Sok z pokrzywy – dla zdrowia i urody
Katarzyna Szulik

Sok z pokrzywy – dla zdrowia i urody

Mimo że kontakt skóry z tą rośliną może być nieprzyjemny, pokrzywa to jeden z najcenniejszych surowców, który wpływa nie tylko na nasze zdrowie, ale i urodę. Przedstawiamy najważniejsze właściwości i zdradzamy przepis na sok, który może okazać się prawdziwym remedium na kłopotliwe dolegliwości.

Sok z pokrzywy to w pierwszej kolejności bogate źródło kwasów organicznych (w tym mrówkowego i pantotenowego), olejków eterycznych, soli mineralnych, flawonoidów oraz witamin B2, C i K. Roślina dostarcza ponadto sporych ilości krzemu, wapnia, manganu, potasu i miedzi. Sok z pokrzywy to dobre rozwiązanie dla osób z niedoborem żelaza – w porównaniu z tradycyjnymi preparatami na rynku wchłania się o wiele lepiej, szybko uzupełniając braki.

Napój na bazie parzącej rośliny doda energii i uchroni przed przeziębieniem. Pomoże oczyścić krew z toksyn i wzmocni nerki. Pokrzywa działa moczopędnie i przyczynia się do wydalania szkodliwych substancji i nadmiaru wody, które zostają usunięte razem z moczem. Roślina pomoże w problemach z trawieniem – zapobiegnie powstawaniu biegunek i podrażnieniom błony śluzowej.

Sok pokrzywowy działa zbawiennie również na urodę. Stosowany zewnętrznie wpływa korzystnie na kondycję skóry, zwłaszcza po okresie zimowym, gdy cera często jest osłabiona i nadmiernie przesuszona. Ponadto ogranicza przetłuszczanie się naskórka i powstawanie wyprysków. Wywar wzmocni też osłabione i łamliwe włosy – nakładany jako maska delikatnie je pielęgnuje i odżywia, zapobiegając wypadaniu. Pobudza też odbudowę zniszczonych cebulek i chroni przed powstawaniem łupieżu. Ogranicza również przetłuszczanie skóry głowy, dzięki czemu włosy zyskują ładny połysk. Z tego względu sok z pokrzywy bardzo często wykorzystywany jest we wszelkiego rodzaju odżywkach, jednak lepsze rezultaty osiąga podczas stosowania w formie naturalnej. Na tym nie koniec jego zalet związanych z pielęgnacją urody – pokrzywa wzmacnia również paznokcie, nadaje im zdrowego wyglądu, zapobiega łamliwości i przyspiesza ich wzrost.

Sok z pokrzywy można zrobić samodzielnie, a samo przygotowanie nie wymaga od nas zbyt wiele czasu i nie jest skomplikowane. Pełnowartościowy wywar otrzymamy z pokrzyw, które jeszcze nie zakwitły, więc zbiory należy zacząć już wczesną wiosną. Roślinę zrywamy nisko nad ziemią, następnie dokładnie myjemy i kroimy na drobne kawałki, przepuszczając na końcu przez maszynkę. Aby zapobiegnąć zepsuciu, do powstałego soku powinniśmy dodać sól – 2 łyżeczki na 500 g. Wywar najlepiej trzymać w lodówce, pamiętając, by nie dopuścić do jego zamarznięcia.

Sok pokrzywowy można pić codziennie, jednak po kilku tygodniach stosowania warto zrobić sobie krótką przerwę. Lekarze zalecają, by nie stosować wywaru dłużej niż 5 miesięcy w roku. Warto pamiętać, że sok nie zawiera cukru, więc z powodzeniem mogą korzystać z niego także osoby z cukrzycą.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Które ryby warto przyrządzić na święta?

    Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez ryby. Oprócz tradycyjnego karpia czy śledzia warto w oryginalny sposób zaserwować również inne gatunki tej niezwykle zdrowej potrawy. 

  • Święta w ciąży – co może jeść ciężarna, a czego musi unikać?

    Kobieta w ciąży powinna jeść nie za dwoje, a dla dwojga, musi starać się tak komponować swoją dietę, aby dostarczała ona maluszkowi wszystkich niezbędnych składników. Znalezienie balansu między smakiem i zdrowiem może być szczególnie trudne w święta, gdy stół wręcz ugina się pod ciężarem aromatycznych potraw. 

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • Pachnące święta – przegląd korzennych przypraw

    Imbir, cynamon i anyż trafiają do każdej polskiej kuchni w okresie przedświątecznym jako składniki pierniczków, ciast i kompotu z suszu. Warto o nich pamiętać, ponieważ usprawniają trawienie, dzięki czemu łagodzą skutki świątecznego przejedzenia. Ulga w dolegliwościach żołądkowych to jednak tylko jedna z wielu prozdrowotnych właściwości korzennych przypraw.

  • W Tłusty Czwartek nie zapomnij o zdrowiu

    Zjedzenie przynajmniej pączka w Tłusty Czwartek ma gwarantować pomyślność przez cały nadchodzący rok. W imię tradycji i zdrowia z ich liczbą lepiej nie przesadzać, bo obżarstwo nie przysporzy nam szczęścia, a tylko problemów z wątrobą bądź trzustką.

  • Dziecko w samochodzie w upał

    Wraz z nadejściem letnich upałów media zasypują nas informacjami o dzieciach i zwierzętach pozostawianych w rozgrzanych do czerwoności samochodach. Roztargnienie lub brak wyobraźni często prowadzą do tragedii, ponieważ nawet godzina spędzona w takich warunkach może grozić śmiercią dziecka. Najnowsze badanie potwierdzają, że ryzyko jest równie duże także w pojeździe pozostawionym w cieniu.

  • Kiedy dieta roślinna może szkodzić zdrowiu?

    Korzyści zdrowotne płynące z przejścia na dietę opartą na roślinach podkreśla wielu lekarzy, natomiast aktywiści ekologiczni zwracają uwagę na jej pozytywy wpływ na kondycję planety. Mimo to przejście na wegetarianizm, a zwłaszcza weganizm, musi być połączone z suplementacją składników odżywczych obecnych wyłącznie w mięsie. Do tej pory podstawową pozycją z tej kategorii była witamina B12, ale eksperci z Wielkiej Brytanii radzą, by do tej listy dodać także cholinę. 

  • Jak obchodzić Święta Wielkanocne podczas pandemii?

    W tegoroczne Święta Wielkanocne ze względu na pandemię koronawirusa, podobnie jak w roku ubiegłym, musimy zrezygnować z rodzinnych spotkań i odwiedzin, a w większości przypadków również z uczestnictwa w rytuałach religijnych. Nie oznacza to, że nawet w tych trudnych warunkach nie można przeżyć świąt radośnie i duchowo – wręcz przeciwnie, właśnie teraz warto zadbać, by w miarę możliwości utrzymać dobrze znane tradycje i zadbać o  namiastkę normalności w tym trudnym okresie. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij