×
DOZ.PL Darmowa
aplikacja
DOZ.pl
Zainstaluj

Przegląd owoców egzotycznych. Część 1

Większość osób zna smak takich owoców jak ananas, mango czy granat. Są one łatwo dostępne w sklepach i coraz bardziej przystępne cenowo. Czasami jednak na półce widać nieznane owoce, które zachęcają do sięgnięcia po nie. Oto przegląd znanych oraz nieznanych owoców egzotycznych.

Jednym z owoców egzotycznych jest pomelo, które z wyglądu przypomina dużego grejpfruta. Ma lekko słodki smak, dlatego mogą go jeść cukrzycy. Jedynie biała skórka pomiędzy skórą a miąższem jest gorzkawa, jak u grejpfrutów. Owoc ten charakteryzuje się najwyższą ilością witaminy C spośród wszystkich cytrusów — ma jej więcej niż cytryna, która wydaje się być najbogatsza w tę witaminę. Błonnik zawarty w miąższu pomelo zostawia na długo uczucie sytości w żołądku. Kobiety w ciąży powinny uważać z jego jedzeniem, ponieważ może wywoływać alergię. Powinno się je też dokładnie umyć przed obraniem.

Witamina C  zwiększa elastyczność naczyń, dodaje energii i chroni przed infekcjami. Owoc świetnie smakuje w sałatkach, nadaje się na marmoladę oraz soki. Po dokładnym umyciu skórę można kandyzować. Jest ona świetnym dodatkiem do ciast i deserów. Sok z pomelo sprawdza się w przemyśle mydlarskim ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów. Nadaje skórze blasku, a także wygładza ją.

Papaja — dobry owoc egzotyczny

Papaja charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy A i C, ale zawiera także enzym — papainę, który bardzo dobrze wpływa na układ trawienny oraz zwalcza wszelkie problemy z trawieniem pokarmów wysokobiałkowych. Działa w każdym „środowisku”, bo nie zwiększa kwasowości, dzięki czemu leczy schorzenia trawienne. Powoduje wzrost odporności organizmu, ponieważ wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, a zawarte w papai enzymy pomagają walczyć z infekcjami. Owe enzymy niszczą szkodliwe bakterie i zapobiegają powstawaniu stanów zapalnych.

Jedzenie papai jest wskazane zwłaszcza przy antybiotykoterapii, ponieważ wspomaga regenerację wątroby. Miejscowe zastosowanie tego owocu pomaga goić rany, zapobiega infekcjom poparzonych tkanek oraz leczy odleżyny. Poprawia także wygląd włosów i skóry, dlatego jest składnikiem wielu kosmetyków.

Liczi — egzotyczna śliwka

Z zewnątrz szorstka, twardawa śliwka skrywa wewnątrz niezwykle słodki i pyszny miąższ, który należy oddzielić od niejadalnej pestki. Liczi ma bardzo dużo witaminy C oraz soli mineralnych. Leczy dolegliwości układu pokarmowego, poprawia samopoczucie, wzmacnia odporność organizmu, a zawartością błonnika dorównuje jabłkom. Spożywa się je przede wszystkim na surowo, lecz ze względu na szybką utratę świeżości popularne jest zarówno suszenie, jak i konserwacja tych owoców. Liczi dodawane bywa najczęściej do deserów oraz sałatek.

Mango — egzotyka dla urody

Witamina A, C, PP oraz magnez, potas, błonnik to główne składniki mango. Ma w sobie też lupeol — związek triterpenowy, który działa antyoksydacyjnie, przeciwmiażdżycowo, przeciwzapalnie i przeciwutleniająco. Najbardziej odżywczą częścią tego owocu są pestki, z których produkuje się masło. Zawiera ono kwasy tłuszczowe oraz substancje zapobiegające bakteriom, wirusom, grzybom. Doskonale nawilża, natłuszcza, regeneruje, a także wygładza skórę. Jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym. Hamuje też procesy starzenia się wierzchniej warstwy ciała.  Mango jest składnikiem szamponów i odżywek do włosów suchych oraz zniszczonych, balsamów do ciała, toników do cery suchej, podrażnionej i naczynkowej. Mus z jego miąższu można stosować jako maseczkę, a sok z owocu mango bywa naturalnym tonikiem.

Granat czerwony — egzotyczna bomba witaminowa

Granaty zawierają prawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych, m.in. witaminy: C, E, B i A oraz magnez, fosfor i potas. Granat ma największą ilość antyoksydantów zwalczających wolne rodniki spośród wszystkich owoców. Jego jedzenie łagodzi stres oraz działa bardzo dobrze na serce i układ krwionośny. Skórka, a także kora granatów zawiera dużo garbników wykorzystywanych w medycynie i garbarstwie. Z liści powstaje pyszna herbata. Same owoce regenerują skórę. Olej z pestek jest częstym składnikiem szamponów oraz odżywek do włosów. Wzmacnia skórę, włosy i paznokcie.

Jedzenie owoców egzotycznych poprawia samopoczucie, korzystnie wpływa na zdrowie i urodę, dlatego warto po nie sięgać jak najczęściej.


Podziel się: