Dieta 1000 kcal – efekty, opinie i jej zasadność
Maria Brzegowy

Dieta 1000 kcal – efekty, opinie i jej zasadność

Sytuacja jakich wiele. Zbliża się lato, ślub, Sylwester albo Jubileusz Matury. Większość kobiet budzi się oczywiście zbyt późno i średnio trzy miesiące przed wydarzeniem stwierdza, że pasowałoby schudnąć jakieś 10-15 kilogramów. Szybki research dostępnych w internecie diet, przegląd suplementów „na wszystko” i już wiadomo, że efekt będzie „wow”! A przynajmniej tak się nam tylko wydaje. Bo drastyczne diety nie prowadzą do niczego dobrego – nawet jeśli podczas zakupów można sięgnąć po sukienkę dwa rozmiary mniej. Czym skutkuje dieta bardzo niskokaloryczna? Czy dieta 1000 kalorii jest dla nas zdrowa? I przede wszystkim – co dzieje się po jej zakończeniu?

Ile energii potrzebuje nasz organizm? Czy 1000 kcal wystarczy?

Aby móc odpowiedzieć na to pytanie, najpierw trzeba przypomnieć sobie fizjologiczne podstawy. Na pierwszy ogień - Podstawowa Przemiana Materii (PPM) – czyli z definicji podstawowe wydatki energetyczne naszego organizmu. Jest to energia jaka została wyzwolona w określonym przedziale czasu, do podtrzymania wszystkich procesów życiowych u człowieka leżącego (zatem jak można się domyśleć, jest to naprawdę nasze minimum). Aby obliczyć jej wartość, można posłużyć się wieloma wzorami – mniej lub bardziej skomplikowanymi. Można też wykonać analizę składu ciała na specjalnej wadze, którą posiada w swoich gabinetach większość dietetyków. Dla uproszczenia, my posłużymy się wzorem:

1 kcal / kilogram masy ciała / godzina – dla zdrowej osoby dorosłej.

Oznacza to, że w przypadku kobiety ważącej przykładowo 55 kg, minimum niezbędne do życia to ok. 1320 kcal. Dla osoby o masie ciała powiedzmy 80 kg – to już aż 1920 kcal. 

W obydwu wypadkach, zarówno u osoby, która – jak zakładamy – jest szczupła, jak i u osoby z nadwagą, podstawowe zapotrzebowanie wynosi więcej niż dostarcza słynna dieta 1000 kcal. Czy wobec tego jest to dieta odpowiednia dla każdego? I czy w ogóle jest odpowiednia dla kogokolwiek?

Aby podtrzymać podstawowe czynności życiowe, takie jak bicie serca czy oddychanie, nasz organizm potrzebuje otrzymać odpowiednią dawkę energii. 1000 kcal byłoby może odpowiednie dla osoby o masie ciała równej 45 kg, ale na pewno nie dla tej ważącej już 70, 80 czy więcej.

Jak dietetyk układa dietę redukcyjną? Czy dieta 1000 kcal będzie jego wyborem?

Wartość PPM zależy od wielu czynników – od naszego wieku, płci, przebytych, bądź istniejących chorób, stanu odżywienia, stanu fizjologicznego (np. ciąży albo laktacji). Służy też do określenia naszej Całkowitej Przemiany Materii (CPM) czyli całości zapotrzebowania energetycznego. Jeżeli więc przyjmiemy, że szacujemy CPM dla wspomnianej wyżej kobiety o masie ciała równej 80 kg, to przy uwzględnieniu przykładowo typowej pracy biurowej i wykonywaniu codziennych czynności bez większej aktywności, jej całkowite zapotrzebowanie będzie kształtować się gdzieś na poziomie 2500-2600 kcal. Dopiero od tej wartości należy „odejmować” dostarczaną energię, aby móc planować redukcję masy ciała. Dietetycy posługują się zwykle przedziałem od minus 500 (dla nadwagi) do 1000 kcal w przypadku osoby z wysokim stopniem otyłości. Dla naszej 80-kilogramowej pani, minimum jakie musimy dostarczyć to ok. 1900 kcal (PPM), wobec czego od całkowitego zapotrzebowania odejmiemy jakieś maksymalnie 600-700 kcal.

Prawidłowo skomponowana dieta to nie tylko świetny wygląd, ale i przede wszystkim dbałość o zdrowie. Zachowanie właściwych proporcji w spożyciu składników pokarmowych oraz dostarczenie odpowiedniej ilości energii (nawet jeśli konieczne jest jej ograniczenie) stanowi podstawę zdrowego stylu życia.

