Opalasz się? Jedz więcej pomidorów!

Najnowsze badania naukowców z Ohio wskazują na mocny związek między jedzeniem pomidorów i zmniejszeniem ryzyka zapadnięcia na raka skóry. Za taki efekt odpowiadać ma likopen, karotenoid nadający tym warzywom ich intensywny kolor.

Na trop prozdrowotnego wpływu pomidorów na skórę wpadli naukowcy z Ohio State University, a ich wnioski opublikowało pismo „Scientific Reports”. Badania były prowadzone na myszach, których pożywienie wzbogacono o niewielką ilość sproszkowanego ekstraktu z pomidorów. Okres obserwacji trwał 35 tygodni, podczas których zwierzęta wystawiano także na działanie intensywnego promieniowania UV. Jak się okazało u myszy, które jadły pomidorowy ekstrakt, odnotowano o połowę mniej przypadków raka skóry niż w grupie kontrolnej składającej się ze zwierząt, których nie karmiono tym warzywem. Co ciekawe, taki efekt zaobserwowano wyłącznie u myszy płci męskiej, dlatego autorzy badania podkreślają, że ich wnioski powinny zwrócić uwagę na różnice między płciami przy rozpatrywaniu strategii prewencyjnych. 

Pasta pomidorowa zapobiega oparzeniom

Badania naukowców z Ohio potwierdzają sformułowane wcześniej wnioski związane z wpływem spożycia pasty pomidorowej na występowanie oparzeń słonecznych. Wykazano, że jedzenie jej zmniejsza ryzyko pojawienia się zmian skórnych będących konsekwencją promieniowania. Taki efekt przypisuje się działaniu likopenu, czyli silnego karotenoidu odpowiedzialnego za czerwień pomidorów, który jest magazynowany w skórze, dzięki czemu zmniejsza szkodliwość promieniowania ultrafioletowego. Co więcej, naukowcy zauważyli, że likopen spożywany razem z pomidorami działa lepiej niż suplement na jego bazie, co może sugerować, że jego działanie jest związane z innymi składnikami zawartymi w pomidorach. 

Warzywa na prostatę i serce

Badania na temat przeciwnowotworowego działania pomidorów w 2014 roku prowadzili również Brytyjczycy i także w tym wypadku ich zbawienne działanie dotyczyło mężczyzn. Po analizie diety 20 tys. mężczyzn między 50 a 69 rokiem życia wywiedziono wniosek, że spożywanie więcej niż 10 porcji pomidorów w tygodniu (w formie świeżych warzyw lub soku) może zmniejszać ryzyko wystąpienia raka prostaty o 18 procent. Dodatkowo, jeśli dieta jest bogata w produkty zwierające selen (m.in. pełnoziarniste pieczywo) oraz wapń, ryzyko maleje znacząco. Wspomniane efekty ponownie zawdzięcza się zawartemu w pomidorach likopenowi będącemu silnym przeciwutleniaczem. 

Prozdrowotne działanie pomidorów znalazło potwierdzenie także w badaniach prowadzonych w 2013 roku w Tuffs University w Bostonie. Na ich podstawie naukowcy stwierdzili, że jedzenie  wspomnianych warzyw chroni przed zawałem i chorobami serca. Spożywanie ich często i przez długi czas (w tym wypadku okres analizy wynosił 11 lat) spowodowało zmniejszenie zagrożenia zapadnięciem na wspomniane schorzenia o 26 procent. 

Czym jest likopen?

Likopen pozwala eliminować z organizmu wolne rodniki odpowiedzialne między innymi za starzenie się skóry i powstawanie nowotworów. Antyoksydant nadaje warzywom i owocom czerwoną barwę, a jego głównym źródłem są pomidory zawierające nawet 20 mg likopenu w 100 gramach świeżego warzywa. Znacznie więcej substancji znajdziemy w przetworach pomidorowych, takich jak pasty, keczup czy soki – do 150 mg w 100 gramach. Niewielkie ilości likopenu zawierają także papryka, arbuz czy czerwony grejpfrut. By zwiększyć jego przyswajalność, potrawy z pomidorami warto wzbogacać o tłuszcz, na przykład oliwę z oliwek, a także jadać na ciepło. W tym kontekście świetnym przykładem dania bogatego w przeciwutleniacze jest neapolitańskie spaghetti. Na opakowaniach spożywczych likopen figuruje pod nazwą E160d jako naturalny barwnik. 

Źródło: Rynek zdrowia, PAP, Poradnik Zdrowie


Podziel się: