Przegląd owoców egzotycznych. Część 1

Większość z nas zna smak takich owoców jak ananas, mango czy granat. Są one łatwo dostępne w sklepach i coraz bardziej przystępne cenowo. Czasami jednak na półce widzimy nieznane owoce i chcielibyśmy po nie sięgnąć, ale nie wiemy „z czym to się je”. Przygotowaliśmy przegląd znanych i nieznanych owoców egzotycznych, kierując się jednak bardziej ich zdrowiem niż smakiem.

Pomelo czyli przerośnięty grejpfrut

Ten owoc rzeczywiście z wyglądu przypomina dużego grejpfruta, jednak w smaku jest słodki, ale nie za bardzo, dlatego mogą go jeść cukrzycy. Jedynie biała skórka pomiędzy skórą a miąższem jest gorzkawa jak u grejpfrutów. Pomelo charakteryzuje się najwyższą ilością witaminy C spośród wszystkich cytrusów – ma jej więcej niż cytryna, która wydaje się być najbogatsza w tę witaminę. Błonnik zawarty w miąższu pomelo, zostawia na długo uczucie sytości w żołądku. Kobiety w ciąży powinny uważać z jedzeniem pomelo, bo może wywoływać alergie. Powinno się je też dokładnie umyć przed obraniem. Witamina C zawarta w pomelo zwiększa elastyczność naczyń, dodaje energii i chroni przed infekcjami. Owoc świetnie smakuje w sałatkach, nadaje się na marmoladę i soki. Po dokładnym umyciu skórę można kandyzować i jest ona świetnym dodatkiem do ciast i deserów. Sok z pomelo sprawdza się w przemyśle mydlarskim ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów. Nadaje skórze blasku i wygładza ją.

Papaja

Charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy A i C ale zawiera także enzym - papainę, który bardzo dobrze wpływa na układ trawienny i zwalcza wszelkie problemy z trawieniem pokarmów wysokobiałkowych. Działa w każdym „środowisku”, bo nie zwiększa kwasowości, dzięki czemu leczy schorzenia trawienne. Zwiększa odporność organizmu, ponieważ ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne a zawarte w papai enzymy pomagają walczyć z infekcjami. Owe enzymy niszczą szkodliwe bakterie i zapobiegają powstawaniu stanów zapalnych. Jedzenia papai jest wskazane zwłaszcza przy antybiotykoterapii, ponieważ wspomaga regeneracje wątroby. Miejscowe zastosowanie papai pomaga goić rany, zapobiega infekcjom poparzonych tkanek oraz leczy odleżyny. Poprawia także wygląd włosów i skóry dlatego jest składnikiem wielu kosmetyków.

Liczi – chińska śliwka

Z zewnątrz szorstka i twardawa, skrywa wewnątrz niezwykle słodki i pyszny miąższ, który należy oddzielić od niejadalnej pestki. Liczi ma bardzo dużo witaminy C i soli mineralnych. Leczy dolegliwości układu pokarmowego a ponadto poprawia samopoczucie i wzmacnia odporność organizmu, a zawartością błonnika dorównuje jabłkom. Spożywa się je przede wszystkim na surowo, jednak ze względu na szybką utratę świeżości popularne jest zarówno suszenie jak i konserwacja tych owoców. Liczi dodawane jest najczęściej do deserów i sałatek.

Mango – egzotyka dla urody

Witamina A, C, PP oraz magnez, potas, błonnik to główne składniki mango. Ma w sobie też lupeol – związek triterpenowy który działa antyoksydacyjnie, przeciwmiażdżycowo, przeciwzapalnie i przeciwutleniająco. Najbardziej odżywczą częścią mango są jego pestki z których produkuje się masło. Zawiera ono kwasy tłuszczowe i substancje mające działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Doskonale nawilża i natłuszcza oraz regeneruje i wygładza skórę. Jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym, hamuje też procesy starzenia się skóry.  Mango jest składnikiem szamponów i odżywek do włosów suchych i zniszczonych oraz balsamów do ciała, toników do cery suchej, podrażnionej i naczynkowej. Mus z miąższu mango można stosować jako maseczkę, a sok z owocu mango może być naturalnym tonikiem.

Granat czerwony – bomba witaminowa

Granaty zawierają prawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych, m.in. witaminy: C, E, B i A oraz magnez, fosfor i potas. Granat posiada największą ilość antyoksydantów zwalczających wolne rodniki spośród wszystkich owoców. Jedzenie granatu łagodzi stres i działa bardzo dobrze na serce i układ krwionośny. Skórka i kora granatów zawierają dużo garbników wykorzystywanych w medycynie i garbarstwie. Z liści granatu powstaje pyszna herbata. Same owoce regenerują skórę. Olej z pestek jest częstym składnikiem szamponów i odżywek do włosów. Wzmacnia skórę włosy i paznokcie.

Jedzenie owoców egzotycznych poprawia nasze samopoczucie, korzystnie wpływa na zdrowie i urodę, dlatego warto po nie sięgać jak najczęściej.


Podziel się:

Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus