składnik wielu enzymów. Bardzo ważny w zachowaniu równowagi wodno-elektrolitycznej organizmu.
Wspomaga wchłanianie składników odżywczych w trakcie trawienia. Jest pierwiastkiem którego zarówno duża jak i mała ilość może wpływać niekorzystnie na organizm. Nadmiar tego pierwiastka zatrzymuje wodę w komórkach co przyczynia się do wzrostu ciśnienia krwi. Niedobór natomiast może doprowadzić do osłabienia i odwodnienia organizmu. Chorzy na nadciśnienie powinni wybierać wody o zawartości sodu nie przekraczającej 200mg/l.
Polecane dla Ciebie
Gazowana czy niegazowana?
Kolejna ważną rzeczą jest poznanie różnic pomiędzy wodami gazowanymi i niegazowanymi. Dwutlenek węgla zawarty w wodzie działa na kubki smakowe sprawiając uczucie orzeźwienia, poprawiając smak. Ma także działanie bakteriostatyczne – hamuje rozwój bakterii i przedłuża trwałość wody. Nie wszyscy jednak powinni pić wodę nasyconą bąbelkami. Unikać jej powinny szczególnie osoby cierpiące na nadkwasotę, chorobę wrzodową żołądka a także pacjenci mający problemy z krtanią i gardłem.
Jaką wodę pić...
W sklepach mamy olbrzymi wybór wód butelkowanych. Dzielą się one na naturalne wody mineralne, wody źródlane i wody lecznicze. Wszystkie te wody pochodzą z zasobów podziemnych i nie mają bezpośredniego kontaktu ze środowiskiem, są pierwotnie czyste pod względem chemicznym i mikrobiologicznym. Największą grupę wód butelkowanych stanowią wody źródlane, które często są mylone z mineralnymi. Na etykietach takich wód zwykle można przeczytać o ich wspaniałych właściwościach – poprawiają samopoczucie, usuwają zmęczenie. Należy jednak pamiętać, że zawartość składników mineralnych w takich wodach jest niewielka, tak samo jak korzyści dla naszego organizmu są znikome.
Specyficzną grupą wód są wody lecznicze, które mogą być pomocne w leczeniu różnego typu schorzeń, np. choroby wrzodowej, kamicy nerkowej, cukrzycy. Spełniają swoje funkcje lecznicze dzięki odpowiedniej zawartości i proporcji minerałów. Najczęściej są stosowane w balneoklimatologii i lecznictwie uzdrowiskowym. Wód tych jednak nie można pic bez ograniczeń, a swoją kurację warto skonsultować z lekarzem.
Często sięgając po wodę mineralną nie zastanawiamy się nad tym co kupujemy, wierząc w hasła na opakowaniach wód, informujące o niesamowitych korzyściach dla naszego organizmu, które są nierzadko pustymi sloganami niemającymi nic wspólnego z prawdziwą wartością wody.
Z przeprowadzonych badań wynika, że Polacy wybierają najchętniej wody naturalne pochodzące z gór a zwłaszcza z miejscowości uzdrowiskowych –dlatego też producenci często wykorzystują ten fakt.
Kupując wodę warto zawsze zwrócić uwagę na ilość zawartych w niej składników mineralnych tak, by dobrać odpowiednią do swoich potrzeb.