Co w praktyce oznacza dieta 1000 kcal?

- długoterminowo: niedobór podstawowych składników odżywczych
Gdyby spróbować zaplanować dietę 1000 kcal zgodnie (w przybliżeniu) z normami żywienia człowieka, ustalając rozkład podstawowych makroskładników mniej więcej według proporcji: 15-20% białka, 30-35% tłuszczu i 45-50% węglowodanów, to po uwzględnieniu jak najlepszego doboru produktów spożywczych (ciemne pieczywo, kasze, oliwa, chudy drób, nabiał albo ryby), okazuje się, że będzie ona prawdopodobnie dietą niedoborową*. Finalnie, nasz testowy jadłospis dostarczył niespełna 20g błonnika pokarmowego (na ok. min. 25g rekomendowanego), ledwie 20% pokrycia zapotrzebowania na wapń, 40% na żelazo oraz 50% na wybrane witaminy. Jadłospis jest również niedoborowy w magnez, cynk oraz potas. Kobieta stosująca taką dietę przez miesiąc raczej problemów nie doświadczy, ale już długoterminowe bazowanie na takich zaleceniach skończy się kłopotami z cerą, wypadaniem włosów, osłabieniem i pogorszenie ogólnego stanu zdrowia.

- uczucie głodu
Nie sposób też pominąć kwestii odpowiedniego stopnia nasycenia. Jeśli jesteśmy w dodatku aktywne fizycznie, 1000 kcal będzie dla nas stanowić wręcz rację głodową. 2-3 pojedyncze kanapki w ciągu dnia, kawałek mięsa albo ryby z kaszą czy ryżem, do tego trochę warzyw i jakiś owoc, to zdecydowanie za mało, aby mówić o komforcie zdrowego najedzenia. Nawet jeśli usiłujemy sobie wmówić, że jest to wystarczające, ciężko odejść od stołu po zaledwie kilku kęsach. Uczucie głodu będzie też związane z naszym ogólnym samopoczuciem – pojawi się rozdrażnienie, brak koncentracji w pracy oraz zły humor spowodowany nieustannym myśleniem o niedostępnym nam jedzeniu.

- efekty diety 1000 kcal – „jojo”
Każdy dietetyk dobrze wie, że efekt jojo może wystąpić po nawet najzdrowszej diecie – w momencie gdy zmiany były czasowe. Jeśli na pewien czas diametralnie modyfikujemy nasze nawyki, to po osiągnieciu wymarzonego celu, najpewniej szybko wrócimy do starych przyzwyczajeń. Dieta bardzo niskokaloryczna będzie jednak obciążona dodatkowym ryzykiem – gdy długotrwale odmawiamy sobie nawet najbardziej podstawowych pokarmów, gdy wreszcie ich posmakujemy, istnieje zagrożenie, że… nie będziemy potrafili przestać. Dawna masa ciała szybko wróci, w dodatku z nawiązką. Stąd właśnie przekonanie specjalistów, że nie odchudzamy się na chwilę, „na okazję”, „na już”. Przede wszystkim powinniśmy zmienić swoje nawyki – na stałe. Tylko wtedy będziemy mieć pewność, że zadbaliśmy nie tylko o nasz wygląd, ale i przede wszystkim o własne zdrowie. Na długi czas.

Najzdrowszą dietą jest jej dopasowanie do naszego aktualnego stanu zdrowia, trybu pracy, przekonań, a nawet przyzwyczajeń. U większości osób, odrobina przyjemności nie jest zabroniona – trzeba tylko nauczyć się z niej korzystać. Poproś o pomoc specjalistę dietetyka – wtedy żadne diety 1000 kcal i mniej nie będą Ci już potrzebne.

*do obliczeń wykorzystano przykład kobiety w wieku 35 lat, o masie ciała równej 80 kg

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Dieta miażdżycowa – zasady, produkty, jadłospis, przepisy

    Choroby układu krążenia, w tym m.in. miażdżyca, wciąż stanowią jedną z głównych przyczyn zgonów w naszych kraju. Wśród czynników ryzyka ich rozwoju wymienia się m.in. niską aktywność fizyczną oraz niewłaściwą dietę. Jak powinno wyglądać żywienie w profilaktyce i leczeniu miażdżycy? Co jeść, a czego unikać? 

