
Sok z pokrzywy – dla zdrowia i urody
Sok z pokrzywy to w pierwszej kolejności bogate źródło kwasów organicznych (w tym mrówkowego i pantotenowego), olejków eterycznych, soli mineralnych, flawonoidów oraz witamin B2, C i K. Roślina dostarcza ponadto sporych ilości krzemu, wapnia, manganu, potasu i miedzi. Sok z pokrzywy to dobre rozwiązanie dla osób z niedoborem żelaza – w porównaniu z tradycyjnymi preparatami na rynku wchłania się o wiele lepiej, szybko uzupełniając braki.
Napój na bazie parzącej rośliny doda energii i uchroni przed przeziębieniem. Pomoże oczyścić krew z toksyn i wzmocni nerki. Pokrzywa działa moczopędnie i przyczynia się do wydalania szkodliwych substancji i nadmiaru wody, które zostają usunięte razem z moczem. Roślina pomoże w problemach z trawieniem – zapobiegnie powstawaniu biegunek i podrażnieniom błony śluzowej.
Sok pokrzywowy działa zbawiennie również na urodę. Stosowany zewnętrznie wpływa korzystnie na kondycję skóry, zwłaszcza po okresie zimowym, gdy cera często jest osłabiona i nadmiernie przesuszona. Ponadto ogranicza przetłuszczanie się naskórka i powstawanie wyprysków. Wywar wzmocni też osłabione i łamliwe włosy – nakładany jako maska delikatnie je pielęgnuje i odżywia, zapobiegając wypadaniu. Pobudza też odbudowę zniszczonych cebulek i chroni przed powstawaniem łupieżu. Ogranicza również przetłuszczanie skóry głowy, dzięki czemu włosy zyskują ładny połysk. Z tego względu sok z pokrzywy bardzo często wykorzystywany jest we wszelkiego rodzaju odżywkach, jednak lepsze rezultaty osiąga podczas stosowania w formie naturalnej. Na tym nie koniec jego zalet związanych z pielęgnacją urody – pokrzywa wzmacnia również paznokcie, nadaje im zdrowego wyglądu, zapobiega łamliwości i przyspiesza ich wzrost.
Sok z pokrzywy można zrobić samodzielnie, a samo przygotowanie nie wymaga od nas zbyt wiele czasu i nie jest skomplikowane. Pełnowartościowy wywar otrzymamy z pokrzyw, które jeszcze nie zakwitły, więc zbiory należy zacząć już wczesną wiosną. Roślinę zrywamy nisko nad ziemią, następnie dokładnie myjemy i kroimy na drobne kawałki, przepuszczając na końcu przez maszynkę. Aby zapobiegnąć zepsuciu, do powstałego soku powinniśmy dodać sól – 2 łyżeczki na 500 g. Wywar najlepiej trzymać w lodówce, pamiętając, by nie dopuścić do jego zamarznięcia.
Sok pokrzywowy można pić codziennie, jednak po kilku tygodniach stosowania warto zrobić sobie krótką przerwę. Lekarze zalecają, by nie stosować wywaru dłużej niż 5 miesięcy w roku. Warto pamiętać, że sok nie zawiera cukru, więc z powodzeniem mogą korzystać z niego także osoby z cukrzycą.