Czekolada nie tylko do jedzenia

Ten wyrób cukierniczy sporządzany z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego i dodatków zna każdy. Powszechnie wiadomo, że czekolada poprawia nastrój, wywołuje uczucie zadowolenia, a także rozjaśnia umysł i daje solidną porcję energii. Jest to nie tylko ulubiony łakoć, ze względu na walory smakowe, ale również i skuteczny luksusowy kosmetyk. Jej dobroczynne właściwości wykorzystuje także przemysł kosmetyczny. Można ją znaleźć w kremach, masłach, a także jest często wykorzystywana do masażu ciała czy aromaterapii.

Składniki aktywne w czekoladzie

  • Antyoksydanty

Czekolada wywiera działanie przeciwwolnorodnikowe. Zawiera ona flawonoidy, epikatechiny, katechiny i procyjanidy. Związki te aktywnie zapobiegają reakcjom utleniania, niwelując aktywność wolnych rodników i opóźniając starzenie się skóry. Reaktywne formy różnych cząsteczek, pozbawione jednego elektronu, lub posiadające o jeden elektron za dużo, mogą uszkadzać fibroblasty, odpowiedzialne za produkcję włókien kolagenowych. Ponadto, utleniają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, prowadząc do reakcji uczuleniowych. Wpływają destrukcyjnie na błony komórek naskórka i skóry właściwej, zaburzając ich funkcje ochronne. Dlatego czekolada jest częstym składnikiem kosmetyków do pielęgnacji cery dojrzałej.

  • Białka i tłuszcze

Czekolada to również kosmetyk dla skóry suchej, szorstkiej, wymagającej nawilżenia, natłuszczenia i szybkiej regeneracji. Zawiera m.in. białka i tłuszcze, które ochraniają skórę przed czynnikami zewnętrznymi, a także odbudowują barierę hydrolipidową naskórka. Dłuższe stosowanie masła kakaowego przyczyni się do ochrony skóry przed utratą wilgoci, wygładzi i nada jej młodzieńczego blasku.

  • Na cellulit i rozstępy... alkaloidy

Czekolada zawiera roślinne związki biologicznie czynne, jakimi są alkaloidy. Do grupy alkaloidów purynowych, zawartych w czekoladzie, zalicza się teobrominę i kofeinę. Kofeina wywołuje korzystne zmiany w obrębie skóry. Do tej pory przypisywano jej udział w redukcji cellulitu, gdyż zapobiega nadmiernemu odkładaniu się tłuszczu. Dziś wiemy także, że usuwa toksyny z organizmu oraz zapobiega powstaniu brzęków. Oprócz tego powoduje odwodnienie komórek, przez co skóra się napina i wygładza, a jej właściwości drenujące, przyspieszają mikrokrążenie. Zarówno kofeina, jak i teobromina, którą charakteryzuje dłuższy czas działania, usprawnią proces lipolizy, czyli rozkład trójglicerydów do wolnych kwasów tłuszczowych zachodzący w tkance tłuszczowej. Innymi słowy związki te są spalaczami tłuszczu. Z tego też powodu czekolada jest stosowana w dużym stopniu w preparatach i zabiegach antycellulitowych i wyszczuplających.

  • Kwasy tłuszczowe

W skład tłuszczu znajdującego się w maśle kakaowym, wchodzi wysokiej jakości kwas linolowy. Obok właściwości przeciwutleniających oraz nawilżających wyraźne zmarszczki,  tuszuje blizny oraz rozstępy. Obok kwasu linolenowego, w tłuszczu kakaowym znajduje się mieszanina triacylogliceroli, wolne kwasy tłuszczowe oraz diacylo i monocylo-glicerole. Wśród triacylogilcerolach dominują trzy kwasy tłuszczowe: palmitynowy, stearynowy i oleinowy.

Kwas palmitynowy ma właściwości okluzyjne oraz działa emoliencyjnie. Na powierzchni tworzy naturalny film ochronny, zapobiegający utracie wody oraz chroniący organizm przed czynnikami zewnętrznymi. Doskonale zaspokaja potrzeby skóry suchej i łuszczącej. Kolejnym nasyconym kwasem tłuszczowym występującym w maśle kakaowym jest kwas stearynowy.  Do jego głównych właściwości należy ochrona skóry przed nadmierną utratą wody. Ponadto, jest dobrze absorbowany przez skórę i występuje również w ludzkim sebum.

  • Mikroelementy i makroelementy

Czekolada jest źródłem magnezu, żelaza, wapnia, fosforu. Pierwiastki te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Magnez m.in. reguluje przemiany energetyczne w komórkach skóry oraz ma działanie przeciwuczuleniowe. Żelazo odpowiada za odpowiednie odżywienie i ukrwienie skóry. Wapń wspomaga leczenie chorób alergicznych skóry, stanów zapalnych oraz niektórych egzem. Z kolei fosfor buduje błony komórkowe.

Warto zwrócić szczególną uwagę na zawartość cynku i miedzi. Cynk wykazuje właściwości antywolnorodnikowe, zmniejsza uszkodzenia komórek spowodowanych promieniowaniem UV, a także zwiększa odporność fibroblastów na stres oksydacyjny. Dzięki czemu, spowalnia procesy starzenia, a także przyspiesza gojenie. Natomiast miedź, wykazuje właściwości odmładzające, stymulując syntezę kolagenu. Warunkuje również prawidłowe gojenie się uszkodzeń skóry.

Czekolada jako przyjemność, którą warto sobie sprawić

Czekolada jest idealną słodkością dla naszego ciała, wskazana dla osób potrzebujących szybkiego relaksu i odprężenia. Jej zapach rozpieszcza zmysły i ciało. Aromat daje poczucie relaksu i sprzyja odprężeniu po ciężkim dniu pracy. Z tego względu stosuje się ją w ekskluzywnych rytuałach spa, których jest nieodłącznym elementem. Wykorzystuje się ją począwszy od kakaowej kąpieli, pobudzającego peelingu, a skończywszy na zakończeniu zabiegu, w postaci aromatycznej i ciepłej czekolady, którą nakłada się bezpośrednio na skórę i wykonuje masaż. Doskonale sprawdza się w przypadku kobiet w ciąży. Wskazana dla osób, których dotyka chandra i zmęczenie. Powszechnie wiadomo, że czekolada poprawia nastrój. W kosmetyce wykorzystuje się i te właściwości. Czekolada zawiera fenyloalaninę. Jest to jeden z alkaloidów, który pełni funkcje neurotransmitera. Nazywany bywa również „hormonem miłości”, gdyż zwiększa wydzielanie endorfin. Dodatkowo sprzyja ona wzrostowi serotoniny, która odpowiada za dobre samopoczucie.  Ponadto, czekolada sprawi, że skóra będzie intensywnie odżywiona i odmłodzona, a także nawilżona i zrewitalizowana.

Masło kakaowe

Tłuszcz roślinny otrzymywany z nasion dojrzałych owoców kakaowca właściwego, (Theobroma cacao), drzewa rosnącego w tropikalnych rejonach Afryki, Ameryki Południowej i Środkowej;  znany jest jako olej lub masło kakaowe. Masło kakaowe, jak wspomniano wcześniej, jest głównym składnikiem czekolady. Jest ono również wykorzystywane jako surowiec kosmetyczny. Ze względu na zawartość opisanych polifenoli, posiada silne właściwości przeciwutleniające, regenerujące i odżywcze. Warto również wspomnieć nt. naturalnego jego zamiennika. Masło kokum, to masło twarde, nienadające się do stosowania samodzielnie. Jest popularnym składnikiem kosmetyków. Zawiera niezbędne kwasy tłuszczowe, witaminę E. Jego zaletą jest brak zatykania ujść gruczołów łojowych, działa zatem niekomedogenne Ponadto, skutecznie zmiękcza skórę i przywraca jej elastyczność. Znajdziemy go w preparatach tj. mydła, balsamy, kremy do stóp i ciała.


Podziel się:

Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus