Sok z pokrzywy – dla zdrowia i urody
Katarzyna Szulik

Sok z pokrzywy – dla zdrowia i urody

Mimo że kontakt skóry z tą rośliną może być nieprzyjemny, pokrzywa to jeden z najcenniejszych surowców, który wpływa nie tylko na nasze zdrowie, ale i urodę. Przedstawiamy najważniejsze właściwości i zdradzamy przepis na sok, który może okazać się prawdziwym remedium na kłopotliwe dolegliwości.

Sok z pokrzywy to w pierwszej kolejności bogate źródło kwasów organicznych (w tym mrówkowego i pantotenowego), olejków eterycznych, soli mineralnych, flawonoidów oraz witamin B2, C i K. Roślina dostarcza ponadto sporych ilości krzemu, wapnia, manganu, potasu i miedzi. Sok z pokrzywy to dobre rozwiązanie dla osób z niedoborem żelaza – w porównaniu z tradycyjnymi preparatami na rynku wchłania się o wiele lepiej, szybko uzupełniając braki.

Napój na bazie parzącej rośliny doda energii i uchroni przed przeziębieniem. Pomoże oczyścić krew z toksyn i wzmocni nerki. Pokrzywa działa moczopędnie i przyczynia się do wydalania szkodliwych substancji i nadmiaru wody, które zostają usunięte razem z moczem. Roślina pomoże w problemach z trawieniem – zapobiegnie powstawaniu biegunek i podrażnieniom błony śluzowej.

Sok pokrzywowy działa zbawiennie również na urodę. Stosowany zewnętrznie wpływa korzystnie na kondycję skóry, zwłaszcza po okresie zimowym, gdy cera często jest osłabiona i nadmiernie przesuszona. Ponadto ogranicza przetłuszczanie się naskórka i powstawanie wyprysków. Wywar wzmocni też osłabione i łamliwe włosy – nakładany jako maska delikatnie je pielęgnuje i odżywia, zapobiegając wypadaniu. Pobudza też odbudowę zniszczonych cebulek i chroni przed powstawaniem łupieżu. Ogranicza również przetłuszczanie skóry głowy, dzięki czemu włosy zyskują ładny połysk. Z tego względu sok z pokrzywy bardzo często wykorzystywany jest we wszelkiego rodzaju odżywkach, jednak lepsze rezultaty osiąga podczas stosowania w formie naturalnej. Na tym nie koniec jego zalet związanych z pielęgnacją urody – pokrzywa wzmacnia również paznokcie, nadaje im zdrowego wyglądu, zapobiega łamliwości i przyspiesza ich wzrost.

Sok z pokrzywy można zrobić samodzielnie, a samo przygotowanie nie wymaga od nas zbyt wiele czasu i nie jest skomplikowane. Pełnowartościowy wywar otrzymamy z pokrzyw, które jeszcze nie zakwitły, więc zbiory należy zacząć już wczesną wiosną. Roślinę zrywamy nisko nad ziemią, następnie dokładnie myjemy i kroimy na drobne kawałki, przepuszczając na końcu przez maszynkę. Aby zapobiegnąć zepsuciu, do powstałego soku powinniśmy dodać sól – 2 łyżeczki na 500 g. Wywar najlepiej trzymać w lodówce, pamiętając, by nie dopuścić do jego zamarznięcia.

Sok pokrzywowy można pić codziennie, jednak po kilku tygodniach stosowania warto zrobić sobie krótką przerwę. Lekarze zalecają, by nie stosować wywaru dłużej niż 5 miesięcy w roku. Warto pamiętać, że sok nie zawiera cukru, więc z powodzeniem mogą korzystać z niego także osoby z cukrzycą.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • Które ryby warto przyrządzić na święta?

    Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez ryby. Oprócz tradycyjnego karpia czy śledzia warto w oryginalny sposób zaserwować również inne gatunki tej niezwykle zdrowej potrawy. 

  • Święta w ciąży – co może jeść ciężarna, a czego musi unikać?

    Kobieta w ciąży powinna jeść nie za dwoje, a dla dwojga, musi starać się tak komponować swoją dietę, aby dostarczała ona maluszkowi wszystkich niezbędnych składników. Znalezienie balansu między smakiem i zdrowiem może być szczególnie trudne w święta, gdy stół wręcz ugina się pod ciężarem aromatycznych potraw. 

  • Pachnące święta - przegląd korzennych przypraw

    Imbir, cynamon i anyż trafiają do każdej polskiej kuchni w okresie przedświątecznym jako składniki pierniczków, ciast i kompotu z suszu. Warto o nich pamiętać, ponieważ usprawniają trawienie, dzięki czemu łagodzą skutki świątecznego przejedzenia. Ulga w dolegliwościach żołądkowych to jednak tylko jedna z wielu prozdrowotnych właściwości korzennych przypraw.

  • Jak chronić się przed koronawirusem? Oficjalne zalecenia WHO i Ministerstwa Zdrowia

    Koronawirus zaatakował już ponad 100 tys. ludzi w ponad 100 krajach na całym świecie. WHO mówi o pandemii, jednak zaleca spokój, ostrożność i postępowanie, które zminimalizuje ryzyko zakażenia.  Jak zadbać o zdrowie swoje i bliskich w czasie podwyższonego zagrożenia?

  • Domowa opieka nad chorym na Covid-19 – podstawowe zasady

    Zgodnie z danymi pochodzącymi z Chin, około 80 proc. osób, u których wynik testu na obecność SARS-CoV-2 okaże się pozytywny, doświadczy wyłącznie łagodnych objawów, niewykraczających poza dyskomfort związany ze zwykłą grypą lub przeziębieniem. W związku z tym, by nie stwarzać zagrożenia dla siebie i innych pacjentów, większość chorych będzie odsyłana do domów, by w ich zaciszu leczyć chorobę zgodnie ze wskazaniami lekarza. Ta sytuacja może dotknąć większość z nas, dlatego warto znać zasady postępowania i przygotować się na tę ewentualność. 

  • Koronawirus u dzieci – czy naprawdę większość przechodzi go bezobjawowo?

    Pandemia koronawirusa uderzyła przede wszystkim w seniorów, natomiast wśród najmłodszych odnotowano stosunkowo niewiele zakażeń i ofiar COVID-19. Większość dzieci przechodzi infekcję łagodnie lub nawet bezobjawowo, co jednak nie oznacza, że choroba im nie zagraża – ostrzegają badacze z Rutgers University. Zgodnie z ich badaniem, dzieci i nastolatki również są narażone na ciężki przebieg choroby, zwłaszcza gdy posiadają choroby towarzyszące.

  • Jak w okresie izolacji spowodowanej koronawirusem zachować równowagę psychiczną?

    Ostatnie miesiące drastycznie ograniczyły nasze możliwości w zakresie opuszczania domów i utrzymywania standardowych kontaktów towarzyskich. Dla wielu były one więc czasem intensywnego nadrabiania zaległości serialowych, książkowych czy filmowych. Jak się okazuje, taka forma spędzania czasu jest nie tylko przyjemna i skuteczna w przyspieszaniu jego upływu – w tym trudnym czasie pozwala utrzymać równowagę psychiczną. Naukowcy nazywają to zjawisko nietradycyjną socjalizacją.

  • COVID-19 a ciąża: nikłe szanse na zarażenie dziecka koronawirusem podczas porodu

    Rozłąka z dzieckiem tuż po porodzie to traumatyczne przeżyci dla każdej matki, do którego w wielu wypadkach zmusiła pandemia. W trosce o zminimalizowanie ryzyka zakażenia, matki chore na COVID-19 rodzą przez cięcie cesarskie i są izolowane od dziecka tuż po porodzie, bez możliwości kontaktu i naturalnego karmienia do chwili stwierdzenia, że niebezpieczeństwo związane z chorobą minęło. Coraz więcej badań pokazuje jednak, że te środki ostrożności są zbyt drastyczne, ponieważ ryzyko transmisji wirusa z matki na dziecko jest znikome. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij