
Alternatywy dla klasycznej kawy
Żołędziówka
Kawa powstaje z gotowanych żołędzi, które następnie się praży i mieli. Zawiera dużo magnezu, potasu i fosforu. Dzięki wysokiej zawartości kwasu foliowego wzmacnia komórki i stymuluje je do wzrostu. Dobrze wpływa na działanie żołądka i śledziony, reguluje zaburzenia żołądkowo – jelitowe oraz wzmacnia układ trawienny. Kawa żołędziówka likwiduje uczucie głodu, jest bardzo pożywna. Ma oryginalny smak, pasują do niej dodatki takie jak kardamon, cykoria, cynamon, mleko i miód. Polecana jest szczególnie osobom na diecie bezglutenowej. Oprócz tego, żołędziówka likwiduje zaburzenia żołądkowe i leczy biegunkę. Nie ma właściwości pobudzających, wręcz przeciwnie, relaksuje i odpręża, ale jej walory smakowe docenią z pewnością fani kawowego aromatu.
Kawa orkiszowa
Napój powstaje z palonych ziaren orkiszu. Jest bardzo pomocna przy spadkach wydolności, problemach z sercem i układem krążenia. Wzmacnia nie tylko odporność, ale także cały organizm. Usuwa toksyny i pobudza zmysły. Picie kawy orkiszowej zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę. Jest polecana przy problemach żołądkowych. Regeneruje organizm. Nie zawiera kofeiny, nie podnosi ciśnienia, dlatego bez obaw mogą ją spożywać osoby z nadciśnieniem. Można ją podawać dzieciom, a kobiety w ciąży mogą się cieszyć smakiem kawy, nie obawiając się o zdrowie swojego maluszka.
Polecane dla Ciebie
Kawa z cykorii
Bazą kawy jest uprażony i sproszkowany korzeń cykorii. Ze względu na wysoką zawartość błonnika, kawa z cykorii reguluje przemianę materii i wspomaga odchudzanie, powodując uczucie sytości w żołądku. Zwiększa przyswajanie wapnia. Zawiera inulinę, która korzystnie wpływa na figurę i chroni przed zaparciami. Kawa z cykorii poprawia też florę bakteryjną jelit. Polecana jest osobom na diecie ze względu na uczucie sytości jakie powoduje jej wypicie. Osoby dbające o kondycję mogą zamienić zwykłą kawę na kawę z cykorii, ponieważ ta druga nie wypłukuje cennego magnezu, którego niedobór może powodować bolesne skurcze mięśni. Bez obaw mogą ją pić kobiety w ciąży. Po dodaniu mleka dobrze wpływa na przyswajalność białka i magnezu.
Kawa żytnia
Bardzo aromatyczna odmiana kawy bezkofeinowej jest składnikiem popularnej kawy zbożowej i powstaje z palonych ziaren żyta. Zawiera dużo błonnika i pomaga usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu. Dzięki dużej zawartości potasu pozytywnie wpływa na problemy z układem sercowo – naczyniowym. Picie kawy żytniej nie pobudza wydzielania kwasów żołądkowych, dlatego jest polecana osobom cierpiącym na wrzody żołądka. Kawa zbożowa pomaga uzupełniać niedobory sodu w organizmie.
Kawa z buraków cukrowych
Powstaje z prażonego korzenia buraka cukrowego. Jest bardzo bogata w błonnik oraz żelazo i dzięki tym składnikom poprawia metabolizm. Kawę z buraków cukrowych rzadko pije się w czystej postaci, najczęściej występuje jako składnik popularnej kawy zbożowej. Ze względu na słodkawy smak, poprawia smak bezkofeinowej mieszanki. Buraczana kawa należy do najsmaczniejszych kaw bezkofeinowych, ponieważ nie ma charakterystycznej goryczki. Jest polecana osobom, które nie mogą pić kawy, dzieciom i kobietom w ciąży.