  • Dieta z niskim IG – dla kogo? Jak powinna wyglądać? Zasady, produkty o niskim indeksie glikemicznym, przepisy

    Zalecana m.in. osobom zmagającym się z nadwagą albo cukrzycą. Wyklucza produkty wysoko przetworzone, tradycyjne desery, słodycze, a także wybrane owoce i warzywa. Dieta o niskim indeksie glikemicznym. Jakie są jej zasady? Jakie produkty posiadają niski IG? 

  • Słodziki – dlaczego są słodkie i jak wpływają na nasz organizm?

    Słodki smak nie jest zarezerwowany tylko dla cukrów takich jak glukoza, fruktoza czy sacharoza. Istnieją setki substancji pochodzenia naturalnego i syntetycznego, które są słodkie. Wszystkie zaliczamy do substancji słodzących. Co ciekawe, słodki smak charakteryzuje nie tylko związki zaliczane do substancji organicznych (zbudowanych w większości z węgla, wodoru i tlenu). Również związki nieorganiczne, np. sole berylu i ołowiu, wywołują podobne doznania zmysłowe. Jednak należy pamiętać, że są silnie trujące i pod żadnym pozorem nie powinny być spożywane.

  • Dieta w menopauzie – jak powinna wyglądać? Co jeść, a czego unikać? Jak schudnąć podczas menopauzy?

    Czy dieta podczas menopauzy (klimakterium) odgrywa ważną rolę? Okazuje się, że tak. W tym okresie warto zmienić swoje dotychczasowe menu. W jadłospisie przy menopauzie powinny zagościć produkty bogate w fitohormony (fitoestrogeny), witaminy z grupy B, witaminę K, selen, magnez, wapń oraz tryptofan. Dlaczego?  

  • Trening siłowy – zasady i efekty ćwiczeń siłowych. Wskazówki dla osób początkujących

    Trening siłowy to rodzaj treningu beztlenowego, który polega na wykonywaniu kilku ćwiczeń na wszystkie bądź określone grupy mięśniowe w kilku seriach. Jego celem są przede wszystkim ukształtowanie umięśnionej sylwetki oraz poprawa wytrzymałości i wydolności organizmu. Trening na siłę przyspiesza również metabolizm i ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej. Ponadto ćwiczenia siłowe wspomagają pracę układu krążenia oraz zwiększają produkcję endorfin, tzw. hormonów szczęścia. Jakie istnieją metody treningowe? Która z nich jest najlepsza dla osób początkujących?

  • BMI – czym jest i jak obliczyć Body Mass Index? Dlaczego obecnie uważa się, że BMI to wskaźnik daleki od doskonałości?

    Dzięki wskaźnikowi BMI w prosty sposób można oszacować, czy nasza masa ciała jest prawidłowa. To doskonałe narzędzie do badań przesiewowych, jednak ma swoje ograniczenia na poziomie indywidualnym, dlatego rozważnie trzeba podejść do interpretacji wyniku. O czym trzeba pamiętać, wykorzystując wskaźnik do oceny stan zdrowia? Jakie są alternatywy dla BMI?

  • Podjadanie – dlaczego nie jest takie dobre?

    Podjadamy w chwili stresu, ale i w momentach, w których czujemy się dobrze. Słodycze, owoce, słodkie napoje, dodatkowa porcja głównego posiłku... Liczy się wszystko! Każdy mały cukierek, każde ciastko i każda łyżka sosu spróbowana podczas przygotowywania dania dla rodziny! Efekty? Dodatkowe kilogramy, uczucie ciężkości i coraz większe uczucie uzależnienia od tego „by wciąż coś żuć”. Jakie są przyczyny podjadania? Co można jeść bezkarnie, a na co uważać? Jak przestać podjadać?  

  • Dieta w chorobie Parkinsona – na co warto zwrócić uwagę?

    Podstawową formą leczenia choroby Parkinsona jest farmakoterapia. Interwencję tę wspomoże jednak dobrze zbilansowana dieta, która ponadto, zabezpieczy przed dalszymi powikłaniami choroby, w tym m.in. przed niebezpiecznym dla zdrowia, a nawet życia niedożywieniem. Dieta w chorobie Parkinsona – jaką pełni funkcję? Jaki składniki będą ważne? Jak żywieniowo poradzić sobie z zaburzeniami ze strony przewodu pokarmowego? 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij