
Przegląd owoców egzotycznych. Część 1
Jednym z owoców egzotycznych jest pomelo, które z wyglądu przypomina dużego grejpfruta. Ma lekko słodki smak, dlatego mogą go jeść cukrzycy. Jedynie biała skórka pomiędzy skórą a miąższem jest gorzkawa, jak u grejpfrutów. Owoc ten charakteryzuje się najwyższą ilością witaminy C spośród wszystkich cytrusów — ma jej więcej niż cytryna, która wydaje się być najbogatsza w tę witaminę. Błonnik zawarty w miąższu pomelo zostawia na długo uczucie sytości w żołądku. Kobiety w ciąży powinny uważać z jego jedzeniem, ponieważ może wywoływać alergię. Powinno się je też dokładnie umyć przed obraniem.
Papaja — dobry owoc egzotyczny
Papaja charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy A i C, ale zawiera także enzym — papainę, który bardzo dobrze wpływa na układ trawienny oraz zwalcza wszelkie problemy z trawieniem pokarmów wysokobiałkowych. Działa w każdym „środowisku”, bo nie zwiększa kwasowości, dzięki czemu leczy schorzenia trawienne. Powoduje wzrost odporności organizmu, ponieważ wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, a zawarte w papai enzymy pomagają walczyć z infekcjami. Owe enzymy niszczą szkodliwe bakterie i zapobiegają powstawaniu stanów zapalnych.
Liczi — egzotyczna śliwka
Z zewnątrz szorstka, twardawa śliwka skrywa wewnątrz niezwykle słodki i pyszny miąższ, który należy oddzielić od niejadalnej pestki. Liczi ma bardzo dużo witaminy C oraz soli mineralnyh. Leczy dolegliwości układu pokarmowego, poprawia samopoczucie, wzmacnia odporność organizmu, a zawartością błonnika dorównuje jabłkom. Spożywa się je przede wszystkim na surowo, lecz ze względu na szybką utratę świeżości popularne jest zarówno suszenie, jak i konserwacja tych owoców. Liczi dodawane bywa najczęściej do deserów oraz sałatek.
Polecane dla Ciebie
Mango — egzotyka dla urody
Witamina A, C, PP oraz magnez, potas, błonnik to główne składniki mango. Ma w sobie też lupeol — związek triterpenowy, który działa antyoksydacyjnie, przeciwmiażdżycowo, przeciwzapalnie i przeciwutleniająco. Najbardziej odżywczą częścią tego owocu są pestki, z których produkuje się masło. Zawiera ono kwasy tłuszczowe oraz substancje zapobiegające bakteriom, wirusom, grzybom. Doskonale nawilża, natłuszcza, regeneruje, a także wygładza skórę. Jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym. Hamuje też procesy starzenia się wierzchniej warstwy ciała. Mango jest składnikiem szamponów i odżywek do włosów suchych oraz zniszczonych, balsamów do ciała, toników do cery suchej, podrażnionej i naczynkowej. Mus z jego miąższu można stosować jako maseczkę, a sok z owocu mango bywa naturalnym tonikiem.
Granat czerwony — egzotyczna bomba witaminowa
Granaty zawierają prawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych, m.in. witaminy: C, E, B i A oraz magnez, fosfor i potas. Granat ma największą ilość antyoksydantów zwalczających wolne rodniki spośród wszystkich owoców. Jego jedzenie łagodzi stres oraz działa bardzo dobrze na serce i układ krwionośny. Skórka, a także kora granatów zawiera dużo garbników wykorzystywanych w medycynie i garbarstwie. Z liści powstaje pyszna herbata. Same owoce regenerują skórę. Olej z pestek jest częstym składnikiem szamponów oraz odżywek do włosów. Wzmacnia skórę, włosy i paznokcie.
Jedzenie owoców egzotycznych poprawia samopoczucie, korzystnie wpływa na zdrowie i urodę, dlatego warto po nie sięgać jak najczęściej.