Zdrowe i lekkie grillowanie – czy to możliwe?
Maria Brzegowy

Zdrowe i lekkie grillowanie – czy to możliwe?

Sezon grillowy kocha chyba każdy. Niezależnie od tego, czy jesteśmy smakoszami wege, czy z uwielbieniem wcinamy mięso, z niecierpliwością oczekujemy pierwszej sprzyjającej biesiadowaniu pod chmurką pogody! Co jednak, gdy dbamy o figurę, a żołądek niekoniecznie przyjmuje cięższą dietę? Czy da się grillować zdrowo?

Grillowanie powszechnie jest uznawane za prosty i lekki sposób przyrządzenia posiłku. Do obróbki cieplnej nie używamy już tłuszczu, a ten obecny w produkcie się wytapia. Grillowane produkty często są o wiele lepiej tolerowane przez osoby z wrażliwym żołądkiem niż te przygotowane w tradycyjny sposób, np. za pomocą smażenia. Brzmi optymistycznie? Pamiętajmy jednak jeszcze o kilku ważnych rzeczach.

1. Wybierz właściwe produkty

W sezonie grillowym półki supermarketów wprost uginają się pod „pysznościami” przeznaczonymi do przyrządzania na ruszcie: marynowane kiełbaski, skąpane w oleju tłuste mięsa, warzywne szaszłyki zawierające więcej soli, niż mieści się w solniczce. Jeśli sięgasz po nie bez zastanowienia, myśląc, że grill wszystko załatwi i wytopi wspomniany tłuszcz, jesteś w ogromnym błędzie. Szereg dodatków wykorzystywanych do przyrządzenia tych produktów to mieszanki przypraw, które trudno nazwać naturalnymi. Tłuszcz? Znacznie więcej, niż sam byś wykorzystał przy domowym marynowaniu.

Wniosek? Sam wybieraj i kupuj mięso oraz warzywa przeznaczone na grill. Wykorzystaj naturalne zioła poprawiające trawienie, staraj się ograniczać olej w marynacie. Sięgaj również po dobrej jakości mięso. To, że je grillujesz, nie oznacza, że masz wybierać najtańsze i wątpliwego pochodzenia. Zapomnij o gotowym mielonym, jeśli zamierzasz przyrządzić hamburgery – nigdy nie wiesz, co znajduje się w środku. Kiedy dbasz o linię, pamiętaj, że karkówka dostarcza znacznie więcej kalorii niż mięso drobiowe, dlatego warto zachować rozsądek.

Międzynarodowa Agencja ds. Badań nad Rakiem (IARC) sklasyfikowała przetworzone mięso (a więc każde mięso poddane procesom mającym za zadanie poprawić smak lub przedłużyć jego trwałość, m.in. kiełbaski, wędliny, parówki) jako produkt rakotwórczy. Z kolei czyste mięso czerwone, niepoddane żadnej obróbce, jako prawdopodobnie rakotwórcze. Miej to na uwadze podczas zakupów. Być może lepszą alternatywą będzie przygotowanie od czasu do czasu wege grilla.

2. Rozsądnie dobierz sprzęt

Choć większość z nas doskonale o tym wie, warto przypomnieć – do grillowania używamy specjalnie do tego przeznaczonych tacek. Podczas pieczenia na ruszcie powstają szkodliwe dla zdrowia, rakotwórcze związki (np. gdy tłuszcz wytapia się z mięsa, skapuje na węgiel, wydzielając przy tym toksyczne opary, które osiadają na przygotowanym daniu).

Do palenia w grillu należy wykorzystywać węgiel drzewny lub drewno z drzew liściastych (nie iglastych), unikać rozpałek oraz kartonów, gazet czy kawałków malowanego drewna zawierających substancje barwiące, które niekorzystnie oddziałują na organizm w przypadku kontaktu z ogniem.

Powiązane produkty

3. Szczegóły tworzą całość

Odmawiasz kromki chleba czy porcji sałatki, chrupiąc samą kiełbaskę, bo jesteś na diecie, a chcesz choć trochę ograniczyć zjadane kalorie? To błąd! Przypomnij sobie, ile razy po jednym kawałku znów byłeś głodny i sięgnąłeś po kolejny. Do porcji grillowanego mięsa koniecznie dodaj dobrej jakości pieczywo (najlepiej żytnie, graham – zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, który na dłużej zapewni Ci sytość) i obowiązkowo świeże warzywa. Możesz przygotować sałatkę z odrobiną oliwy albo dipem z jogurtu naturalnego.

Grill to nie tylko kiełbasa oraz hamburgery. Opiekać na ruszcie warto również smaczne, warzywne szaszłyki, a także ryby! Te ostatnie są nie tylko lekkostrawne, ale również szybciej się je przygotowuje. Umiejętnie dobrane dostarczą organizmowi szeregu dobrych składników odżywczych (np. ryby morskie – kwasy omega-3).

4. Dobieraj odpowiednie przekąski

Ciepło, cieplej, gorąco… Z ochotą sięgasz po zimne piwo. W międzyczasie garść słonych orzeszków ziemnych, nieco chipsów i paluszków. Jeśli zdarza Ci się to sporadycznie – w porządku. Każdemu z nas należy się odrobina przyjemności oraz zapomnienia.

Jednak jeśli Twoja kolacja wygląda tak notorycznie – uważaj. Może się okazać, że po lecie przybędzie Ci kilka dodatkowych kilogramów, a w dodatku ucierpi Twój żołądek.

Garść chipsów albo 20 paluszków to 100 kcal, garść orzeszków ziemnych – 200 kcal, zaś puszka piwa – 220-250 kcal! W zamian warto przygotować do chrupania słupki warzyw i jogurtowe dipy (np. koperkowy, ziołowy), upiec domowe ciasteczka lub biszkopt, a zamiast piwa – sięgnąć po lampkę półwytrawnego wina.

Wybierz mądrze!

  • Kawałek kiełbaski z grilla (75 g) + sałatka z pomidorów, ogórka, cebuli z jogurtem + kromka chleba – ok. 400 kcal.
  • Ta sama wersja ze szklanką piwa – ok. 510 kcal; z lampką wina – 550 kcal.
  • Pół pstrąga + sałatka z pomidorów, ogórka, cebuli z jogurtem + kromka chleba – ok. 440 kcal.
  • Ta sama wersja, ale z łososiem – 520 kcal.
  • Kawałek karkówki wołowej (100 g) + sałatka z pomidorów, ogórka, cebuli z jogurtem + kromka chleba + całe piwo – ok. 700 kcal.

5. Bądź cierpliwy

Znamy to doskonale – właśnie grillujemy i nie możemy się doczekać, kiedy nareszcie skosztujemy wszystkich pyszności. Sięgamy po wyśmienicie pachnące mięso, nie zważając na to, że prawdopodobnie w środku jest jeszcze niedopieczone. Tymczasem taka praktyka niekiedy przynosi naprawdę nieprzyjemne konsekwencje, w szczególności dla kobiet w ciąży. Dobrze jest zaopatrzyć się w chociażby najprostszy przyrząd – termometr z nakłuwaczem. Gdy naszym zdaniem mięso będzie już gotowe, nakłuwamy je i sprawdzamy faktyczną temperaturę w środku.

ZAPAMIĘTAJ!

  • Do grillowania wykorzystuj tylko świeże produkty.
  • Pamiętaj o dodatku świeżych warzyw.
  • Nie przechowuj grillowanych dań.
  • Zaopatrz się w odpowiedni sprzęt do rozpalania grilla.
  • Uważaj na kaloryczne przekąski.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Błonnik pokarmowy – gdzie i czym jest? Jak wpływa na zdrowie?

    Błonnik pokarmowy, zwany włóknem pokarmowym, to grupa substancji, która odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu układu pokarmowego człowieka. Wyróżnia się dwie frakcje błonnika pokarmowego: rozpuszczalną i nierozpuszczalną w wodzie. Każda wywiera określony wpływ na organizm. W jakich produktach można znaleźć błonnik pokarmowy i jakie są jego właściwości?

  • Dynia – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Dietetyczne przepisy z dynią

    Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i minerały – m.in. w magnez, selen, potas i cynk. Stanowi także źródło białka i błonnika pokarmowego. Kto powinien włączyć ją do swojej diety? Jakie właściwości mają pestki z dyni i olej z dyni? Czy to warzywo będzie odpowiednie dla cukrzyków?

  • Mleko kokosowe – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie. Jak zrobić je w domu?

    Mleko kokosowe stanowi smaczną alternatywę dla mleka krowiego, dzięki czemu może znaleźć miejsce m.in. w diecie osób chorujących na celiakię, cukrzycę czy nietolerancję laktozy. Jakie właściwości i zastosowanie ma mleko kokosowe? Jak w łatwy sposób przygotować je samodzielnie w domu?

  • Gruszka – właściwości, wartości odżywcze, przepisy

    Jej dodatek do diety może pomóc przy uciążliwych zaparciach. Świetnie sprawdzi się jako element maseczki na przetłuszczającą się cerę. W dodatku pysznie smakuje zarówno w daniach na słodko, jak i na wytrawnie. Gruszka – jakimi wartościami odżywczymi się charakteryzuje? Czy jedzenie jej może zaszkodzić? Co dobrego przygotować z gruszek?

  • Kapary – smak, właściwości i zastosowanie w kuchni

    Kapary to roślina krzewiasta naturalnie występująca w strefie tropikalnej i w basenie Morza Śródziemnego. Pąki kwiatowe kaparów są znane już od wielu lat ze względu na swój charakterystyczny smak oraz działanie wspomagające trawienie i leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Kapary są ważnym źródłem wielu różnych biologicznie aktywnych substancji chemicznych, których właściwości terapeutyczne były już dobrze znane i cenione przez starożytnych Rzymian.

  • Blue Monday – co to jest? Kiedy wypada? Czy Blue Monday to mit?

    Blue Monday to termin określający rzekomo najbardziej depresyjny dzień w roku. Według wyliczeń twórcy tej teorii przypada on na trzeci poniedziałek stycznia. To właśnie w tym dniu we wszystkich mediach słyszymy o niebieskim poniedziałku. Wiele osób zastanawia się wówczas, ile jest prawdy w teorii Blue Monday.

  • Żele energetyczne – jak używać? Czy są tylko dla sportowców?

    Podczas długotrwałej, zwiększonej aktywności fizycznej, jak udział w maratonie, intensywny trening czy wyścig kolarski, organizm potrzebuje dużej ilości energii, którą czerpie z glukozy i glikogenu. W celu utrzymania wydolności na tym samym poziomie oraz niedopuszczenia do uczucia zmęczenia dobrym rozwiązaniem jest stosowanie żeli energetycznych, które w prosty sposób dostarczają łatwo przyswajalne węglowodany i pozwalają utrzymać cukier na odpowiednim poziomie.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij